Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
Teď koukám na ten poslední díl, ta paní je tak vyčerpaná, zcela pochopitelně. Uplně ji chápu, i ty věci, kdy třeba není upkně spravedlivá. Je prostě uplně unavená...☹
Něco jiného jsou její rodiče, ti mi teda sympatičtí fakt nejsou. Ti by měli mít nadhled a ne se takhle strašně hádat a být voprsklí. Achjo
Já se snažím myslet na ta miminka, tatínek a maminka mi byli sympatičtí, o zbytku rodiny nemluvím, tam je vidět typická romská povaha. Ale Saša a její přítel mi přišli takový dost uvědomělí a milí a cítila jsem z nich lásku a fandila jsem jim.
Trošku jsem rozčarovaná z toho včerejšího dílu, protože sice tam byly záběry, kdy byla nenamalovaná, neučesaná a vypadala jak smrtka, ale byly záběry, kdy vypadala jak ze žurnálu. Já jí to přeju, ale já tak nevypada ještě dlouho po porodu.
A vidím tam to, že děkují a jsou rádi, že jim lidi pomáhají, ale víc si stěžují a pořád se jim něco nelíbí. Snažím se vidět obě strany – chápu ty pečovatelky, že dle zákona nemohou všechno a že je toho dost, ale taky chápu maminku – mě by se taky nelíbilo, aby dítě bylo v poblinkaném a dlouho pokakané atd. A na co by mi byla pečovatelka, která to s dětmi neumí a musím jí to učit, to je na hovno pomoc s prominutím. Na co musí být maminka u každého rozhodování pečovatelky, to jako se neumí rozhodnout, že když má přebalit, tak matka u toho jako musí být? To je opravdu pomoc na nic, přeci tam má být tak, že když pečovatelka je u dětí, tak maminka si může v klidu odsát mléko, ohřát, navařit si, či dělat jiné práce.
Ale taky vidím, že by maminka nejraději byla, kdyby i ty ostatní práce dělaly pečovatelky, jenomže ona opravdu nepochopila, na co tam tu službu má – ona tam není na to, aby jí uklízely – ona je tam na to, aby jí byli více rukama, takže ano – ona si to tam má dirigovat, ale tak že řekne – hele budete teď u dětí, já si jdu navařit oběd, dát pračku, pověsit prádlo a nebo na hodinu si lehnu, protože jsem v noci nespala. A ne že jim bude přikazovat, aby za ni všechno dělaly – nejsou to služky. A líbilo se mi, jak to Saše pak ta paní řekla, že ji mají pomoci tak, že se za ty čtyři roky naučí to všechno zvládat sami. A já viděla na Saši a jejím příteli, že to pochopili, že to ví. Jen je Saša unavená, to si myslím a nedivím se jejímu stavu, protože já ten stav měla taky a to mám jedno! Já už bych dávno byla v Bohnicích.
Dle mě mají pravdu obě strany, prostě nedotáhli řádně domluvu o kompetencích a jak to bude vypadat a je rozčarování na obou stranách a jak řekla ta paní, co jim pomáhá vše vyřizovat - na co jim bude matka, která se zhroutí a bude na psychiatrii a zůstane jim tam pět miminek bez ní. Nikdy to není jen černé či bílé a to teď nemyslím barvu pleti. Každá strana má svou část pravdy a teď jim budu držet pěsti, aby to nastavili k oboustranné spokojenosti.
Stále doufám, že se to vyvine tak, že z ní a jejího přítele budu mít pořád fajn pocit. A budu jim držet palce. Protože tak nebo tak, nikdo tady nebude něco vykládat – nemáme paterčata.
A ještě jedno - pořád věřím tomu, že kdyby to nebyla romská rodina (a já te´d opravdu vynechávám to, že jsou věci, které mě u nich vytáčí a že my bílí jsme oproti nim spíše v diskriminaci a že oni si to prostě umí vyřvat), tak se tady spousta věcí neřeší!!!!! Všichni právě proto, že jsou to Romové, sledují detaily a myslím, že hodně hledají i blechy. Být to běloška, myslím, že s ní více lidí sympatizuje a odpustí jí i ty nalakované nehty. Já kolikrát nemám oholené nohy celý měsíc, ale pak mám na sebe hodinku čas a mám oholené úplně všechno 😀 a nalakované nehty a nový střih od kadeřnice a pak zas třeba 3 měsíce nic.
Jednu pečovatelku máme v rodině, nedělá zrovna v téhle rodině. Ale říkala, že nejčastěji se chodí ke starým nemohoucným nebo těžce postiženým lidem, k matkám vícerčat a k postiženým matkám. Chodila třeba k trojčatům na 3 hodiny denně. Myslím, že nechodila snad ani každý den, to nevím. Ale s nikým se nestřídala ten den. Žádný velký úklid nedělala, to nedělá u nikoho. Pečovatelka má na starosti jen drobný úklid v rámci běžné denní péče o pacienta. Takže pomohla pověsit dětské prádlo. Ale jen dětské! Vždycky když přišla, tak s maminkou děti vykoupaly, protože to je blbé koupat sama, jedno mít ve vaničce s vodou a ostatní dvě někde řvoucí v postýlce. Takže dělala s maminkou , to co maminka nemohla dost dobře dělat sama. Převlékla postýlky, pomáhala krmit, pomáhala žehlit bodíčka a pyžamka, pomáhala uspávat, to které potřebovalo jít spát, chovala, vyvařila dudlíky. Máma dětí mezi tím chovala jiné dítě, nebo chystala jídlo, nebo se i šla natáhnout, protože celou noc vstávala ke třem. Jedno třeba šlo spát s ní, další dvě si hráli na podložce a ona je hlídala a chovala, přebalovala. Co vím, tak ale většinou kmitaly obě a manžel večer taky žehlil a choval. Děcka už byly vykoupaný, měly nachystané hadříky spaní a druhý den, nádobíčko na děti vyvařené, pračka natříděná. Prostě spolu udělaly takovou tu hygienickou práci, aby na večer zbylo hlavně chování a rodina měla vše nachystané. Jo a taky se žehlily ručně pleny. Rodinka na Pampers neměla, tak používaly takové ty klasické bílé pleny. To dělala pečovatelka a večer manžel.Pani jí byla vděčná. Nehádaly se nebo tak. Prostě obě kmitaly. Podělaly co nejvíc práce za ty 3-4 hodiny, aby večer zbyly volné ruce na děcka. Aby se jen šáhlo pro čisté nádobí, pleny, hadříky, pro vařené jídlo pro děti, aby děti byly byly vykoupané, byla odcvičená Vojtovka atd. Vůbec se nemyly okna, nevtíralo se(jen dětský pokoj a obývák, kde si hrály na zemi), nemyla třeba záchod, jen dětskou vaničku a hračky dětské nádobí. Jejich dospělé nádobí a dospělé zařízení prostě musela udělat pani po uspání dětí, nebo manžel.
pak také chodila k postižené matce na vozíku. ta prý zvládala všechno sama styděla si o cokoliv říct😀 Měla dvě děti, tam se pomáhalo pani do vany, děcka v tu chvíli byly někde v ohrádce, nebo postýlce. tam se vyloženě dělaly jen fyzicky náročné věci. Šly na porcházku, protože pani na vozíku nemohla tlačit kočár a ještě nahánět staršího, nakoupily spolu atd. Tam šlo fakt o zdravé ruce a nohy.
Máma paterčat nehledá pečovatelku, ale služku!
@katynka78 v podstatě souhlasím, ale nesoudila bych mamku tak přísně, kde jaká maminka tady na koníkovy píše jak už nemůže a to má jen jedno dítě a nemusí hlídat a řídit pečovatelky... i ta pečovatelka jedna tam říkala že jedno dítě stále brečí. To že je namalovaná, aby ne když ví že jí natáčí televize, já bych se snažila.
@miana moje máma by byla horší, a moje tchýně.... heh to by teprve byla ostuda! Za to nemůžou.
Nejsympatičtější je mi tam mladý tatínek 🙂 To je moc hodný chlap.
@pincola jak to víte co maminka paterčat hledá? Vždyt psala že až na jednu pečovatelku je spokojená ale že jich je málo na tolik miminek. Však si to vemte, když je jedna pečovatelka a maminka tak je to jako by byly dvě ženy jedna s trojčaty a jedna s dvojčaty, ale prsa jsou jen dvě... 3 a 5 miminek je sakra rozdíl. Nepředstavitelné...
@kristyn.g Já vím, že jsem v tom příspěvku byla trochu přísná, ale pořád patřím k těm, kteří je až tak nesoudí. Jen se nechávám trochu strhnout tím dokumentem a těmi lidmi tady, člověk nad tím prostě začne uvažovat, když to píše každý druhý. Ale s tím namalováním si taky myslím, že je to hlavně kvůli televizi. Nás taky nikdo nenatáčel a tak to tak vypadalo, pyžamo ještě ve tři odpoledne, sprcha až přišel manžel a jídlo to samé. A to jak píšeš, mám jedno. Já si to opravdu uvědomuju a spíš jsem na její straně, i s těmi stížnostmi jí rozumím, ale to, že po těch pečovatelkách chce víc než je nutné, to je fakt.
Pořád to je ale pro mě sympatická holka a ten tatínek, ten je naprosto v pohodě. A že mají exekuci a tak, to mají i bílí. Právě proto se nebrali, protože nechtěl, kdyby se to vyhrotilo, aby šli i po Saše. A to je fajn.
Akorát si myslím, že v rámci dokumentu bude i svatba, byly tam záběry ve svatebním.
@kristyn.g Sice řekla, že je až na jednu spokojená, ale taky několikrát řekla, že pečovatelky jsou na nic a že by jim dala pěstí. Já uznávám, že to má hrozně těžký a opakovaně to v téhle diskusi zdůrazňuji. Mě jen vadí, jak jedná svrchu s pečovatelkama, jak řekla, že by jim dala pěstí, že jsou na nic. Taky mi vadí, že se spoléhá tak moc na sponzory. Určitě bych jí přála mnohem víc, než dostala i ty dvě pečovatelky bych jí přála, ale vadí mi jakým způsobem si o to říká. Že si to nárokuje a uráží. Mne nevadí, že jsem ze svých daní připadala na její kočárky, nebo pečovatelky, jak tady někdo píše. To je naprosto v pořádku a jen ať rodiny, které potřebují pomoc dostanou, co nejvíc. Beztak to budou mít těžké i kdyby dostali milion, tak to budou mít těžké. Mě vadí, že ona si suvereně řekne o dvě pečovatelky a dodá že jednu na úklid a vaření a druhou na děti. Kdyby se zeptala, nebo kdyby si posteskla, že by v podstatě potřebovala dvě, tak ok. Ale vyvíjí nátlak na pečovatelskou službu. Vím, že tři a šest dětí je rozdíl. Však taky na ty trojčata byla jedna pečovatelka na 3 hodiny denně bez víkendů. Na paterčata non stop, včetně nocí! Z toho vyplývá, že rozdíl tam je obrovský. A vůbec si nemyslím, že má ta máma 5 ti dětí pohodu a jeda pečevatelka jí vytrhne trn z paty. Ale přijde mi, že si neuvědomuje, že není na světě sama. Může o něco požádat, ale nárokovat si nemůže a vůbec ne sprostě a říkat, že někomu chce dát pěstí. Může si to myslet, říct to doma manželovi, když jí nikdo neslyší, jsme lidi. Ale do televize tohle říct je fakt sprostý vůči holkám, co jí tam za pár korunpomáhaj v trojsměnném provozu. Všude je plno starých odložených lidí, postižených lidí žijících na kraji těžké bídy, osamělých maminek, postižených maminek, rodin s těžce postiženými dětmi, kteří také potřebují výpomoc. Ale to že jí potřebují není žádná záruka, že jí dostanou. Na všechny prostě nevyjde pečovatelka, ani jiná finanční pomoc. Statisíce lidí, co jsou nemohoucí musí opustit svůj domov a jít na "eldéenku" protože stát uplatí pečovatelky jen v nejnutnějších případech a v nezbytně nejnutnějším množství. Rodina paterčat má 3pečovatelky na den(trojsměnný provoz) a požaduje další minimálně 2. Záměrně říkám, že požaduje. Protože to, že potřebuje je věc druhá a naprosto pochopitelná. Ale ten, kdo potřebuje nemusí nutně drze a suveréně požadovat.
Třebaže jsou ta její vyjádření o pečovatelkách nevhodná, urážlivá tak přece jen když se člověk nad tím zamyslí, které z vás by se líbilo, kdyby si o organizaci domácnosti a péče o děti nemohla rozhodovat podle svého? Každá z nás něco nějak dělá, chápu že ona se chce rozhodnout, kdo, kdy, co a jak. Přijde mi to naprosto přirozené (chápu že si stěžuje, akorát některá vyjádření jsou přes čáru, to uznávám). Já nesnesu ani od svojí mámy aby mi v domácnosti cokoliv organizovala.
Druhá věc, a to teda dost nechápu, že řešíte že byla namalovaná, měla udělané vlasy, nehty... Mě už to přijde ve stylu: co jsi chtěla holka to máš, holt sis pořídila paterčata, tak trp, nevyspi se, choď jen v teplácích, zapomeň na jakýkoliv relax, povinně musíš být strhaná... Jakoby snad byl trestný čin, že se na natáčení namaluje, mě už to tak připadá (a i kdyby se namalovala i v jiné dny, no a co má být, proboha. Na co ještě nemá právo?
Jo holky a ještě jeden dodatek. Cílem pořadu (viz stránky ČT je vyvolat " celospolečenskou debatu, na jejímž konci snad čeká změna zákona o podpoře rodin s vícerčaty." ....
@lenicka07 Máš pravdu, nechala jsem se strhnout, to je tím, že jsem dneska taky kaput a už mi to nemyslí. Tak je to ale tady obecně zavedené, že jakmile má žena děti, dítě - tak jakoby byla na posledním místě se vším a všichni ostatní měli oproti ní pořád a za všech okolností přednost. A když se nějaká žena snaží o sebe starat, tak už je to špatně a přitom je to právě naopak.
@katynka78 A mě se zrovna tvoje názory moc líbí 🙂 Koukám teď až na ten poslední, tolik "kritizovaný" díl. Já nevím, mě to nijak nepohoršuje, spíš dojímá, když vidím ty miminka, a teda jak Saša, tak její přítel mi prostě přijdou sympatičtí, já si nemůžu pomoct. Dobře, řekla něco o pečovatelkách, vhodné to nebylo, ale spíš mi to přišlo že je bezradná, vyčerpaná, že se v tom topí... Podle mě jsou to krásné děti, krásná maminka, ale situaci jim fakt nezávidím. Ani bych neřekla že má málo vděku, spíš je na pokraji sil.
Já jen ještě upozorním na ten fakt, že stále odsává mléko. Ono se to nezdá, ale tohle zabere hrozně moc času (odsát, nakrmit, vyvařit a tohle kolečko několikrát denně). Sama jsem odsávala 4 měsíce a doma jsem měla jen jedno dítě a nic okolo jsem moc nestíhala, náš den byl jen o krmení, odsávání a vyvařování. Kojila jsem 40 minut (nejdříve i hodinu) pak se zjistilo, že malý vypil málo a muselo se odsát a dokrmit (ne lahvičkou) a vše pak vysterilizovat, přebalit dítě, uspat. A pokud miminka jedí po cca po 3 hodinách, tak si to spočítejte kolik času mezi tím zůstane.
Jako kazda z nas si patercata neumime predstavit! Rozhodne nejsem pro potraty, ale proboha!!! Kdyz vim, ze budu mit 5 miminek a vim ze nebudu mit ani na mliko!!! Sponzori? Kde to zijou? Az budou muset vsem detem zaplatit obedy ve skole, vylety a spoustu dalsiho...to vsem peti detem budou vysvetlovat, ze bohuzel jim na to sponzori nedali? Nemluve o najmu 15 tisic! Kolik jim pak zbyde? Tolik deti bych chapala u financne zajistene rodiny toto? Taky je mi tedy hodne lito starsiho chlapecka...jsem se trosku rozcilila, ale ten minuly dil me opravdu nastval. Neni mi lito rodicu, ti si tohle vybrali sami, ale tech deti mi je moc lito!
Nic jim nezávidím...Že budou mít 5 dětí (respektive 6)-věděli, jaký je RP-věděli, když Saša nepracovala, nemůže se divit, že nemá nárok na PPM . To se týká i porodného, to nedostane spousta rodin, třebaže oba pracují., nechápu, na co si stěžuje.Její přítel má exekuci. Jak proboha můžou spoléhat na sponzory, a že jim někdo něco dá jen tak. Už měli jednoho syna, věděli, že s dalšími to nebude jednoduché, měl by s nimi starost každý, natož oni v jejich situaci-už jen poplatky v nemocnici. Nechápu z čeho můžou utáhnout nájem a energie, to nepočítám ostatní věci-poplatky za popelnice, plíny, oblečení a spoustu dalších věcí. Tonda nebude mít závratný plat, ještě dá dost peněz za dopravu a rodičák 7600,-...no mazec. Ale dopředu museli vědět, do čeho jdou, když se tak rozhodli. A to, že jim někdo něco dá, zařídí, by měli brát s vděkem a ne automaticky, ostatní za to také nemohou, že si zvolili takovou cestu.
@lucihu Jo a ty se dokážeš na ta miminka kouknout a napsat větu: Rozhodně nejsem pro potraty, ale proboha!!! " Já na ně koukám, chce se mi brečet. Tohle bych NIKDY nedokázala napsat. Jsou v naší zemi sociální případy, ale že by někdo musel umřít třeba hlady? Tak nepojedou na výlet, nebudou mít na kroužky, no a co? Dotýká se tě to nějak osobně že tu jsou nějaká miminka navíc, máš se kvůli tomu špatně?
@jabadabadoo "zvolili takovou cestu" ? On se člověk jen tak rozhodne, že bude mít 5 dětí? Oni se nerozhodli, jim se to prostě přihodilo. Oni se jen nerozhodli, že by některé (některá) dali pryč a vlastně se tak asi ani rozhodnout nemohli, přišlo se na to pozdě.
A co bys dělala ty, v jejich situaci?
@lenicka07 Co by, kdyby... tohle je můj názor, že jim muselo být jasné, že to nebudou mít jednoduché. Stát s napřaženou rukou, aby mohli jít co nejdřív domů, a že lidi neposlali dost peněz na sedačku atd. Nikdy není jen jedno řešení, jedna cesta.
Podivím se ještě jednou a naposledy - proč někomu tak strašně vadí, že druzí dostávají? Proč někomu vadí, že druzí dostávají a chtěli by víc - není to přirozené? Jsem tady snad mezi sestrami milosrdnými? Vy jste snad tak skromné, že si z mateřské lak na nehty nekoupíte? Proč se tady někdo rozčiluje nad nevděkem Saši - vy jste jí snad nějaké peníze poslaly?
Já to vidím zcela reálně... Saša je unavená, domácnost je neorganizovaná a to vytváří napětí mezi ní a pečovatelkami.. domácnost organizovaná být nemůže, protože 5 kojenců je prostě 5 kojenců... no ale.. ta miminka jsou nádherná. Strašně se mi líbí a kolikrát se nad jejich výrazy nasměju.. hned bych je pomuchlala 🙂
@little_frog krasne napsano 😉
@lenicka07 souhlas. Slyšela jsem super hlášku ohledně potratů.
"Jediný rozdíl mezi plodem ve 12. týdnu (dosaď libovolné jiné číslo) a dospělým člověkem (novorozencem, batoletem atd.) je čas."
Já nejvíc žasnu, že někomu vadí, že ta paní vypadá "až moc dobře" na to jak se "má blbě" narozdíl od jiných, které se "tak dobře" nemají. Třeba je to jen v genetickém vybavení. 🙂
@marie_anna Ona totiž je ten typ, že jí stačí málo a vypadá dobře, v jejím případě to může být za 2 minuty. Holt to pak vypadá, že stojí před zrcadlem hodinu 🙂 Je pěkná a ještě má sponzory 🙂 Koho by to nenaštvalo že 😀 😀
@lenicka07 treba me, pac takovejch zenskejch, co behem 2 minut pred zrcadlem vypadaj lip nez ja a maji sponzory po svete beha tolik, ze bych se musela uvztekat k smrti. 😀
@marie_anna A což teprve já 😀 mě už nepomůžou ani dvě hodiny 🙂 Tak jsem sešla po dvou dětech 😀
Ahojky, tak jsem taky zkoukla dokument o Paterčatech, včera jsem se dívala na ten nejnovější díl a.. Já teda nevím, možná mě ukamenujete za můj názor, ale maminka mi nepřipadá nevděčná nebo drzá. Ona toho má prostě moc, je vyčerpaná, dokážete si vůbec představit, že jste byť jen na dvě hodinky sama s pěti dětmi a všech pět najednou se rozpláče? Co má dělat, rozkrájet se? Nechápu, jak jim někdo může závidět novou sedačku a podobně. Lidi, vzpamatujte se!!! Já zjistit, že se musím postarat o pět dětí, budu denně řešit pětkrát, jestli mají hotové úkoly, všechny věci do školy, tak se zblázním.. Nám srazilo vaz, když přítelovi nepřišla výplata (už nejspíš ani nepřijde..) a to čekáme jedno dítě, ne pět. Šatit pět dětí, kupovat patero bot několikrát ročně.. To není jako nakupovat pro jedno. Ke konci posledního dílu se maminka bojí o to, aby nepřišla o mlíko, že nemají pořádného sponzora na UM. Nemám zatím představu, na kolik takové UM vyjde měsíčně, ale asi to nebude žádná sranda, kor když toho pak kupujete několikanásobné množství a rodičák má k dispozici tak jako ostatní, 7 tisíc. Nezávidím jim nic, jediné, v čem můžu souhlasit s těmi, kdo mají vyloženě negativní ohlas - rodiče maminky asi čekají, že si z nich (z těch rodičů) všichni sednou na p.del a tak si stěžují a zkoušejí, co všechno jim projde. Jejich názory mi připadají poněkud vyhrocené a hlavně zbytečné, nikomu tím nepomůžou a aby peskovali pečovatelky, které mají k dispozici, to mi připadá moc.
@little_frog - já osobně jsem jí peníze neposlala, ale dostává je od státu - stát je bere od občanů, kteří pracují - odvádějí daně... takže ve finále bere i ode mne... 😀
Mě fakt nevadí, že mají pět dětí najednou a dostávají jakési zázemí - sami by na to těžko dosáhli... ale možnás nádechem rasismu - jsem zvědavá, kolik z těch 5 dětí státu vrátí aspoň zlomek vynaložených prostředků svojí prací a svojí starostí o rodinu...

@katynka78 Tohle je asi docela pravda,no...