Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@pincola napsala jsi to moc hezky. Jedna maminka má trojčata, kluky a všichni jsou postižení. Také dostali pomoc, mají pečovatelky, ale pokroky budou jen malé. Zato tyto děti vyrostou, vyvíjí se krásně a zřejmě jim nic chybět nebude. Prostě je to mazec, musí se to vydržet a bude jednou lépe.
@pincola Přesně, já bych k nim do rodiny chodila s průjmem 🙂 Poslouchat jak celá rodina do kamery vykládá, jak jsme k ničemu, buď bych se rozbrečela nebo poslala všechny do ....... 🙂 Kdyby to bylo na mě, adekvátně bych Saše navýšila rodičák, odvolala sociální službu a nechala je, ať si to tam dělají jak chtějí, ať si zaplatí svoje ošetřovatelky, maminku, kamarádku, vědmu, koho chce. Saša je nevyspalá na pokraji zhroucení, ale má udělané vlasy, nehty, nalíčená, přeju jí to, ale když pak řekne o pečovatelkách, že by jim dala do držky, tak to ani vyčerpání neomlouvá. Do držky by měla dát předně mamince, která slušnou rodinu akorát ztrapňuje.
@pincola přesně jak si to napsala.Když bych měla jako maminka s některou pečovatelkou problém vyřeším to a ne že před kamerou řekne, že by jim dala pěstí.Nic proti, ale to také ukazuje na inteligenci maminky.5 dětí ji nezávidím.Nezastaví se pěkně dlouho.Únava, nevyspání, stres dělá své.Pak asi není příjemný nikdo, ale musí se trochu hlídat v jednání s jinými. Moc se mi líbilo jak se chtěla babička vecpat do záběru s vedoucí pečovatelské služby a ta Klára ji vyhodila 🙂 .
Když se mi narodil syna dcera měla 10,5 měsíce, tak jsem také nestíhala jíst ani pít a v noci jsem byla vzhůru i 10x. myslela jsem, že to nezvládnu.Když si pak babičky vzali děti k sobě na 3 dny, tak jsem byla šťastná, že si odpočinu a spala jsem a spala
Mně je strašně líto toho staršího chlapečka :o( Ten to má chudák fakt strašně těžký... Jak chudák říkal mámě, že si chce povídat do obejváku (= na chvilku bez sourozenců mít maminku jen pro sebe) a ona ho odbyla... No nemá to snadný...
Jinak jsem dokument začla sledovat až později, pořád jsem Saše fandila, ale po dnešním díle tak nějak nevím co si myslet... To, že to má těžký, je nevyspalá, utahaná a vynervovaná - to je jasný všem. Myslím že má nárok bejt protivná, ale vadí mi nevděk a věčně natažená ruka :o( Jako jasně - přirozeně počala 5 dětí, potřebuje pomoct a tu dostává velkou (a zaslouženou), ale přijde mi, že si představuje, že kolem ní budou všichni jenom skákat a ona si tam bude vládnout na trůně a bude všemi obdivovaná... Ale v její kůži bych bejt nechtěla ani za nic...
Nevím jestli si pečovatelky mohou vybrat rodinu. 5čata jsou hezká, ale z této rodiny bych odešla -asi bych snad dala raději výpověď, než na sebe poslouchat takové nadávky
no tu její maminku bych vykopla na měsíc, to je pěkná semetrika. Ale ty soc. pracovnice už byly naštvaný a ta krátkovlasá pečovatelka taky a ani se jim nedivím. Myslím si, že dělají dost. Pořád se přetřásá, že má jen jeden rodičák, je to sice smutné a nespravedlivé, ale na druhou stranu mají určitě nárok na přídavky a jiné dávky. A ten pronájem jim platí. A pokud to dají dohromady, plus to co dostanou, tak si myslím, že hlady neumřou. Jen tedy lituju toho nejstaršího, bohužel bude chudák:( Na něj už čas prostě není a nebude.
Hlavně má asi dost peněz za ten dokument. Hlady určitě neumřou.Tony je fakt chudák.Bylo mi ho líto.Pak začne vzdorovat a dělat naschvály
Holky, je to nářez.... ze všech pohledů, tot muj názor 🙂
Omlouvám se, jestli už to v příspěvcích někde je, všechno jsem nečetla - zajímá mě, jestli je to POVINNÉ pro rodinu vícerčat, mít pečovatelku, nebo to mohou odmítnout? To, že k pěti miminům je každá ruka dobrá, o tom potom...
Na dokument se dívám, dost mě to zajímalo a přemýšlela jsem, jestli se to zdá jen mně, že maminka tak nějak automaticky předpokládá, že má na mnoho věcí a služeb nárok...no, jak vidím, nezdá. Každopádně, já sama mám děti jen dvě a někdy reju hubou v zemi a usínám ve stoje nad sporákem... Soudím, že pět bych nedala. Ale taky si myslím, že každý dostane naloženo tolik, kolik unese...
A co se týče samotného dokumentu - vemte si, že je to (umně???) sestříhaný, aby to bylo pro oko diváka zajímavý. A kontroverzní taky trochu. Kdyby ne, byla by to nuda. Jsou tam ty nejzajímavější (jak pro koho) záběry. Na druhou stranu - kdyby někdy přišli točit ke kterékoli z nás, ať máme dítě jedno nebo deset, přiznejme si, že by to taky občas bylo maso 😀
no tedy já nevím, ale vám příjde v pořádku jak se ty pečovatelky chovají? Nemají to vůbec zorganizované. Chvástají se jak to zvládnou levou zadní i jenom jedna atd. Jsou u někoho doma, narušují soukromí, měli by se přizpůsobit tomu co potřebuje maminka, nebo by se měli alespoň domluvit co má maminka na starost a co obstarají. Jestli maminka stále slyší svoje děti brečet, pečovatelky nechají je mokré a podobně a máma frustrovaná tak se pak není čemu divit jak to vypadá. Jako placené profesionálky by přece měly chápat že maminka je z takového stresu psychicky pod tlakem. Každý se musí v práci ohánět podle klienta a ne projevovat své názory ne?
mně přišlo i vtipný, jak říkala, že nemají skoro sponzora na mlíko.....já chápu, že to je drahý všechno.....ale co až děti vyrostou? to budou chtít sponzora na maso? .........ale tedy musím říct, že bych s ní neměnila ani za milion!
Mě zarazilo že Saša nevěděla co může a nemusí pečovatelka dělat, zda ji může nechat v pokoji s dětmi samotnou nebo ne..prostě základní organizační a kompetenční věci. Jinak chápu že u paterčat by se šikly i pečovatelky tři, aspoň někdy, protože dětí není vlastně 5, ale 6. A každý má jen dvě ruce a někdy potřebuje obě na jedno dítě. Paterčata tady ještě nebyly, takže je to precedent, neví se co a jak.
Jinak mě naprosto štve maminka, chová se fakt příšerně, namachrovaně, a nelíbilo se mi ani jak před kamerama nutila zetě aby ji pořádně ocenil, jak si jí váží, co všechno pro ně dělá..bylo mi trapně za něj.
Jako ty finance si neumím ani snad představit. Školka 5x, škola 5x, jídlo pro 5 kluků..já mám dvě, a jsem ráda že můžou aspoň oblečení a boty nalítačku a plínky dědit po sobě. Každé další dítě bych si sakra rozmýšlela. Jsou lidé, kteří mají dobrovolně 6 dětí, jedno po druhém. Tady na výběr nebylo a nebude.
@veverun Tak kontroverze proč ne, ale tohle je prachobyčejná nuda 🙂 Vždyť ten včerejší díl byl celý o pečovatelkách. Koho to zajímá? Čekala jsem, že to bude hlavně o miminkách, jak rostou, jaké dělají pokroky, jejich běžný den, vždyť já ani pořádně nevím, jak se jmenují. Je to spíš dokument o tom, jak to má rodina paterčat těžké - což není vina Sašy, ale tvůrců dokumentu. Je škoda, že netrvali na svém rozhodnutí svou rodinu nemedializovat, protože myslím, že jim tenhle projekt v očích veřejnosti spíš uškodí. Vadí mi, jak se neustále tváří, že se na ně všichni vyprdli a hází jim klacky pod nohy. Třeba ten komentář Saši před nemocnicí, jak nedostala ANI porodné.... Doprčic prostě je zákon, že na druhé dítě se porodné nedává (a určitě ho dostala na Tonyho), tak proč to vůbec zmiňuje? Nikdo ho nedostal a stát nemůže udělat vyjímku, že teda jí ho dá, protože to druhé byly paterčata. Pak přijde maminka od trojčat a řekne a já nedostanu druhé porodné, když to byla trojčata? Ne vy ne, tři děti je málo..... 😀 NEchci je věčně kritizovat, ale tohle mě prostě fakt dere, dostali takovou pomoc, jak od města tak od lidí a řekne, nedostala jsem ani porodný..... Lidi mají postižený děti a žebrají o každou korunu........
Já si vzpomínám jak byla ve Výměně manželek rodina s čtyřčaty, pečovatelka ani jedna, všechno na mamince a starší dceři, otec pracoval a upravoval baráček, sotva že to bylo 2+1. Dětem byly 2 roky a neslyšela jsem tam, že by něco od někoho dostávali. Tady je o pár let o jedno dítě víc, a situace úplně odlišná.
je to mazec o tom žádná, ale jako neustále si stěžovat jak nemá ani pořádně sponzora na mléko, jak ji nikdo nepomůže a že kdyby máma šla do práce tak ani dceři nemůže pomoct a je chudinka bez peněz, nepracovala už dávno předtím tak at nedělá jak najednou by šla do práce. Tu její mámu bych vyhodila hned. Pomoc dostala slušnou a neváží si jí, chce víc, protože ona ma 5 dětí (zdravých). Ještě mě dostalo jak říká jednu pečovatelku k dětem a druhou na domácnost. A ona jako co? Stále mluvila jen o tom jak odsává, nic víc neříkala, že dělá. Pere a žehlí ji mámá a pritom tam říkala, že pečovatelka jenom žehlí. Jenom?? Saša má jenom dát prádlo do pračky a ani to nezvládne. A pak přesně jak tu bylo řečeno ona chudák už nemůže, ale upravená, namalovaná, udělaná vlasy, nehty to měla. Tak to dělala jako kdy? Ale děti jsou to krásný.
Dojalo mě, jak Saša říkala, že chce 1 pečovatelku k dětem a 1 na úklid, že chce mít klid na jídlo a odpočinek 😅
Tvářili se hodně dotčeně, když jim paní řekla, že maj fungovat především oni a pečovatelky jen dodávaj pomocné ruce.
A dovolím si sem zkopírovat příspěvek jedné uživatelky ze zdi: .. Paterčata,,ani to nesleduji jsem jenom naštvaná,,znám pečovatelku a člověka ze sociálky takže vím co se u nich děje ,,původně jsem to sem nechtěla psát abych neměla problémy ale ted vidím co se tu strhlo,,tato maminka netouží po tom se s dětmi mazlit a dívat se na to jak spinkaj,,chůvy šikanují musí jezdit na minutu přesně ,,nic ale vůbec nic doma nedělá s početnou rodinou pijí v obýváku a když za nimi přijde vynervovaná chůva a šeptá že děti usínaj jestli by to nešlo tišeji pošlou je kamsi,,,máma paterčat schválně háže věci na zem se slovi SEBER TO SLUŽKO,,to že jsou děti nemocné (neštovice) mámu vůbec nezajímá dětí si nevšímá ,,nepomazlí,,jen sedí v kuchyni s nohami na stole,,,o onošené oblečení pro děti nestojí chce jen nové značkové (nebo peníze na učet které její rodina naháže do automatu) já to tu stejně nechám chvíli nestojím o to mít problémy ale takhle bych mohla vyprávět dál a dál....
Já bych tam pečovatelku nedělala ani náhodou, matka si představuje, že ona tam bude jen na to, aby odstříkala mléko a max.podala dítě někomu do ruky a starej se. Jasně, je to těžké a těžké to budou mít ještě dlouho, ale ty pečovatelky tam jsou opravdu jen od toho, aby vypomohly a ne dělaly všechno. Navíc, oni se ani nesnaží si udělat nějaký řád, aby to zvládali s minimální pomocí. A když se jí ta vedoucí soc. pracovnice ptala, co bude dělat ona, když tam budou ty pomocnice, tak se akorát blbě culila, a pak z ní teda vypadlo, že se potřebuje najíst. Ok, to ale netrvá hodinu. Určitě potřebují pomoc, to jim nikdo nebere, ale pořád omílat, že máma by byla lepší pečovatelka (možná ano, možná ne, ale spíš by se jí Saša bála něco říct), tak ať jí stát nechá jako pečovatelku. To by jim najednou nevadilo, že bude jen jedna?
To jsem se taky smála, když řekla, že pečovatelka "jenom" žehlí 🙂 A potom, že pečovatelka neuklidí bordel za postýlkou. Hanba by mě fackovala to říct veřejně a ještě po cizím chtít to uklidit 😀
V téhle rodině si všichni příslušníci stěžují, že musí pomáhat...no od toho jsou snad rodina, aby si v těžších chvílích pomáhali, ne? Babička 5čat neustále opakuje, co by asi dělali, kdyby ona šla do práce.. Celkem by mne zajímalo, kdy naposledy do práce chodila🙂.
@peicul myslím že nevadilo, protože by tam pak byl navíc jen jeden člověk, narušení by bylo menší. Matka s dcerou mají podobný styl jednání, podobně asi hospodaří, vedou domácnost, sůpíš spolu komunikují, vyříkají si, vyhoví a jsou napojené na děti, jsou jejich, není to práce. Pak bych jim dala pečovatelku jen na týden, o víkendu mají ještě otce. Plus další příbuzné. O děti se má nejvíc starat rodina.
Na druhou stranu kdoví jak by se k té jedné chovaly, byly by v přesile. 😒
sleduju a přijde mi to o ničem. Nepovedené. Rodinka se mi líbí a fandím jim, ale dokument o ničem, nepřináší nic, co jsme nevěděli ze zpravodajství. Pani tvůrkyně v tv říkala, že nechce ,aby se tím znovu rozjitřila rasová otázka, ale o ničem jiném to v druhém díle nebylo. Prostě nepovedené.
@andelka já spíš myslela, kdyby tam byla jen její matka bez pečovatelek, vždyť se chvástá, jak to tam zvládá sama, když ony nedorazí.
Jako zásah do soukromí to musí být hrozný, já bych to snášela hodně špatně.
Možná byla chyba, že měli od začátku někoho po ruce, možná, kdyby na to byli chvíli sami, tak by pak byli rádi za tu pomoc, která se jim nabízí. Té pečovatelky mi bylo opravdu líto, když tam na ní nasazovali.
včera jsem viděla deset minut a musela to vypnout, myslím že jsem o nic nepřišla, že celej díl stejně jako prvních deset minut bylo urážení a útočení na pečovatelky. za mě svaté to ženy. nějak mi hlava nebere kde maminka bere přesvědčení, že se o ni , o děti a její domácnost má postarat společnost, že má společnost nést následky za její rozhodnutí pořídit si děti a upřímně by mne zajímalo jestli vůbec kdy odvedla aspon korunu na daních do společnosti, kterou teď tak hojně ždímá
@lrg Jojo, to jsem říkala manželovi taky, když jsem viděla jak se tam ,,hroutí,, na posteli, že si nemá s kým povídat už když dávali upoutávky před začátkem vysílání. Že jako matka dvojčat jsem se kolikrát ani neučesala jen to stáhla do culíku.. a o tom, že bych měla čerstvý melír a vyžehlené vlasy, make-up, gelovky a jela k věštkyni tak to asi vítr.
@kajalka tak tomu bych přesně věřila, takový obrázek jsem si o ní udělala během pěti minut dokumentu. Nemyslím, že by byl mylný. 😒 Občas "na charitu" přispívám, ale téhle rodině bych teda nedala ani padesátník. Nevěřím tomu, že by to šlo na potřeby pro děti. Stejně tak si myslím, že tato maminka potřebuje 15 tis na UM, aby mohla zbylé UM rozprodat, pokud ho dostávají od sponzora (a nebo peníze utratit, pokud dostávají peníze). Kdyby děti potřebovaly speciální mléko, určitě by to maminka dostatečně zdůrazňovala a už by to tu někdo napsal. Nebo ne?
@andelka Tu výměnu si pamatuju, ale taky jak to tam vypadalo. Mě se to tam nelíbilo. Barák nedodělaný, otec věčně naštvaný, mamina neměla na nic víc čas než na děcka a vaření. Oblečení na hromadě, spali tak nějak divně ani dveře neměli a ta jejich starší sestra byla na pokraji zhroucení, protože co maminka mohla, to na ni naložila. I když chápu proč. Ale ta holčina neměla vůbec čas si užít svoje dětství. Ta rodina se mi moc nelíbila. Sice byli sympatičtí, ale zorganizované to měli na prd a pořád na sebe byli nepříjemní.
@peicul jo takhle. No, možná kdyby byli fakt sami, aspoň o víkendu, tak by si i té jedné pečovatelky vážili. Mně jí bylo líto hrozně, jak tam maminka ukazovala na kameru obleček, jsem čekala kdy jím tu pečovatelku švihne. Jak tam jen stála u okna a radši nic neříkala. Co taky, ona má aspoň úroveň. A lidi si obrázek udělají sami.
Jinak zásah do soukromí to musí být šílený, ale je fakt že v tomhle období jde asi stranou, tatínek sám říkal, že radši ať jsou tam nonstop, že ty dvě hodiny kdy jsou v bytě sami je nevytrhnou, že stejně soukromí nemají.
Četla jsem že rodiče čtyřčat pečovatelku odmítli. Ono celkově když se na malém prostoru plantá hodně lidí, tak je to kolikrát k vzteku.
@kajalka Řeknu to tak, většina národa si dělá názor y toho, co nám řeknou media, my je osobně neznáme. Teď si děláme názor na základě dokumentu. Možná ten většinový pocit vzniká z toho, že opravdu je tam takové chování, jak popisujete a my to tak nějak tušíme. Ale i přesto - pořád jim fandím, protože nikdo tady nemá ani tucha, co to znamená. A já byla sama vyřízená z jednoho - nestíhala jsem vůbec nic. A mít pět? Ani za boha.
Jestli si maminka z pečovatelek dělá služku - tak ať pečovatelka řekne, že se jí tam nelíbí. Včera to v dokumentu zaznělo, že tam je pochmurná atmosféra. mají to prostě obě sttrany těžké.
Pokud se maminka ale chová tak jak popisujete , tak mě to velmi mrzí, protože bych to do ní neřekla. A nemazlit se s dětmi - to z toho dokumentu trochu cítím, pořád má ta miminka v náručí někdo jiný. Ach jo. Začínám být z toho smutná, ale nechci dát jen na to jedna paní povídala. Promiňte.

@marketa80
@luciana82 Holky přesně, ona si plete pečovatelku se služkou. Já věřím, že to je šílená zátěž, na hranici únosnosti. Ale to není důvod vymáhat skoro kompletní nápravu a kompenzaci na cizích lidech. To by každá rodina, kde je třeba postižené dítě mohla chtít tak masivní pomoct, každá máma, která se ocitne bez partnera, každý člověk, který onemocní by mohl argumentovat, že to nedává a potřebuje zachránit. Já bych to všem těm lidem přála, ale není to možné. Nemůže veškerou pomoct dostat jedna rodina protože v háji jsou další rodiny plus celá Afrika, teď je válka na Ukrajině. Prostě celý svět to má těžké a není kde brát tolik financí a osob pro pomoc. Pokud dostane rodina paterčat pečovatelku navíc, tak ty ruce té pečovatelky budou chybět jinde v jiné rodině.Ta agentura nemá neomezeně pečovatelek, zaměstná jich taky jen tolik na kolik jsou peníze. Ty pečovatelky by taky mohly naříkat, že maj z těch rodin, kde se furt o někoho staraj zničený záda, jsou vyčerpaný, chytaj dětské nemoce a on nich pak jejich rodiny a to vše za pár korun. A ještě se po nich chtějí víkendy. A kdy ony budou se sýma dětma a manželama a kam to povede, když s nima vůbec nebudou? Pečovatelka se za měsíc nadře, dělá noční, spánek rozbitý a koho zajímá její manželství s kterým tak náročná práce zamává, její děcka a její trable? Jasně ty holky to nemusej dělat, ale chtěj. Jen mi vadí, že se po nich paní vozí jen proto, že ony neumějí tolik rozhazovat rukama a horovat za svoje práva. A i kdyby to dělaly, nebylo by to nic platné. Možná by je někdo politoval, ale těžko by s tím mohl někdo něco dělat. Mě by teda frustrovalo, kdybych do práce dávala kus svého zdraví jako ty pečovatelky a někdo na mě ještě nadával. Já bych byla vzhůru s pěti miminama, milionkrát za den bych je vzala na ruku, odstonala s nima všechny dětský rýmičky a chodila s tím do práce, nakazila svá děcka, která bych pak neměla kam dát a někdo by o mě řekl, že má chuť mi dát do držky. Paní o druhých vůbec nepřemýšlí. Jen o sobě. Co kdyby pečovatelky začaly takhle až demagogicky uplatňovat svá práva? právo na přestávky, na pitný režim. Právo na návštěvu lékaře třeb v půle pracovní dob, když b je zrovna vzaly záda. kam by to dospělo? Mě přijde, že v té rodiny není naplněno skoro už ani právo na důstojné zacházení. Pokud o nich říká mám atěch dětí, že by jim dala pěstí, tak už jsou to urážky.