Pohledy okolí na ženy v domácnosti. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Je tady nekdo, kdo je v domacnosti? Ze nechodi do prace, ale je doma po domluve s manzelem?
Jak se na vas diva okoli?
Nedávno tu byla podobná diskuze, zkus dohledat.
Já pracuji 100% z domu, jen občas vyjíždím do terénu. To je asi něco jiného, nelikož mám práci... Neumím si představit, že bych nepracovala, třeba jen part time někde. Nebo neměla někde nějaký čistě svůj projekt. My ale nemáme děti. Pokud bychom měli vícero dětí a vystačili bychom si pouze s manželovi platem, asi ani tehdy bych nezvládla být 100% doma a 100% se starala o domácnost jen já. Vadilo by mi to.
Ale pokud se žena rozhodne zůstat v domácnosti ze svobodné volby a zcela ji to naplňuje, chce to tak, vůbec nic negativního bych si o ní nemyslela. Každý ať si žije dle svého a nechá žít druhé dle svého. Ale samozřejmě se vždy najdou tací, kteří se cítí být oprávnění druhým kecat do života a způsobu jak žijí. To bych pak radila se obrnět a žít si svůj život nezávisle na názoru druhých 🥰
Já to tak mám, synovi je 10 let, v domácnosti jsem od doby, kdy mi skončil rodičák. Na dotaz asi neumím úplně odpovědět. Stýkáme se víceméně jen s rodinou a ta to bere jako fakt a ostatní jsou mi tak nějak jedno. Je fakt, že asi jsou lidi, kteří to neumí úplně pochopit - chodím třeba pro vajíčka k bývalé kolegyni, která se pokaždé musí zeptat: "a co práce?" Jinak, když zareaguji na komentář nade mnou, tak ano, je to čistě moje volba, naplňuje mě to. Předchozí zaměstnání jsem měla dost šílená, takže mi to vůbec nechybí.
Zajima me to, protoze se potkavam spise s negativnimi nazory. Pritom vubec neznaji nasi situaci. A nekteri znaji a stejne maji potrebu rypat, jako treba jestli se nenudim, a proc se nechavam vydrzovat a co muzu cele dny delat.
Já jsem žena v domácnosti. Většina lidí to neřeší, pár lidí mi to schvaluje že je to super, a dva lidi to přímo se*e (můj bratr a jeho partnerka). Ale je to jejich problém, ne můj 😊
Jsem doma posledních 10 let, za tu dobu 3 rodičáky a tudíž logicky 2 děti. Po většinu doby sem-tam mám nějakou brigádu, respektive dělám cvičitelku v Sokole pár hodin týdně (momentálně 3). Zrovna letos jsme to s manželem řešili poměrně hodně, protože trvale bez přijmu být nechci . Jeho odpověď byla vzásadě "když mě přijde fajn, že můžeš rěšit s dětma odpoledne kroužky a program", takže mě do práce fakt moc netlačí. Navíc starší, skoro desetiletý, je vysokofunkční autista. Na první pohled na něm nikdo rozdíl nepozná, ale třeba míra únavy jen z toho, že je v družině ne zalezlý doma, je prostě zřetelně jinde. Takže plný úvazek je nemyslitelný ještě pár let a částečné se shání fat těžko.
Z okolí jsem vlastně negativní reakce nezaznamenala (a pokud ano, tak jsem je vypustila s tím, že jsou to blbci a já vím, co a proč dělám či nedělám).
Já jsem teď na rozcestí. Za pár měsíců mi konci rodičák, nemám se kam vrátit a uvažuji že ještě zůstanu doma.( Ne na vždy ale ještě nějaký čas.) A vím jak reaguje okolí.. ptaji se “ co budeš od září dělat?” když řeknu ze nevím, asi ještě zůstanu doma, tak na mě koukají jako bych jim oznámila ze mají zůstat doma oni.
@1pomnenka Vyhledavat umim, dekuji.
My to tak máme rodičak mi už loni skončil a další bude až v létě každopádně jak se na to divá okolí je rozdílné naši přátele jsou s tím v klidu a je jim to vlastně úplně jedno tchánovci by mě zas hnali do prace ideálně ještě v šestinedělí ale tam je to celé z cela jiného soudku.. a nám s manželem je úplně u zadku co si kdo mysli protože nás živý manžel né někdo cizí ..
Lidi budou rýpat vždycky. Nezávisle na tom, co člověk dělá, vždycky se něco najde. Já jsem teď momentálně žena v domácnosti, rodičák mi skončil v prosinci a malou nevzali do školky. Hlídání nemáme. Soukromá skupinka by se nám absolutně finančně nevyplatila. Zatím jsem se setkala spíš a pozitivními názory, že je super, že si to můžeme dovolit a že nás muž uživí, ale to je možná tím, že to je dočasné řešení situace, tak to nikoho nedráždí. Do budoucna bych ráda pracovala na poloviční úvazek, dokud budou děti malé a náročné. Jediný, kdo s tím má problém je můj táta, ale tam těch problémů je víc, takže s tím si hlavu nelámu. Ono já ženy v domácnosti je pohlíženo dost nehezky, ale to i na matky, co budují kariéru.
Mne je asi jedno, zda je nekdo v domacnosti, nebo ne. Mam takove kamaradky. Kazdopadne uz se jedna z nich dostala do situace, ze byla 12 let doma, 2 deti a zrazu si manzel nasel jinou. A takovych, co rikaly, ze jejich manzel by nikdy nic, tech bylo. Pak zena zustane bez prijmu, pokud je starsi a nepracovala delsi dobu, tak v podstate i bez moznsoti duchodu. Do prace se vracela hodne tezko, vydelava malo. Takze tohodle bych se fakt bala.
M je to uplne jedno a tobe by taky melo. Jak to maji doma nastavene jine rodiny je snad vase vec. Zda nestradate financne a tebe to naplnuje tak smele do toho. My jsme zase opacny extrem a to spousta lidi v okoli taky nechape. Neresim. Nas zivot neziji.
Jsem takto doma od rijna 2024 po skonceni RP. Manzel je velice vytizeny v praci a 80 % casu travi mimo CR po sluzebkach.... Ja jsem chtela jit do prace,ale on sam mi rekl,ze by chtel,abych zustala doma s detmi.Jak se na me diva okoli,je mi jedno,proste to tak mame a nikomu do toho nic neni.Vim,ze urcite doma dele jak 2-3 roky nebudu a ani nechci,je to jen do doby,nez nejmensi povyroste do skoly....
Za mne když to oběma vyhovuje ,tak proč ne.Blby je když si pak manžel najde jinou a manželka zůstane bez peněz,bez práce ...
Když to ženu naplňuje, když to vyhovuje oběma partnerům a finančně to rodinu nebolí, tak proč ne? Jen bych si na místě takové ženy dělala úspory pro případ, že se vztah pokazí, protože po ženách v domácnosti, které se dále nevzdělávají a nemají praxi, zaměstnavatelé zrovna neprahnou a nalezení práce nebude otázkou pár dní...
Spíš než řešit, jak se na tebe okolí dívá, bys měla řešit to, proč tě názor okolí vůbec zajímá. Jsi sama s takovým uspořádáním v pohodě?
Můj muž by chtěl,abych byla ,ale nechci,protože bych se nudila, takže pracuji částečně z domu a mám na starost domácnost, muž má hodně náročnou práci . Ale moje kamarádka je čistě jen žena v domácnosti ,ale není šťastná,jen uklízí a čeká kdo kdy přijde domů.
A co polovicni uvazek? To je podle me znacka ideal. Preci jen byt porad doma.. to clovek zblbne.
Dneska mám zrovna výročí, 9 let doma. Synovi bude 9, dceři 6. Dohodli jsme se s manželem, že zůstanu doma dokud to bude potřeba. Hlídání nemáme žádný, takže všechno obstaráváme jen sami. Vyhovuje nám to tak. Teď od května jdu do práce na ,,poloviční” úvazek, ale kdyby se zrovna tohle nenaskytlo, tak bych byla doma dál (hodí se mi to, protože je tam pak měsíc o prázdninách volno, o Vánocích taky, atd.).
A okolí se na to kouká blbě, hlavně rodina teda. Pořád každej vidí jen to, že se manžel ,,musí ohánět”, aby nás uživil a už nikdo nevidí to, že mu to vyhovuje, že se nemusí starat o nic jinýho 🙈🤣
Také jsem teď doma už doma nad rámec rodičáku, máme 5tiletou holčičku a vyhovuje nám to tak, protože nemoce, prázdniny. Všechno si pokryju, navíc řešíme IVF, takže to je taky fajn, že mám na tohle čas. Upřímně mi je úplně jedno co si okolí myslí, občas slyším nějakou narážku ze strany od manžela typu chudáček se musí ohánět.. na to jsem si zvykla, nikdo neví okolnosti a nikomu po tom nic není. Jak to bude dál, uvidíme.
Možná ti co mají blbé řeči závidí,ze jejich chlap nedokáže vydělat tolik aby je uživil.Ja tedy nejsem a nebyla jsem žena v domácnosti, protoze by me to dlouhodobě nebavilo. Par let jsem,ale pracovala na zkrácený úvazek a dokážu pochopit,když některé ženy zůstanou doma. Kdyz je vic malých dětí, neni žádné hlídání,tak je to pro chod domácnosti často jednodušší.
Kdybych já slyšela jen narážky, ale od skoro švagrové to jsou pěkný podpásovky vždycky když se vidíme (naštěstí to je dost málo). Vždycky skáče jak čert z krabičky, že to snad není možný, a jako jestli fakt nemám ani korunu, že mi to není blbý se nechat živit, že to ona by si to teda nedovolila. Když viděla moje nový boty, tak vyskakovala jak to je možný když nevydělávám. Když jsme všichni grilovali, a já si dovolila vyhodit zbytek mojí tatarky v pytlíku (přece to nebudu tahat domů), tak vyváděla že to snad nemyslím vážně, takhle rozhazovat peníze když si to neplatím ani ze svého. Vpálila mi dokonce že když chodí kolem našeho baráku, že vidí že pořád svítíme, a že s kolegyněmi rozebírá jak je to strašný, že furt svítím a přitom si na to nevydělám 😄 A posledně to dorazila, byli jsme pozvaný na návštěvu, a já nedopila čaj, protože jsme museli narychlo odejít. Zbylo v hrnku ani ne 1/4 čaje, a taky z toho měla úplný psycho jak jsem strašná a plýtvám 🙈
@klokanka31 hele a to tak všichni ostatní u toho sedí a nikdo nereaguje? Jen mě to zajímá
@klokanka31 a je to důsledek závisti, nebo je to nějaká forma strachu o bratra?
@alice180 No brácha se usmívá, max.řekne že on by ženu doma nenechal, že ženská musí nosit domů peníze. Naši nebo příbuzní když tam byli, tak řeknou že je to snad můj život a ať si to dělám po svým. A já ze začátků se snažila obhajovat, ale když jsem zjistila že to nemá cenu, tak jen hodím nějakou poznámku. Třeba na to svícení jsem nahodila nejhezčí úsměv co mám, a řekla jsem ať si svítí taky, že to zlepšuje náladu 😁 Ta se tvářila jak když sežere citron 😄
Už zase? Ja nějak nechápu, proč se tu pořád zakládají témata o tom, co si myslí okolí, když jste se rozhodly být ženou v domácnosti. Neni to snad jedno? Muzou si myslet cokoliv, důležité je, ze to vyhovuje vam, důvody pro to mate a obhajovat se nemusíte. Vždycky budou lidi, kteri mají na něco lepší názor, budou ho vnucovat, poučovat ap. No tak je neposlouchám, ne? Ja kdyz něco chci a poslouchám otravný řeči, proč je to zrovna takto, tak důvodem je, protoze to tak chci a takto jsem se rozhodla 😀 A můžu slyšet pak cokoliv, nevyvracím, neargumentuji, neobhajuji - prostě je to tak, protože to tak chci. Tečka. Az to budu chtít jinak, tak to udělám jinak, dospěla a svéprávná jsem 🙂 Jinak teda ano - kdyz si představím sebe v domácnosti, tak si říkám otázky, ktere slýcháš. Nebudu se nudit? Budu. Co budu cele dny dělat? Nevim. Nebude mi vadit nemít příjem? Bude.
@miryp Já ti nevím, ale podle její minulosti i podle jejího chování si myslím, že ona se bojí aby brácha nenechal svůj barák jednou mojí dceři, když on děti nemá. Plus by chtěla, aby jednou dědictví po našich rodičích šlo jen mýmu bráchovi. Tak asi nějaká manipulace, abych vypadala v očích ostatních blbě?
Máme takovou známou... Na jednu stranu to chápu, že to ženám může vyhovovat, je to svým způsobem bezstarostné - já se kolikrát stresuju v práci, pořád řešíme, kdo vyzvedne, kdo doveze atp. Na druhou stranu bych její život nechtěla, žiji v bytě, škola 2 minuty, dítě nemá žádné kroužky, nijak ho nerozvíjí, v podstatě s ním nic moc nepodnikají, peněz taky moc nemaji. Ale mě by třeba zajimalo, jak to tyto ženy mají poresene do budoucna- co když muž dlouhodobě onemocní, přijde o práci, co důchod? Asi záleží jak vysoké příjmy muž má, ale asi bych se osobně bála toho, že třeba v 55 po 15 letech doma o mě opravdu nebude velký zájem ze strany zaměstnavatelů 😔. Co bych ale uvítala já, je zkrácený a klidně i poloviční úvazek. To si myslím, že je skvělá možnost, jak stíhat děti i práci a nebýt vyšťavená.

A proč tě to zajímá???
Každopádně myslím, že každýmu dospělému vyzrálému jedinci může být naprosto ukradených, co si o jejich rodinném uspořádání myslí cizí lidi.