Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

karlajasmine
27. zář 2014

@rajecka Kdyz te ten porad nezajima, a rodina na tebe nepusobi sympaticky, tak proc se na ten porad vubec divas a proc zakladas diskuzi? 🙂

adinka_k
27. zář 2014

@karlajasmine vystihla jsi to naprosto přesně! ;)

gebymaruska
27. zář 2014

Mě spíše zarazilo na tom to, že něco řeknou, ale vidět je opak. Člověk pak neví co si o nich má myslet. Prvně na začátku všeho bylo, že prohlašovali - i v tom dokumentu to několikrát zaznělo - že děti nikdy neukážou. A přitom už v porodnici točí dokument. Já vím asi jim došlo, že tak si finačně pomůžou, ale když se člověk u toho zamyslí, tak je to celé postavené na hlavu. To, že nejsou s ničím spokojení je věc druhá, místo aby byli za ty dary vděční, tak na všem vidí jen chyby. Ale sám o sobě dokument není špatný, celkově uvidíme až skončí, co si o něm máme myslet. 🙂

marecekavendulka
27. zář 2014

ted to neberte jako rasismus,ale romové to maj takhle hozený:všechno dělaj nejlíp oni,i kdybyste se rozkrájeli,tak nikdy vaši práci neocení,snad možnáí i proto,že nejste romové.když před romkou vytřete do vysokého lesku podlahu,tak vám bude tvrdit,že jste šmudly a máte ji špinavou,jen aby ukázala,že není špinavá cikánka. jestli chcete vědět,jak jsem k tomuto závěru dospěla,tak osobními zkušenostmi. 🙂

hojda
27. zář 2014

Já tedy obdivuju, že paní tak dlouho kojí. To musí být neuvěřitelný záhul a k tomu ještě 6 dětí. Nezávidím jim tedy nic a popravdě, nikdo z nás neví, jak by reagoval, pokud by měl takové nadělení doma. V Betynce byl kdysi seriál a trojčatech a ta maminka taky hodně litovala, že nemůže ošetřovatelku dělat její maminka. I já si dovedu představit, že bych doma na pomoc měla raději vlastní matku, než cizí paní.

denyzuza06
27. zář 2014

já předně přiznávám že bych do toho nešla, neměla bych na to odvahu, nedovedu si ten záhul vůbec představit, ale hlavně v prvé řadě bych si nepořizovala děti které nejsem schopna uživit, pořídit si kupu dětí a pak čekat kdo všechno mi pomůže popřípadě si stěžovat že nepomáhají lidé dost, je dosti nezoodpovědné a hloupé chování. Když si pořizuji dítě a že jich taky nemám málo, vždycky přemýšlín nad tím zda další dítě fyzicky a finančně zvlládnu, pro mě je to prostě nepohcopitelný.

rajecka
autor
27. zář 2014

@karlajasmine Co to plácáš, právě, že mě ten pořad zajímá a proto jsem se o něm chtěla pobavit, proto se taky diskuze zakládají, nebo je nějaký seznam povolených témat? Naopak nechápu, když ty nechceš k tomu nic dodat, proč vůbec reaguješ.

rajecka
autor
27. zář 2014

@adinka_k
@karlajasmine Nechápu, co je na tom tak divné. Kdybych byla s kámoškou na kávě, tak se jí zeptám, jestli to sleduje a co si o tom myslí. Vzhledem k tomu, že mám společenské styky dost okleštěné, ptám se virtuálně.

hojda
27. zář 2014

@denyzuza06 A můžu se zeptat, jako to tedy měli vyřešit, když plánovali jedno dítě, což mi nepřijde nezodpovědné a místo něj se objevila paterčata? Jít na potrat všech? Nebo redukce plodů? Tohle není jednoduché rozhodnutí 😔. Jako lehký to mít nikdy nebudou to je jasné.

spagatice
27. zář 2014

@denyzuza06 Přesně, kdyby mi doktor řekl, že čekám tolik dětí, tak bych se hodně důkladně zamyslela nad tím, jestli budu mít dost peněz na sunar, plíny, oblečení, léky apod. S případnou pomocí bych dopředu nepočítala. Jak on teď může říct, že kdyby jim měli kupovat plíny, tak na to nebudou mít 😕 😕 😕 . Pokud to věděli dřív, tak s tím mohli něco udělat 😔 a ne čekat, že je někdo jiný bude živit.

marecekavendulka
27. zář 2014

@denyzuza06 no,oni si chtěli pořídit druhé jedno,ne druhých pět. to jen pro pořádek 😎

r.severanka
27. zář 2014

@spagatice Prosím Vás, a co s tím měli udělat? Trochu nechápu tuto větu...

denyzuza06
27. zář 2014

@marecekavendulka jen tak pro pořádek nejsem příliš zastáncem potratů nebo snižování počtu embrii ale pět??? to je když nic jiného dost velké zdravotní riziko natož tolik dětí uživit, já jen říkám že já bych si to prostě nelajzla, když se někdo rozhodne do toho jít je to jeho věc a na druhou stranu je to obdivuhodné ovšem v případě, že si to můžu dovolit a ne čekat že se o ně stát nebo někdo další postará to je sprosté i vůči těm dětem

marecekavendulka
27. zář 2014

@denyzuza06 víš co,těžko říkat "já bych určitě udělala tohle a neudělala tamto" . Já ani ty tohle řešit nemusíme a možná je to i škoda,aspon bysme věděly,že to rozhodování je/není těžké.Takto se každému mluví.Já sama opravdu nevím,co bych dělala,jsem velice proti potratům,krom početí při znásilnění a při riziku smrti nebo poškození matky či plodu.ale rozhodně bych si v případě,že bych porodila paterčata,nestěžovala na pomoc od druhých,ale vážila bych si každičké pomoci.

denyzuza06
27. zář 2014

@hojda já bych teda do redukce embrii šla v každým případě. když na uživení dětí nemám tak je prostě mít nebudu, to je jako pošlu napást když budou mít hlad jenom protože jich bylo na počátku pět? já tohle prostě nepochopím. a pak ten zahul na tělo, to riziko ..mám doma další děti riziko že bych to odnesla zdravotně je moc vysoké, pak riziko a pravděpodobnost předčasného porodu a zdravotních komplikací u dětí... prostě pro mě je to nepředstavitelný a nepochopitelný, já nikoho nesoudím, je to jejich věc, jen říkám svůj názor

spagatice
27. zář 2014

@r.severanka Mohli jít na redukci. Já jsem strašně ráda za to, že jsem nemusela nikdy nic takového řešit. Ale kdybych byla v její kůži, tak bych na ní chtě nechtě jít musela 😔 .

rajecka
autor
27. zář 2014

Je to fakt těžký, když věděli, že všechny děti jsou zdravé a můžou přežít, to bych asi nezvládla. Ale je pravda, jak píšeš, když člověk ví, že na to nebude mít, tak to asi je řešení. Kdyby se to stalo mně, tak bychom je opravdu nebyli schopní uživit a co potom? Čekat, kdy si pro ně přijde sociálka? A teď přeci jen ještě ty nároky nejsou tak veliké a pořád jsou v centru zájmu, ale za deset let po nich ani pes neštěkne a kde vezmou a co až děti budou chtít chodit na kroužky, jet se školou na výlet, z toho bych fakt nespala.

hojda
27. zář 2014

@denyzuza06 Ani já si nedovedu představit, že bych měla mít 5 děti najednou, ale stejně hrozné by pro mě bylo rozhodnutí, že řeknu doktorům tak 3 nebo 4 dejte pryč...... 😔 . Jako ty výčitky do konce života musí být hrozný 😔 .

mafeska
27. zář 2014

@rajecka viděla jsem jen jeden díl a sledovat to nebudu 🙂 taky mi přišlo že si paní docela stěžuje, pořád byla s něčím nespokojená, proč by měly mít nějaké sponzory? Myslim si že dar v podobě kočárků pro 5 dětí a 5 postýlek je dostačující, největší položky ušetřené 🙂

denyzuza06
27. zář 2014

@hojda a výčitky z toho že bys nemohla svým dětem nic koupit, dát je na kroužky, dát jim kvalitní jídlo a věci? kdybys porodila předčasně a děti byly postižené? tihle měli z pekla štěstí že matka i děti jsou v pořádku, ale rozhodně bych na to nespoléhala, já osobně už bych se bála už u trojčat

mafeska
27. zář 2014

@hojda já bych jí za kojení neobdivovala ale řekla, že za to může být jedině ráda = ušetřené výdaje za UM

zuzka_b2
27. zář 2014

Já nevím, ale říkat, že si za to může sama protože nešla na potrat, je hodně krutý. Někdo to tak prostě má, že by nikdy dítě ve svým těle nezabil. Navíc se o počtu dětí nedozvěděla hned, ale postupně, napřed jedno, pak dvě, pak že tři... o tom,že jich bude pět až docela pozdě, takže potrat by byl asi už rizikovej a hodně psychicky náročnej.

A odsuzovat ji za to, jak se chová, já nevím, ale kdyby někdo točil v šestinedělí mě (věčně nevyspalou, hladovou, vystresovanou a hysterickou), tak si celá republika (vyspalá, v klidu, z gauče) říká: proboha, co je to za krávu. A to mám jedno dítě.

bunny123
27. zář 2014

Na dokument jsem se těšila, paní jsem viděla v Sama Doma a byla mi sympatická. Leč z prvních dílů jsem rozčarovaná. Také mě překvapilo, že čekali bůhví jakou pomoc, darované věci berou docela automatícky a místo toho, aby byli pokorní, tak ještě vykřikují, že toho mohli dostat víc. Babička (matka Saši) mě šokuje pokaždé, jak chce strhávat pozornost na sebe, jako by byl dokument o ní a o tom, jak chudinka musí žehlit a vařit. Saša mě zklamala svým chováním k pečovatelkám, oslovuje je příjmením a vyčítavě, s přísným postojem je poučuje, jak měly postavit lahev. Takové "celebroidní" chování si mohla odpustit. S posmutnělým postojem souseda souhlasím, taky bych nechtěla mít okno pokoje mých dětí hned vedle paterčat. Ať už si o této rodině a o jejich vystupování myslíme cokoli, vím jistě, že nikdo v této republice by si to s nimi chtěl vyměnit. Rasově motivované články a výhružky v diskuzích mě velmi na našem národu mrzí.

rajecka
autor
27. zář 2014

@hojda Výčitky bych taky asi neměla, člověk si to nevybral a když je v situaci, že ví, že to nemůže zvládnout..... Spíš by mi to bylo hrozně líto. Kdybych věděla, že to všichni přežijeme, možná bych zvážila adopci. Ale to je snad ještě horší, vybrat které..... Že se tohle nestalo milionářům 🙂

bunny123
27. zář 2014

@zuzka_b2 Myslím, že doma už nebyla v šestinedělí, děti se narodily dřív a dlouho s nimi byla v nemocnici. Právě proto mě to překvapilo, jak se chová, šestinedělí by ji samozřejmě omlouvalo.

bbn
27. zář 2014

Já mám ten dojem, že když s ní a doktory dělali rozhovory ještě před porodem, tak bylo jasně řečeno, že velmi dlouhou dobu ani doktoři nevěděli, že těch plodů je 5, původně spekulovali o max 3, na 5 plodů se přišlo poměrně pozdě, kdy rozhodně na redukci plodů jít nemohla.

Jinak dokument nesleduju. Ale čistě z lidského hlediska dost chápu, že si postěžuje. Možná na blbé věci, pravda. Ale chtěla bych vidět každou z vás, jak by po roce vyčerpání mluvila nadšeně 🙂 Vemte si, že i to natáčení se všemi kamerami, mikrofony a lidmi od filmu (jakože to není 1-2 lidi) motajícími se jim v bytě, kde je 5 prťat a nestíhající matka, musí být o nervy.

dora13
27. zář 2014

@rajecka adopci bys mohla zvazit ty, ale maminka patercat by tim deti odsoudila k zivotu v decaku -- romske deti v adopci nejsou zrovna zadany artikl...

rajecka
autor
27. zář 2014

@zuzka_b2 Já si o ní vůbec nemyslím, že je kráva a ani, že když nešla na potrat tak její chyba. Já jsem jim naopak hrozně fandila a překvapilo mě i ta podpora a zájem veřejnosti, že na tom nejsme jako národ ještě tak špatně, když máme soucit s druhými. A proto mě překvapilo, jak jim se ta podpora zdá nedostatečná, pořád mají někomu něco za zlé. Přece nemůžou čekat, že dostanou zadarmo byt a měsíční rentu, jen proto, že mají hodně dětí. Zajímalo mě, jestli to tak připadá jen mně, nebo i ostatním, proto jsem založila tuto diskuzi. Ne proto abych je urážela.

rajecka
autor
27. zář 2014

@dora13 To máš pravdu, to mě nenapadlo.

mafeska
27. zář 2014

@bunny123 mám pocit že byla v porodnici 4 měsíce a z toho dílu jsem pochopila že tam s nima "bydlela" 🙂