icon

Proč většina nesezdaných párů dává příjmení po otci?

17. únor 2023

Zrovna jsem zase v novinách prohlížela nově narozená miminka, a už delší dobu mi vrtá hlavou, proč drtivá většina nesezdaných párů dává dítěti příjmení po otci. A mě zajímá PROČ?

Strana
z6
sorboni30
18. únor 2023

@vladkabi chapu, ale moje rodné příjmení nenosim. Nosím vydnané které se mi libi a rodné si vzít zpět nechci, protoze s tím příjmením jsem zažila samé hrůzy..

ai30
18. únor 2023

@zelenaesmolda Tak mne treba ani v nejmensim nevadi byt svobodna matka, protoze je to termin, ktery slouzi jen na to, aby ostrakizoval zeny, ktere se 'nechovaji, jak se patri'. Krome toho, ze podle me do tohoto stoleti uz nepatri, tak je vtipne, jak porad dokaze takove jezibaby jako ty rozparadit, protoze si mysli, jakou nevyslovily obrovskou urazku. 🤣

vladkabi
18. únor 2023

@sorboni30 tak jasne… kazdy to ma jinak… myslim, ze moc holek u kterych chce partner jejich prijmeni a ony samy ani nemaji sve rodne je tu malo… ja to myslela tak vseobecne… ne jako, ze ty nebo ja konkretne…

zelenaesmolda
18. únor 2023

@ai30
1) pro me teda termin svobodna matka urazka neni.Diky bohu,ze zijeme v dobe kdy otehotnet pred svatbou uz neni ostuda.
2) ne,neoznacuje to pausalne zeny,ktere sosaji socialni system,svobodna matka je proste zena,ktera neni vdana a ma dite.Je svobodna a zaroven matka.
3) ze jsou nektere svobodne matky jenom na oko a zneuzivaji davky je vec druha a uplne na jinou diskuzi.

veronikav31
18. únor 2023

@zelenaesmolda tak já jsem se cítím být družka než svobodná matka,ale budiž.a hlavně jako družka žijící ve společné domácnosti mám i svá práva.Termin druh-druzka je již běžný a i advokáti s tímto pojmenováním tak pracují 😉

me_druhe_ja
18. únor 2023

@veronikav31 tady ve Francii je druh/družka zcela legitimní vztah. My to tak máme. Všechny formuláře a tak tohle uvádí. Podle mě super věc. 🙂 Já třeba vdaná byla, přítel taky a ani jeden už znovu po svatbě netoužíme, takže tohle mi prijde prostě super. Jo a kdyby se mu nedejboze něco stalo, tak jako družka a matka našich společných děti mám nárok na všechny informace a co se peněz týče, to vyřešil sepsáním něco jako poslední vůle a taky pojištěním. Takže kdyby umřel tak 50% jeho majetku jde mě a 50% se dělí mezi jeho děti (má 5 celkem). My tu svatbu naštěstí fakt nepotřebujeme ani kvůli praktickym věcem.

andrejkabauer
19. únor 2023

Já jsme synovi, taky dala příjmení po otci. A vzít se nechceme. Teda já zatím ne. A to jsme spolu 14 let. Jediný nad čím přemýšlím, že si nechám k mému přímení přidám kluků příjmení. A jen se nahlásíme, jako druh a družka. Jinak jako nechápu některé komentáře 🫣. Většinou to ženský dělají, ze nedají příjmení po otci, ze chtějí porodní dostat 😂

ferda90
Autor odpověď smazal
bara88
19. únor 2023

@ferda90 tak ono normální názor?to je pro každého něco jiného. To,že když řekne žena že se dítě bude jmenovat po ní, když si ji chlap nechce vzít. To třeba pro mě vydírání není a nepřijde mi to jako normální názor

ferda90
Autor odpověď smazal
bara88
19. únor 2023
ferda90
19. únor 2023

@bara88 vlastně už nic 🙂 Každý máme jiný názor na danou věc a to je v pořádku. Ať si to udělají ti dva podle sebe, jak to oni chtějí

bara88
19. únor 2023

@ferda90 ale to je to, co píšu od začátku,že každý to má jinak.Ty tady hodnotis co je a není normální názor a co je vydírání.

ferda90
19. únor 2023

@bara88 jo to je pravda. Za mě, aspoň já to tak beru, že mě by to přišlo jako vydírání. Buď si, mě vezmeš nebo... Ale tohle je prostě můj názor a tak bych to brala na.

janule0123
5. bře 2023

Po tom co jsem viděla jak dopadly holky z rodiny, měla jsem jasno v tom, ze dite bude mít stejně příjmení jako já… pokud se vezmem, tak se muže přejmenovat i dite 😎v tom bych problém neviděla .. pokud na me hodi bobek.. na startu jsou an to všichni zvyklí… jak jsou děti vetsi pak přijdou problémy jako prokazovat ze je dite moje.. přitom většinu času s matkou …

Strana
z6