Proč dnešní babičky nechtějí hlídat vnoučata?
Tohle na mě dnes vykouklo, docela chápu dnešní babči, že to nemají jednoduché.
Asi taky záleží na tom, vkolika se člověk stane prarodičem. https://www.novinky.cz/clanek/dite-rodina-nejse...
@prejeta_zaba O jakých sobcích tu mluvíš???? Dnešní babičky, my ženy 50+ jsme se konečně naučily sebe dát na první místo. Vidím v okolí i v práci, že zdaleka nejsem jediná a vůbec se za to nestydím! Své 2 týdny dovolené v létě strávím cestováním s přítelem, odpočinkem u moře a rozhodně ne starostí o vnouče. Ono totiž člověk, když celý rok pracuje, tak potřebuje načerpat sílu a od toho ta dovolené je, protože do důchodu je ještě daleko. Já nevím, kde by jste na to vy současné matky přišly, že narozením vašich dětí, si my totálně překopeme život a začneme dělat tak jak vy písknete! Svoji malou vnučku vždy ráda vidím, ale starost o ni je hlavně na jejich rodičích. Myslet si, že to co platilo před více než 30 lety, bude platit i dnes je bláhové. Jo a ještě když čtu ty vaše ty Vaše vydírací kecy, že se o nás na stará kolena nepostaráte. Copak si myslíte, že s tím počítáme? Teď, když jste mladé, tak nejste schopné postarat se ani o své děti! Ani já nejsem schopná postarat se o svoji maminku, ale jezdím za ní každý týden do domova, kde jí dovezu dobroty, dáme si kafíčko a několikrát do týdne ji volám. Domov důchodců pro mě nepředstavuje strašáka. Moje maminka je inteligentní, chápavá, ví že nemůžu přestat pracovat, přestat platit svoje závazky a hypotéku. To jenom ta vaše generace si myslí, že jsme povinni se starat o vás a vaše děti celý život. Koho to baví, má v tom smysl života, ať to dělá, ale já to tak nemám. Jo a na pilates a jógu samozřejmě chodím. 🙂, tak jak většina dnešních babiček 50+
@anonym_ce1301 u nás je to trošku jiná pohádka, nás matka šoupla babičce kdykoliv to šlo i v týdnu, prázdniny byly samozřejmost stejně jako víkendy a jaká je babička? přesně taková jaká matka... nestarala se vlastně nikdy o nikoho, sebe měla na prvním místě vždycky a teď se diví, že k ní holka nechce na víkend.. za 10 let u ní sama nikdy nespala, nikdy ji nevzala na výlet nebo vlastně nikam.. nevybudovala si s ní žádný vztah a můžu za to samozřejmě já... pro holku je to cizí babka, která třikrát za rok přijede koukat z gauče na hodiny, kdy už zase bude moct jet.. no neházím všechny do jednoho pytle, tak to by bylo fajn neházen ani nás do jednoho pytle... i dneska je mraky matek, které nikoho nemají a zvládají to samy.. ale ta moje je o level jinde, na jógu měla čas už když já jsem byla maličká 🤣🤣🙈 na druhou stranu moc jí přeju, aby byla spokojená v životě a užila si, ale ať po její péči nečeká, že za ní bude někdo lítat
@anonym_b080e1 ja jsem stejny rocnik a starala se o me prevazne mama (co se tyce vyzvedavani apod., kazda z babicek si me brala tyden na prazdniny a obcas nejaky vikend). Takze moje mamka to kompenzuje a o moje deti se stara jak jen muze 🙂.
@amenophus v mých dětských očích je i "občas víkend a každá babička týden o prázdninách" nadstandard 🤭 Mí rodiče neměli takhle k ruce ani jednu babičku (dědu jednoho, nevzal mě v životě ani na odpoledne nikam, jen jezdil k našim na návštěvy, sedl na sedačku, pustil Kobru 11 a čekal, co mu moje máma navaří). A naši jsou teda naopak milionový prarodiče 🩷
Mně mamka děti víceméně kdykoli pohlídá, i když sama ještě chodí do práce. Jsou to její zlatíčka, obecně je hodně starostlivá, je s nimi ráda a těší se na ně. Tchánovci bydlí dál, takže tam to moc nejde (a taky pracují a obecně mají plno práce mimo, chalupy a tak, rozhodně to nejsou lidé, kteří by vymýšleli výlety a dětské činnosti). Když já byla malá, tak jsem nechodila do školky či družiny, protože mě hlídala babička či děda, ti mě taky vyzvedávali ze školy a kroužků. Měla jsem tedy pořád nějaké hlídání a obecně si rodina hodně vzájemně pomáhala (moje mamka se o tu svou starala až do konce, bydlela s námi).
Já budu mileráda vnoučata hlídat a doufám, že moje děti se usídlí někde blízko a ne na druhém konci světa 😀
@anonym_ce1301 Tyjo, aby to nerupla cévka. 😆 Joo, přesně vyjadřuješ současnou generaci padesátníků - sebe na první místo a dál nic. Zkus si můj příspěvek znovu přečíst a celý ho nepřekrucovat, když už se k němu chceš vyjadřovat. Nic o obětování se ani o stáří jsem nepsala. 😉 Jednak tedy zákoník práce ukládá minimálně 4, většinou však 5 a více týdnů dovolené. Takže s těmi jedinými 2 jsi trošku mimo. Ale užij si je. Týden v roce jsem myslela jako v součtu. Což dělá půlden den v měsíci? Ani ne. Ale i to je vám moc, to jsme hrozně bezohlední. Chtít po nejbližších příbuzných, aby našim dětem obětovali jeden den půlden v měsíci, no považ, to jsme si dovolili! Užijte si jógy a dovolené! Já jen doufám, že se z toho naše generace poučí a zvládne to lépe. Protože je mi z těchto názorů opravdu úzko.
@prejeta_zaba Neboj se, mně cévka nerupne, to já se zase šetřím. Přečti si to po sobě pořádně. Podivovat se nad tím, že prarodiče odjedou v prázdniny k moři. A kdy sakra jindy než teď dokud můžou a nemají už žádné závazky? Pokud mám dva týdny v létě, víc ti v práci nikdo nedá, tak je hodlám strávit podle sebe a odpočinout si přesně u toho moře. A o vnučku se zajímám, vidí ji jednou za týden nebo dva, ale hlídat ji o dovolené opravdu nehodlám.

@anonym_ce1301 já jsem ročník 88 a do svých 15let jsem strávila s babi mnohem víc času než s matkou, strkala nás tam kdykoliv mohla a stejně tak naprostá většina mých kamarádek..
@anonym_b080e1 ja jsem stejny rocnik a starala se o me prevazne mama (co se tyce vyzvedavani apod., kazda z babicek si me brala tyden na prazdniny a obcas nejaky vikend). Takze moje mamka to kompenzuje a o moje deti se stara jak jen muze 🙂.