Používáte dva nebo tři dny prošlé potraviny?
Ahoj maminky,použily by jste ještě prošlé potraviny?Třeba dvy tři dny?Nestihneme to spotřebovat,tak jestli vyhodit nebo spotřebovat?
Ano, klidně. Třeba včera jsem si s chutí dala týden prošlýho lipánka. Troufám si říct, že poznám, když jídlo není v pořádku.
Záleží "spotřebujte do" nejím po projít lhůty, ale "minimální trvanlivost do" klidně i měsíc po... Samozřejmě záleží jak to vypadá atd.
To záleží 🤔 maso a uzeniny určitě ne, mléčné výrobky podle čichu a chuti ( zkažený se většinou pozná hned) a ostatní podle vzhledu či čichu - nic ale víc jak 5 dní po datu spotřeby
A taky zalezi, na kolik stupnu vam chladi lednicka. My v ni mame stabilne 2-3st, takze ji verim a uz jsem snedla tri dny prosly jogurt a byl uplne ok. To bych u nasi stare nedala (chladila blbe).
Trvanlive potraviny (testoviny, konzervy, koreni, atd.) snim klidne i nekolik let po zaruce 😀 (pokud nejsou ohryzany od mysi a pod. 😄)
Já nikdy nic prošlého...
Já s tím problém nemám. Očichám, prohlídnu, použiju pokud možno do něčeho tepelně opracovaného.
Úplně bez problémů. Ale řídím se hlavně historií potraviny (kde se to koupilo, jak dlouho se to v teple vezlo domů, kde se to skladovalo), zdravým rozumem a smysly. V zimě je pravděpodobnost kažení mnohem menší než v horkém létě. V létě třeba jsem opatrná i na potraviny ještě před datem spotřeby. Ale třeba u jogurtů a dalších mléčných výrobků mimo léto neřeším ani týden, sníme to a nikdy mi ani manželovi (ten je echt popelnice :-/) nic nebylo.
A co se týká minimální trvanlivosti (trvanlivé potraviny), tam jsem opatrná na věci s tukem (ořechy, oleje) ty fakt maximálně pár týdnů. Ostatní klidně prošlé pár měsíců až rok.
Jinak ty datumy spotřeby jsou nastaveny hodně přísně, rozhodně to není, že další den se má potravina vyhodit.
Ale abych tu nevypadala jak "čuně", tak třeba maso nebo toastový chleba pokud možno nenechávám ani do napsaného data, protože v té době mi na tyto potraviny přijde ze zkušenosti už pozdě.
Jen tak mě napadá, když je to neprošlý, ale zkažený tak to sníš?🤔
@lis6 proc by to, proboha, delala? 😅
Maso a uzeniny ne. Tam jsem striktní.
Mléčné výrobky vždy posoudím dle čichu a chuti a pokud OK, klidně až 10 dní po. Sýry i více.
Pečivo pokud není plesnivé, tvrdé.... nekoukám na datum.
Suchy trvanlivý věci absolutně neřeším.....
Konzervy pokud jsou třeba 5 let prošlé, tak už vyhodím, ale nějaký ten měsíc neřeším. 😀
Ale vždycky se řídím hlavně čichem a ochutnáním. 🙂
Děda kdysi snědl asi 2 roky staré uzené a taky mi nic nebylo 😀 Ale vážně, záleží co. Kde držím datum striktně je maso. Zbytek prostě podle chuti, konzistence a vůně poznám, jestli je ok nebo ne. Kvalitní bílý jogurt se dá klidně i 14 dní po, čokoláda třeba po půl roce a atd. Nám na vysoký škole kdysi dávno říkali, že se se výrobci chrání a dávají dobu spotřeby o dost menší, než je reálná. Tedy když jogurt má od dne výroby trvanlivost třeba dva týdny, bezpečné je to 3 týdny. Vždycky tedy o tu půlku víc 🙂
Běžně jíme propadlý věci. Dětem to teda nedávám, naopak můj muž zlikviduje všechno. Jedu na čich, zrak a chuť. Pokud je to v cajku, tak klidně servíruju 😁.
Datum trvanlivosti u jogurtu zaručuje, že je tam ještě zákonem dané množství živých bakterií. Vydrží o dost déle, než se zkazí.
Maso, uzeniny určitě ne. Už jsem v životě měla zdravotní problémy z kuřecího a to ani nebylo prošlé. U mléčných výrobků 2 dny po datu spotřeby nějak moc neřeším, ale pokud je jogurt, kefír, apod. zdrclý, tak to taky nejíme. U čajů, těstovin, koření úplně moc neřeším, že je to třeba měsíc po záruce.
Řídím se vzhledem, čichem a chutí. Třeba jogurty jím i týden po datu spotřeby. Striktní jsem jen u masa.
@exbordelar ten datum neříká, že den po je potravina zkažená. Přijde mi to prostě mimo. Třeba šunka, už se mi stalo, že jsem kouupila, že procházela a měla třeba ještě den a smrděla,tak letěla. Za chvíli se to bude muset psát i na čerstvém ovoci,aby lidi věděli jestli to maj ještě jíst nebo ne.
@lis6 ja vim, ze to datum je spise orientacni 😉 A proto pisu - ze zalezi hlavne na teplote v lednici. Kdyz jsme meli starou, ktera chladila max na 12 st (!!), tak ty potraviny byly zkazene dokonce uz pred tou zarukou. A souhlasim - mel by se pouzivat u toho selsky rozum 😀
a teď tu budu za prase 🙂 ... ale teď vážně, striktně to dodržuju u masa a docela i u uzenin (krájených), ty vakuově balené jsou ok i po datu spotřeby. V lednici máme 2-3 st., takže pohoda. Nedávnou jsem dělala tiramisu a mascarpone bylo prošlé o měsíc a kousek, ochutnala jsem a bylo v pohodě. Takže asi tak. Pokud mám u něčeho podezření (čich, chuť, jiná konzistence) tak to nejíme. Ale týden prošlý jogurt, lipánek a tak fakt neřešíme 🙂
Podle toho, jak daná věc vypadá. Pokud vypadá ok, nesmrdí, tak ano, jinak vyhazuji samozřejmě. Už se mi xkrát stalo, že i před zárukou a zabalené v originálním balení se zkazilo, zplesnivělo
Já to normálně jim, ale záleží co. Šunka, maso to určitě ne, sýry jím, jogurty taky. Ale dětem bych to nedala.
Zalezi... kdyz je to po spotrebe, tak kouknu, ocucham.. bojim se sunek, nebojim se mlecnych vyrobku.
ASi jako většina tady, pár dní neřeším, potravinu zkontroluju, a když vypadá OK, tak sním. U suchých věcí, jako sušenky, rýže, luštěniny, to neřeším vůbec, tam klidně půl roku.
Kdysi jsem viděla leták myslím Dtestu, kde bylo popsané, jak dlouho je která potravina po datu spotřeby ještě OK.
I jsem ho našla https://www.facebook.com/ZakaznickyMagazin/phot...
Tady tyhle dotazy, kdy autor se už neobtěžuje jakkoliv přispívat, mi přijdou jako průzkum trhu nebo veřejného mínění 😀
Achjo. Ne, určitě ne. 🙄🙈
Když je maso v mrazáku,tak je většinou pak po datumu spotřeby,dáváme ho hned do mrazáku, když ho koupíme a nikdy nám nic nebylo,většinou poznám,když je maso zkažené,to fakt smrdí,teď jsem vytáhla mleté maso, které je do 17.5. a když nám nebude smrdět,tak ho spotřebuji,zlednice jogurty klidně sním,šunku kupujeme u pultu a tu se snažíme sníst co nejdříve ještě před datumem spotřeby i když ji koupíme balenou,trvanlivý salám klidně sním po datumu spotřeby ( a i tak ho sníme ještě před tím)
No, ja jednou v létě koupila jogurty, říkala jsem si fajn měsíc záruka, než jsem došla domů byly zkažené, a to mám domů tak 15 minut.
Ono to neovlivní. I 2 dny po záruce je některé jídlo v pohodě. Člověk se musí řídit i chutí, vzhledem.
Maso a uzeniny ne ale mléčné výrobky a sýry např camembert nebo romadur ano. Například těstoviny a sušenky a crecry a granule pro kocoura které asi vozí z Německa atd. pravidelně kupuji v jednom našem malém obchodě ve městě, kde z 50% tyto potraviny prodávají za hodně výhodné ceny a nic jim není.

Záleží jaké. Můj chlap snedl týden starý jogurt a pak běhal na wc 😁 Vždy je fajn dívat se na štítek spotřebovat do nebo doporučená spotřeba. V tom je taky rozdíl.. když je něco dobře zabalené tak se to dá jíst i po záruce.. Mléčné výrobky bych po záruce fakt nejedlá. Max den..