icon

Proč dnešní babičky nechtějí hlídat vnoučata?

16. čer 2025

Tohle na mě dnes vykouklo, docela chápu dnešní babči, že to nemají jednoduché.
Asi taky záleží na tom, vkolika se člověk stane prarodičem. https://www.novinky.cz/clanek/dite-rodina-nejse...

Strana
z3
daisymaminka
18. čer 2025

Doufám, že mi štěstí a zdraví dovolí být stoprocentní babička a věnovat se vnoučeti tak, jako se moje babička věnovala nám (byť od 57 let v důchodě) a tak jak se věnuje moje mamka svým vnukům.

moni_12
18. čer 2025
@prejeta_zaba

@hennrietta čili chces říct, že babičky jsou mnohem větší sobci, že...jako ohánět se tím, že mohou víc cestovat a mají víc koníčků a možností. A to znamená že na své nejbližší 💩 jak na placatej šutr? 🤷‍♀️ Tak nikco přece netvrdí, že člověk po padesátce má jenom zavařovat a hlídat vnoučata. Ale vyhradit si týden za rok na hlídání a čtyři odpoledne na návštěvu snad zvládne i ředitel zeměkoule, ne? Všechno je přece o prioritách. Nerozumím tomu, jak spoustě lidem přestane záležet na jeho dospělých dětech (a jejich rodinách).

@prejeta_zaba s tím souhlasím. Moji rodiče mají na konec srpna v plánu dovolenou u moře, já bych potřebovala pohlídat dite, které mi jde v září do školy, tudíž ve školce už nebude..a moje ségra má rodit. nezajem, dovolena je přesnější, protože přece máti pracuje a unavená.

1772
19. čer 2025
@bonavoxa

Zajímalo by mě, čím to je. Osobně si moc nevybavuju, že bychom jako děti rodiče zase tak omezovali. Ani jsme nemohli, protože se muselo uvařit a uklidit. Tak jsme někde byli v ohrádce a už jako malí lítali kolem baráku bez plotu. To dnes nepochopíš. Babičky nás občas hlídaly, u jedné jsme byli třeba týden na prázdniny , ale ta druhá pro nás ani nezašla do školky. A to bydlela s námi v domě. Takže to nebylo všude ideální. Spíš mám takový pocit, že jsme jako děcka zavazely, musely se kolikrát přizpůsobit dospělácké zábavě, nikoho tak nějak nezajímalo, co chceme, nějaké emoce, a tak... Samozřejmě tu funguje ten vzpomínkový optimismus, jak jsme měli všechno...vlastně mi to přišlo zbytečné to nějak otvírat, že jen o materiálno nešlo. Tak co si ta předchozí generace musí vynahradit? Ty roky, kdy žili v totalitě? Nebo jen pokračují v tom, jak nás prostě vedli, že si musíme poradit sami?

@bonavoxa Děti určitě nezavazely, ale docela bych řekla, že vyrůstaly více přirozeně a samostatně.

martinka0209
19. čer 2025
@moni_12

@prejeta_zaba s tím souhlasím. Moji rodiče mají na konec srpna v plánu dovolenou u moře, já bych potřebovala pohlídat dite, které mi jde v září do školy, tudíž ve školce už nebude..a moje ségra má rodit. nezajem, dovolena je přesnější, protože přece máti pracuje a unavená.

@moni_12 hlídat děti na úkor dovolené u moře po nich snad nechcete, protože by to bylo nefér mají nárok si užít dovolenou,taky když moj rodiče mají výlet nebo dovolenou nechceme po nich hlídání,hlídání chceme jenom když oni mají čas a nikam se nechystají a taky pohlídají

hennrietta
19. čer 2025
@prejeta_zaba

@hennrietta čili chces říct, že babičky jsou mnohem větší sobci, že...jako ohánět se tím, že mohou víc cestovat a mají víc koníčků a možností. A to znamená že na své nejbližší 💩 jak na placatej šutr? 🤷‍♀️ Tak nikco přece netvrdí, že člověk po padesátce má jenom zavařovat a hlídat vnoučata. Ale vyhradit si týden za rok na hlídání a čtyři odpoledne na návštěvu snad zvládne i ředitel zeměkoule, ne? Všechno je přece o prioritách. Nerozumím tomu, jak spoustě lidem přestane záležet na jeho dospělých dětech (a jejich rodinách).

@prejeta_zaba Nikde jsem nepsala kašlat na rodinu. 🤷‍♀️ Ale myslím si, že dřív když lidé bydleli pohromadě, šli dříve do důchodu, tak zkrátka ty vnoučata se u prarodičů motaly mnohem více než v dnešní době. 😉
U každého je ta frekvence jiná. Někdo hlídá každý víkend, někdo jednou za měsíc, někdo za půl roku. Vše je na domluvě mezi rodinou.
A jinak ano. Například kdybych hlídala pravidelně každý víkend a naskytla nějaká akce, tak se s dcerou domluvím, ať si zrovna na ten jeden víkend řekne někomu jinému. Na tom fakt nevidím nic špatného. 🤔

prejeta_zaba
19. čer 2025
@moni_12

@moni_12 tak zas jako chápu, že jestli hlídají jindy, na plánovanou dovolenou pojedou...proč dítě, které jde do školy nemůže být ve školce?

1772
19. čer 2025
@moni_12

@moni_12 Jenže ona asi pracuje a je unavená, to bych nezpochybňovala. Pokud jste se na tom termínu nedomlouvaly dlouho dopředu, nedivím se, že hlídání odmítla. Pokud jste se domluvily a udělala změnu, je to něco jiného.

amenophus
19. čer 2025
@moni_12

@moni_12 tak ale tohle je nezvladnuta komunikace. My s rodinou poradame pravidelne seance nad diarem, abychom si naplanovali dovolene a zkratka casy kdy kdo ma deti. Rodice nam vzdycky reknou "v tomhle tydnu jsem na sluzebni ceste, tenhle den beham po doktorech, v tuhle dobu musim do prace protoze nejblizsi kolegove maji dovolenou, tak at je to pokryty...nekdy bychom chteli na dovolenou my, ktery tyden nepotrebujete hlidat deti?" A naopak my rikame "hodilo by se nam hlidani tenhle, tamten a jeste ten tyden, hodi se vam nektere z terminu?" A vetsinou nam to funguje.

hanka_12345
19. čer 2025

mela jsem starsi kolegyni pred materskou. Ma 60 let a 3 vnoucata. Jeji dcera bydli par metru od ni a ta moje kolegyne si jeji deti bere pravidelne kazdy tyden pa-ne, bez vyjimky, plus prazdniny. Jako na jednu stranu ma muj obdiv asi bude skvela babicka. Na druhou stranu mi to prijde sileny, takto zneuzivat vecne rodice. Moje rodice hlidaji kdykoliv potrebuji, ale jen v pripade ze fakt neco mam. Treba kdyz jsme zarizovali dum a jeli vybirat podlahy,kdyz mam lekare, apod, tak pohlidali, nebo tak. Pripadne vyzvednou 3-4x za rok ze skolky kdyz nestiham. Nejsem ten typ ze chci mit volniocko tak deti supnu mamce.

hanka_12345
19. čer 2025

no takze takovymto stylem hlidaji moji rodice. Ale moje segra to nemuze prekousnout. Nemuze zkousnout ze nasi se proste nenabizi, nasi cekaji. Kdykoliv ptrebovala pohlidat-vecere,narozky u kamaradu, a ja nevim co, vzdycky jim hlidali ale ji je to asi malo. Ona by nejradsi aby se k nim cpali a hlidali.
Nebo porad nadava ze potrebnuje pracovat na zahrade ale s 2 detma za zadkem nemuze,ze by ji pasovalo kdyby je nekdo hlidal. Tak v prvni rade nechapu proc je nezapoji. Mam deti stejne stare a deti s nama na zahrade cas travi. My do toho sekame travu ,plejem zahonky atd a oni bud pomahaji nebo proste litaj po zahrade

Strana
z3