Pes na nás vrčí. Jak se zachovat?
Zdravím všechny pejskaře i nepejskaře a prosím o radu : mám asi problém s jedním psem od nás z domu. Jsou mu dva, max.tři roky, takový větší bílý s hnědými fleky, není to bojové plemeno. V péči ho má drobná, cca 70ti letá paní, pes ale není její, je její vnučky. Z jakého důvodu ho nemá u sebe holčina, netuším. Vnučce může být tak kole dvaceti let, ale viděla jsem jí se psem asi jen jednou. A teď k věci. Pes na mě a i na mé děti nejdřív stěkal, říkala jsem si ok, je to štěně, třeba se bojí kočáru ( štěkal dole u výtahu, když oni na něj čekali a my z něj vystupovali s kočárem a kolem). Teď už na mě vrčí, když jdu sama. Paní si ho drží, ale nic mu neřekne. A upřímně řečeno, pokud by se ten pes rozhodl se jí vyškubout, nemá šanci ho udržet, je to taková slabá starší dáma. Bojím se ho a on to ze mě cítí. Mám už strach jen vyjít ven, abych ho nepotkala, nevím, co dělat. Bojím se, že to zavání pokousáním. Co dělat? Manžel to bagatelizuje, že prý je to štěně, at´si ho nevšímám. To se mu to řekne, na něj nevrčí.
Dodám, že se od malinka bojím psů, ale tak nějak normálně, žádná fobie. Když je pes přátelský, pohladím ho. Když se chová ale takhle, nevím, co dělat. Mám strach. V domě je u sousedů v chodbě ještě nějaký bojový pes, ale tam mám pocit, že se mu věnují a je vychovaný.Ten na mě nevrčí ( zatím). Se psy venku nemám problémy, ani jinou podobnou negativní zkušenost.
Díky za rady.
@marketa11112 dostala jste nekdy od útočícího psa košíkem? V pohode otřes mozku, zlomeniny i děti i veliká zranění apod- tim.nerikam ze je to horší nez kousnutí ale taky napáchá obrovské skody u silného psa. Delam u vycviku a delala sme u vycviku i služebních psu
Dnes uz pracuji spis s těmi co maji právě nějaký problém.. my problém psa nezname ani to jak se psem pracují dokonce ani presnou situaci v domě. Takze ano na tohle je nejlepší rada se vyhýbat a ignorovat.. S ne pes nemá mit cely život na hube košík to ze ma mit výchovu a výcvik ano ale fakt ne kosik na hube jak toho psa odměníte za dobré chovani? Jak budete trénovat,hrat si, sportovat ve venkovním prostředí? Ale ano zodpovědnost za psa nesr majitele nicméně to ze pes vrčí neznamená ze neni pod kontrolou a sama vim co zvládnevyděšený soused ze psa.. ano.pes.muze byt nebezpečný ale taky to panuze gidet horší nez je realita. A pokud ma pes napriklad strachovou agresi tak to je prace na měsíce i roky a nejaky ze vy jste jeho panem vas nezachrání.. 😉
@marketa11112 btw. Bydlim ve městě konkrétně Hradec Králové a samozřejmě vyhlášku sem četla a ne pes tu nemusí mit košík. Je to všude jinak 😉 nekde musi byt v určitých částech města,nekde vubec takze v tom mě prosím nepoucujte
pokud jde agresivni pes mezi lidi, ma mit kosik. nemluvime o hre na louce, kde siroko daleko nikdo neni . ano, rana kosikem boli (zazila jsem, ikdyz ne od psa v agresi, ale v radosti). ale nasledek je urcite mensi nez jsem popsala v predeslem prispevku. za spatnou vychovu muze vzdy majitel. ale jde i o vrozene vlastnosti psa. clovek ma byt soudny a mit doma jen takove zvire, ktere zvladne. nekterym bych nesverila ani rybicky. na tohle by mel byt velmi tvrdy zakon.
kazdopadne clovek ma nekolik let cihat, zda nahodou nevyjde na chodbu soused s coklem? ma zit mraky let ve strachu a proste musi jen doufat, ze ten pes chcipne? nedivim se, ze se pak nekteri uchyli k tomu, ze takoveho psa otravi. opravdu mam zvirata rada, psi obzvlast. ale stale jsem presvedcena, ze clovek je vic nez pes. a agresivni pes mezi lidi nepatri. majitel by mel byt potrestan uz za spatnou vychovu takoveho zvirete, za ohrozovani lidi kolem a pod.
@marketa11112 máte samozřejmě pravdu, že některým lidem pes do rukou nepatří. Jenže takový exempláře jsou v jiném světě a krom chovu psů,by se měla zpřísnit i pravidla ohledně získání řidič.oprávnění,atd,atd. Jelikož,když se jim neurve nezvládnutý pes, sejmou vás autem, něco po vás v návalu agrese hodí ... Náhubek a vodítko by kolikrát potřeboval spíš člověk a ne pes...
@wendyp
Na trénování, hraní a sportování venku jsou přece cvičáky, místa vyhrazená k volnému pohybu psů nebo vlastní zahrada. Nevidím jediný důvod, proč by mělo ve městě po ulicích pobíhat tolik volných psů bez náhubku a že jsem jich v Praze na Žižkově zažila, než jsme se konečně odstěhovali na venkov. Teď mi hrozí 20 tis. pokuta za neočipování psa, ale když by se můj pes každej den vysral na chodník u bytovky, volně tam pobíhal a skákal po lidech, protože on přece nic neudělá, tak se nic nestane. Do trávy jsem syna nikde radši ani nepouštěla, vždycky měl pak na botě hovno, pražské parky byly pro psy a ne pro lidi.
@suromana s tím cipovanim mě taky stvou. Prej ochrana před mnozirnama. Mám 13letou kastrovanou fenu,co ta asi tak porodi. A že očkování proti vzteklině nebude platné? Čip se dává jeden,ockuje se každé 3roky. Jednotný registr ještě není. Takže budu sebou nosit očkovací průkaz a ať si trhnou,dokud to nebude dokonalé. A jestli přijdou s tím,že se budou čipovat lidi,tak jim jednu cipnu do hlavy
@suromana Jenze pokud mate psa co ma nějaký problém potřebujete s ním pracovat a odměňovat i pri naprosto běžném venčení 😊 Nahubek a vodítko ma mit pes tam kde je to dané vyhláškou a hovna ma po svém psovi uklízet kazdy. Ono pes na cvičáku vam muze šlapat jak hodinky ale cvičit je potreba i v běžném ruchu z toho kdo na to kašlou sou právě potom špatně specializovaní psi s problemem 😊 Jak odměníte štěňátko za venčení venku,za přivolání a jakýkoliv povel když musí mít nahubek pokazde když vyleze ven? Nezastávam se psu na volno co skakaji na lidi ale nebudu za takové lidí trestat sve vychované psy zejo. Jen tim chci roct ze to je potreba brat individuálně 😊 jak je to v Praze netuším nežiji tam. Ale každopádně tohle neni k tématu
Autorko je to na Vás. Pokud si myslíte že byste to s manželem zvládli se s ním usmířit dejte mu mlsku. Pokud ne vykaslete se na něj. Já osobně bych se snažila eliminovat možnost setkání. A co se týká pejskaru od doby co jsem v Praze upřímně prohlašuji že to je pakaž nevychovaná. Připadám si jak patník který musí kdejaký cokl na volno ocuchat. Jednou skočili menší psi na 1,5r syna a to jsem je pěkně kopla do zadku a s majitelem důrazně promluvila ani nepipnul. Dítě odřený a poskrabany obličej. Majitel volal jak magor a psi se dal váleli po synovi. A to mohl být rád že jsem měla dobrý den. Být v ráži pes letí. Navíc se přiznám že bonzuju ty co to po psovi neuklidí. Projít se tady už i po chodníku je něco natož v parku. Psy mám ráda. Měla jsem ho 25 let. Hlídám pravidelně psy sestře. I jsem se podílela na výcviku asistenčního psa, ale v Praze kdo má psa si myslí že je nadčlověk. Vše pochcany podelany. Ještě že se za chvíli stěhujeme.
@podaji ano, ano, je to, jak píšete. Ja jsem Pražák kovanej, jsem tu od malinka a Prahu miluju. Psu je tu ale mooooc a je to problém. Nenadelam nic, ja jsem kočičí člověk 🙂 budu se mu vyhýbat, a manzel slibil, že se sousedkou promluvi. Zatim jsme ji ani jeden uz tyden nepotkali...
Nakoukla jsem sem po pár dnech a ježiš ženské, tolik nenávisti. Kde se to ve vás bere? Ano, psi serou, to je snad věc lidí, aby po nich uklidili. Náhubek? No jasně, pro agresivního psa, teda já žádného takového neznám, ale určitě jich po světě běhá mraky. Tady to vypadá, že by spousta lidí utratila psa jenom za to, že existuje, to je fakt nenormální.
Mimochodem, spousta lidí nemá rádo malé děti, protože přece pořád někde ječí, vztekají se, pohazují kolem sebe obaly od sušenek. Co takhle nějaké klece? Nebo se prostě smíříme s tím, že po světě běhají psi a malé děti a přestaneme kolem sebe hledat to špatné?
@mourovatakocka mluvíte mi s duše. Já to tady už radši ani nečtu. Já pejskarka doma 2 psy. A ty bojové :D nenávidím toto označení,tihle psy jsou právě nejhodnější co znám.
A pro všechny vseznalky pes má mít nahubek pouze pokud je na volno. Pokud ho máte na vodítku a zajištěného nemusí mít.
@neomenia hlavně já furt nechápu proč to tak řešíte. Potkávám sousedy se psama každý den a prostě kolem psa projdu a nevšímáme si ho. To je takový problém ? Nechápu. Jasné vy se bojíte a a jeste na psa zirate. Prostě dělám že ho nevidim,jednoduché jako facka.
@dendasubaristka to je sice hezky napsaný ale jak mám dělat že psa nevidím když pes ke mě jde vocuchava mě a skáče po mě a otravuje?
@podaji to paní ale nepsala že k ní jde. Psala že jak vystupuje s výtahu tak pes stojí a vrčí na ní.
@podaji Pokud vám to vadí požádat majitele aby si psa zavolal, nebo psa odstrčit. 🙂
@podaji Panebože tebe někdy očichává nějaký pes??? Honem konec světa. Ano, je nepříjemné, když člověk není milovník zvířat, poskakane oblečení taky žádná pecka. Ale jsou to zvířata, dělají jen, co je jim přirozené. Snad není problém normálně mluvit s majitelem, ne hystericky, ale prostě normálně. Moje psí dáma dělala občas taky pěkné psí kusy, ale naštěstí jsme nikdy neměli problém. Jen jednou, když si ta moje kanisterapeutka stoupla před nějakou starou bábu a myslela si, že ji ta čarodějnice bude hladit. To projevila jednak obrovskou agresi psa na volno a jednak mimořádně špatný odhad na lidi.
@dendasubaristka no, když na me vrčí, tak je trochu těžké delat, jako by nic. Ostatní psi me ingnoruji a ja je a není problém. Tady holt je a ja si neporucim se nebat.
@neomenia no já jsem Pejskar tak to prostě nechápu no. Prostě si psa nevsimam a pes si pak tím pádem nevšímá mě. Tak to prostě je.
@dendasubaristka hm.. Diky za radu, moc mi ale nepomohla.
@mourovatakocka Já teda mám děi, ale nejenže je nenechávám kakat po ulicích, nenechávaám je ani skákat po cizích lidech – a pokud náhodou něco takového udělají, většinou že si ho nevšimnou, vždycky, úplně vždycky se omluvím, i když se ti lidí usmívají a vypadají, že jim to nijak nevadilo. Rozhodně nečekám, až řeknou, že jim vadí, že po nich mé děti skáčou. Já chápu, že jste milovnice psů a cítíte potřebu je bránit. Ale prostě není normální, aby psi běhali na volno zcela bez kontroly svého pána, skákali po lidech, po dětech, očůrávali auta, kočárky a vchody do domů nebo vrčeli na lidi a majitel s tím nic nedělal a jenom čekal, až se někdo ozve, že mu to vadí...
@neomenia Předně - 2-3 letý pes není štěně. Pokud jsi si jistá, že ty ani tvoje děti jste mu nikdy nezavdali příčinu, proč by na vás měl takto reagovat, pak u něj nejspíš v ranném věku neproběhla socializace. Není tedy asi zvyklý na děti a jiné lidi. Možná jen chrání starou drobnou paní, ikdyž k tomu není objektivní důvod. Určitě si všimni, v jaké poloze má při tom zavrčení ocas a jestli nemá naježené chlupy na hřbetě za krkem. To by mohly být známky konkrétnějšího rozpoložení. Na tvém místě bych na něj při vrčení zareagovala klidně slovy jako "ale prosimtě, já ti nic neudělám" a dala bych se s paní do řeči (nebo ji aspoň pozdravila), ať i pes vidí, že jste v pohodě. Pokud by ani tohle nepomohlo, požádala bych paní, ať ho uklidní a ať si ho dobře drží, že se jeho reakcí bojíte.
Taky jsem se od mala bála psů, protože mě ve 3 letech jeden středně velký pokousal, ale vyléčilo mě pořídit si vlastního. To ti samozřejmě neradím, ale člověk tím získá úplně jinou perspektivu.
@rebe Možná jsem jen cítila potřebu upozornit na naprosto zbytečnou nenávist. Ta je nebezpečná a je úplně buřt, proti komu je namířená.
@mourovatakocka Tak to se ti nepovedlo...
@rebe Jo to vidím. Ale s nenávistnými fanatiky to holt asi nejde a normální domluva je předem odsouzena k nezdaru.
@mourovatakocka Aha. A co takhle zamyslet se třeba nad tím, že spousta lidí se psů bojí (já třeba proto, že mě pes kousl do nohy, když jsem kolem něj procházela) a že majitelé psů se chovají tak, jak ty popisuješ jako normální? Třeba že mi dítě hystericky vřeští, protože ho pes porazil na zem a pořád do něj šťouchá čumákem, a majitel místo aby ho odvolal, tak na mě křičí, že ten pes nic nedělá, je hodnej a ať se uklidním. To je pak opravdu normální domluva odsouzena k nezdaru... Možná bys pak viděla, že ta nenávist nemíří vůči psům, ale vůči bezohledným majitelům, jejichž absolutně nevychovaní, neovladatelní psi nejsou nebezpeční jen lidem, ale i ostatním psům.
@rebe Nestojí mi to za komentář. Pěkný večer.
@mourovatakocka Komentovat nemusíš, ale bylo by hodně fajn, aby ses nad svým přístupem zamyslela. Chováš se jako jedna z těch, kvůli kterým se lidé psů bojí. Bez možnosti se s nimi normálně domluvit... ☹
@rebe Víš o mě houby a soudíš mě z toho, že jsem jen upozornila na nenávist v příspěvcích? Jsi vtipálek.
Možná ses někde přehlédla a četla jsi jiné komentáře.

Pes s vás cítí strach proto to dělá. Ale je to pořád jen pes. A vy ho potkáváte tak často? Že to tak řešíte. Prostě pozdravim paní a dělám že ho nevidím. Vůbec si ho nevšímejte. Toť vše.