Problémy v práci kvůli případnému těhu. Měl to někdo podobně?
Ahoj holky, přicházím s ne typickým problémem a chci se zeptat, zda se někomu stalo také něco takového. Je mi téměř 34 a přála bych si druhé dítě. Už tak budu mít mezi dětmi minimálně 5 let rozdíl. Jenže... Šéf o tom ani nechce slyšet, když mu v červnu kolegyně vyžvanila, že chci druhé, hned mě sjel, jak si to představuju a za týden měl za mě náhradu, aniž by věděl zda už jsem v tom. Nejspíše vlivem stresu jsem v srpnu potratila, a od té doby se nedaří, od října jsem na neschopence, ale chci se od nového roku vrátit. Šéf mi co týden volá, zda už jsem v tom, chtěl mě sesadit z funkce, a dát na horší, teď mi volal, abych pomohla vzchopit jiné středisko a že na své původní místo už se nikdy nevrátím. Ale pořád mě říká, jak se mu nelíbí, že chci dítě, ikdyz jsem mu říkala, že můžu chodit do porodu a po půl roce se vrátit, něco se dá dělat i z domu. Furt si mele svou a já mám strach, že vlivem tohoto se mi ani otěhotnět nepodaří. Měl někdo něco podobného, přijde vám to v poho?
@daasqua Já ale taky chodila na brigádu, hned po půl roce, co jsem mohla a dotáhla to tak daleko, že jsem tam bývalá 300 hodin měsíčně, no magor 🤔
@verulevrtule No teda to je síla, já bych takový chování nevydržela, asi bych se z toho sesypala nebo bych odešla.
Teoreticky vidím následující možnosti, buď si na něj došlápneš a on zkrotne nebo se to vyhrotí, tak že odejdeš. Nahraješ si to, čím ti vyhrožuje a pohrozíš mu inspektorátem práce. Informuješ vedení.
Nebo rozhlásíš, že zůstáváš u jedináčka, že teď je dobá zlá a jen magor by rodil další dítě Samozřejmě pravda to nebude. V klidu budeš pokračovat ve snažení a jeho psychopatický výlevy ti budou u zadku a nenecháš jím rozhodit, bez ohledu na to čím ti vyhrožuje, ale to je hodně těžké si udělat svůj malý vesmír klidu v takovém prostředí.
Známá taky otěhotněla, jak dala výpověď v práci, takže na stresech z práce něco bude.
@verulevrtule já bych to s ním vůbec neřešila, to je vaše soukromá řeč, rovnou jsi mu měla říct, že to není pravda a měla bys klid. Až bys pak byla ve 3.-4. měsíci, tak bych mu to teprve řekla. Vyhodit tě v těhu nesmí. Přeji pevné nervy a ať se brzy zadaří 🍀
@ejmate děkuji 😉
@levandule_k na Tvé teorie něco je, ta se mi líbí
Přijde mi neuvěřitelné, co všechno si člověk nechá líbit 🙏Trochu hrdosti do života 😉
Hrůza jak tady čtu některé komentáře a zážitky... Já měla zlatého šéfa.. Sám mě poprosil ať jdu na nemocenskou, to jsme byla už v 6.mesici, protože firma měla málo peněz v té době a rozdíl do platu mi doplácel tajné bokem.. Jo sice asi podvod, ale já byla ráda neb jsem od 5.mesice zůstala v tehu sama... Do t9+oho mi těsně před porodem dal v obálce 50tis odstupného, dohodli jsme se, že se po mateřské nevrátím, protože práce nebyla pro matku a ještě samozivitelku vhodná, což jsem ráda jelikož mě mohl taky nutit, že je překážka z mé strany ať dám výpověď sama a neměla bych odstupné a když jsem po mateřské šla podepsat výpověď, tak mi to odstupné poslal ještě ofiko na účet. Tehdy jsme mu volala, že už mi ho přeci před 3 lety dal v obálce, ale on říkal jen, já vím, to bylo spíš na kočár a tak... Prostě milionovy šéf, 11 let tam, má první práce...
Za sebe radim: otěhotnět, nechat se napsat na nemocenskou, protoze tady bych se bála, že z nich že stresu zase potratis a hledat si novou práci, kam bys šla po mateřské.. Držím palce, je to fakt síla jak si někdo může něco takového dovolit 🤦♀️
Taky bych mu rekla, ze sis to rozmyslela a dite ted urcite ne, mozna za par let.. a pak to ohlasit v tom 4.mesici.
Zaroven bych zkusila hledat jinou praci.. ono taky muzes tehotnet 2 roky, a to uz bys mohla byt zajeta nekde jinde.
Naprosto ziram, ze to nekde takto funguje 😳
@pavlinar No v těch družstvech je to spíše asi normalni, bylo to tam že strany vedení fajn, ale pak přišel novej šéf a bylo...
@eleanora84 Tak to je aspoň čestné jednání, krása, ale to asi u těch mladých, co si jen honí triko, moc nehrozí
@verulevrtule šéf byl o 6 let starší než já... Ale vím, že jsem měla opravdu na šéfa štěstí... Byli jsme tam v počtu sedmi, takže taková rodinná atmosféra..spousta lidí nadává na soukromniky, ale ne všude je to špatný, ale opravdu je to o stesti. Moc ti přeji, aby jsi našla práci, kde tě ocení a budou se k tobě chovat vždy s úctou.. A hlavně ať se vám miminko brzy podaří 🍀❤️
@verulevrtule nečetla jsem celou diskuzi až dolů, ale to co dělá je vysoce ilegální a neměl by si to v žádném případě dovolit. Jenže co s tím že ? Stěžovat si je teoreticky hlavní možnost, ale v praxi může nadělat více problémů... bohužel jsi udělala stejnou chybu jako já, a to že jsi se vůbec v práci zmínila o dětech. Lepší vůbec nic neříkat, ale samozřejmě tě nesoudím udělala jsem v podstatě to samé. Můj šéf je můj kamarád i mimo práci a známe se dlouho, takže jsem k němu chtěla být fér a oznámila jsem mu mezi 4 očima že plánuji v blízké době dítě. Chvíli na to udeřila korona krize a on na mě začal zkoušet že by chtěl vhodit mě, místo člověka který byl přirozeně na radě, byl tam nový a byly s nim problémy a byl velmi snadno nahraditelný. Tak jsem mu rázně řekla, ať na to teda zapomene že jestli to udělá tak se budu bránit a bude to od něj pěkná hnusárna. Dělám tam už několik let a celé oddělení jsem dala do kupy a vedla ho, dokud jsem nepředala vedení jemu a vše ho nenaučila a do poslední chvíle jsem mu pomáhala vše zvládnout protože neměl žádné zkušenosti. Vše proběhlo naprosto dobrovolně, nechtěla jsem už dělat vedoucí. Naštěstí to pochopil a zařadil ihned zpátečku a od té doby jsem měla klid. To byla ještě ta lepší možnost jak to dopadlo. To co dělá šéf tobě je vyloženě hnus. Co se týče otázky na děti u pohovoru, je bohužel znepokojující realita, že se mne zeptali pokaždé úplně všude. A co s tím člověk udělá ? Vůbec nic ... Bohužel... k tvojí situaci, nevím jaký tvůj vedoucí je, ale zkusila bych si sním promluvit jestli to nějak alespoň trochu jde ... slušně mu říct, že tě stresuje a že bys byla ráda kdyby s tím přestal, něco v tom smyslu. Pokud ti na to odpoví že by tě chtěl vyhodit, tak mu opatrně naznačit že je to nelegální a že to určitě budeš řešit pokud tě k tomu donutí. Pokud jsi jinak dobrý zaměstnanec a nemá na tebe nic jiného, tak by se to dalo snadno dokázat pokud něco takového napíše třeba do zprávy, pokud to je vždy jen mezi 4 očima tak to bude horší ale třeba by se to taky nějak dalo udělat. Opravdu mě šokuje že si někdo až toto dovolí. Nevím v jaké děláš firmě a jaké tam jsou možnosti, ale upřímně, pokud by to u mne zašlo takto daleko jako u tebe, určitě už bych za tou personální zašla. (Nejdřív bych se pokusila promluvit přímo se šéfem, pokud by to nevzal, žák pak ta personální)
Jinak pokud by se ti vůbec nic z toho dělat nechtělo, ještě je možnost mu makecat že jsi byla na vyšetření a mas nějaký problém a už děti mít nemůžeš, a pak až se zdaří, tak jejda zázrak 😂 klidně to zahraj na city, že už o tom nechceš mluvit jak jsi z toho špatná apodobně... není to úplně čestné, ale upřímně on si čestné jednání už nezaslouží
Tyjo necitala som diskusiu, ale kdeze to preboha pracujes?
V mojej starej praci som nastupovala s tym, ze som sefovi rovno povedala, ze mam doma rok a pol stare dieta a urcite budem chciet druhe v najblizsich rokoch. Povedal, ze je to prirodzene, ale praci som po polroku menila, teraz v septembri a moj sef, co ma rovnake stare dieta jak ja a druhe na ceste, sa ma prave furt pyta, ze kedy planujeme druhe a minuly mesiac sa ma dokonca pytal ci nie som tehotna, ze mu pridem nejaka ina a ze ci uz to vyslo.
Neuvazujes nad zmenou prace? Ved to je hrozne, aby si este kvoli tomu potratila.. za to to nestoji.
Ale ano aj moja najlepsia kamoska tak robila.. sef na nu tlacil, ci planuje v najblizsich dvoch rokoch decko, ona sice ani nevie ci planuje, ale hned menila pracu, hovorila, ze s takym clovekom nechce robit.
@veronika9595 U nás přímo personální je, ví o tom, ale sama neví, co s tím, má tam z toho taky depky. Náš ním už je jen předsedkyně, která si ho dohodila, takže to je pase, protože ta měla prohlásit že na téhle funkci mě platili zbytečně. Vyhodit mě nechce, řekl mě, že k tomu nemá žádný důvod, naopak mě pořád říká, že zvládnu víc než kteří jsou na té pozici 30 let a strcim je hravě do kapsy. Takže co si o tom myslet.... On mě prostě řekl, že na této funkci musím být odolná a ne to vzdát hned když po mě někdo bude řvát. A trápením svých podřízených si je vědom, sám mě to řekl, až si to kvůli němu někdo hodí, možná bude spokojen
@kevi1 No mě práve brali taky s tím, že budu v budoucnu chtít dítě. Vzali to jako naprostou samozřejmost... Jenže je to 10 let, od té doby se 2x změnilo vedení...
@verulevrtule ono bohuzial ma dovod, preco zeny okolo 30 nebyvaju v managemente firiem a tak dalej.. je to risk ze odidu na 10 rokov na matersku. Prave preto by s tym ale zamestnavatelia mali pocitat ze... proste zapad potrebuje deti, tak nech sme vsetci radi za tych, co sa mnozia.
Ja by som si z toho hlavu nerobila, nestresovala sa tym, co si sef mysli, nemoze ti zakazat otehotniet a bohvie kde po materskej budes, mozete zit niekde inde, mozno budes chciet robit niekde inde, mozno sa vymeni vedenie etc... na akej pozicii vlastne pracujes?
@verulevrtule Jednání tvého nadřízeného se říká mobbing. Upozornila bych jej, ať dá zpátečku, nebo to písemně oznámíš na vedení (na HR pouze v kopii), případně to předáš i na Inspektorát práce.
Pokud na to nemáš žaludek, pak by bylo načase zvednout kotvy, protože to má vliv na tvůj psychický a potažmo fyzický stav. Jsi ve stresu - není čemu se divit, že máš problém otěhotnět.
Ale tohle je jen o tvém přístupu. Lidé si k tobě dovolí pouze to, co jim dovolíš ty.
@kevi1 Jsem zootechnik, no jenže u mě je ten problém, že já bych byla doma jen půl roku a on to moc dobře ví 😂 ale změnu plánuju
@brunetka11 To mi chlap říká taky
@verulevrtule Upřímně - tím, že začneš hledat práci, nic nezkazíš.
Buď najdeš něco lepšího a bude ti i na duši líp, nebo ne a budeš vědět, proč jsi ochotna něco podobného podstupovat.
@brunetka11 Dekuji 😉
@verulevrtule akoze po polroku na materskej by si isla spat do prace ? 🙂
@kevi1 Ano, i se synem jsem šla, Teda na začátku jen na zkracenej úvazek
@verulevrtule a preco mu to teda tak vadi potom, ved to je skoro vynimocne, ze nasiel taku zamestnankynu. Ty asi moc nemozes robit z domu co?
@kevi1 Nee, bohužel, maximálně výplaty a nějaká evidence, ale jinak je 95% práce venku mezi dobytkem. Já nevím, je to tele, musím se obrnit asi víc, dělám to už půlku svyho života, a stejně si na ty lidi zvyknout nemůžu 😂
Tyjo, tak to je sila, dobry idiot... nastesti jsem se s nicim takovym nesetkala, vubec nevim, co bych delala, je mu (a celkove kazdemu) do toho prd a s takovyma lidma bych teda pracovat nechtela ani nahodou 😕
Teda já bych se do takového kolektivu od půlměsíčního dítěte nehrnula, ale já nevím, jestli to děláš, protože jsi workoholik nebo kvůli financím...
@levandule_k Tak nějak obojí

@daasqua No právě, to je ono, jsem tam dlouho, práce jako taková mě baví, ještě zatím věřím, že třeba změnou střediska se to změní, jenže se zase budu učit vše znovu, no všude to funguje úplně jinak, ikdyz je to jedna firma 😂 a třeba se zaucim, a šup, hned budu v tom 😂