Proč se diskuze často odklánějí od tématu?
Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.
@elencze Já jsem asi hodně ezo na místní poměry, ale negativní energii bych nikdy nikomu neposílala, to se ti vrátí. S tím bych si nezahrávala. Pokud si s tím chce někdo hrát, doporučuji si něco přečíst. Hodně dobrá knížka je od Renaty Šťastné Boj s démony aneb učebnice magie. https://www.martinus.cz/?uItem=1231143&gclid=Cj... Má tam určité čistící techniky, kdy se lidé chovali hnusně k okolí a po očištění se změnili, přestali být zlí. Má i další knížky, např. Já Plejáďanka, jsou tam popsané techniky z knížky Boj s démony aneb učebnice magie a ještě nějaké další. Plejáďanka je sice obsáhlá, na můj vkus trochu chaotická, pokud tě to téma baví, tak je fajn si ji přečíst, ale začala bych tím Bojem, ten je přehledný a pro samostudium ideální.
Holky, máte taky ve svém okolí "popírače" toho co se děje na Ukrajině a co jsou při Rusku? Já koukala,že mám takových pár na FB,lidi co bych to do nich nikdy neřekla,tak tam poslední dobou sdílejí takové ty videa a blbosti desinformační a mně je z toho normálně zle..... zle z takových lidí co jsou stále zaslepeni a ani teď ty poslední dny ty zvěrstva je prostě nepřesvědčila 😔
@amenophus můžu se tě zeptat prosím co je pravdy na tomto a jak to vnímají místní média/ verejnost/politici? Dekuju 🙂
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-g...
@lm_lm Ano mám, ten jeden celkově takový ublížený, Anderej Babiš, hrůza, opatření proti koronaviru hrůza, očkování hrůza, chtějí nás vyhubit, Evropská unie hrůza, Petr Fiala a jeho slepenec hrůza, lidi jsou ovce a nechápou TO, že tohle je cesta k novému světovému pořádku a ještě tleskají, demokracie je špatná, stejně nic nezměníme. No a ti Ukrajinci, co dělali těm dětem na Donbase, to nikoho nezajímá, ale teď se ty pitomý ovce můžou zbláznit z podpory vraha Zelenského, Ukrajinci jsou nácci. Diskutovat se s ním nedá. Protože informace, kterou mu řekneš, tak rozhodně nejsou nezávislé, objektivní ani pravdivé, ale zmanipulované je to propaganda USA, protože ti tam chtějí válčit. Momentálně jsem si jeho příspěvky uspala na 30 dní, protože je fakt toxické, to číst. Má v přátelích asi 5000 lidí a někteří mu tam nadšeně tleskají. Pár lidí se s ním snažilo diskutovat, říct jiný názor, ale bez šance. Takže já s takovými lidmi zásadně nediskutuji, to nemá cenu
Ten druhý na začátku sdílel nějaké videa na podporu Ruska, ale co si myslí, teď nevím, nejsem s ním v osobní kontaktu.
Jinak mám kolem sebe lidi, co Ukrajinu podporují, nebo se k tomu staví tak, že politiku řešit nechtějí.
@odula Tohle bylo docela téma před covidem, ale od tý doby se po tom slehla zem (covid je furt větší strašák a jediný, co dělá novinový tiulky v souvislosti s čínou je že nějaký caféčko dostalo na googlu negativní hodnocení za to, že má v menu Taiwanský sendvič i s vyobrazenou taiwanskou vlaječkou :D - https://www.rnz.co.nz/news/national/464553/disp... ). Ale bohužel, NZ leze Číně do )) ještě horším způsobem než řada evropských zemí a ekonomicky jsme na ní brutálně závislí, takže krom nějakých proklamací v médiích by se nic nestalo, dokud by nám nezabouchali na vrátka a v tu chvíli bychom jim asi pokorně předali klíče :( (ráda bych se nechala mile překvapit, ale čínská pátá kolona se tu docela činí jak ta ruská v ČR).
@lm_lm Ano. Mám popírače, svého bráchu, kterého mám moc ráda. Máme hezký vztah, ale poslední dobou jsme názorově úplně odlišní. On je vysokoškolák, sečtený, velký přehled z historie, průmyslu, politiky, atd, ale volič SPD a velký milovník Ruska. Nevěří EU, České televizi apod., jen všem těm konspiracím, naprosto věří, že Rusko nedělá nic špatného. Poslední dny přemýšlím o tom, jak mu otevřít oči.
@levandule_k Přesně, brácha se taky ohání dětmi na Dombase, nesnáší Fialu a vše stejné, jak popisujes ty. Je mi líto, že je to někdo, koho mám ráda.
Ještě k mému plevelení o OZE ve zpravodajské místnosti, předběžně si tu odložím tenhle dokument - https://iea.blob.core.windows.net/assets/5ae322... (analýza a předpověď využití a ekonomičnosti OZE ve světě v letech 2021 - 2026).
Pak se vrátím k tomu, co jsem chtěla říct (Green Deal a závislost na ruském plynu), teď na to bohužel nemám čas.
@levandule_k
@lm_lm já mám jednu zajímavost. Mám známého, co měl vždy proruské uvažování. Na FB toho spoustu nasdílel, a tak to bylo fakt už leta. Teď jsme se dlouho už neviděli, ale z jeho FB zmizelo absolutně vše proruské. Zůstaly tam max fotky z výletu do Ruska jinak nic. Docela by mě zajímalo, jak to teď má, jen se s ním ještě pár měsíců určitě neuvidím.
@lm_lm mám jedinou takovou osobu, vzdálenou tetu, chtěla jsem dát skrýt její příspěvky, ale nechávám ji, protože je moje jediné spojení se vzdálenější rodinou. Sdílí takové to, jak nesmíme všemu věřit apod. Za covidu jsem zírala, že prozřela a začala kritizovat Babiše, ale vypadá to, že od ANO přešla asi k SPD. Je mi z toho smutno. Přitom její děti mají VŠ, rozhodně nejsou sociálně potřební ani ona, ani rodina. Nevím, jak vůbec s takovým člověkem diskutovat. Ale asi máme tichou domluvu, že ona nekomentuje moje příspěvky ohledně politiky, jen mi vždycky pochválí dítě, a já mlčím k ní.
Tvl, kam se hrabe Hitler 😱
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ria-novo...
@marcicek84 Do vlákna Události na Ukrajině si zkus nechat zprávy, informace, fakta.
Názory, pocity, karikatury zkus psát sem do Off topic.
Snažíme se vlákno událost na Ukrajině udržet jako informační, a neplevelit tam naše názory, byť jsou zajímavé 🙂 samozřejmě ne vždy se nám to daří, protože to svádí reagovat přímo na příspěvek tam.
Učitel dějepisu na gymnáziu v jihočeské Soběslavi tvrdí, že ruský útok na Ukrajinu není agresí, ale snahou o "osvobození obětí genocidy".
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ucitel-dejepi...
Teda nedovedu si představit, že by tohle učilo mě, když jsem chodila do školy, nebo jednou moje děti...
V Liberecké knihovně bude dnes přednáška: valka na Ukrajině dějinné souvislosti od profesora Rychlíka, měla by být streamovaná od fb
@levandule_k tak kdyby byl učitelem tělocviku, ale dějepisu???
@levandule_k Jakože běžně jsem všema deseti pro respekt k učitelům, tak mít moje dítě takového učitele, asi bych si zašla popovídat do školy.. 🤦♀️
@levandule_k tomu bych prala do tridy zaradit 5-6 ukrajinskych kluku, treba by ho po vyucovani taky nazorne "osvobodili" od tech 💩, ktere na jeho mozkovych bunkach pachaji genocidu...
Nevím, jestli znáte na Stream pořad Děti vs..., teď každému přidali ukrajinské dítě k rozhovoru. https://www.stream.cz/deti-vs/rozhovor-ceskych-...
@betelgeuzz Na to jsem koukala, zajímavý počin 👍 Docela by mě zajímalo, jestli jim někdo překládal, nebo si fakt rozuměli, já bych některé věci bez titulků nepochopila.
@betelgeuzz to je dojemny! Tyjo uplne mne zarazi ta moudrost tech starsich ukrajinskych holek. Ve 14ti mluvi dospeleji nez kdejaky nase vysokoskolacky...
@amenophus Ta situace je donutila dospět...
@amenophus Nevím, ten pán bude tak zabedněný kikot, že by ty ukrajinské děti považoval za malé nácky s mozky vymytou propagandou. Jako regulérně by se mi chtěl zvracet, že mě učí, asi bych chodila za školu.
Tweete ekonoma Lukáše Kovandy: Dávám to sem, jsou to širší dopady války...
Konec globalizace doprovázený pádem dolaru a zesílením role zlata, surovin a zřejmě i třeba bitcoinu znamená, že Západ už nebude mít sílu ani zdroje prosazovat globální akce typu boje s klimatickými změnami. Bude rád, když mu zbydou síly a zdroje na ubránění sama sebe.
Globalizace skončila, říká šéfstratég Credit Suisse a i další západní finančníci. Přichází prý brettonwoodský systém č. 3. Z krizí už teď svět nebudou vysekávat centrální banky tiskem peněz. Citelně oslabí role dolaru, zesílí naopak role surovin a zlata. To nahrává Rusku i Číně.
Asie na sankce kašle. Washington ztrácí vliv:
1 Po ruské ropě Sokol se zaprášilo. Kupuje Japonsko, Jižní Korea, Čína i Indie. Využívá ji i Exxon z USA.
2 Čína začíná Rusku platit za ropu a uhlí v jüanech místo dolarů.
3 Washington musí varovat už i Indii před příklonem k Rusku.
Podstatná část Česka jezdí nyní rekordně draho na ruskou ropu, která je přitom ale v rekordní slevě…
Kdopak nám tedy rekordně vydělává? A kohopak nyní vláda dále finančně podpoří na dluh nás všech snížením spotřební daně?
Tleskali jste, když před měsícem u Marseille zabavili jachtu Igoru Sečinovi? Tento Putinův kamarád řídí Rosněfť, od níž ropu kupuje Orlen. Orlen ropu zpracovává i v Česku, prodává pak pohonné hmoty v síti Benzina. Snížením spotřební daně z nich na náš dluh financujeme i Sečina.
Vláda také zvažuje stanovení maximálních marží u pohonných hmot. Březnová čísla, zveřejněná v těchto dnech, ale odhalila, že zcela nadstandardní marže mají hlavně rafinérie, zejména ty, které provozuje polský Orlen (Benzina) či maďarský MOL. Tady je jádro pudla, ne u benzínek.
@levandule_k ale to je přesně to co jsem psala uz na začátku. Ze karty pro zapad jsou ekonomicky a politicky velmi špatně rozdany, a že v širším měřítku to může bejt zapad kterej prohraje. Ne vojensky, ale politicky. Taky jsem psala, že důvod tyhle války může bejt ještě úplně jinej nez obsazení Ukrajiny. Taková blbost. Ty Putinovo imperiální sr**ký jsou mozna jen9m divadlo pro, promiňte mi to slovo, "luzu"(=nas), aby ji bylo čím motivovat. Něco tak iracionalniho nemůže bejt motivem toho, co se deje. Nepochybuju ani na vteřinu o tom, že celý je to zasazený do širšího rámce, kterej my nevidíme. Celá tahle operace sama o sobě je jeden velkej joke ( strategicky i vojensky - potřeboval se putin zbavit starejch tanků? ) Ale co dělá ta operace perfektně je destabilizace zapadu a posílení východu - a nakonec vychodu včetně Ruska. Po tom co jsi napsala mi přijde, že to do toho všechno zapadá. Jako geniální tah, kterej zpusobi dílčí ztráty ale v posledku povede k definitivnimu geopolitickymu shiftu ve prospěch činy a spol. Kde zapad nebude vítěz. Jako když obětujes královnu a pak dáš sach mat. Game over.
@levandule_k jenom ještě doplňuju že jsem paranoidní konspirator a že doufám že na tom co jsem napsala není ani zrnko pravdy
@odula Já pořád doufám, že je tam hodně proměnných, takže to nedopadne, tak jak předpovídají. Nemyslím, že Rusko může jít ekonomicky na horu, korupce, surovinové prokletí (https://cs.wikipedia.org/wiki/Holandská_nemoc_(...), ještě jsou něco schopni vymyslet, ale nejsou to schopni masově vyrábět. Rusko bude spíš taková surovinová základna pro Čínu, už teď jim Čína brakuje Sibiř. Aktuální Rusko je takový slepenec, který drží silou vůle Putina, nízká porodnost, alkoholismus, HIV. Má hodně problémů.
Na jednu stranu ekonomové jsou hodně špatní, co se týká nějaké predikce budoucího vývoje, na druhou stranu nacházíme se období dějin, kdy dojede ke změně, ekonom Ray Dalio (řídí z nejúspěšnějších hedgeových fondů na světě) na to upozorňuje už delší dobu a dává do souvislosti fakta
https://www.youtube.com/watch?v=72-ZNIshe70Kdybych si měla vsadit na něčí myšlenky, bude to právě Ray Dalio
@odula Proč by chtěl být Putin poslušný pejsek Číny? Nebo absolutně nemá tušení, že pracuje pro Čínu?

@amenophus Já bych začala ihned modernizovat přenosovou soustavu elektrické sítě, aby nebyla tak ztrátová. Myslím, že se na tohle moc nešahá. Ano souhlasím, že infrastruktura se buduje roky, nicméně nějaké zrychlení by udělat mohli, jsem viděla jak Číně něco stavěli a jelo to jak na drátkách.
Já úplně nedokážu posoudit, jak moc ji respektoval, vím, že na něj kdysi čekala 4 hodiny a 15 minut, papeže Františka nechal čekat 1 a dvacet minut. Kdyby se mu ti lidi po 15 minutách otočili, tak se naučí chodit včas. https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/456140-...