Rodič v karanténě-čeká na test. Může chodit dítě do školky a druhý rodič do práce?

rosa106
17. říj 2020

Dobrý den, zajímalo by mě, zda některá nevíte, jestli muže dítě i nadále chodit do školky, případně druhy rodič do práce, pokud je jeden z nich umístěn do karantény (pravděpodobně kontakt s nakazenym) a testován bude až za pět dni. Nemůžeme se doma shodnout, jak by to vlastně bylo. Děkuji 🌸

beyun
17. říj 2020

@rosa106 pokud není rodič sám pozitivní,tak může chodit dítě do školky i zbytek domácnosti normálně fungovat. Jen v případě ,že by byla pozitivita doma, tak máte karanténu všichni jako jeho kontakty.

ivis_b
17. říj 2020

@rosa106 Tak jako selský rozum... v karanténě je člověk proto, že může být nakažený - když se setkal s pozitivně testovaným. Přijde vám normální, dál chodit normálně do kolektivu, protože zatím nemám papír na to, že jsem taky pozitivní? Pak se to nemá šířit. Obzvlášť to dítě ve školce, které je bez roušky a prská a sahá na ostatní děti, to je z mého pohledu vůči ostatním fakt bezohledné.

kometkak
17. říj 2020

Pokud je rodič doma, přijde mi lepší dítě taky nechat doma.. Není důvod ho někam posílat.. Pokud bude rodič pozitivní, na 90% bude i dítě a zanese to do školky a pak zavřou celou třídu..

mmm88
Autor odpověď smazal
Zobraz
gruyerre
17. říj 2020

Věřím, že takových je spousta, co jsou doma v karanténě a šoupnou děcko do školky, ať neotravuje. Zakázané to asi není. Já třeba považuji za rozumné a ohleduplné, aby děti, které mají doma aspoň jednoho rodiče teď do školky nechodily. Při karanténě tuplem. To se musí holt rodiče rozhodnout sami, jestli je to taková hrůza nechat si to dítě pár dní doma.

becicka
17. říj 2020

Asi je to na tvém uvážení, nejsi přímý kontakt. Kdyby zůstávaly všechny kontakty kontaktů v karanténě, tak jsme doma všichni. Máte nějaké příznaky?
Až pokud by se prokázala pozitivita u manžela, tak to už nekompromisně doma všichni.

elencze
17. říj 2020

Ano, může, jak někdo psal. Kdyby všichni dospělí byli tak ohleduplní a zůstávali doma, když je partner bez příznaků v karanténě a čeká na test klidně týden i deset dnů, navíc zadarmo, protože pokud není v karanténě, nemá nárok na žádné peníze, tak může spousta továren a obchodů zavřít, ženské doma na ošetřovačkách, část v karanténě, už teď mají mnohde velký problém to pokrýt. Školkové dítě nehodnotím, neznám situaci.

mateju_sm
17. říj 2020

@gruyerre ty rodiče sice můžou být doma, ale pracují. Nemůžou se dítěti věnovat.

j.a.n.i
17. říj 2020

No, asi takhle, nemusí být ani jeden z nich, ale tedy dítě bych doma nechala, jako pracující bych se snažila domluvit homeoffice a pokud by to nešlo, tak do práce šla, protože jinak není žádný titul, na základě kterého by člověk mohl jen tak zůstat doma.

gracinka7
17. říj 2020

Sousedi mají doma dítě. Ve školce byl pozitivní zaměstnanec, školka je zavřena s tím, že za 10 dnů mají jít děti na testy, rodiče dál chodí do práce.
Tenhle systém teda nechápu, protože jestli je dítě nakažené taky (jen se to zatím neprojevilo), mohou být i rodiče 🤷
Ale po tom, co pozitivní kamarádka dostala od hygieny dopis s návodem co a jak a v něm bylo, že pokud jí nemá kdo nakoupit, ať si vezme roušku a do krámu jde, už se nedivím ničemu 🤦

marulu
17. říj 2020

Dítě do školky sice může, ale osobně bych ho tam nedávala. Ono je totiž rozdíl dospělý do práce - když si vezme respirator, nebude ho sundavat a bude se stranit ostatních lidí , tak je šance přenosu i pri pripadne pozitivite nízká. Dítě ale tyto zásady nedodrží, takže to je bezohledne ho tam dát.

martt
18. říj 2020

@rosa106 Asi hodně záleží na tom jak "silný" ten kontakt byl. Podle mé ted nové zkušenosti už nikdo moc neřeší, krantenu a "lehčí" kontakt s nakazanenym. Každopádně mne když posílali na testy tak manžel chodil normálně do práce. Syny jsem poslala na jeden den do školky a do školy (to bylo tohle úterý) a od středy už jsou oba dva doma.

ninive211
26. říj 2020

@gracinka7 Přesně, a pak se nemame divit, že se to tu šíří, hlavně v pracovních kolektivech. Ne každý má práci, která lze dělat z domova, takže když je doma dítě v karanténě, dosud netestované (a na testy se dnes leckde čeká i víc jak týden) a rodič vesele chodí do práce, protože se nemá jak z ní omluvit (sám v karanteně není, nemocný taky ne) a může to tam dotáhnout. A další nesmysl, co hygiena na pokyn MZ řeší - do karantény jen ti, co nenosili v praci roušky, pokud nosíš a nebyl intenzivní kontakt (vic jak 15 minut), tak nejdeš