Proč většina nesezdaných párů dává příjmení po otci?
Zrovna jsem zase v novinách prohlížela nově narozená miminka, a už delší dobu mi vrtá hlavou, proč drtivá většina nesezdaných párů dává dítěti příjmení po otci. A mě zajímá PROČ?
Máme tři děti, svatba nebyla, ani nebude a příjmení mají děti po otci. Proč? Není to kvůli jeho egu, jelikož mu by nevadilo, kdyby měly děti příjmení po mně.. Není to ani tak, že bych se cítila 'ponizena', jak tu zaznělo, protože to bylo společne rozhodnutí..
Ve škole a školce vídávám často, že mají děti jiná příjmení než matky, je to čím dál častější a je to dobře, že je to častější, protože jak jsi sama psala.. Ženy chtějí být rovnocenné s muži a proto se mohou samy rozhodnout, jestli se vůbec chtějí vdát, jestli dají příjmení po sobě nebo po otci.. Takže.. U nás byly všechny možnosti zváženy, ale můj muž (a říkám mu tak, i když nejsme svoji) má hezčí příjmení, méně časté a více 'do světa'. Vždyť příjmení si můžu změnit i já, aniz bych si ho vzala.. Psalo se tu něco o boreni stigmat a pak vlastně napíšeš, že žena, která má jiné příjmení, nez její dítě, nestojí muži za to, aby si ji vzal atd. 😳😳 V dnešní době..
Pro mě fajn pohled do situace. 👍 Já jsem v tomhle stará škola, takže u nás prvně svatba a potom děti. Naštěstí to má manžel stejně.
Kdybychom sezdaní nebyli, tak dám moje. Hrozně by mi vadilo, kdyby chlap sbalil kufry, nejevil zájem o kontakt, neplatil výživné ( prostě jako by dítě neexistovalo) a děti měli jiné příjmení než já.....Asi moje ego. 🤷
Třeba proto, že tím "říkám " tvuj gen, pokracovatel rodu atd... mám tě ráda, vážím si tě...
@ferda90 Svatba je velká věc? Vždyť už tady několikrát čtu že je to jen papír 😄
@elviraf A proč nemůže být pokračovatel rodu v linii ženy?
A když některé udáváte že abyste po svatbě nemusely měnit jméno sobě a dítěti, tak je přece jednodušší aby si změnil příjmení chlap.
Jako je to,, jen papír,, ale přece jen je to na jednu stranu i něco většího ve vašem životě. Přece jen to je třeba na celý život, tak do toho třeba nechceš jít úplně po hlavě jak se říká. Každopádně je fajn, že každý má na tohle jiný názor. Každý jsme jiný a ne pro každého je třeba ta svatba až tak důležitá. A co se týká toho příjmení, je fajn, že si člověk může vybrat 🙂
My jsme treba vedeli, ze se s manzelem budeme brat a domluvili jsme se, ze dcera bude mit me prijmeni a manzel po svatbe prijal take moje prijmeni. Mne na nem hodne zalezelo a bud jsem chtela mit prijmeni obe nebo jen to nase. Vse je o domluve ☺️
Abych to shrnula. Dítě je milionkrát větší závazek než svatba, chlapi si děti dělají raz dva, ale do svatby se nehrnou. Zvláštní. Pro chlapa je příjmení velmi důležité kvůli egu. Z toho mi vyplívá že spousta žen v těchto situacích prostě radši chlapovi ustoupí. Aby se chudáček necítil špatně 🤷♀️
@ferda90 Ale do dětí se chodí po hlavě. Tohle je pro mě nepochopitelné, z manželství můžeš odejít kdykoliv, ale děti máš na celý život. A přece lidem nemůže být jedno s kým si dítě udělají. Takže pokud někdo vyčkává se svatbou kvůli nejistotě, tak by měl počkat i s dětmi ne?
To sis teda pro shrnuti tech ctyr stran diskuse hezky vybrala jen to, co potvrzuje tvuj nazor 😅
Já snad ještě založím diskuzi proč děti bez svatby a proč je svatba "jen" papír 😁 ale ne, nebudu provokovat a zbytečně vyvolávat hádky. A všem, kterých se tahle diskuze dotkla, se omlouvám.
Ja myslim, ze se ta diskuse nikoho uplne nedotkla, jenom odpovidame na tvou otazku. Spis je problem, ze ty ty odpovedi vlastne nechces slyset, jen chces vsem rict, ze je to vsechno presne tak, jak to vnimas ty.
@ai30 Tak kdybych např.vzala ten důvod takový, že ženě je šumák jaké má její dítě příjmení. Žena je s tím dítětem přece jen víc propojená, tak proč jí to je šumák, ale spousta chlapů to opravdu hrotí? Říkat že je to chlapské ego je hloupost, to je jako se chlapi ohání tím, že u nich je nevěra OK protože jsou přece zdraví chlapi. Ještě mě napadá, jako když některé ženy vyhrožují že bez svatby se rozejdou, jestli chlapi nevyhrožují, že od ženy odejdou když nebude mít dítě jejich jméno? Ale to už je asi fakt velké scifi 😎
no to lidi co si delaj deti vetsinou jsou zamilovani 🤣
Na to, abych byla spojena s ditetem zadnou svatbu nepptrebuju, takze nějak nechapu, proc to podminovat svatbou.
Promin, ale tobe nenalezi soudit, co je hloupost a co ne, ani ci je to dite 'vic'. Ptala ses na duvody, nekolik zen ti tu napsalo duvody. Ty se jim jenom snazis rict, ze ty jejich duvody jsou blbost, ono to ale nikoho extra nezajima, ani to kvuli nazoru anonymni pani z internetu nikdo nezmeni. Tak o co se tu presne snazis? Odpovedi jsi dostala, jen se musis nejak poprat s tim, ze k tomu ruzni lidi maji ruzny postoj a naucit se akceptovat fakt, ze tvuj nazor neni berna mince.
ja zas nechapu proc se musi nekdo na neco takoveho ptat
proc hned hlaska typu nestoji zene ani za to aby si ji vzal ...
to mi zni jakoby ji mel na voditku privest k obradu ...
takze myslim ze jde hlavne o to jak se domluvili ...a uprimne me se to proste nechce resit...
tak se mi zda ze uz jsme s tebou beco podobneho tady resili ...a ja rikala ze nejsem zvedava na to zarizovani papiru a v prosinci to presne na tech papirech...
@ai30. ona ma pocit ze kdyz nekdo nema po svatbe ze je zenska vnitrne strasne nestastna , ze si strasne moc svatbu vsechny prejou ... chlap ze ma slovo , nevazi si zeny a decka bere jen jako svoje 🤣
Já bych se zas ptala, proč je podle tebe automaticky žena více propojena se svým dítětem než muž? To je další nějaký předpoklad, který je úplně z cesty dle mého. Rodiče jsme přece oba a oba se taky domluvíme, jaké příjmení bude dítě mít. Dokonce znám rodinu, kdy má každé dítě jiné příjmení a přitom jsou od stejného páru. 🙂
Protože jsme to tak chtěli.Stejně vše vyřizuji ať se školou nebo školkou,chodím s dětmi po doktorech a tam mi stejně říkají příjmením co mají děti. Jsem máma,stejně jako partner táta.o papír nestojím,ten štěstí nezaručí.mame byt, dvě krásné vymodlene děti a to mi fakt stačí.krasne šaty si kupuji běžně i na vánoce,za cenu svatby jedeme raději jako rodina na dovolenou.takhle jsme spokojený a zda to někomu vadí nebo na to má jiný názor je mi jedno,jeho život to není.ja jsem spokojená.A mám kamaráda co si vzal příjmení své ženy,no,teď on žije ve Švýcarsku,pracuje tam,jeho žena zůstala i s dcerami tady a on sem jednou za čas jede nebo dcery za ním.papir opravdu štěstí nezaručuje 😉
@michaela666 ale chlap si může sbalit kufry a neplatit výživné ani když jste manželé,kolik manželství se rozpadlo že chlap vzal kramle,víc než dost
Ja myslim, ze je to zvykem, jako kdyz vetsina zen prijme chlapovo prijmeni po svatbe. My mame deti az po svatbe, takze jsem tohle resit nemusela, ale kdybych byla v te situaci tak bych asi automaticky volila chlapovo prijmeni. 🤷♀️
Přidám ještě osobní zkušenost. Starší syn, narozený ještě v ČR, má příjmení po otci. Když jsem byla s tenkrát ještě přítelem (teď už manželem) v cestovní kanceláři kupovat dovolenou, musela jsem mít doklady, že dítě je v mé péči nebo souhlas otce. Když kupoval zájezd jeho otec, se kterým má stejné příjmení, nemusel dokládat nic, nikoho nezajímalo, že dítě má ve výhradní péči matka. Šlo o blbost, ale někdy může jít o víc. Prostě podle mě má dítě nosit příjmení rodiny. Rodiny ve které žije.
Mě opravdu bylo jedno zda děti mají příjmení po mě nebo po tátovi.ja jsem ráda,že děti máme,je dobrý táta,dětem se věnuje,dýchal by za ně, stejně jako já.dohodli jsme se na příjmení po chlapovi a fakt se bez papírů necítím být méně žena,ba naopak,hodně chodíme jako rodina ven,travime spolu čas, lepší než aby byl chlap pořád v práci a já má děti sama, děkuji, nechci
@maximaty to už musí být dlouho.ted stačí cestovní doklad dítěte mít u sebe😉
Jsme spolu 15 let, dítě máme desetileté, jméno má komplet po otci, je to s tím jménem šestá generace, sezdaní nejsme a ani v blízké době fakt neplánujeme, nevidím žádný důvod. Jako možná je varianta nějakého papíru na úřadě, ale to fakt není na pořadu dne, máme se rádi, máme společný dům, vše jako manželé, ale ten papír tam není. Jako říkali jsme si, že možná k 50 narozkám bychom si pro ten papír dojít mohli, ale uvidíme, rozhodně to nebudeme nikde troubit - jsem fotografka, svatby fotím a když vidím tu úspěšnost, tak mě to spolehlivě odrazuje. Zatím jsem žádné omezení nepoznala, v nemocnici stačilo mít komunikační heslo, personálu sdělit, že přijde partner, dítě má pas, tak taky není problém..
@veronikav31 je to 10 let.

S pritelem jsme devet let, mame sedmi letou dceru. Ja sama jsem rozvedena a nechala jsem si z urcitych duvodu exmanzelovo prijmeni. Takze mala ma prijmeni po tatinkovi. Zamilovanost v tom nebyla a brat se nechceme. Me to neprekvapuje, ze deti dostavaji jmeno po tatincich. Navic, i kdyz me u lekare oslovi prijmenim dcery, zareaguju ihned 😀 Je to kazdeho vec a neni na tom nic spatneho.