Sexuální život. Nevíte, zda je něco, co mi vrátilo chuť?

6. pro 2021

Ahoj píši anonymě je to dost citlivé téma🤷🏼‍♀️alespoň pro mě.
Asi před 6 měsíci jsem začala brát HA ale ze mě se úplně vytratila chuť na sex. Stačí mi mít ho třeba jen jednou za měsíc(a já dřív byla sexuálně založená)..
Nevíte,zda je něco co by mi vrátilo chuť na sex?Manžel mě musí přemlovat aby vůbec něco bylo.😞
Ale HA musím brát kvůli menstruaci..
Děkuji za připadné odpovědi k tématu. ❤️

gryfis
6. pro 2021

HA určitě brát nemusíš.. vysaď ji.. je to tím, že bereš HA, nebo aspoň zkus nějakou jinou, jinou možnost..

jana_zofie
6. pro 2021

HA byva sice realne lecbou nejakeho problemu jen v minimu pripadu a vetsinou se predepise, aby byl klid, ale tady to byt reseni muze, nejsme tu gynekolozky, ani nezname presny problem, takze bych predpokladala, ze ji opravdu brat musi. Ale v tom pripade bych sla zpet za gynekologem, popsala problem a chtela minimalne jinou. Mozna i jinou formu, kdyby se dalo?

autor
6. pro 2021

@jana_zofie Hledaly jsme dlouuho než mi nějaká sedla.
Néjaké bylinky?🤷🏼‍♀️Mě napadlo

misaky
6. pro 2021

Přikláním se k názoru, že je to způsobeno HA, tak bych zkusila řešit s gynekologem.
Nicméně můžeš zkusit nějaké sexshopy, tam občas mívají různé přírodní podpůrné tabletky.

autor
6. pro 2021

@misaky spis lékarnu...🙂

misaky
6. pro 2021

v lékárně by taky nejspíš něco bylo, ale v těch sexshopech vím, že bývá.

te_reza
6. pro 2021

Je to antikoncepcí a konkrétně u mě je úplně jedno jakou beru.

leniczka23
6. pro 2021

Je to antikoncepcí a je to jeden z hlavních důvodu proč ji neužívám, nepomohlo nic.
Můžeš zkusit kotvičník.

jako_mala_holka
6. pro 2021

Taky to tak při braní antikoncepce mívám, může být jakákoliv, jen je to buď trošku lepší nebo horší... Nakonec neberu zas nic

bruckner
6. pro 2021

Já to tak mám už dlouho a to HA neberu (proč taky, že?) Ale pravděpodobně je to vlivem nějaké hormonální změny, u mě to bylo těhotenstvím a už se to zpět nevrátilo.... Určitě pomůžou nějaké kapky ať už předepsané gynekologem, homeopatika, či něco ze sexshopu (já slyšela a dokonce mi to i gynekoloźka potvrdila, že zabírá Arginmax pro ženy, já ho koupila, ale nebyla jsem sto užívat tři tablety denně, myslet na to apod.). Každopádně nejdůležitější je chtít s tím něco udělat, to je základ úspěchu....u mě je ten největší problém to, že jsem s tím smířená a vlastně jsem zjistila, že sex k ničemu nepotřebuji.... horší manžel, no....

martiniquest
6. pro 2021

Ze musis brat HA kvuli MS je nejvetsi kravina, kterou gynekologove siri. HA neresi pricinu, ale pouze zneviditelnuje problem. Vysad HA a zacni se uzdravovat. Muzes kontaktovat napriklad Gabrielu Tuatti, ktera pomaha zenam s nemoceni luna. Sama se dokazala uzdravit z endometriozy.

autor
6. pro 2021

@martiniquest Já mám moc testosteronu s HA je mi dobře a každý měsíc mám ms. Řešila jsem to i s Endokrinologem a nikdo mi nepomohl. Více to rozvádět nechci. Děkuji za pochopení

autor
6. pro 2021

@bruckner Mě to trápí. Už mi to s manželem nejde(přitom to bylo supr)nebaví mě to,nevzrušuje mě nic,naprostej nezájem.
😞

teruteru
6. pro 2021

A co hormonalni telisko? Ja jsem brala leta HA a byla uplna frigida, ted s teliskem jsem jak posedla obcas. Bez problemu zvladam i dva, trikrat denne.

autor
6. pro 2021

@teruteru Nemohu kvůli bolestem břicha. Mám PCOS a kdysi jsme mívala přes prvním děckem Endometriozu.

adula000
7. pro 2021

Opravdu je to antikoncepcí. Já v lednu vysadila a opravdu jsem pak měla chuť pořád. už ji brát nikdy nechci, byla jsem v tomhle úplně jiný člověk.

autor
7. pro 2021

@adula000 Mě vyhovuje. Ale ten sexuální život me trápí😞

adula000
7. pro 2021

ano, mě taky vyhovovala jinak, ale sexuální život byl tak jak popisuješ, stačilo mi jednou za měsíc, vyhýbala jsem se tomu, jak jsem ji přestala brát, tak se to úplně obrátilo.

elesse
7. pro 2021

Uplne stejna zkusenost jako ostatni, sex pri brani HA me nebral vubec, predtim i potom naprosto v poradku. HA problem vubec s nicim neresi. Ale je to nejjednodussi reseni pro vsechny, doktor vyresil a ty mas taky pocit, ze je vse ok

nikjean
7. pro 2021

Bohužel, opravdu je nechuť způsobena HA. Je to dost časté - u mě se také projevilo. Chuť se mi vrátila až po vysazení, do té doby nic nepomohlo.

levandule_k
7. pro 2021

Máš dvě možnosti, brát HA, která neřeší příčinu problémů a jenom ho překryje, nebo řešit příčinu. Ano, je to nepohodlné, protože budeš muset vystoupit ze své komfortní zóny. Já nevařím z vody, také jsem měla problém s pcos a už ho nemám. Menstruace mi chodila jednou za čtvrt roku, pleť samé akné a to jsem to mohla čistit a mazat čímkoliv.

levandule_k
7. pro 2021

Pokud budeš chtít, můžeme se o tom pobavit soukromě ve zprávách, nebo to napíšu tady do diskuze.

guliii
7. pro 2021

@levandule_k ahoj mám stejné potíže co popisujes. Snažím se si také zjišťovat o PCOS a začala jsem číst knihu jak si zlepšit menstruacni cyklus. Napíšeš mi prosím co pomohlo tobě? Jsem z toho už nešťastná.

martiniquest
7. pro 2021

@levandule_k dekuji za tvuj koment 🙏🏻 takovych prosim vic. Depta me, jak se lidi zaplacavaji pilulkama, ktere jim nepomahaji misto toho, aby resili pricinu problemu.

lenkabukov
7. pro 2021

Zkus třeba místo HA čípky Pharmatex. Jsou sice dražší v porovnání s HA, ale lepší ochranu jsem zatím nenašla. Opravdu lepší investovat, než užívat HA. Ať je brzy lépe ☺️

levandule_k
7. pro 2021

Já, když jsem dostala první menstruaci, tak mi začala chodit pravidelně po nějakých 31-33 dnech a to mi všichni říkali, že první 2 roky je normální, že chodí nepravidelně. Asi v po třech letech v přibližně v mých 16 letech jsem začala mít místo měsíčků čtvrtletky, jako ono to zas tak nevadilo, jen prostě člověk nevěděl, kdy to dostane, což je takové nepříjmné, že teď může nastat kdykoliv. Na gyndě mi udělali hormonální profil, ultrazvuk. Diagnóza PCOS. "Léčba" klasika, antikoncepce. Mně antikoncepce problém nedělala, krásná pleť, pravidelný "cyklus" (není to pravý cyklus, ale krvácení ze spádu) dokonce jsem zhubla 1-2 kg, takže jsem byla nadšená. PCOS prý budu mít na pořád, možná to bude horší s otěhotněním a možná se to po porodu srovná. Poprvé jsem ji vysadila jsem ji někdy okolo 20 let, menstruace mi nepřišla. Tak jsem zase najela na prášky. V nějakých 25 letech jsem ji vysadila znovu, protože jsem ji zrovna nepotřebovala brát a začala si číst články, že antikoncepce není úplně tak super. Strašně mě překvapilo, že mi přišla menstruace a začala chodit pravidelně normálně každý měsíc. Na gyndě jsem se ptala pomalu vyděšeně, jak to že mi chodí pravidelně, když mám přece PCOS. Doktorka mi řekla, že mám být ráda, že se to spravilo.

No a co jsem dělala jinak oproti prvnímu vysazení. První věc, která to ovlivnila jsou bylinky. Pila jsem kontryhel. Tenkrát jsem o tom prd věděla, pila jsem to proto, že mi chutnal. Takže dost nahodile. Kontryhel se ideálně pije od začátku cyklu do ovulace, při nepřetržitém pití ji může posunout, eventuálně vymazat. Čaj nechávám luhovat 15-20 minut. Občas jsem pila mátový čaj, později jsem se dočetla, že máte snižuje hladinu testosteronu. Pro správné fungování hormonů jsou důležité správné tuky. Vyřadila margaríny (Hera, Flora, Rama to mi nesmí přes práh.) Viz. třeba tady. https://www.margit.cz/hormony-fungovaly/ Zabývala jsem se osobním rozvojem, to znamená občas přečetla nějakou knížku z oblasti populární psychologie, což mě tak nějak navedlo k tomu, že jsem si sebe začala víc vážit jako ženy. Byl to takový aha moment, prostě mi docvaklo, že jsem dobrá přesně taková jaká jsem. (Svým způsobem je to jednoduché a přesto složité :- ) ). Ty věci, co jsem dělala jsem nedělala cíleně, protože jsem si netušila, že můžu změnit svou diagnózu, že změna myšlení a postoje k sobě samé může dát můj cyklus zpátky do normálu.)

Před pár lety jsem objevila psychosomatiku, v době, kdy už jsem měla cyklus normální, ale díky psychosomatice mi víc docvaklo, co se dělo v mém těle a proč. Mně to smysl dává, někomu jinému nemusí. Psychosomatika ve zkratce říká, že problémy a emoce, která hlava nezvládne vyřešit se projeví nemocí. Psychosomatika velmi dobře vysvětluje tyhle různé ženské problémy. Při PCOS jsou zvětšené vaječníky a jsou na nich mikrocysty, je vyšší hladina testosteronu. Když to rozeberu po nějaké symbolice. Ve vaječnících se tvoří estrogen, což je takový symbol ženských hormonů. Zvětšené vaječníky vypadají jakoby ženskost bojovala o svoje místo na slunci, ale byla nějaká zmrzačená, proto ty cysty. Testosteron má také místo v ženské těle, ale musí ho být správné množství. Vyšší hladina ukazuje na to, že potlačujeme své ženské já a necháme dominovat svou mužskou část. (Pozor cílem není potlačit mužskou a ženskou část, ale uznat je, integrovat a uvést do rovnováhy, aby ani jedna nebyla dominantní.)
Na mentální úrovni se jako žena můžeš potlačovat např. z důvodu, otec chtěl vždy syna a má mě, tak se mu podvědomě snažíš vyhovět. Máš bratra, který je preferovaný ze strany rodičů, tak chceš být taky oblíbená a myslíš si, že toho dosáhneš, když budeš jako on. Myslíš si, že chlapi to mají v životě jednodušší. Nemůžeš dávat najevo své emoce, protože bys byla za hysterku. V práci musíš být tvrdá, protože jsi vybojovala pozici mezi chlapy. Věci, co jsou přiřazovaný ženám, považuješ za méně hodnotné, emoce, růžová, romantické filmy. Bojíš se své ženskosti, protože by tě mohla učinit zranitelnou. Necítíš se mezi ženami dobře, protože ženské kolektivy jsou peklo - pomlouvají, proto chceš být s muži a být jako muž (Nemyslím tím, že se chceš přeoperovat, ale jen potlačuješ svou ženskost. Některé ženské kolektivy jsou fakt peklo, ale ne všechny.) Někdo tě v životě jako ženu zranil, že nejsi dost dobrá, protože jsi žena, tak odmítáš svoje ženství. - To je jen takový nástřel, odpověď najdeš v sobě.

Teď už nikdy nenadávám na svůj cyklus, předtím jsem vždy říkala blbé krámy, zase krámy. (Možná trochu způsobeno i okolím, protože je přece normální na ně nadávat 🙂, neslyšela jsem moc žen, radostně říkat, skvělé dnes mi přišla menstruace ❤) Své menstruace si vážím, jsem ráda, že chodí normálně 🙂 )

Ještě ke stravě, jím tak nějak normálně, občas zdravě, občas dost nezdravě. Nepiju sladké věci, jenom občas čaj s medem.

Pozor na silové tréninky, neříkám, že je vhodné být tlustá jako prase, to je zase druhý extrém, ale kdybys moc posilovala a hodně minimalizovala tuk v těle, tak ti to taky dost pravděpodobně rozhází cyklus. K rovnováze může přispět i cvičení hormonální jógy, cvičení pánevního dna, tím, že se orgány dole dobře prokrví, můžou tam hezky proudit živiny.

S kontryhelem opatrně pokud máš endometriózu, tam ho pít max. v době menstruace, kontryhel je fajn proti křečím, ale způsobuje nárůst děložní sliznice.
Na problémy s cyklem je fajn drmek, ten se pije od ovulace do konce cyklu. (Drmek jsem nikdy nepila.) Na endometriózu je dobrý řebříček. Jinak platí, když mi bylinka nedělá dobře, vysadím ji. Když ji pila kámoška a pomohla jí, tak neznamená, že pomůže mě, to bych musela mít stejný problém jako kámoška. Bylinky mají reálné účinky. Já jsem jejich fanoušek, ale musíme s nimi zacházet s respektem, při blbém nasazení, můžou problém zhoršit a pak na ně bude dotyčná nadávat. Pro toho, kdo je chce užívat, by si o nich měl něco přečíst.

levandule_k
7. pro 2021

@martiniquest Díky, také jsem ráda, když někdo je ochoten hledat příčinu. Ono se to na medicíně moc neučí, tyhle problémy se sice dají rozebrat psychosomaticky, ale to by na tebe doktor musel mít 2-3 hodiny a musel by tu psychosomatiku chtít dělat. A myslím, že by se ji spousta žen urazilo, kdyby jim lékař řekl v tom krátkém časovém limitu, co na ně má, takže máme tady PCOS, standardně se to v řeší antikoncepcí, ale ta neřeší problém, jen ho překryje. PCOS také znamená, že se nemáte ráda jako žena a potlačujete se, tak trochu chcete být jako chlap. S tím Vám nepomůžu, co takhle terapie?

dixi86
7. pro 2021

HA problém nevyřeší, pouze nastolí další a s menstruací upozadí. Doporučuji vysadit a hledat jiné řešení. Sestra se dopracovala díky HA k rakovině prsu a nejen sestra. Ale to je jiná kapitola. Na ženské problémy je skvělý kontryhel. Upraví hormonální nerovnováhu a celkově spodek.