Po třicítce stará na dítě?

alenkara
19. zář 2016

Ahoj snažilky, ahoj maminky,

chci se vás zeptat na jednu obligátní věc: biologický hodiny.

Víte.. já jsem na ně nikdy nevěřila, ale něco na tom vážně je. Miminko chci od dvaceti, od pětadvaceti (když jsem zjistila, že to nebude tak snadné) ještě intenzivněji a začínám být zoufalá. V březnu mi bude 30. kdysi jsem si myslela, že ve třieti budu mít už děti dvě. Jenže člověk míní a život mění....

Pořád kolem sebe slýchám jen: Alčo, nejsi už trochu stará? Nechápu starý matky! Všechno ti půjde hůř! Můžeš mít víc komplikací! Budeš nervní a unavená matka! O druhým už si pak můžeš nechat zdát....

No jo, ale co mám sakra dělat, když to nejde?

Takže holky: kolik z vás tu mělo první dítě po třicítce? 😉

trdelnik234
19. zář 2016

@alenkara

Ahoj, prve v 32 rokoch, druhe v 36. Tretie uz asi nebude. osobne si neviem predstavit, ze by som ako 30 rocna uz mala dve male deti. Ale to zavisi od zivotneho stylu. Ako stara matka sa necitim a nikdy som sa necitila, tu kde zijem je to standardny vek. Ale kamoska rodila 1x vlani na SK ( tiez ma 36 rokov) a na izbe mala nejaku 20 soplanu, co ani poriadne odmaturovat nestihla, no a ta, ked telefonovala s prietelom, tak mu vyklada: "No je tu som nou na izbe, taka pani, co ma tiez dievcatko, ale ona uz je taka starsia...." Vtedy mi to 1x doslo, ze nas okolie tak moze zavnimat.

eva118
19. zář 2016

První v 35, druhé v 39. Těhotenství s druhým a celkově vše kolem miminka jsem zvládala daleko líp, než u prvního. První bylo hodně náročné miminko, o druhém jsem, jak se říká, málem nevěděla. Záleží na povaze a celkově náročnosti konkrétního mimča. A oba porody úplně v pohodě, přirozeně, na dvě zatlačení byli venku. Držím palce ať se co nejdříve zadaří.

krtikkrtovaty
Autor odpověď smazal
Zobraz
andryyysssek
19. zář 2016

@alenkara ahoj,já sice první měla skoro ve 27,a druhé v 31,ale myslím,že stará nejsi.Mám názor,že je žena na děti stará po 35.A když tě rozčiluje okolí,zpraž je tím,že jim řekneš,že se prostě nedaří.A já osobně si myslím,že žena,která má problém otěhotnět,je ráda i za jedno dítě 🙂

lamia
19. zář 2016

Já stihla 3 pred 30, během 3,5 roku, první jsem mela ještě na VS. Ted jsem mela v 35 čtvrté a rozdíl nepozoruju, všechno bylo v pořádku a cítila jsem se skvěle. Je to asi individuální, po 30 ma zas člověk už něco za sebou a dítě si asi spis přeje a užije😉. Netrapila bych se věkem.

kacakkv
19. zář 2016

1. - 33, 2. - 36

bobulinka
19. zář 2016

Já si nemyslím, že 30 je pozdě. Rodila jsem první ve 30 a druhé ve 34 a přijde mi to akorát.Jsem si jistá, kdyby to přišlo dřív, že bych se trápila tím, že nemám pro děti zázemí, žádnou praxi a nic jsem si neužila. Takhle jsem naprosto spokojená mám VŠ, nějaké roky praxe, místo kam se snad i vrátím a mám pocit, že jsem si do těch 30 bezvadně užila vše co život bez závazků nabízí. Upřímně, když vidím maminky 20leté, tak si myslím, že na netu sice vypisují jak je život s miminkem naplňuje, ale ve skrytu duše to není úplně pravda. Co se týče té hranice do kdy, taky vidím tu 35tku. Ale vždycky si vzpomenu na Krainovou, první dítě ve 37, dneska má dvě zdravé děti, rodinu a díky tomu že vypadá dobře tak o ní nikdo neřekne, že je stará matka.

mau9
19. zář 2016

1. - 34, 2. - 37, na třetí už se stará cítím, kámoška teď bud mít první ve 36, takže klid do čtyřicítky času dost 🙂

urtica
19. zář 2016

1. v necelých 32 letech, 2. jsem chtěla stihnout do 35 let, ale vzhledem k mým současným zdravotním problémům to nejspíš nestihnu - uvidím, zda se to povede i po té pětatřicítce. Asi to nechám na osudu, lámat přes IVF to nejspíš nebudu. Jinak ta rizika začínají strměji stoupat po 35. roku, ale je to individuální. Nemyslím, že bys byla stará.
Jinak - já neměla partnera, takže nebylo co řešit, rodina se v tom nehrabala, zato v práci jsem docela často poslouchala, že už je nejvyšší čas. Taky mi to dost lezlo na nervy.

bajuliss
19. zář 2016

Ok...me se to mluvi, kdyz je mi 23 a jsem tehule...ale myslim, ze je kazdeho vec, kdy bude mit dite a nikdo by do toho nemel mluvit. Uz jen proto, ze nikomu do toho nic neni... A me osobne neprijde ze ve 30ti je na dite pozde..

Vse ma sve pro a proti...
Mit dite ve 20: je si s ditetem vekove bliz, takze si muzou lip rozumet, spolecne zajmy hudba, moda (ale taky nemusi), driv vyroste, v jeji 40 uz budou deti dospele, muze pak zacit cestovat a delat veci, ktere "nestihla za mlada"

mit dite ve 35 a vic : zena uz neco prozila- necim si prosla, mela by mit zazemi, karieru , neco uz odpracovala, tim padem muze doprat diteti vic, mohla procestovat bezstarostne svet, neco nasporit, proste se vydovadet...

Kazdopade nezoufej, dite prijde ve chvili, kdy prijit ma 😉

bajarys
19. zář 2016

Jestli ty jsi stará matka, tak to nevím, co by tvé okolí řeklo mně. :D. První dítě v 25 letech, druhé teď, na prahu čtyřicítky.
Ono asi záleží na každé z nás individuálně, jak se cítí. U prvního jsem byla od poloviny těhotenství na nemocenské /komplikace s močákem/, teď chodím celou dobu do práce, mám akorát těhotenskou cukrovku, ale tu má, jak tak zjišťuju, skoro každá druhá.
V mém okolí neměl na mou adresu nikdo špatnou poznámku ohledně věku (a jestli měl, nechal si ji pěkně pro sebe.)
Takže si nelam hlavu s tím, co ti říkají druzí a těš se na mimčo, určitě se to povede, držím ti palce!!!! 🙂

budilinka
19. zář 2016

1. a s největší pravděpodobností asi i poslední ve 37 😉 Poslouchej jenom sama sebe. Všichni jsou strašně chytří... kdyby se každý staral sám o sebe, bylo by o všechny postaráno; -)

zuzineckah
19. zář 2016

Ja jsem měla první hodně brzy (22), druhé ve 32 a teď třetí ve 36 👌těhotenství i porod nejlepší se všech tří o 6N jsem Teda nevěděla ani u jednoho a celkově si to teď užívám nejvíc 😉

ojo
19. zář 2016

určitě nejsi stará...takový keci, mám spoustu kamarádek, které má první dítě až kolem 35let z různých důvodu i, že sami to tak chtěli...řeči z okolí jedním uchem tam, druhým ven, udělej si to, jak vy chcete ne podle ostatních 😉

dc2015
19. zář 2016

Sice jsem první měla ve 27 a zatím tedy mám jen to jedno 🙂 Ale jsem ze svých kamarádek ze školy první, po mně měla ještě jedna, jedna je teď (28) těhu a ostatní ještě bezdětné... sestře se nedaří (32) a doktor jí řekl: "Ve 32 máte ještě času..." Tak asi tak, držím palec!!!

mysicka_lb
19. zář 2016

Ahojky, já jsem měla syna ve 31 letech a připadala jsem si spíše příliš mladá. Byla jsem ve svém okruhu kamarádek i v tomto věku jedna z prvních, kdo dítě měl. I teď ve 33 letech mám ještě většinu stejně starých kamarádek bezdětných. O kamarádech - klucích ani nemluvě🙂.

sinkosasa
19. zář 2016

Mě bude 30 v únoru, konkrétně 1. Malý prďola se má narodit na konci února. Stará? Necítím se stará, spíše blbá:D Spoustu věcí nevím, ber to tak, co má být, to bude a okolí? To bych poslala...víš kam🙂

tapato
19. zář 2016

Kdybys psala, že ti bude 40, tak bych to pochopila, ale dneska mít první dítě po třicítce je zcela běžný jev. Vůbec bych to neřešila 🙂 Taky jsem měla první v 31 a teď mám druhé ve 33. Ano, nemám už tolik trpělivosti a energie, co jsem mívala ve dvaceti, ale zas mám jiné zkušenosti, které jsem ve dvaceti neměla. A i dětem mám teď rozhodně víc co nabídnout, co se materiálna a zázemí týče. Mít dítě není tak docela o věku, je to jen číslo, ale spíš o tom, na co se člověk cítí a má. O kvalitním partnerovi, jako otci dětí ani nemluvě 😉 Samozřejmě, že i biologicky už to početí atd. po třicítce problém být může 😕 Ale já z toho třeba měla obavy a obě děti se nám zadařily hned na první pokus 😀

duvi21
19. zář 2016

Vykaslat se na predsudky a uvolnit se, dite prijde, az prijde jeho cas. A hlavne: neposlouchat okoli! Proste me to nezajima a hotovo.

dokument
19. zář 2016

@alenkara no a cim ti ty kecy okoli pomuzou? Dite, jak jsem pochopila, nemas zadne, takze lepsi mit je po 30. aspon jedno, nez zadne, ne? Nebo to si mysli, ze kdyz ti reknou, ze jsi na dite stara, tak se zamyslis a rozhodnes se je nemit? Co to je za lidi? Kde bydli? Jak ziji?

Kdyz jsem byla mala, rikala jsem si, co asi budu delat v roce 2000? To budu mit 24 let a budu mit uz dve deti...
Prvni a jedine dite jsem mela v 37 letech a pripadam si porad mlade.

duvi21
19. zář 2016

@dokument Presne. Predsudky plus starost o to, co si mysli ti okolo. Nanic. Kazdy ma svuj zivot, kazdy je original a jeho zivot taky. Ja mam treti dite po dlouhe pauze ve 42 letech. Kdybych se ptala okoli.... Ne, bylo mi to jedno. Mala je z lasky zplozena, s laskou vychovavana a to je dulezite. Nic jineho.

evulina77
19. zář 2016

@alenkara já měla první v 31, druhé v 34 a třetí v 37 letech a osobně jsem ráda, že jsem měla možnost zažít dospělý život i bez dětí. Jsem ráda matka, ale je pravda, že se život s dítětem změní a už nikdy není a nebude stejný, jako před dítětem. Osobně to hoď za hlavu, prostě věk si neodpářeš a prostě je ti tolik, kolik ti je. Podle mě jsi mladá a máš na všechno dost času, nestresuj. Pokud potřebujete pomoci s početím, nechte si pomoci, pokud potřebuješ vyladit svůj organismus, vylaďuj, detoxikuj apod. Ale hlavně užívej života, jsi mladá a krásná a celý život máš před sebou...

drzticka81
19. zář 2016

1. dite 31, 2. dite 33 a jeste bychom si prali treti 🙂)) vzdycky jsem si rikala do 40 casu.......jinak moje mamka me mela ve 32, brachu ve 30-na tehdejsi dobu uz byla stara 🙂)) a vidis, byla jen moderni, hahaha tatka me mel ve 43 - mela jsem krasne detstvi 🙂)) rodice stale mam 🙂)) jinak - s mamkou jsem si rozumnela, vse bylo ok......taky si myslim, ze kdyz mas dite kolem te tricitky-ze uz mas tzv. splneno kolem sebe - a venujes se detem a jsi celkove spokojenejsi, za nicim te to netahne 🙂)))

dokument
19. zář 2016

@duvi21 tak ja obavy autorky chapu, ale tem lidem by mela rict, ze se chovaji neslusne a nicim ji nepomuzou.

Nebo se s nimi nebav. At si mysli, co chteji. Ty dite chces, prumerny vek prvorodicky stale stoupa, je to ted neco malo pres 28 let, to znamena, ze mit prvni dite po 30. je dnes uplne bezne, kazda druha nebo nevim presne jaky podil, ale hodne zen to ma stejne jako ty. At se podivaji na ulici, do statistik, at se zeptaji v okoli. A tva rodina by ti mela pomahat, ne te deptat. At si to uvedomi.

tahejhula
19. zář 2016

Pro me je kazdy, kdo takhle posuzuje kvuli veku, normalni buran. A to at uz resi matky starsi nebo mlade. Jelito jako jelito. A delaji to jak mlada trdla, ta ty udajne "rozumne a zkusenostmi bohate".
Kasli na vsechny a rid se ciste sama sebou. 😉

bonulinka
19. zář 2016

Sice jsem měla první dvě děti do 30 let, ale to poslední mám po čtyřicítce a rozhodně si stará nepřipadám. Sportuji a tak mi ten věk ani nikdo nehádá, což je fajn 😉 .

lenkaluk
19. zář 2016

První v 35ti, teď čekám v říjnu druhé a současně v říjnu oslavím 38. narozeniny.
Ve 30ti jsem si neuměla představit mít dítě, bylo to pro mě sci-fi. Téměř všechny moje kamarádky (a že jsme velká parta) měly děti po 30tce...
Jsem ráda, že jsem si studovala a pak pracovala a užila si možná tu nejhezčí část dospělého života (kdy je člověk svěží, zdravý, atraktivní, atd.) bez dětí...

bobulinka
19. zář 2016

@lenkaluk Přesně mluvíš mi z duše, to byly časy 😀

valeri10
19. zář 2016

@alenkara je mi 35 a čekám první dítě a vůbec si nepřijdu stará.Do třiceti jsem po dítěti vůbec netouzila.Užívala jsem si bezstarostny život s manželem.Touha po dítěti přišla až cca ve 32 letech až jsme si pořídili dům. Pro mě je to i ideální doba na pauzu v zaměstnání.Přece jen po 15 letech práce už to pauzu chtělo.Myslím,že si celé mateřství budu s neskutečným klidem užívat.

tahejhula
19. zář 2016

Jinak mne se treti dite narodilo v cerstvych devetadvaceti letech. A fakt si nepripadam ochuzena o "nejkrasnejsi cast dospelosti". Tohle ma kazdy uplne jinak a zadne predsudky nejsou na miste. Zajmy, ktere jsem mela jiz pred detmi, mohu bez problemu provozovat i nadale. Necitim se omezovana, nebot manzel dokaze o deti pecovat naprosto plnohodnotne. Kazdeho naplnuje neco jineho a o tom je krasa zivota. Staci vzajemny respekt.