icon

Prognóza covid opatření: Budou dlouhodobá nebo zmírněná?

25. říj 2021

ahoj,

já vím, že tu nikdo nemá věštěckou kouli, ale přeci jen jak pozoruju, hodně z Vás se dobře orientuje v naší i zahraniční politice a třeba máte nějakou představu, jak to bude dál s protikoronavirovými opatřeními. Jde mi o to, že jsem se nechtěla nechat očkovat. Nechci říkat proč, nechci si to nechat vyvracet, prostě jsem jsem to neměla v plánu. Ale vlivem nových opatření začínám dost rezignovat. I když jsem to přesně nechtěla, nechat se dotlačit ke zdi, tak se ale odmítám vzdát aktivit, které mám ráda a společenského života. Chodíme často do restaurací, cvičit, do bazénu, do kina, divadla, na koncerty a je pro mě neúnosný jak z finančních tak i časových důvodů chodit na testy. Takže už s manželem začínáme se slzou v oku řešit, kdy kde kam a co si nechat píchnout...... Co mě ale hlodá v hlavě, co když to zase bude platit dva měsíce a pak to nová vláda zruší? Sice si říkám, že tohle už asi nepovolí, protože co tak vidím v zahraničí jsou ta opatření mnohem tvrdší, takže předpokládám, že ČR půjde dost podobnou cestou.
Bez ohledu na Váš názor na očkování, jaký máte názor na tato opatření, na placené testy a povinné kontroly bezinfekčnosti? Bude to podle Vás už dlouhodobá záležitost, nebo se nová vláda bude chtít ukázat a opatření zmírní?

Předem moc děkuji.

Strana
z7
orisek56
25. říj 2021

@hojda no já právě začínám vidět i tu opačnou stránku. Fakt začíná taková ta nevraživost a bezohlednost na obou frontách.

hojda
25. říj 2021

@janina228 Zatím jsou jen info, že jsou hospitalizovaní senioři ve vyšším věku (tam to řeší ta 3. dávka, hlavně mnoho z nich ani imunitu mít nemusí - tchyně měla po první dávce stále nulu). U neočkovaných je věkový průměr hospitalizovaných nižší: Například v ostravské fakultní nemocnici byl za léto průměrný věk u neočkovaných 53 let, u očkovaných 77 let. Takže prioritně bych řešila to přeočkování seniorů a tlačila na doočkování skupiny 50+ a postupně šla s věkem dolů pokud to nebude dostačující a v nemocnicích se to neprojeví.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nemocnice-ko...

autor
25. říj 2021

@orisek56 ano, tohle mi taky vadí. Propagace spočívá v tom, že jsi hlupák, pokud máš nějaké pochybnosti. A mrzí mě, že i veřejně známe osobnosti, které mám ráda, rýpou do neočkovaných, jako dnes koláž od TMBK, nebo rozhovor s Doležalem, který se do neočkovaných obouvá docela brutálně. Dnes mi kolega na obědě řekl, sice v legraci, ale znáte to, takový ten vtip, který myslím vlastně vážně, že až se kvůli mě zase zavřou školy, že se budu divit 😀 Jiný kolega mi zase řekl, ať to nikde neříkám, že jsem neočkovaná, že se dostal do dost nepříjemné situace, kdy na schůzce klient velmi plameně vyjadřoval svůj názor na neočkované a že se potil až na pr*eli, aby se ho nezeptal, zda je očkovaný.

hojda
25. říj 2021

Jen pro zajímavost, mám třeba kolegyni, které prodělání covidu dost zkomplikovalo žádost o hypotéku. https://www.lidovky.cz/domov/lidi-tesne-po-covi...

kometkak
25. říj 2021

My v rodině očkovaní nejsme. Všichni jsme bez problému prodělali, takže bychom se očkovali jen a pouze z důvodů restrikcí ze strany vlády a to pro mne není přijatelný důvod. Chápu, ale, že to má někdo jinak. S čím bych souhlasila, tak celorepublikové zjišťování protilátek u lidí.. Klidně i pravidelné. Třeba 2x za rok. Je jedno jestli je nebo není někdo očkovaný (to ať si každý zvolí sám) kolika dávkama atd.. Důležité jsou protilátky a následně ochránit rizikové skupiny lidí. Nic víc a nic míň. Očkování nemusí mít protilátky žádné a neočkovaní můžou mít vysoké a naopak.. Taktéž očkovaní můžou být nakažení a nevědomě přenášet na druhé.. Takže zákazy, příkazy - očkovaní mohou do restaurace, kina, do práce a zbytek ne, jsou úplně zcestné a naprosto diskriminační. Jedni musí do karantény a jiní ne.. je úplně pošahané řešení. Každý by měl vědět, jak na tom s protilátkama je a násdledně se podle toho zařídit.. Ale svobodně.. Když vím, že jsem riziková skupina a protilátky nemám, tak se nechám napíchat, nebo omezím kontakty s lidma a budu sedět doma na zadku. Očkovat ale na tohle děti je podle mne jejich obětování ve prospěch společnosti.. Stejně tak zavírání škol.

izz76
25. říj 2021

@orisek56 No právě očkovaný bude mít takový prubeh, že to na něm nikdo nepozná, takže když budou očkovaný všichni dospelý bude klid. Nemocnice plní neockovaní a to je ten největší problém, ne to, ze někdo trochu chrchla. Kdyby naše učitelka byla očkovaná a teoreticky i tak se nakazila, měla by mírný průběh, nešla se testovat, tim pádem by se nic neřešilo a prvňáci by mohli v klidu chodit do školy.

zuzineckah
25. říj 2021

@hojda mohli by se u Rakušáků inspirovat i s uznáváním protilátek, a ne jen účelově, co se hodí zrovna do krámu.

ahyt
25. říj 2021

@sigyn Slysim dobre????Respiratory jsou blbost???? Prosim odborny dukaz a infornaci.Jako lekarku me tato informace zajima.Dekuji

ahyt
25. říj 2021

@kometkak Ridit se protilatkama je NESMYSL Je totiz dulezita i bunecna imunita.😝.

eliska_f
25. říj 2021

Tak jak jsou tady ty "průsery" z ockovani, já v okolím neznám žádný (max teplota 2 dny), ale naopak mám v okolí několik případů těžšího průběhu covidu a pak u jiných zase post covidovy syndrom (u jedné kamarádky takový, že se ještě po půl roce od covidu některý dny nedokáže postarat o syna).
Jinak k tématu, dle mě firmy sami budou tlačit zaměstnance do očkování (u některých se to děje) a to samé ve státní sféře a už to nebude pozitivním přístupem (například víc volna), ale třeba stylem Rakouska - zůstanete doma ale neplaceně. A okresní lockdowny při fakt vysokých číslech dle mého nejsou nereálné, ale snad už ne celorepublikově.

orisek56
25. říj 2021

@izz76 a roznášejí by to oni pak dal a ona by šla do obchodu a do drogerie a do kina atd...... Jako já ti to neberu, ale ona každá mince má dvě strany, a neprokazany naockovany covidak je úplně mnohem větší problém, protože stihne za ten tyden nakazit půl republiky a hygiena to ani nenajde...Navic samozřejmě 100 procentní prockovanost udělat nelze, to nikdy nebude, protože spoustu lidí by to očkování zabilo... Nemáme mezi sebou jen schopné a odolné jedince na vakcíny.

janina228
25. říj 2021

@ahyt Tak testovat buněčnou imunitu by bylo nejlepší,ale nevím jak to teď vypadá.. pamatuji si,že to bylo kdysi na nějaké experimentální úrovni, teď už jsou nějaké dostupné testy? Bohužel je pravda, že hodnotou protilátek se řídit nelze.. myslím že v ideálním případě by mělo stačit, jestli tam nějaký jsou/nejsou.. řekla bych, že hodnota je dost nepřesný ukazatel,protože ta asi jen dokazuje, jak komu frčí imunita, případně jestli se s nemocí třeba znovu potkal (a třeba o tom ani neví), může mít hodnoty vysoké..nebo to je jinak?

hojda
25. říj 2021

@zuzineckah Válek o tom mluvil v tom rozhovoru, který jsem sem dala. Kdo chtěl ten už očkovaný je, u těch co nejsou, bych už je potřeba prioritizovat,u kterých lidí to očkování přinese největší efekt. Pro zátěž nemocnic je rozhodně rozdíl, jestli se dá oočkovat 10 seniorů, nebo 10 dvacátníků, takže by měli zatlačit, ale na ta správná místa, aby to přineslo nějaký efekt.

atomix
25. říj 2021

@orisek56 Tak to je drsná matika, co ty máš. Vakcína má účinnost půl roku, takže za rok se bude muset člověk nechat 6x opíchat. Kolik půlroků tvůj rok má? Podobně asi vzniká i většina tvých dalších názorů a argumentů...

atomix
25. říj 2021

@orisek56 Ono ale jde o to, že u očkovaných má Covid lehčí průběh. Takže nemocnice se nepřetíží a zdravotníci se z toho neposerou. To je celé, víc v tom nehledej. Za nějaký rok to opravdu bude jak chřipka, budeme mít imunitu přirozeně, případně se na podzim doočkujem. Ale tady ty názory, že je to začátek totality, jsou fakt úúúúplně mimo.

hojda
25. říj 2021

@atomix Spíš si myslím, že to bude jako očkování na chřipku tj. na začátku sezóny, jen bohužel teď se začalo očkovat na jaře, protože dřív vakcína nebyla☹.

ai30
25. říj 2021

@atomix Hlavne srovnavat situaci, kdy jim stat nechce proplatit test na covid se situaci Zidu po nastupu nacismu je takove silene prescaru, ze ja na ne normalne neumim reagovat, uplne cumim s otevrenou pusou a vubec nevim, kde zacit, fakt.. To je uplny blbakov 😥

drep
25. říj 2021

@ai30 ale tak hlavně že neočkováním se potrestají vládu🤦🏻‍♀️ Nikoliv samy sebe v případě pekelného průběhu (že to není ani rýmička ani chřipka jsem si naplno uvědomila v lednu ve dvě v noci, kdy jsem zaintubovala štíhlého dvacetiletého kluka bez jiných komorbidit), nikoliv všechny ty noname sestry, co se po noćní v atombordelu a před druhou noční místo spaní věnují svým dětem na distančce…

hojda
25. říj 2021

@drep Dost lékařů z covid oddělní již úplně vyhořelo☹ .
Třeba tady lékařka z Plzně:
Také se mi poškodil vztah k pacientům. Vždycky jsem je milovala. Miluju dál, ty chudáky, ale k neočkovaných fakt lásku nejsem schopná vykopat.
Urazila jsem své známé, když jsem prohlásila, že už se nechci starat o ty pitomce, co nejsou očkovaní. Důvod? Oni totiž také očkovaní nejsou. Jsou zblblí od nejmenovaného lékaře. A čekají na kolektivní imunitu. Až to jiní udělají za ně. Fuj.
Lidi, já už fakt nemám motivaci se honit a vstávat v noci k takovýmto pacientům. Teď u nás na JIP - 45 let, nevěřil v očkování, těžká COVID pneumonie, zázrakem unikl intubaci, zubí se na mě šťastně z postele, jak mu je líp a já cítím hněv. M.j. i proto si hledám místo jinde. Už nechci sloužit.

sigyn
25. říj 2021

@ahyt Zkuste si přečíst i můj další příspěvek...

gbp
25. říj 2021

@hojda vyhoreni chapu. to je zle, ale... tak nebudem pomahat ani obeznim? protoze moc zrali? fetakum, kurakum, tem co rychle jeli autem, kazdemu kdo nebyl opatrny a neco si udelal...? tohle je nemoc. nemoc je smula. kazda nemoc.

hojda
25. říj 2021

@gbp feťáky, kuřáky, obézní a nehody naše zdravotnictví zvládá bez problémů, protože je léčí celý rok průběžně a ne všichni během několika týdnů, kdy jsou plné jipky, covid bohužel ne☹. Každopádně i tohle téma je třeba řešit. V Polsku třeba mají daň na cukr v limonádách, tak jako je daň na tabák, nebo alkohol.

atomix
25. říj 2021

@gbp Ale Covid nemusí být smůla, když se můžeš nechat očkovat. Právě proto je třeba udržet jipky volné a zdravotníky při smyslech, aby se mohli věnovat všem tvým vyjmenovaným skupinám.

klokanka31
25. říj 2021

@hojda Ale že někomu může očkování zničit zdraví,to už se neříká...

hojda
25. říj 2021

@klokanka31 říká, každé očkování sebou rizika nese.

apoquel
25. říj 2021

@izz76 ach bože, to je to nejhorší, nevědomost!!! Prý, že se z 90%nenakazi? A to si slyšela kde? Na TV Nova? Pak nemá být takový lync na neockovane 🤦‍♀️

apoquel
25. říj 2021

@ahyt jako lékařka jistě víš, že respiratory nejsou primárně určený na zachycení virových částic a taky je nezachyti a dlouhodobé používání je zdraví škodlivé,to najdeš i na obalu.

zuzineckah
25. říj 2021

@hojda s tím souhlasím. Nabízí se to jako rozumné a logické řešení.

madbetka
25. říj 2021

Po pravdě se mi chce trochu brečet.

Dobrovolné očkování, ale snahy co nejvíce neočkovaným znepříjemnit život. Už se tím ani netají a otevřeně to přiznávají. Doktoři, kteří neočkované označují za pitomce. Lidé, kteří se kvůli očkování bojí o práci. Chce se ni normálně řvát, jak šílené mi to celé připadá...
Nechci se v tuto chvíli očkovat, ale cítím se strašně tlačená do kouta a začínám rezignovat. Ne kvůli vládě a opatřením, ale kvůli všem, kdo se chovají tak hrozně nesnášenlivě a neumí a nechtějí respektovat jednoduchý význam slova "dobrovolné". Ne, nemyslím si o sobě, že jsem pitomá, že jsem sobecká, bezohledná (a to jsem použila jen ty slušné výrazy, neobvyklé nebývají ty poněkud ostřejší). Rozhodla jsem se z různých důvodů v tuto chvíli využít své právo se NEnechat očkovat. A jsem ochotná respektovat, že nebudu smět do restaurace, do kina, pokud si nezaplatím test, ačkoli se tím cítím trochu diskriminována. Ale fakt nejsem ochotná respektovat, aby mi kvůli tomuto mému zcela legitimnímu rozhodnutí někdo nadával do pitomců, popíračů a nevím čeho ještě.

Zvláštní, že nejvíc často řvou ti, pro které to očkováním skončilo...Co na tom, že já mohu být mnohem zodpovědnější, než oni. Ale holt nejsem očkovaná. Nechápu, kam to dospělo...

miki19
25. říj 2021

@madbetka Tak pod tohle bych se podepsala. Také nechápu, proč bych měla být pitomá nebo sobecká jen proto, že se nechci nechat očkovat (a né nevěřím na čipy apod. nesmysly). Měla jsem covid s lehkým nebo spíše středně lehkým průběhem. Manžel i malá dcerka pouze ztráta čichu. Tak proč bych se měla očkovat, když to moje tělo zvládlo? Ano, očkování chápu třeba u svého tchána. Ten skončil v nemocnici a byl zázrak, že to přežil. Ale já v tuhle chvíli nemám potřebu se očkovat a kvůli restauraci, bazénu apod. to dělat nebudu!! Očkování-zdraví a né očkování-vstupenka, jízdenka! A mimochodem není pravda, že na JIP končí jen neočkovaní. Očkovaných je tam taky dost. Stačí se podívat na statistiku Covid.

Strana
z7