Přístroj na vysávání/vytírání
Ahoj, uvažuju o koupi něčeho, co by mi usnadnilo práci. Máme všude lino nebo dlažbu, a já obden vysávám a pak hned vytírám. Vím, že existují přístroje, co umí tohle naráz, ale čtu i negativa - nevysaje to vlasy, nevysaje to větší drobky, nejde to až ke kraji, nejde to do ostrých úhlů, je to těžké, atp. Myslím, že hodně negativních reakcí přidávají lidi, co mají doma celkem "bordel" a čekají, že je tohle spasí. Já uklízím obden, nemáme psa ani kočku, takže počítám, že to, co máme doma, by nějaký přístroj hravě zvládl, mám v pácu kärcher fc 5, ale pořád nevím, není to levná investice, a nechci být zklamaná. Nějaké zkušenosti?
@pratensis Díky za info. Já o něm uvažovala hlavně z důvodu, že máme postel přístupnou jen zepředu, ale s volným prostorem pod ní, tak že bych si na luxování a vytírání nemusela lehat, ale zaběhl by tam on 😁 Pak jsem to ale zavrhla hlavně kvůli těm trámům, a pak jsem taky uvažovala, kdy by měl jako makat - přes den nechci kvůli malý, je ztřeštěná, bojím se, že by na něj každou chvíli dupla nebo spadla. No a v noci chci mít klid. Tahle mi to tak nějak přijde nepraktický, spíš jako vysavač pro domácnosti, kde jsou většinu dne všichni pryč a vysavač má klid na práci.
@barumat Tak my máme dva kluky (necelé 4 roky a rok a půl), taky pěkná třeštidla, ale zvykli si rychle, že na vysavač je třeba opatrně. Vždycky mi ho pomohou donést na místo úklidu a zapnout, pak už ho nechají na pokoji. Ale je fakt, že ho v té konkrétní místnosti většinou prostě zavřeme a odcházíme. Obývák vysávám, když jsme na vycházce, nebo tam pouštím vysavač, když jdu spát. Místnosti bez koberců jsem zvyklá klasicky zamést a pak vytřít mopem, takže tam to neřeším. Ale určitě záleží, jak je kdo zvyklý a jak mu to vyhovuje. Ty nejlíp víš, jaký je kdy u vás provoz a jak jste zvyklí fungovat, třeba by pro tebe tohle bylo opravdu moc kombinování, aby to efektivně fungovalo a nikoho nerušilo...
Já před 2 týdny pořídila Rowentu Clean and steam a co se týče kvality vysávání a vytirani je opravdu perfektní. Máme kočku, padají mi vlasy a se vším si poradí (teda kromě koberců, na ty není určen). Vytira horkou párou, takže podlahy se jen blyští, zvládne i zaschlý nepořádek kolem kočičí misky. Bohužel kámen úrazu je jeho váha. Projet celý byt trvá při nejlepším hodinu a to už opravdu nevím, kterou ruku použít, neb je mám namožené jak z fitka 😃 ale stejně koupě nelituju.
@barumat mám plovoučku a dlažbu. Je tam možnost nastavit intenzitu páry dle podlahy. Nejmenší je právě na choulostivější povrchy a nejsilnější na dlažbu. Ale mám odzkoušeno, že ani ten nejvyšší program podlahu neposkodil, a to jsem např kolem misek ještě páru přidávala ( je na to na rukojeti tlačítko) a plovoučka přežila 😊
Máme vysavač Hyla, pak akumulátorový Electrolux (ten jsem si prostě koupila, protože jsem odmítala pořád vymývat tu velkou vodní obludu). Máme všude dlažbu a kusový koberec. Za mě je tedy nejrychlejší úklid ten, kdy akumulátorovým tyčovým vysavačem vysaju ten koberec (má 2x2 metry), obyčejným smetákem zametu a pak vytřu takovým tím mopem, co patří k úklidovému vozíku, má velkou vytírací plochu (je to ten, co používají v obchodech, nemocnicích a tak). Po všech pokusech jsem zjistila, že tenhle postup je jednoznačně nejrychlejší, nejmíň namáhavý a nejtišší. Když na to přijde, celé přízemí domu trvá půl hodinky. Pravda, trošku to urychluje i to, že máme podlahu v jednom kusu všude stejnou (kromě koupelny), žádné prahy, málo dveří, zkrátka propojený prostor.
@frufrunka Tak v tom mám jasno, zametat už nikdy. Dělala jsem to dva roky v podnájmu, protože mi přišlo zbytečný do garsonky kupovat vysavač. Měla jsem teda v té době kocoura a andulky, takže mraky prachu, peří a tak, ale ten rozdíl mezi zameteným a vyluxovaným bytem je úplně propastný. Takže já osobně už smeták prostě do ruky nevezmu 😣
Já nezametám, ani nevytírám. Mám tyčový lux ETA, bez drátů, je lehký, baterka vydrží dlouho, stojí pořád v nabíječce, takže klidně několikrát vezmu, vysaju a je hotovo. Vytírám jen občas, když je to nutný. A mám furt čisto 🙂
@swetlusska Nevytírat teda taky nee... Když pečlivě vyluxuju, na pohled je čisto. Sednu si ale k dceři na zem, přejedu po ní dlaní a cítím prach. A večer dceřiny ponožky... Fuj. Prostě luxovat a vytírat, bez toho se neobejdu.
Jinak u tý rowenty si lidi stěžujou na váhu. Se musím smát. Má 5,4 kg. Teď jsem zkoušela od tchýně ten vorwerk, a ten má 6,8 😁 Jinak je to teda bomba, fakt hrozná úspora času. Co mi trochu vadí, je, že pokud ten hadr nesundám a nevymáchám, šudlá se to pořád tím samým, jen jednou navlhčeným hadříkem. To bych teda za ty prachy čekala něco vymakanějšího. Zatím to vypadá fakt na tu rowentu 👍
To s tím šudláním stejným hadříkem, to myslím ten vorwerk.
@swetlusska zkus si vzít do ruky hadřík navlhčený a trochu namočený v čisticím přípravku. Bude to jen po vysátí humus...
@barumat Ta rowenta se dá používat na lepené? Bojím se, aby se to neprojevilo třeba po letech.
Ta rowenta me zajima..ale mame dlazby a plovoucky..
Ted asi 130 metru a pribude jeste 50, male deti..potrebuji to urychlit
uvazovala jsem o necem takovem taky. mame byt sice maly, ale nejsem schopna nejak ten cas rozdelit, abych rozumne uklidila i s detma. Nakonec jsme stejne ale koupili jen vysavac, co vysava do vody nebo pytliku, ale nevytira... proste jsem nebyla ochotna kupovat kravu, jako karcher. aholt to jednou za tyden vytreme cele. kdyz je hodne ulepno, vezmu hadr a utru podlahu. Ale musim rict, ze ono hodne s tim prachem udela ten vysavac, jaky je. nas predchozi hodne plival prach pri vysavani zpet. Takhle ten novy to nedela.
Tak teď ještě koukám na tohle, to se mi líbí možná ještě víc - žene to čistou vodu skrz válce, odsává špinavou, , je to lehčí a vhodné i na koberce... Je dražší, ale ne tak výrazně moc. Čeká mě večer plný rozhodování 😀 https://www.mall.cz/vysavace/bissell-crosswave-...
Ono i ta Rowenta to šudlá jedním hadrem, ale jsou tam 4 náhradní, takže se i během vysávání dají vyměnit za čisté... Já původně chtěla Philips aquatrio, ale tam je cena kolem 10tis a navíc nevytira okraje... Pak jsem objevila Rowentu za necelých 5tis a bylo jasno... Ale každopádně ten Bisell vypadá taky moc dobře
@barumat Máme robotický vysavač od Roomby (jinou značku bych ani nezkoušela) a jsem spokojená. S vytírači nemám zkušenost, máme tu parkety, takže se to s těmi vytírači moc nedá, prý pouští hodně vody. Jinak vysává dobře, nabere si štetinkami i bordel z rohů. Nesetkala jsem se s tím, že by to nevysálo vlasy nebo drobky. Akorát nesmíš mít nikde kabely, protože se ti do nich může zamotat a pak bude jen čekat, až ji osvobodíš.
Mimochodem, je extrémně tichá, takže ji pouštíme i v noci.
Tady je celkem obsažná recenze: http://www.zenysro.cz/blogy/testovani/bissell-c... - zarazilo mě, že je třeba při vytírání čudlík držet, jinak nejde voda na válec, a že pisatelce nepřijde kvalita vytírání (oproti kvalitě vysávání) nic moc. Navíc je tady otázka, jak v ČR celkem neznámá značka vydrží (je to kvalita nebo šunt?) a jak to je se záručním a pozáručním servisem a náhradními díly. Takže se zase kloním zpět k rowentě.
@olga_ Tak teď několik dní řeším, že rowenta je parní a jestli si nezničím lino a vyřešila to máma přes whatsapp jednou větou: "Ta pára se nedá vypnout?". No, dá, samozřejmě, Možná se zdá jako nesmysl, kupovat přístroj, který čistí párou s tím, že páru zapínat nebudu, ale vlastně, proč ne? Za pět a půl tisíce budu mít přístroj, který vysaje a s hadrem, který mu sama namočím SOUČASNĚ VYTŘE podlahy, takže přesně to, co jsem chtěla. To, že musím hadry sama namočit, mě nějak netrápí, nejsem alergik, takže to kousnu, dělala jsem to ostatně doteď. A bude to v jednom kroku, jak jsem si přála. Dlažbu v koupelně, na záchode, v technický místnosti a na schodech můžu vyčistit párou. Plus to zkusím někde stranou na kousku lina a uvidí se. Ty vogo 😀
Jo, a stejně mi kamarádka psala, že teta má lino a vytírá s tím a v pohodě. Tak snad to bude v klidu 🙏

Nečetla jsem celou diskusi, ale jen vyvrátím, že robotický vysavač nemůžeš mít kvůli schodům mezi místnostmi. Jediná nepříjemnost by byla, že bys ho musela mezi místnostmi přenést a znovu zapnout, ale to mi nepřijde tak zásadní. My máme robotický vysavač, nikde schody nemáme, ale stejně ho pouštím vždycky jen v jedné místnosti (máme teda velké, cca 5x5 m). Můj hlavní důvod je tedy ten, že máme dlouhosrstého psa, ze kterého je hodně chlupů téměř pořád, v období línání pak obzvlášť. Takže pro svoji vlastní jistotu, že vysavač má dostatek kapacity pro úklid, jeho kartáče čistím vždy po projetí jedné místnosti, než ho pouštím do další. Nepřijde mi, že by mě to nějak extra omezovalo nebo zdržovalo. A to ty, pokud nemáte zvíře, ani nebudeš muset mezi jednotlivými místnostmi vysavač vysypávat a čistit kartáče... Jinak pro úplnost, vysávám obden...