icon

Proč dnešní babičky nechtějí hlídat vnoučata?

16. čer 2025

Tohle na mě dnes vykouklo, docela chápu dnešní babči, že to nemají jednoduché.
Asi taky záleží na tom, vkolika se člověk stane prarodičem. https://www.novinky.cz/clanek/dite-rodina-nejse...

Strana
z4
amenophus
23. bře 2026
@anonym_b080e1

@anonym_ce1301 já jsem ročník 88 a do svých 15let jsem strávila s babi mnohem víc času než s matkou, strkala nás tam kdykoliv mohla a stejně tak naprostá většina mých kamarádek..

@anonym_b080e1 ja jsem stejny rocnik a starala se o me prevazne mama (co se tyce vyzvedavani apod., kazda z babicek si me brala tyden na prazdniny a obcas nejaky vikend). Takze moje mamka to kompenzuje a o moje deti se stara jak jen muze 🙂.

anonym_b080e1
23. bře 2026
@anonym_ce1301

@prejeta_zaba O jakých sobcích tu mluvíš???? Dnešní babičky, my ženy 50+ jsme se konečně naučily sebe dát na první místo. Vidím v okolí i v práci, že zdaleka nejsem jediná a vůbec se za to nestydím! Své 2 týdny dovolené v létě strávím cestováním s přítelem, odpočinkem u moře a rozhodně ne starostí o vnouče. Ono totiž člověk, když celý rok pracuje, tak potřebuje načerpat sílu a od toho ta dovolené je, protože do důchodu je ještě daleko. Já nevím, kde by jste na to vy současné matky přišly, že narozením vašich dětí, si my totálně překopeme život a začneme dělat tak jak vy písknete! Svoji malou vnučku vždy ráda vidím, ale starost o ni je hlavně na jejich rodičích. Myslet si, že to co platilo před více než 30 lety, bude platit i dnes je bláhové. Jo a ještě když čtu ty vaše ty Vaše vydírací kecy, že se o nás na stará kolena nepostaráte. Copak si myslíte, že s tím počítáme? Teď, když jste mladé, tak nejste schopné postarat se ani o své děti! Ani já nejsem schopná postarat se o svoji maminku, ale jezdím za ní každý týden do domova, kde jí dovezu dobroty, dáme si kafíčko a několikrát do týdne ji volám. Domov důchodců pro mě nepředstavuje strašáka. Moje maminka je inteligentní, chápavá, ví že nemůžu přestat pracovat, přestat platit svoje závazky a hypotéku. To jenom ta vaše generace si myslí, že jsme povinni se starat o vás a vaše děti celý život. Koho to baví, má v tom smysl života, ať to dělá, ale já to tak nemám. Jo a na pilates a jógu samozřejmě chodím. 🙂, tak jak většina dnešních babiček 50+

@anonym_ce1301 u nás je to trošku jiná pohádka, nás matka šoupla babičce kdykoliv to šlo i v týdnu, prázdniny byly samozřejmost stejně jako víkendy a jaká je babička? přesně taková jaká matka... nestarala se vlastně nikdy o nikoho, sebe měla na prvním místě vždycky a teď se diví, že k ní holka nechce na víkend.. za 10 let u ní sama nikdy nespala, nikdy ji nevzala na výlet nebo vlastně nikam.. nevybudovala si s ní žádný vztah a můžu za to samozřejmě já... pro holku je to cizí babka, která třikrát za rok přijede koukat z gauče na hodiny, kdy už zase bude moct jet.. no neházím všechny do jednoho pytle, tak to by bylo fajn neházen ani nás do jednoho pytle... i dneska je mraky matek, které nikoho nemají a zvládají to samy.. ale ta moje je o level jinde, na jógu měla čas už když já jsem byla maličká 🤣🤣🙈 na druhou stranu moc jí přeju, aby byla spokojená v životě a užila si, ale ať po její péči nečeká, že za ní bude někdo lítat

monny3
23. bře 2026
@amenophus

@anonym_b080e1 ja jsem stejny rocnik a starala se o me prevazne mama (co se tyce vyzvedavani apod., kazda z babicek si me brala tyden na prazdniny a obcas nejaky vikend). Takze moje mamka to kompenzuje a o moje deti se stara jak jen muze 🙂.

@amenophus v mých dětských očích je i "občas víkend a každá babička týden o prázdninách" nadstandard 🤭 Mí rodiče neměli takhle k ruce ani jednu babičku (dědu jednoho, nevzal mě v životě ani na odpoledne nikam, jen jezdil k našim na návštěvy, sedl na sedačku, pustil Kobru 11 a čekal, co mu moje máma navaří). A naši jsou teda naopak milionový prarodiče 🩷

daasqua
23. bře 2026

Mně mamka děti víceméně kdykoli pohlídá, i když sama ještě chodí do práce. Jsou to její zlatíčka, obecně je hodně starostlivá, je s nimi ráda a těší se na ně. Tchánovci bydlí dál, takže tam to moc nejde (a taky pracují a obecně mají plno práce mimo, chalupy a tak, rozhodně to nejsou lidé, kteří by vymýšleli výlety a dětské činnosti). Když já byla malá, tak jsem nechodila do školky či družiny, protože mě hlídala babička či děda, ti mě taky vyzvedávali ze školy a kroužků. Měla jsem tedy pořád nějaké hlídání a obecně si rodina hodně vzájemně pomáhala (moje mamka se o tu svou starala až do konce, bydlela s námi).
Já budu mileráda vnoučata hlídat a doufám, že moje děti se usídlí někde blízko a ne na druhém konci světa 😀

anonym_ce1301
23. bře 2026
@prejeta_zaba

@anonym_ce1301 Tyjo, aby to nerupla cévka. 😆 Joo, přesně vyjadřuješ současnou generaci padesátníků - sebe na první místo a dál nic. Zkus si můj příspěvek znovu přečíst a celý ho nepřekrucovat, když už se k němu chceš vyjadřovat. Nic o obětování se ani o stáří jsem nepsala. 😉 Jednak tedy zákoník práce ukládá minimálně 4, většinou však 5 a více týdnů dovolené. Takže s těmi jedinými 2 jsi trošku mimo. Ale užij si je. Týden v roce jsem myslela jako v součtu. Což dělá půlden den v měsíci? Ani ne. Ale i to je vám moc, to jsme hrozně bezohlední. Chtít po nejbližších příbuzných, aby našim dětem obětovali jeden den půlden v měsíci, no považ, to jsme si dovolili! Užijte si jógy a dovolené! Já jen doufám, že se z toho naše generace poučí a zvládne to lépe. Protože je mi z těchto názorů opravdu úzko.

@prejeta_zaba Neboj se, mně cévka nerupne, to já se zase šetřím. Přečti si to po sobě pořádně. Podivovat se nad tím, že prarodiče odjedou v prázdniny k moři. A kdy sakra jindy než teď dokud můžou a nemají už žádné závazky? Pokud mám dva týdny v létě, víc ti v práci nikdo nedá, tak je hodlám strávit podle sebe a odpočinout si přesně u toho moře. A o vnučku se zajímám, vidí ji jednou za týden nebo dva, ale hlídat ji o dovolené opravdu nehodlám.

Strana
z4