Pohřbení. Půjde to?

3. únor 2022

Dobry den, ahoj, prosím o radu. Prisla jsem o miminko v 21tt a nechali jsme ho s přítelem zpopelnit a dat do urnicky. Tu máme doma již nějakou dobu, ale teď jsme se odhodlali, ze je cas ji uložit. Prosím, nevi někdo, jestli to vůbec pujde, když nemáme vlastně žádný rodný list, úmrtní list ani nic podobného? Chceme ji uložit do kolumbaria ci jak se to říká, doma ji mít už nemůžeme a zijeme v najmu, takže pohřbeni na zahrade nebo u rodiny není možné.

hvezdicka09
3. únor 2022

Ahoj, předně mi je lito vaši ztráty 😢 pracuji v oboru, takze odpověď je taková: záleží na daném pohřebišti. Každé to má jinak. U nás bychom vám místo pronajali a k uložené urne byste vyplnili formulář. Jelikož jsou okolnosti jaké jsou, na žádných papírech bychom nebazirovali. Tudíž vyberte hřbitov, oslovte jeho provozovatele a domluvte se. Verim, ze vám vyjdou vstříc. Do budoucna vám preju štěstí 🍀

andelka
4. únor 2022

Máme to stejně, akorát že máme urnu pořád v obýváku. Taky jsme v pronajatém bytě, nevím čemu to vadí? Chtěli jsme ji dát do hrobu k babičce, ale manžel se jí nechce vzdát zatím. Prý k nám patří a pak ji dáme k tomu z nás, kdo umře dřív. Nechtěl by, aby byla někde sama (byla to holčička, přišli jsme o ni v 19tt před 4 lety). Nějaký papír určitě máte, ostatky vyzvednout a zpopelnit musela pohřební služba ne? My takový doklad máme schovaný. S tím bych se šla poradit na hřbitov, kam chcete. Dá se koupit schránka v kolumbáriu bez popisu, jména, budete to platit jako rodinnou. Nebo urnu můžete se souhlasem správy hřbitova dát k někomu příbuznému (a se souhlasem majitele hrobu).

martulka88
4. únor 2022

My jsme přišli o syna před rokem v 38tt, takže vím, čím si procházíte a je mi to moc líto😔. Doma jsme měli syna půl roku, než jsme rozhodli, že si ho uložíme - docela jsem byla smířená, že už odejde z domu, ale nakonec to zase na mne padlo, když jsme ho uložili. Je pravda, že rodný list máme - úmrtní se nevydává - úmrtní dostaneš jen tehdy, pokud by miminko žilo při narození, ale nikdy by mne nenapadlo, že na hřbitov musím řešit rodný list. Kolik lidí si pronajme místo "do budoucna" a snad je jedno, zda je RL či nikoliv - je to psané na žijícího majitele, jestli se nepletu @hvezdicka09 . My jsme volili mezi novým místem - v našem místě bydliště a rodinným s tím, že je ale místo 60km daleko. Nakonec jsme syna dali k mé rodině - je to moc krásné místo, kde chodí srnky, zajíčci či třeba veverky. Držte se a přeji hodně štěstí 🍀.

andelka
4. únor 2022

@martulka88 taky nad tím pořád uvažujeme. Tady kde bydlíme zatím nemáme nikoho z rodiny pohřbeného, prarodiče jsou na městském hřbitově v kolumbáriu v jiném městě..jedině prababička je na vesnickém hřbitově, u lesíka na louce, vedle se pasou krávy..ale nevím jestli bychom to nějak museli řešit s rodinou..nevím kdo ten hrob platí a tak. Takže zatím vyčkáváme. On i manželův přístup se mění. On sám sebe chtěl vysypat někde do přírody, ale malou nechce, a co zemřela prababička a on pravidelně chodí na hřbitov, tak změnil názor.
My máme na tom papíře od pohřební služby napsané "mrtvě rozená"...moje příjmení (tehdy jsme nevěděli jistě pohlaví, jen pravděpodobně,takže beze jména a ještě jsme nebyli svoji.)

martulka88
4. únor 2022

@andelka U nás to řešit nemusíme, hrob je psaný na taťku a byli moji rodiče rádi, že malého chceme dát k rodině. A opravdu musím říct, že když jsme malého dali na hřbitov, tak zase se otevřely rány, ale pomohlo mi to. Teď to byl rok, co jsem ho porodila a zase se rány otevřely. Ale je dobře, že jsme malého dali "pryč" - byla jsem schopná sedět v pokojíčku, kde jsme ho měli (naše první dítě) a upnout se na urničku není to nejlepší řešení. Teď odpočívá s rodinou a jednou za čas jedem na hřbitov - zrovna zítra jedeme, jelikož minulý týden byl vichr a na hřbitově by to nebylo moc bezpečné. A doma máme zarámovanou fotku z UZ (z porodu máme schované v albumu) a u toho otisky ručičky a nožičky a když cítím, že potřebuji být s Maxíčkem v kontaktu, tak mu zapálím svíčku. My s mužem nejsme svoji (ale i tak ho beru jako mého muže 🙂 ), ale stihli jsme matriku, takže malý měl jméno a přijmení po tátovi.

andelka
4. únor 2022

@martulka88 chápu, neumím si to vůbec představit. Já už dvě děti měla, a skoro přesně rok poté se narodil teď 3letý syn. Miminko bylo moc malinké, nic jsem neviděla, mám jen stránky z deníčku, těhotenský test a fotky, poslední z NT screeningu. Uložené v obálce. Kde je urna ani nevím, nechtěla jsem, aby mi to manžel řekl. Je tady s námi, občas zapálím svíčku a to mi stačí. Ale časem ta otázka asi zase vyvstane. U rodiny je to asi nejlepší. Taky to časem nějak vymyslíme.

martulka88
4. únor 2022

@andelka My jsme původně chtěli samostatně, ale rodiče přišli s nabídkou a muž se toho prostě chytila jsme fakt rádi. Z jara tam ještě necháme vytesat jméno, jelikož je to hrob mé strany a přijmení tam ale nechceme. Já si myslím, že miminko by mělo mít své čestné místo. Jinak to máme jako vy - tedy "rok poté" - do dvou týdnů mne čeká CS a snad už jeho bratříček tady s námi zůstane (syn zemřel 37+4 - 28.1. a já jsem teď 36+5, takže stres z budoucích dní je velmi znát a furt se mi zdá o porodu a že o syna přicházíme). Kluci mají rozdíl TP 16dnů.

andelka
4. únor 2022

@martulka88 naprosto ti rozumím. Já zjistila, že miminko nežije 30.1., syn se narodil 26.1. rok na to, 30.1.nás zrovna pouštěli domů. Celé těhotenství jsem se bála, právě že vím, že pokazit se to může kdykoliv i na konci ☹ spadlo to ze mě až v prvních dnech po porodu. Doma to pak byla neskutečná euforie, že je doma, a zdravý.
Moc držím všechny palce co mám, ať i u vás je to takhle 🍀

lenkalubina
4. únor 2022

Když to tady čtu,tak je mi moc líto,že jsem své miminko nechtěla domu🥺 při potratu ve 23.tt se mě ptali,ale v tu chvíli jsem nechtěla vůbec nic 🥺mám jen otisk nožiček...měli jsme symbolický pohřeb v kostele a na hřbitově, kde mám babi a dědu.. tam chodíme zapalovat svíčky 🥺

andelka
4. únor 2022

@lenkalubina člověk to prožívá různě, a ta lhůta je tuším jen 72h. Já jsem teda měla čas se rozmyslet, na příjmu jsme se domluvili den předem, během noci doma jsem si to všechno pozjišťovala. Pak jsem hned hlásila, co chci. Byli jsme tehdy v nemocnici první, kdo toho zákona využil (vydání pozůstatků dřív než od 24tt).

hvezdicka09
4. únor 2022

@martulka88 ano, správně, jak říkáš, lze si pronajmout místo a žádnou urnu tam nedat.

hvezdicka09
4. únor 2022

@martulka88 je mi moc lito co vás potkalo 😢 preju už jen štěstí 🍀 loni mi zemřel synovecek dva dny po porodu v terminu, zcela nečekaně, takze soucitim 😢

martulka88
4. únor 2022

@lenkalubina Nic si z toho nedělej. Cítila jsi to tak, tak jsi to tak udělala... V nás se to dost tlouklo, protože syn umřel v břiše den po původním plánovaném CS, který mi posunul zastupující lékař o další týden, kvůli našemu covidu a jeho pozitivitě. Nakonec jsem rodila jako covidová a dalo se to - řekl mi, že je to těžké s přípravou a bla bla - prostě kecy. Ale příčina úmrtí nebyl covid - bohužel každé 300 těhotenství končí nevysvětlitelně a miminku přestane tlouct srdíčko.

martulka88
4. únor 2022

@hvezdicka09 To je hrozný, je mi to moc líto :( Tyhle věci by se neměly stávat :(

autor
4. únor 2022

Holky moc vám vsem dekuju za odpovedi, doteď mě nenapadlo nad tím vlastně takhle přemýšlet, ze si to muzu pronajmout jen tak a nic tam nedat, ve svém veku jsem nic takoveho ještě řešit nemusela.. jste všechny moc laskave, dekuju a preju už jen stesti.

lenkalubina
4. únor 2022

@andelka ono to bylo všechno tak strašně rychle,že jsem asi vůbec nepřemýšlela🤔 ráno jsem šla na běžnou kontrolu a pak šup nemocnice a už to jelo....

lenkalubina
4. únor 2022

@martulka88 přesně, nemělo by se to stávat 🥺vždyť ti drobečci nikomu nic neudělali🥺 a pak se člověk dočte,že někdo odložil mimčo do kontejneru! 😡

martulka88
4. únor 2022

Myslím si, že je nás více, co by je nikdy nenapadlo toto řešit. Ale jinak se držte a až maličké uložíte, otevřou se rány, ale časem to bude lepší ❤️

martulka88
4. únor 2022

@lenkalubina Přesně tak. Nebo kolik jich má děti, ale vůbec se o ně nestarají. Já už si jen přeji tady mít našeho drobečka a nikomu ho nedat...

andelka
4. únor 2022

@lenkalubina my jsme chvilku času měli. Přes noc. Taky jsem to zjistila na kontrole, po obědě. V 16h už jsme byli v nemocnici,ale příjem jsme nechali na ráno. Noc byla hrozná,ale aspoň troška času se a tím porovnat. Ale byla náhoda,že jsem o tom zákonu věděla. Je to hrozné,vůbec by se to stávat nemělo.