Místa, kde by se dalo pohřbít potracené miminko. Prosím, nevíte kde?

17. led 2020

Chtěla bych se zeptat, jestli některá z Vás neví o nějakém místě, kde se pohřbívají miminka (potracené plody do 22tt), nejlépe v Praze nebo bližším okolí. Takové místo je na Vinohradském hřbitově, je tam společný hrob, ale bohužel se musí splňovat určitá kritéria, těhotenství jsme se po těžkém rozhodování rozhodli ukončit kvůli závažné vývojové vadě a v tomto případě nelze na Vinohradech pohřbení zrealizovat. S pohřební službou máme vše zařízené, ale nemáme kam uložit urničku. Prosím jen o radu na místa k uložení urničky nebo organizaci, která by mi s tím mohla poradit. Případně alespoň radu, kde by se dal popel rozprášit. Nechci zde situaci rozebírat, jestli se takto malá miminka mají nebo nemají pohřbívat, ani jestli ukončovat nebo neukončovat těhotenství z genetických důvodů, s manželem jsme zdrcení a rozhodli jsme se, že by nám možná rozloučení pomohlo a rádi bychom miminko pochovali k ostatním miminkům, pokud něco takového existuje. Děkuji za pomoc.

rebe
17. led 2020

Možná by vám mohli pomoct tady. Přidávám odkaz na stránku s pravidly, jaké možnosti při pohřbu máte, ale na stránce jsou i kontakty, kde by vám mohli poradit ještě blíže:
http://www.prazdnakolebka.cz/prakticke-rady-a-z...

krupka3
17. led 2020

Moc mě mrzí vaše ztráta. Napadlo mě tohle místo http://lesvzpominek.cz/. Pokud by tě to zajímalo, je o něm natočený i díl Dělníků smrti (ke shlédnutí na netu).

lenka_tom
17. led 2020

To mě moc mrzí, držte se. Souhlasím s @krupka3. Ten les vzpomínek vypadá v rámci možností příjemně a mohlo by se vám tam chodit vzpomínat líp, než na klasický hřbitov.

elu
17. led 2020

Ulozit lze bud do rodinneho hrobu, urcite nekdo u vas ma.. Treba babicka... Nebo si ho ulozit pod epitafni desku... Naklady na desku, cca 4 tis... Kazdy hrbitov ma epitafni mista A budete mit mistecko, kam chodit

makronka222
17. led 2020

Ja bych si ji nechala doma.

kaja2016
18. led 2020

@rebe To je dobre, ze se tim nekdo zabyva.

gracinka7
Autor odpověď smazal
Zobraz
alcar
18. led 2020

Nedokazu se vžít do tvoji situace, tak napisu nazor podle sebe. Ja bych asi nechtela, aby urnicka byla ulozena nekde ve spolecnem hrobe nebo nekde na hrbitove hodinu od domova. Doma bych si urnu taky asi naporad nenechala. My tedy mame rodinny dum a udelala bych hrobecek asi nekde na zahrade nebo popel rozprasila na mem oblibenem miste, kde nechodi moc lidi. Preji, at vyberete to spravne misto a at bolest ze ztraty brzy preboli.

te_reza
18. led 2020

@alcar no nevím, ale myslím, že u domu "člověka /plod" asi jen tak pohřbít nebo rozprášit nemůžeš

kaja2016
18. led 2020

@te_reza Precit si odkaz od rebe hned na zacatku. Objasni ti to tu situaci.

alcar
18. led 2020

@te_reza s popelem si muzes delat, co chces. Jen se nedoporucuje ho vhazovat do rek, aby nedoslo ke znecisteni vodniho toku.

eliiinkka
18. led 2020

Já myslím třeba zatím urničku doma, neumím se jí zatím vzdát, časem uložíme do rodinného hrobu

lennus
18. led 2020

My přišli o miminko ve 23.t. a urnu jsme dali normálně do kolumbária na hřbitově, vůbec nezáleží na tom, kdy dítě umře, pokud máte urnu a splňujete zákon o pohřebnictví.
Rozloučení je určitě užitečné, nám moc pomohlo a malý je součástí naší rodiny. Je mi líto vaší ztráty, držte se!

rebe
18. led 2020

@te_reza Můžeš 🙂

kaja2016
18. led 2020

@rebe Rozumim tomu dobre, ze u zemreleho miminka do 22tt ci vahy 500g je velmi slozite zadat o humanni zachazeni - zpopelneni v krematoriu? Ze je bezna praxe zpopelneni v nemocnicni spalovne ( kde si predatavuji se zpopelnuji napr.amputace, tkan a podobne?

lennus
19. led 2020

@kaja2016 Je možné pohřbít dítě v jakékoliv fázi těhotenství, náš syn měl 490g, normálně ho odvezla pohřební služba a my si pak byli vyzvednout urnu.

kaja2016
19. led 2020

@lennus Jsi si jista? Z toho co jsem cetla, to byva do 22tt komplikovane a prave je dobre pozadat o pomoc tu organizacj Tobit. Ptam se proto, ze se me to tyka. Mozna muzeme i soukrome, nechce se me tu psat detaily verejne.

alcar
19. led 2020

Vcera jsem k tomuto tematu nasla jeden clanek. Je z roku 2017, ale stale to plati. Nedoporucuji cist aktualne citlivejsim osobam. Je to napsano ponekud primocare a kontroverzne. https://www.euro.cz/politika/requiem-za-zkumavk...

lennus
19. led 2020

@kaja2016 Jsem si jistá, mrkni když tak tady na můj článek, ale ten se týká spíše různých dávek.
Dřív se plod do určitého týdne bral jako biologický odpad, ale pak rodiče začali bojovat a opravdu je možné si vyžádat plod v jakékoliv fázi těhotenství, jen se musí řešit právě pohřební služba a samozřejmě si člověk vše zaplatit. Možná ale někde s tím nemají zkušenosti, my žijeme v Praze, tady nebyl nic problém. Jinak bych se obrátila na nějakou tu organizaci, kdyby byl problém a mrkla se do zákonu o pohřebnictví. Klidně napiš do IP

mamikry
Autor odpověď smazal
Zobraz
mamikry
28. únor 2020

Pokud by to někomu pomohlo, mám (bohužel čerstvou) zkušenost. Narodilo se nám miminko v 19. týdnu. Měli jsme to obrovské štěstí, že v porodnici, která má lidský přístup. Oficiálně šlo o potrat, ale miminko nám po narození ukázali a nechali nás s ním rozloučit. Nebyl problém ani s jeho vydáním. Dokonce nám dali kontakt na pohřební službu, která se o takovéhle případy s pochopením stará, a na sdružení Dítě v srdci. V pohřební službě nám vyšli maximálně vstříc, vše zařídili a my jsme se mohli důstojně rozloučit. To rozhodnutí je na každém. Ale i takhle malé miminko je člověk a náš klouček byl tak nádherný. Toho pohledu jsem se hrozně bála, teď jsem za něj vděčná a to, že jsem měla možnost se rozloučit, mi neskutečně pomáhá to překonat. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale jsme smíření a to je dobrý začátek. Chlapečka si necháme doma, vybrali jsme urničku, která vypadá jako svícen, takže mu budeme zapalovat svíčku a až bude správný čas, vysypeme ho na nějakém krásném místě.

alcar
28. únor 2020

@mamikry 😔 upřímnou soustrast...ať to brzy přebolí. ❤️

hipposkin
28. únor 2020

@kaja2016 někdy minulý rok se změnil zákon a už by to neměl být problém. Před 6 lety, kdy se nás to týkalo, tak jsme bohužel nedosáhli vydání tělíčka..

mamikry
28. únor 2020

@alcar děkuji ❤.

aksil_e
24. dub 2020

Vim, ze na tvuj dotaz uz odpovidam pozde, ale treba by se nekdy nekomu hodilo.. v jednom prispevku vyse je uz uveden, presto bych ho tu rada uvedla jeste jednou zvlast, jedna se o perinatalni hospic Dite v srdci. Www.ditevsrdci.cz
Drzte se vsichni, kdo takove stranky potrebujete...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru