Projekt: sociální čajovna, kavárna a dětský koutek
Ahoj, omlouvám se, že vystupuju jako anonym, ale je to moje ochrana.
Ráda bych znala vaše náměty, připomínky, tipy...mám takový "jiný" projekt a potřebuju znát co nejvíc názorů.
Chci otevřít kavárnu, čajovnu a kavárnu s dětským koutkem u nás ve městě (maloměsto, cca 1500 ob, poměrně dost matek s dětmi). Nejbližší dětský koutek, co opravdu za něco stojí (tzn. dítě tam vydrží 2 hodiny a rodič taky 😀) je cca 30km daleko u skoro 30tis. města, kde je sice těch podniků víc, ale tento (s kapacitou tipuju 50 židlí) je největší - takže taky často docela plný. Kromě toho je poblíž (ale ne přímo ve městě) pár menších koutečků v restauraci, které jsou ale jen taková ta znouzectnost - nejsou ohraničené, děti z nich utíkají, navíc ruší ostatní hosty.
Kromě toho u nás ve městě je pár pajzl-restaurací, kam s dítětem fakt nejdete a jeden luxusnější podnik, kam s těmi pohyblivými dětmi taky nejdete, protože se bojíte, aby to tam nerozbili, neušpinili. Jeden den v týdnu mají zavřeno, ceny jako v Praze (fakt vysoký! Kafe + dort + malý dýžko 110Kč), koutek nemají, zahrádka hned u silnice, pro děti vůbec nic. Sortiment omezený na pár dortů a toasty a párek v rohlíku.
Prostor, který si pronajmu, je třípatrový prostor sousedící s pekárnou (takže teplo "zdarma"), nikdy nevyužitý - majitel ho doupraví pro mě (podlahy, topení, zábradlí nad schody apod), samozřejmě na vlastní náklady. V přízemí by byl dětský koutek (zastrčený v rohu; asi taková ta klecová konstrukce co jsou teď v módě, kde si děti můžou různě šplhat, mají tam klouzačky, houpačky, ale zároveň aby to bylo i pro menší děti; kromě toho různá odrážedla, knížky, oddělený koutek pro úplné prcky, psychomotorické hračky apod) + posezení pro rodiče. V prvním patře vidím útulnou prostornou kavárnu pro "bezdětné" - babičky na čajové dýchánky (akorát jsou tam ty schody no ☹), rodiče se staršími dětmi, studenti a prostě kdokoliv. Křesílka, hodně místa, komody s lampičkami, hodně kytek, vzdušný a světlý prostor. Knížky (+ plánuju udělat pobídku, aby mi lidé nosili i svoje knížky, kterých se chtějí zbavit a nemají je kam dát), deskové hry, wi-fi v celém prostoru zdarma. Jsou tam krásná velká okna s výklenky, výhled na náměstí s kašnou (budova je v samém centru města, parkování nic moc, ale dá se...).
Dole v suterénu čajovna. Vstup bez bot, koberec, sezení na polštářích, vacích apod. (i kvůli financím, prostor je fakt velký a na zařízení finančně náročný). Přítmí, lampičky, svíčky...
Pořádání akcí - přednášky na nejrůznější témata, vázání věnců, tradiční čínská medicína, tvoření pro děti, narozeninové párty nejen pro děti, ale i dospělé (v té vrchní kavárně).
A teď to přijde. Neomezená konzumace čehokoliv zdarma vč. vstupu do dětského koutku, ale bude se platit za čas strávený zde (kromě čajovny, která poběží klasickým způsobem a bude se platit za konzumaci) - tzn. přijdete, napíšu si čas, vy si samy si v kuchyňce uvaříte kafe (nějaké dobré, ne instantní - plánuju pořídit nějaký kvalitní ale na obsluhu jednoduchý kávovar, v nabídce bude i French Press, aero press apod), nandáte si zákusek, nasypete oříšky a relaxujete, děti si mezitím hrají v koutku. Při odchodu spočítám, jak dlouho jste tam byli (každá osoba zvlášť s tím, že pro děti by byla asi nějaká levnější sazba I KDYŽ zase ty děti fakt hodně projí, takže tady váhám a prosím o názor... Navíc sazba za první hodinu by byla asi dvojnásobná než sazba od 60minuty dál - to by byla už třeba jen koruna za minutu) a je to.
Odpadly by náklady za zaměstnance (chci jich co nejméně), taky si myslím, že by to bylo lepší z hlediska zásobování. Jak píšu, podnik bude takový "jiný", takže kromě klasických zákusků (např. medovníku) bych ráda nabízela zdravější varianty a přijde mi, že tam, kde člověk může ochutnat něco "zadarmo", tak to spíš využije než když se má rozhodnout mezi medovníkem za 50Kč a něčím třeba "raw" za 50Kč, kde je riziko, že mu to nebude chutnat...snad víte, jak to myslím...Prostě myslím, že tam by se spíš jídlo snědlo než když bych ho měla schovaný ve vitrínách a lidi přepočítávali každou korunu.
Sortiment - kafe, čaje, domácí limonády + nějaké ty standardní nápoje bez kterých to dnes bohužel už moc nejde (Coca-cola, Fanta, Sprite a džusy, pokud nezjistím, že by se vyplatilo dělat freshe...a to bohužel asi ne, s ohledem na zásobování čerstvými surovinami), klasické zákusky (jen pár druhů) + nějaké zdravější, alespoň ze špaldové mouky a třtin. cukru, oříšky a sušené ovoce, toasty a obložené bagety (třeba i celozrnné nebo raw), zelenina, ovoce, zdravější pochutiny (např. raw krekry), ovocné přesnídávky pro děti...alkohol jsem nejdřív nechtěla, teď váhám aspoň nad vínem, protože i babči u nás ve městě rády zajdou posedět. A v zimě takový svařáček (samozřejmě ne pro děti, ale právě zase třeba pro náštěvníky čajovny...)...
Celkově chci, aby to tam bylo takové "jiné", ráda se zajímám o různé alternativní směry čehokoliv a pak o tom vyprávím lidem, takže bych si tam s nimi ráda povídala, ukázala jim, že si nemusí doma vařit jen kávu turka nebo instatní, ale pověděla jim, z čeho ta instantní je, jak se ta káva pěstuje, zpracovává, že můžou používat french press atd. Samozřejmě je nebudu tlačit atd., nebudou tam chodit do školy, jen bych nerada aby to byl ten klasický podnik "nazdar, vyber si, zaplať, rychle vypij a jdi pryč, zadarmo tu sedět nemůžeš". Chci, aby tam lidi chodili trávit čas, diskutovat, relaxovat, číst nebo klidně i pracovat, dozvědět se něco nového, vyzkoušet si něco nového...
Vy, které jste dočetly, napište mi cokoliv vás k tomu napadne, kritiku i pochvalu, klidně stačí napsat, že sice tip na zlepšení nemáte, ale že se vám to líbí a že byste do takového podniku chodily...prostě cokoliv.
Moc děkuju!
Tak par poznatku k vybaveni.
Uplne bych to nezahrnovala hromadou hracek a bebechu. Spise bych to videla na velke hromady polstaru, trampolinu,kuchynky, stany klouzackY do kulicek. Taky nic drahého. Prosla bych ruzne bazarky, ikea bazarek a hracky koupila tam. Na cim mene casti jde hracka rozebrat, tim lépe. Vidim to c kazdem koutku, kde jsme byly. Po case vetsina hracek zmizi, zustanou neznicitelne hracky. Taky bych misto panenek(jdou ulamat, nohy, ruce, hlavy) poridila spise latkove. Jsou maminky, ktere si přivydělavaji sitim, takze by se dalo domluvit na predstave. Koberec se silnici a par drevenych aut(zase v ikei jsou za par Kc) udela vic parady nez super auta na dalkac s otviratelnyma dverma a houkackou, ktere budes neustale dopovat baterkama a nakonec ke uplne KO vyhodis. Hracky na baterky bych osobne neporizovala vubec! Ruzne zavesne systemy na houpani, pod to fest mekkou podlahu(videla jsem v jednom OC, vypada jak antuka ale je to na chůzi mekke). Mini horolezeckou stenu, zinenky. Asi bych si rozmyslela pokryti podlahy. Vim, ze je koberec teply ale casto vidim, kdytZ se obsluha uskliba, kdyz vidi vylity caj, kafe, rozmazany kolac...mozna koberec ze ctvercu, kdy uz nenávratně zniceny kus muzes vymenit. Ale ne cely v kuse.
Jidlo, asi bych si udelala pruzkum jakou sortu mamin tam mas. Domaci kolace, mrkvanky, tycinky ala DM, cerstve ovoce, slane , sladke muffiny, ovo-zel smoothie?, domaci frozen jogurty?
Napoje. Colu, Fantu... klidně bych se vyprdla. Limca s matou, okurkou vedou. 0,5l karafy za cenu treba plechovky kofoly...vetsina da prednost vode.
Osobne jsem chodila do techto kavaren i v lete. Kdyz bylo venku 30° tak jsem nechtěla jit na rozpalene hriste. Ale byt nekde, kde je chladek. Uplne bych neizolovala deti od matek, stejne budou furt litat za nima.
Forma placeni "snez kolik chces", nevim. Asi v tom nevidim potenciál. Záleží kolik by jsi uctovala. Marketingove mi prijde lepsi klasika. Kdyz jdu do koutku, nevím kolik tam utratim. Vetsinou si reknu, ze si dam jen kavu a vodu. Ale pak tam zůstanu dele a postupně prikupuju. Zakusek, male svacinku....ve finale se to nascita a mozna to udela vic nez když bych zaplatila za tvou pevnou taxu. Asi by me stvalo, kdybych k tobe prisla, sotva si vypila kavu a musela bych nutně odejit. Ale zaplatila bych plnou palbu. Asi v tom nevidim to, co ty.
Urcite bych ale rozeslala dotazniky(dnes to jde snadno elektronicky) mezi zname a prosila bych aby to posilali dal. Jste male mesto a ty pises, že to je velká budova, tudiz bych chtela aby ke me chodili i ue sousedních vesnic, mest...blizkeho okoli. Tak bych fakt s reklamou na sociálnich sítí nesetrila. Na fb se da zaplatit, že se tva reklama na kavarnu bude zobrazovat lidem v blizkem okoli. Fotky na instagramu, prostě velka propagace za co nejmene peněz. Asi tak nejak cele to vidim ja.
Jeste k tomu jidlu. Treba snidane do 10h, kdy vyjde levneji oblozena bagetka s kavou a dzusem. Nez kdyby si to koupili zvlast, to tu dost frčí. Taky dost jidelnich zidlicek pro deti. A taky dětských prkynek na záchod. Jeste bych to udelala tak, ze by si lidi chodili objednavat sami k pultu, taky si to sami odnesly a prazdne tacy s nádobím vlozili do pripraveneho vozíku. Jestli mas možnost navstiv Crosscafe. Tam to takto funguje a jede to suprove. A usetris na personalu. Nepotřebujes lidi na plac. Ale treba taky dulezity aby byl personál ochotny odnest na misto. Mamina se dvema deckama, kocarem a velkou objednávkou tohle uvita. Me to vetsinou nabizeji samy(jsou tam jen same mlade slecny). Kdyz chodim do druheho centra, tak tam chodi jedna zpruzena zenska mezi vriskajicima detma a je ochota sama.
Mě napadá. Je vyřešen prostor na kočárky? Pojedou dovnitř do kavárny, nebo bude nutné je někde odstavit? Kde? Je to místo dostatečně velké? Je hlídané?
Představa toho prostoru se mi líbí, hlavně ta kavárna pro bezdětné, i když nevím, kdy bych tam jako chodila... 😉 ...no ale praktičtěji - jak už tu zaznělo, fakt bych se bála toho "sněz kolik chceš", na maloměstě bych do toho nešla. Zaplatí první hodinu, zfutrují X zákusků s kafem a pak honem vyženou děti ven, aby dál neplatily... Těch, co to budou brát jak Ty chceš, bude minimum - podle mě na maloměstě jistota. Nechci Ti kazit sen, ale vážně bych tohle zvážila, budeš platit nájem, zaměstnance alespoň do čajovny a kavárny, taky musí Tvoje rodina z něčeho žít...
@research123 Nechci vám kazit nadseni, ale zkoušela jste si spočítat provoz tohoto podniku?
Je reálné, aby se podnik v tak malém meste uživil?
Pokud vám do podniku přijde 50 lidi denne (ne najednou, ale v průběhu celého dne), tak se vám během měsíce protočí cele město..
nečetla jsem předchozí komnetáře, ale za mě super, nicméně bych:
- udělala si opravdu detailní business plán - každou položku do koruny rozpočítat + min. 15% rezerva...atd.
- rozhodně bych nedávala úplně všechno zadarmo - platilo by se za pobyt a v ceně by byla např. neomezená konzumace vody, čaje, překapávané kafe a nějaká domácí buchta nebo chleba + pomazánka, ale "lepší" jídlo už placené... na jídle je obecně nejvyšší marže a někteří lidi jsou fakt nenažraní a aby se ti úplná bezplatná konzumace vyplatila, tak by musela jedna osoba zaplatit třeba 300,- a víc a to tam nebudou chtít lidi nechat (spíš to tam nechají za konkrétní věci než "jen" vstupné)
- zvážila bych tu čajovnu... podle mě jsou obecně už za zenitem a budeš to mít plné právě těmi tulícími se puberťáky, kteří tam budou celé odpoledne cucat jeden čaj za pade
- letní měsíce by se daly nějak zaplnit příměstským táborem/školkou... prostřední patro by bylo sdílené pro platící maminky a pro děti ve školce (podle mě by nemuselo být ani nijak složité najít na léto personál, hodně pedagogů má myslím ještě smlouvu jen přes školní rok anebo studentky) a čajovnu bych prostě na léto zavřela a mohlo by to také sloužit té školce... asi bude administrativně náročnější, ale podle mě efektivnější.... spoustu rodičů přeci řeší přes léto hlídání
Asi můj příspěvek působí hodně komerčně, ale co si budeme povídat, pokud to neplánuješ jako neziskovku, tak peníze jsou až na prvním místě
Tip na vybavenie: daj si inzeráty do fb a mk skupín "daruji za odvoz", weby nevyhazujto.cz, vsezaodvoz.cz, bazos, ľudia sú ochotní podarovať aj krásne veci/stolíky/hrnčeky/hračky, keď sa im páči účel ich využitia.. alebo im zavadzajú a nechce sa im to predávať.. no a dobré by bolo písať si blog alebo niečo o myšlienke a jej stave, ako postupuje, s fotkami a pridávať odkaz ku každému tomu inzerátu.. alebo ho propagovať rozne po nete, ono sa to zapáči tým správnym ľuďom..
A som za tie blbosti visiace zo steny, látkové húpačky a húpacie siete, tie by sa využili aj v prípadnom letnom tábore na ktorý tu padol návrh, miesto postelí..
Ja by som sa bála také niečo rozbehnúť na malomeste, ale každý kto nad tým uvažuje a prípadne sa mu to podarí má moj obdiv, drźím palce 🙂
Ja se priznam, ze mi to prijde jako trochu takovy neprakticky koncept, kde se jednotlive skupiny navzajem vylucuji. Treba bezdetni podle me nebudou chtit chodit do prostredi s velkym detskym koutkem (i kdyz to bude treba oddelene). Mame ve meste jednu restauraci zamerenou prave na deti a chodi tam jen rodice s detmi, nikdo jiny. Potom ta cajovna - cajovna casto pritahuje ruzne "alternativne" smyslejici studenty anebo naopak neprilis pracujici mlade lidi. Proc ne, ale zda se mi, ze prave tito lide mohou odradit ty hlavni - maminky s detmi. Ty treba nebudou stat o jejich spolecnost a blizkost. Mozna to zni jako predsudky, ale spolecnost je takto nastavena.
Dalsi vec je, ze by byl detsky koutek (pokud to dobre chapu) oddeleny od kavarny. Matky by tedy nemely sve deti na dohled - nekomu to treba vyhovuje, ale spouste lidem ne.
Dalsi vec je platba za vstup. Nikde nepises zadnou ani orientacni cenu. Pokud bys mela opravdu jen platbu za vstup a jidlo a piti zdarma, musela by byt cena treba 200 - 400.- Kc, aby se ti to vyplatilo. Pokud si clovek bude chtit dat treba kavu, vodu, zakusek (nebo treba vice mensich), pripadne pak treba neco maleho na svacinu (nejaky treba oblozeny chleb), tak bude cena primerena. Ale co potom ty, co si daji hrnek caje? Pro ty to bude zase sakra drahe posezeni. Navic to placeni za cas je podle me stres a ne ten relax a klid o ktery usilujes. Zase kdyz das vstup 50 - 80 Kc, tak z toho nevyzijes pri volne konzumaci ani omylem.
Rozumny kompromis mi pripada treba vstup za castku, kterou budou lide ochotni dat - treba 80 Kc, k tomu zdarma vodu, sackovy caj, pripadne treba kavu (varenou prubezne do konvice a rozlevanou), jeden druh nejakeho kolace - treba po dni stridat prichute, ale ostatni jidlo a piti mit normalne placene (treba za prijemnejsi cenu).
Mimochodem, mne treba z kavarny nikdy nikdo nevyhazoval. Rada chodim do CrossCafe, kde si jidlo a piti koupim u pultu (maji kavy, caje, nejaky sezonni napoj, dortiky a male svaciny - salaty, wrappy) a pak se uvelebim na gauci a muzu sedet cele hodiny. Nikdo me neprudi, at vypadnu. Vse funguje v poklidu bez vstupniho poplatku. Me by treba pravdepodobne odradil u kavarny. To mi prijde smysluplnejsi uctovat si za detsky koutek.
@azuritek00 ahoj, teda, uff, vyčerpávající příspěvek 🙂 Ale spousta dobrých nápadů, nebudu na to radši odpovídat, to bychom tu byli dlouho 😀
Jo a ještě doplním, dopo asi nebudu mít otevřeno...to je tu docela pusto. Spíš to vidím až třeba 13-19h a po 19h ty přednášky apod.
@anazuzzuzana díky za pár poznatků! Ty příměstský tábory jsou zajímavý nápad. Určitě to musí vydělávat, ale nečekám, že to půjde hned od začátku skvěle, jsem stále ještě na MD, takže pokud to nepůjde tak mám aspoň rodičák 😀 A mám back-up práci, dobře placenou a flexibilní. Takže na první dva roky, pokud nebude ta ztráta nějaká drastická, jsem připravená.
Spočítaný to nějak tak mám, i když těžko se odhaduje, kolik tam lidi v průměru nechají a kolik budu muset měsíčně nakoupit mlík a kil kafe...Ale bylo to to první, co jsem řešila, aby to vůbec bylo výnosný. naštěstí majitel vypadá rozumě, za nájem fakt moc nechce a navíc to sousedí s pekárnou, takže minimálně za teplo to v zimě nebude zas až taková darda...Ale uvidíme až v reálu...
@japona jj, to bylo to první, co jsem počítala, i když 100% přesně to nedám, hlavně ten oběžný majetek je fakt jen odhad. Hodně si myslím, že pak udělají ty případné oslavy, přednášky a akce. Třeba taková přednáška na téma "Jak to udělat, aby vaše děti nebyly nemocné po nástupu do školky", tak ta by určitě měla úspěch 😀
@alicam ten blog je super nápad! Já jsem myslela, že bych to začala někam sepisovat, jednak jako svůj deníček a jednak i potom pro lidi, kterým by to třeba pomohlo s jejich businessem (tedy těm co bydlí daleko od nás 😀), ale ten blog...noooo, asi dnes nepůjdu spát a budu tvořit 😀 Super nápad!
@kacca11 crosscafé jsem sice nenavštívila, ale píše se o něm, je to taky takový "jiný" koncept, srovnávám to spíš s klasickými kavárnami ve stylu "prachy prachy prachy", které jsou právě u nás ve městě (resp. jedna a pak tři hospody...a těm je to jedno, protože mají tolik práce se štamgasty, že přijdou jednou za hodinu 😝).
Jinak asi mě tu víc lidí nepochopilo s tím vstupem, nějak se to teď točí kolem "vstupného" a pak sněz co chceš, ale to jsem nemyslela...platí se tam za čas, za každou minutu strávenou uvnitř. První hodina by se počítala vyšší - např. 2,5K/min = 120Kč/hodina, kdy tedy předpokládám, že si lidé dají minimálně pití a zákusek a třeba ještě nějaké zobání,protože jsou zvědaví a hladoví a pak už třeba jen 1Kč/minuta, tzn. 60Kč za další hodinu (to už spíš sedí, tráví a max. si dají nějakou vodu). Člověk, co by tam byl 2 hodiny by tedy platil 180Kč a měl zadarmo vlastně vše, co by zvládnul sníst. Dražší by byly ty první minuty právě z důvodu, aby se tam nechodily lidé vyloženě najíst a pokrylo to ty náklady spojené s tím uspokojením potřeb 🙂
Další věc, já toho jídla tam zase tolik mít nebudu...je pravda, že když jsem v "All you can eat" já, tak se snažím ochutnat taky všechno (i když malé porcičky), ale v kavárně si to nedovedu představit, jakože bych se přežrala kilem sladkýho? Je tu některá, která by to udělala? Kdyby byly menší porcičky, takové ty jednohubkové dortíky apod., tak chápu, že by si každá dala klidně 6 kousků, ale kdyby byly porce klasické (třeba osminka medovníku), tak si nedovedu představit, jak jich do sebe někdo tlačí třeba 4 kusy...
Nehledě na fakt, že by tam bylo i ovoce a zelenina, kterou mám ze zahrady (a mám jí fakt hodně...fakt...), takže to by mě netankovalo...
Rozhodně bych tam nedávala nějaký extra drahý šunky, salámy, bagety apod. Přímo v té kavárně, kde už to funguje (na začátku 2015 psali, že se brzo otevře i v česku, ale nehledala jsem, jestli už tu je), mají např. k dispozici nakrájený toastový chleba, sami si ho opečou v toastovači, dají si tam nějaký sýr nebo domácí pomazánku...nebo tak něco. Kavárna s tímhle konceptem je, jak jsem psala, takový prodloužení domova, kde se o vás taky nikdo nestará. Personál to tam jen doplňuje a čas od času zapne myčku, kam mají ti lidé po sobě odnést nádobí. Není to jako klasická restaurace nebo i kavárna se servisem.
@kacca11
@anazuzzuzana
@eileenk
@azuritek00
@78marcela
@mysicka_lb
@golca
@nutricnihodnota
@golca maminky už mám jakž takž prozkoumané...tak na konci září a začátku října je to obvyklé téma na dětském hřišti: "Ach jo, blbý počasí, na konci října nám zamknout hřiště. My budeme asi muset jezdit tam a tam, je tam jednou týdně otevřená hernička"...
Právě na základě vlastních zkušeností a zkušeností kamarádek, které všechny už mají děti, mě tohle napadlo. Jako bezdětnou by mě to asi vůbec nenapadlo 🙂
@eileenk
@kacca11
s tím prostorem - vejde se, je tam chodbička (parkoviště kočárků např), a pak hned schody dolů i nahoru a vpravo je velký prostor právě na koutek a sezení u něj.
Takže když budu bezdětná, nemusím tam vůbec jít, jen zamířím po schodech nahoru, případně dolů do čajovny.
U toho koutku sezení pro maminky samozřejmě bude, to je jasná věc, taky bych tam nešla, když bych na děti neviděla.
Je to tak, že:
1. patro - kavárna pro bezdětné, důchodce, anebo i lidi se staršími dětmi, kde si třeba můžou zahrát deskové hry (prostě pro děti, pro které už koutky nejsou, např.od 7 let výše)
0. patro - vstup, "parkoviště", barový nebo jakýsi recepční pult (to záleží, jak to bude s tím placením tedy) a pak dětský koutek a kavárna pro "hlídače"
-1. patro - opět prostor pro kohokoliv, kdo nemá zájem ani o dětský koutek, ani být "viděn" v té horní kavárně, ale radši se chce zašít někam do rohu, do přítmí a třeba si tam číst
@research123 přiznám se, že tvoje představa se mi moc líbí, ale vím jak fungují dětské kavárny s hernou u nás /město cca 50tis.obyvatel/. A většina z nich je na hranici přežitelnosti.
Většinou se u nás platí za hernu a konzumaci zvlášť, takže herna je za 40-55kč/hod. a maminky jsou schopné cucat 1 kafe 3 hodiny a dětem nosí svoje (vždy tvrdí, že dítě má speciální alergii a většinu věcí nemůže ;) ). Jediné co tyto kavárny drží při životě jsou dětské oslavy.
Koukni pro inspiraci sem, tam taky využívají sněz kolik můžeš pro děti:
https://www.goldenpacificcafe.com/
@research123 Jakou uvažujete kapacitu objektu?
@research123 Já bych spíš viděla problém ve financích těch maminek, pokud budou hlavní cílová skupina. Většina maminek má ty koutky jako zpestření pro dětí, kam se jde jednou za čas. Na pravidelné návštěvy většina maminek mít finance nebude. Máte tam nějaké mateřské centrum?
@hojda no právě maminky s dětmi jsou jenom část cílové skupiny.Právě to je ten problém, jako dost jich tu je, ale sama vím, jak často s dětmi chodím (velký důvod je sice i ten, že se musí jezdit daleko,ale ani kdybych to měla v městě bydliště, stejně bychom tam asi každý den nebyli - právě kvůli financím).Takže cílová skupina jsou téměř všichni obyvatelé kromě štamgastů 😀
Nemáme nic, nejbližší MC je cca 15km odsud a zas tolik maminek odsud tam nejezdí (hlavně ty, které jsou odkázané na autobusy, které jezdí ne úplně dobře).
@editah222 jj, dětské oslavy (+ i ty pro dospělé a různé přednášky a spíš pronájem sálu) si myslím, že je ten hlavní zdroj příjmů...
@hojda děkuju za odkaz, mrknu
@research123 Ten odpolední provoz pro maminky, taky nevím nevím. Většina dětí po obědě spí a pak už se vrací tatínci z práce a rodina chce být pohromadě, takže to vidím spíše na to dopoledne pro ty maminky.
@japona přímo na židle si myslím, že by se vešlo klidně 150 lidí. Ale nechci to tam mít přeplněný jako Starbucks na Václaváku (nejen lidmi, ale hlavně tedy nábytkem), takže minimálně vršek bude hodně prostorný, mezi stoly větší odstupy, regálky, velké kytky, aby se tam člověk nemusel bát, že ho slyší zbytek osazenstva. V čajovně totéž, u dětského koutku to bude víc stísněné, ale tak nějak normálně, asi tak, jak by to bylo příjemné mě.
@hojda no já to soudím podle toho, jak to vypadá u nás ve městě. Mám dvě malé děti, takže jsme venku hodně. Dopoledne je hřiště úplně volné a na ulici ani noha. Odpoledne to všechno vyleze, hlavně v létě se pak divím, kolik je tu dětí, které jinak skoro nevidím.
Navíc hřiště je blbě dělané, je pro všechny věkové kategorie a ti s prominutím dementi sem dali kousek od prolejzačky rampy na kola a brusle, takže odpoledne po třetí hodině se tam slejzají téměř puberťáci a menší děti tam nejdou...
A i kamarádky z okolí spíš courají odpoledne, i třeba s tatínky, protože dopo jsou doma a vaří 😀
@hojda každopádně díky za námět k přemýšlení, nikdy mě nenapadlo, že by někdo spíš coural dopoledne a odpo byl doma, brala jsem to formou "podle sebe (a okolí) soudím tebe"...takže fajn připomínka, nesmím to brát jako samozřejmost, že tak, jak to mám já, to mají i jiní...
@research123 Tak u nás jakékoliv akce s dětma a ostatníma maminka jedině dopoledne, odpoledne už to většinou nefungovalo, každé dítě spí jinak a právě na ty akce si to člověk udělal tak, aby měl ten den vařeno. Proto to taky nefunguje každý den, ale třeba jen 1x až 2x týdně.

@mysicka_lb presne to si myslim taky