Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@andelka Přesně, taky to tak mám. Ráda jsem za pohlídání či návštěvu na 3 dny, ale je to navíc to, že víc starání se o návštěvu a pořád jak a co udělat a já si pak oddechnu, že je vše ve starých kolejích. Ale návštěvu a pomoc si užiju a děkuju za to, ale každý dělá něco jinak a jsou občas třenice.
Ve výměně maminka pečovatelku odmítla a nechala to na dceři. Tam jsem si říkala, že by fakt potřebovali hodně pomoct, byli všichni dost vyhořelí.
A k mamince Saše, pořád je mi sympatická, pořád věřím tomu, že děti miluje a snaží se a stará se, jenže je to pět dětí naráz+1starší. Tak nevím. Jedou tu dost negativní ohlasy a informace a já pořád chci být asi naivní ale hlavně v postoji, že se ta paterčátlka narodila do správné rodiny.
@katynka78 to tam říkala jedna z té socky, že je u nich nepříjemná atmosféra, že se jim špatně pracuje. Ono těžko s radostí pracovat pro někoho, kdo si toho neváží, kritizuje kde může, teď ta rodina taky mi přijde dost klasicky etnická, hlučná a nepokorná, nevděčná. Kdyby všechno podrobně hned na začátku probrali, kompetence, možnosti, očekávání, režim a chovali se k sobě slušně, tak by ta atmosféra byla lepší.
Ale jinak jsem litovala Sašu, jak pak byla nešťastná a vydeptaná když jí ta věštkyně řekla že se o jejího pokouší jiné ženy. To jí v tuto chvíli fakt pomohlo. Každý vztah dostane zabrat když se narodí dítě.
@andelka To je pravda, kdyby si to měly zkusit pár dnů jen samy, možná by si spoustu výhrad odpustili. Vždyť jak říkal tatínek, že nejhorší jsou ty dvě hodiny od 19h do 21h, když tam jsou samy. Taky si myslím, že to není špatné, aby byli chvilku jen rodina, ale podle nich i to je špatně. A že je bordel za postýlkou? Saša fakt zapomíná, že to jsou, jak správně řekli - pomocné ruce a ne uklízečky a služky. Jako za pět let jim tam bude kdo chodit uklízet?
@katynka78 mně té holky bylo taky líto. Tam by se aspoň jedna hodila. Ale taky chápu že to chtěli nechat v rodině, než mít někoho cizího pořád za zadkem. Všechno má své pro i proti no.
No, u nás moje mamka není návštěva, je tu v podstatě jak doma, a i to mi pak začalo vadit. Takže opět pro i proti.
Mi je Saša sympatická od pohledu, je fakt pěkná, vypadá mile, mluví bez přízvuku, je emotivní..ale je taky dost mladá, a má 6dětí ani neví pomalu jak. Kdekdo šílí když k prvnímu přibude druhé a oni mají pět a rozkrájet se nemůžou a věnovat se všem 100%. To asi taky není nic moc psychicky. Myslím že si ani z 5% neuměla představit jak to bude vypadat, fungovat až se miminka narodí. Tak se to pomalu utřepává.
Jinak je vidět že miminka mají rádi, celá rodina a chtějí pro ně to nejlepší.
jako ja bych tam taky nesla ani za nic. Starat se o deti a uklizet mi nevadi, prace jako prace, ale aby se pak po me nekdo takhle vozil, to by mi za zadny penize nestalo.Presne jak jsem psala, nic jim neni dost dobry. Misto aby tu pomoc ocenili a byli radi za cokoliv, tak jen aby pecovatelky delaly a oni je buzerovali. Dobre jim to rekli vcera, ze tam jsou jen na vypomoc, aby se rodina casem stala sobestacna. A ta jeji matka, klasicka cikanka, jen natahovat ruce a nadavat....
Nezlobte se na mě holky ale vy fakt měříte hlavně podle sympatií. Ať je rodina sympatická nebo ne, tak prostě musím konstatovat, že systém je špatný: vícerčata = jediný rodičák, pečovatelky namísto příspěvku na pečovatelku (a vyber si matko, co se ti líbí). Kdyby se tyto dvě věci změnily, tak je o spoustu problémů míň. Dále nezapomínejte že jde HLAVNĚ o děti, ty za to nemůžou jaké mají rodiče a pomoc si prostě zaslouží. A názory typu "tak si neměla děti pořizovat" když to nezvládá atd. To mě fakt dostává. Hlavně když se tady v diskuzích navzájem chlácholíme, jak to máme těžké např. s jedním nebo dvěma dětmi, jak jsme nevyspalé a vyčerpané a nevzpomínám si teda že byste někdy některá napsala "tak sis holt to děcko neměla pořizovat" Prostě dvojí metr. Navíc ona neměla v plánu pořídit si 5 dětí.
Me je z toho smutno.... Celou dobu jsem je obhajovala a hanila zavistivost čechačku, ale vcerejsi dil me uz vazne nastval. Jak pisi holky vyse, Saša si jen ztezuje, jeji maminka vi vsechno nejlepe a z pecovatelek si delaji levnou pracovni silu na uklid. Ano, je to jen sestrih a malo kdo z nas vi, co se tam opravdu deje, ale i tak jsem dost zmenila nazor a na dalsi dil se ani divat nechci. Ocekavala jsem neco na zpusob Ctyri v tom, ale tohle me akorat rozciluje.
@lenicka07 tady přeci vubec nejde o to že by pomoc neměli dostat, o tom se nikdo nepře......tady jde o jejich přístup, o jejich evidentní přesvědčení, že společnost je zodpovědná a společnost se má postarat o děti a její domácnost, o absolutní absenci věškeré pokory a vděčnosti. co se týče příspěvku na pečovatelku, myslím že sociálka ví co dělá když pominu fakt že díky pečovatelce aspon ví co se v té rodině děje a zda jsou děti v pořádku a je o ně dobře postarané pak taky je jim jasné jak by peníze skončily, proč se asi místo peněz na jídlo začali dávat potravinové stravenky? oni dobře vědí proč to dělají.
Já teda nevím, ale myslím, že jim jako rodině tento dokument spíše škodí. Já být sponzorem a vidět, jak se chovají, tak jim nesponzoruju ani toaletní papír. Chápu, že je to dobře sestříhané, ale oni se asi takhle prostě a sprostě chovají. No a mít takovou matinku jako je ta její, tak jí raději vystřelím na měsíc. Taky nechápu nač potřebuje další pečovatelku, když její matinka s jejím tátou jsou u nich doma nakýblovaný pořád. Když by každý přiložil ruku k dílu, tak se o děti přece ve 4 lidech (Saša, pečovatelka, její rodiče) dokážou postarat a navíc má tam tu svojí kamarádku, které asi taky hodně věří, takže to je další člověk na pomoc. Chce to lepší organizaci "práce". Saša si asi myslí, že je v tuhle chvíli hraběnka a že jí mají všichni akorát sloužit.
@denyzuza06 Jak už jsem tu psala výše tak od maminky trojčat vím že to s pečovatelkami stojí za nic, a ta maminka je fakt hodná, pokorná, velmi šikovná a snaživá. Přesto z pečovatelek byla naprosto zoufalá. Nakonec si za svoje peníze platí chůvu kterou si vybrala a je spokojená. Myslím že kdyby se mi něco takového přihodilo, tak by mi hodně záleželo na tom, kdo je pečovatelka. Nechápu, proč má tu pečovatelku vybírat stát. Ať si vybere matka, náklady by asi byly i nižší a odpadly by stížnosti. A ostatní dávky jsou taky zatím většinou v peněžní formě, tak proč né toto?
A co mě ještě dost udivilo, tak to, že tam skoro všichni manipulují s dětmi blbě..zvedání, nošení, chování..otec měl v ruce staré fotky, kde se kochal manželkou, ale mimčo totálně v záklonu, držel ho jak hadru. 😒
@lenicka07 protože stát, tedy my, celej tento cirkus platí takže je logické, že chce mít dohled a přehled, pro nás daňové poplatníky je to určitá záruka správného využití našich daní
@denyzuza06 Tak v tom případě tedy navrhují ať matky místo rodičáku dostávají na děti plínky a UM atd. aby byla záruka, že peníze daňových poplatníků nepřijdou vniveč 🙂 Soused prosím za rodičák koupí pivo a rum, co máme jako daňoví poplatníci (myslím teď spíš manžela abych byla přesná) jako dělat ? 😝
Holky, já jsem žila v domnění, že pečovatelka u trojčat a vícečat přijde třeba na tři až čtyři hodiny denně, aby pomohla s péčí o děti - třeba jako doprovod k lékaři, pomoc s koupáním, přípravou příkrmů apod. Obstarat děti než maminka nakoupí a uvaří... Max. že třeba vyžehlí dětské (jenom dětské!) oblečení. No, koukám, asi jsem se spletla. Z dokumentu jsem pochopila, že pečovatelka je tam 22h denně, a jim je to málo? Žádný vděk, prostě to berou automaticky a ještě remcaj. Chtít po ní aby dělala uklízečku je podle mně přes čáru. Věřím, že paterčata jsou záhul, ještě do včerejška jsem byla názoru, že až na pár nešťastně zvolených formulací jsou ti mladí fajn lidi, ale včera mi bylo pečovatelek líto. No, ale dejte mi těch šest dětí na týden domů a taky asi budu s nervama v kýblu a podrážděná a nepříjemná 😅
@lenicka07 rodičák je dávka na kterou mají nárok uplně všechny matky ve stejné výši, bez rozdílu...to se nedá srovnávat, je to v podstatě když to blbě řeknu "plat" matky, to je naprostý standart.
Jo a babču nekomentuju, s tou bych nevydržela v místnosti ani deset vteřin. Ovšem asi nebýt jí, je ta maminka v Bohnicích. Ale nelíbí se mi, kolik má v pořadu prostoru.
@denyzuza06 Ale jde to také z peněz daňových poplatníků a náklady státního rozpočtu jsou tu mnoooohem vyšší než na pečovatelky... takže u někoho zneužítí dávek vadí a u někoho ne... takto jsem to myslela. Prostě dvojí metr, jak jsem psala.
@ivasad. no jo, jenže to přebalování, krmení, příprava pokrmů apod. zabere 24h, ne jen čtyři. A dětí je moc. A maminka si nakoupit jít nemůže, nesmí nechat pečovatelku v bytě samotnou. Ale jinak chápu co tím chceš říct, má to být pomoc, ale ne plné zastoupení matky. A hlavně jde o ten styl jednání.
Je mi z toho hodně smutno a mám rozporuplné pocity. Když jsem viděla první tři díly, měla jsem tendence rodinku litovat. Je pravda, že nikdo nemůže říct, jak těžké to je, protože nikdo kromě nich paterčata nemá. Ale bohužel ten čtvrtý díl mě totálně dostal. Přestože vím, že je sestříhaný a je udělaný tak, aby to lidi co nejvíce zajímalo (myslím tím, aby to bylo kontroverzní a mělo co největší sledovanost) jsem zklamaná a znechucená. Děti jsou opravdu krásné a šikovné. Maminku velmi obdivuji za to, že zvládá pět dětí kojit a odstříkávat mléko. To je skutečně úctyhodné. Bohužel jsem si všimla i dalších věcí, které mi vrtají hlavou. Bylo to tady již zmíněno, maminka si stěžuje, že nemá na sebe vůbec čas, ale přesto je nalíčená, má vyžehlené vlasy, udělanou manikúru. Tatínek a a starší chlapeček mají značková trička, boty, ....A u kartářky řekne, že má přítel exekuce a proto se nevzali. Toto jsou momenty, kdy uvažuji, že zase takové chudinky, jaké ze sebe dělají nejsou. Začíná to na mě trochu působit jako americký pořad o Oktomámě. Hlavně, jak už zde bylo mnohokrát řečeno, na to, že je to pořad o paterčatech, tak o nich nevíme nic. Mají tři měsíce - co umí, kdy se začali poprvé smát, kdo je třeba nejuplakanější, kdo se rád pochová, kdo si nejvíce brblá... Prostě o miminkách. Snad jsem se vyjádřila srozumitelně.
@sardelka15 tohle mi taky chybí..málo prostoru pro miminka, pro radost z nich. Nejvíc se tam řeší jak nejsou schopni se srovnat s pečovatelkama a nastavit systém který by fungoval.
Jinak Saša není pořád ťip ťop, kolikrát není učesaná a vypadá vyloženě nevyspale (kdo z nás to nezná že jo).
@lenicka07 to není dvojí metr, nikdo tady neřeší jak Saša využívá rodičák, ona ho samozřejmě také dostává, ani jak využívá přídavky na děti jež jistě taky pobírá, dokonce není řeč ani o příspěvku na bydlení. ani není řeč o milionech které už stála zdravotní péče o tyto miminka, protože tak to prostě je, takhle systém funguje a vše platí danoví poplatníci, to je příliš široký okruh. ale pečovatelka je velký nadstandart a jako jistá "kontrola" rodiny funguje ve všech rodinách s třemi a více dětmi, ne jen u této rodiny. dvoji metr by byl kdyby jiné matky mohli mít svoji pečovatelku a tato ne, nelze považovat dvojí metr v tom že jiné davky nikdo nekontroluje, protože je nekontroluje nikomu jinemu, neni to diskriminační
@lenicka07 To už vytáčíš do absurdna. Jde o to, že když jim dají peníze na ošetřovatelky mohou riskovat, že peníze použijí na jiné věci a děti budou zanedbané. Babička je vedená na ÚP, tatínek měl pokud si dobře pamatuji nastoupit do výkonu trestu a prezident mu udělil milost. Stát má prostě za ty děti odpovědnost, je to nestandardní situace a kromě nestandardní podpory je potřeba i nestandardní dohled.
@sardelka15 jak píšeš, bylo mi z toho také smutno a docela i úzko. Litovala jsem tu krátkovlasou pečovatelku, měla evidentně slzy na krajíčku, Saša byla na pokraji zhroucení ( a to určitě nehrála) - mě jí teda bylo líto , a nejvíce se mi svírá srdce kvůli dětem - nejen paterčatům, ale kvůli Tonymu. Je mu 5 a působí na mě jako 3 leté dítě 😔 Tady úplně selhal systém - jakto , že neměli vyříkané kompetence, rozsah služeb pečovatelky apod. Nakonec to všechno odnesou děti. A pořád věřím, že Saša se snaží být skvělá máma. A velká pravda je, že o miminkách nevíme nic. Jen tak mimochodem tam bylo zmíněno, že u nich byl lékař, protože hodně zvrací, mají pupeční kýlu... ale ve skutečnosti v pořadu o miminka vůbec nejde a to je smutné, třeba by lidi pak rodinu tolik nesoudili.
Vlastně ne, to si pletu s otcem té popálené Natálky, ten dostal milost 🙂
@andelka ano, pochopila jsi to správně, tak jsem to myslela. U paterčat je to jiný, v mnoha věcech, že se najednou nevejdou do kočáru, tak se maminka sama nevydá ani na procházku. (do obchodu). A staršího chlapečka je mi líto, je teď na druhé koleji ( no, na šesté), snad se mu věnuje aspoň taťka, ty brusle a tak. To není výčitka vůni te mamince, ta se prostě nerozkrájí.

@katynka78 pamatuju si to taky dobře. Tehdy jak to dávali (možná opakování) tak starší syn byl tak starý jako ty čtyřčata. Takže jsem se do toho dost vžívala. A to bydlení bylo fakt děsný. Jak jsem psala výš, pečovatelku neměli, prý ji nechtěli. Ono každý se musí rozmyslet co obětuje, čím se vyváží ta ztráta soukromí. Já se přiznám, že jak tu mám mamku dva tři dny po sobě, tak už stresuju a vadí mi to a chci mít svůj klid a dělat si všechno po svém. Když byly děti maličké, tak jsem to zkousávala, byla jsem vděčná že se fakt aspoň v klidu najím, nebo že mi vyžehlí, ale časem už by to bylo fakt protivné.