Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@pincola Ale tak to přece není!🙂 Jen si myslím, že paterčata jsou prostě dost extrémní situace pro všechny - pro matku i pečovatelky i pro zbytek rodiny. A taky trvám na tom, že Saša se chová ještě moc hezky, na to, jak musí být hotová. Já tu mam jedno tříletě v parádním období vzdoru a roční cácorku s rostoucími zuby a jsem KO! Takže jek říkám, její rodiče jednají tak, jak jsou zvyklí, obzvlášť paní je pěkně nepříjemná. Ale Saša s manželem jsou milí mladí lidé odhodlaní všechno zvládnout, jen je toho prpostě moc. Mimochodem, nevím,kdo z vás kdy dlouhodoběji dsával, já u prvního dítěte asi 2 měsíce odsávsla mlíko,odmítal prso, a byla jsem na pokraji zhroucení!!!Musela jsem s tím přestat. A to jsem měla prosím JEDNO dítě.
a proč by si nemohla postěžovat na pečovatelky. Když holky narazíte na personál např. v nemocnici, na úřadě atd. tak si postěžujete, když nejste spokojené. Ona má na pečovatelku ze zákona nárok, může se vyjádřit k tomu jak, je spokojená. Vy tomu říkáte že je to nadstandartní. Není. Teprve kdyby na to neměla nárok, tak by to nadstandartní bylo. Když ta pečovatelka půjde k nemohoucímu, ten nebude spokojený, proč by se nemohl vyjádřit ke kvalitě služeb? Je to stejné. Můžeme se vyjádřit všichni ke kvalitě služeb, i když je máme zdarma. Můžeme nadávat na doktory, školy, úřady, proč by ona nemohla nadávat. Druhá věc, s těmi pečovatelkami, nevím úplně jestli je jich fakt málo. U nás to není problém si je objednat. Druhá věc je ta, že nemohoucí dostávají příspěvek na péči, z toho si mají tu péči platit. Řada z nich to nedělá, řeší se to nějak v rodině, aby se penízky ušetřily. Netvrdím že je to platné nějak obecně, v mém okolí to takto funguje. Takže mi jaksi nepřipadá že by pečovatelek bylo málo...
Mě by zajímalo..nezachytila jste to tam některá? Proč Saša odsává a nekojí? Vždycky je lepší podpořit laktaci dítětem, než elektronikou a taky by si mohla aspoň takhle dvě miminka vždycky pochovat v náručí (teda skoro, dvojčata se myslím většinou kojí na fotbalistu).Co jsem si všimla, tak stejně kombinují MM a UM (zachytila jsem Pre BEBA)
@andelka ona říkala, že to prostě nejde fyzick - časově - zvládnout, že to kojení je na čas náročný, aby dostaly děti všechny dost, trvalo by to prostě od jednoho kojení ke druhému. takhle nakrmí všechny v realtivně kratším čase. když mají hlad. a nemusejí čekat.
@berenika39 ale stejně mi přijde že na každou otázku co teda ona dělá, když nic nestíhá a pečovatelek je podle ní málo, tak že odsává. 😅 A pečovatelka říkala, že než se mimino napije a odříhne, tak je to i víc jak půl hodiny. Což kojení taky.
První měsíce mi přijde že je to skoro u všech dětí od jednoho kojení k druhému, a to nemají další ruce navíc.
Mě to napadlo jak tu někdo psal že si děti jen přehazují, že s nima máma moc v kontaktu není. Jasně, když x krát denně odsává v pokoji, tak není u dětí.
Jinak je ale super že mléko má a že vydržela odsávat.
@miana Maj toho hodně to je jasný a jsem ráda, že jsou odhodlaní, jen nesmějí požadovat, aby tu jejich odhodlanost pak plil někdo druhý(pečovatelky, stát, sponzoři). Ale těžké to maj šíleně. A odsávání a vůbec problémy s kojením, to je peklo. Já odsávám už dvacátý měsíc 😀 Teda nejen odsávám, já naštěstí i kojím, střídám to, ale vím, co jsou problémy s kojením. Řeším to tu na MK i s poradkyněmi od 3 měsíce. Je to šílený stres, hlavně ze začátku. jejich situace je šíleně těžká a holka je dobrá že vůbec kojila!
@kvakuska Může být i to. Na pečovatelky není nátřesk, je to málo placená práce a dost těžká, takže agentury by si asi nemohly uplně vybírat. Ale to že třeba pečovatelka moc neumí s dětmi, to neumí většina z nás než porodí. Dá se to naučit. Ale může jim vadit, že jim "poroučí " romka. Ona by neměla poroučet, to rozhází vztahy vždycky. O Saše si zas trochu myslím, jestli jí nestouplo do hlavy, že z obyčejné Romky se stala celebrita, kterou fotěj novináři a která teď může velet bílým pečovatelkám. Může být od každého trochu. Já tam s nima, nebydlím, tak nevím. Ale paní vedoucí z agentury mi přišla fajn, snažila se to řešit pro obě strany dobře. Může pečovatelky nechat přeškolit na děti (otázka jednoho půldne) a pak už to přijde s praxí. No Saše taky na spoustu věcí kývla, že pečovatelky tedy i vyperou, pokud budou vědět kolik prášku chce Saša dávat. Ale nemyslím, že se Saša nějak šíleně bojí sociálky. A pokud ano, tak jedná hodně nestrategicky, pokud bude furt říkat, jak péči o děti nezvládá a jak je na dně, tak si na sebe sociálku štve sama a nemusí na ní vůbec nikdo nic donášet.
Jo a ještě postřeh, co mi dost vadilo..tak v prvních dílech když Saša odsávala, tak to rozostřili. Ale v minulém ne. To by se mi osobně teda nelíbilo aby celý národ koukal na moje prsa napojená na odsávačku. I když člověk kojí venku a je toho vidět podstatně méně, tak jde trošku bokem a kojí diskrétně. Teda většina, a většinou.
@lenicka07 Tak to je mazec, člověk se snaží aspoň odreagovat tady, že? Snad bude brzy líp, držím pěsti. A s těmi doklady, aspoň vidíš, že to s námi nebude až tak zlé. A protože jsi dobrá duše, tak se dobré duše postaraly o to, aby jste to měli všechno v pořádku. A dobrá duše nepotřebuje až tak poděkovat, u srdce ji hřeje dobrý skutek.
@katynka78 Mazec to mohl být 😝 Moc ráda bych dotyčnému poděkovala jenže tu peněženku přebírala mamka, kterou nenapadlo se zeptat, ale nikdo místní to nebyl a musel se tedy asi ještě doptat, kde bydlíme a ještě měl nejspíš zajížďku. Asi to byl nějaký anděl 🙂 Protože jsme to ztratili někde na hlavní silnici, tak se divím, že si vůbec všiml, všichni tam jezdí jako blázni... Člověka to potěší to fakt jo, ušetřil nám spoustu starostí. Takže milý neznámý, díky!
@andelka to není tak, že je lepší podpořit laktaci dítětem. Laktace se dá dokonale podpořit i odsávačkou. Jde jen o spouštěcí reflex a když mozek zareaguje na zvuk odsávačky, tak pak jde jen o to, odsát to do dna a často. Tělo tohle nerozlišuje. Druhá věc je, komu a jak která odsávačka sedne, jak má silný tah, někomu to jde líp rukou. Odsát to lze do 5 minut, stejně jako lze do 5 minut nakojit. Asi jí to takhle časově i organizačně i množstevně (množství mlíka pro děti) vyhovovalo líp.
Holky já se kvuli vám na ten pořád podívala....a upřímně, tu paní s miminky lituji....nečetla jsem celou diskuzi, ale:
že nešli na potrat, se nedivím...z dílu říkali, že se o počtu dozvídali postupně, navíc já bych se s redukci nebo potratem nesrovnala...něco jiného je přijít o mimi přirozene a neco jiného je jít a zabít jedno, dve, tři, nebo i všechny...nebo ohrozit zbylé...
že maminka není spokojená s pečovatelkou, no ta která mluvila v tv, že mají přece i své rodiny, krátkovlasá...no tak tu bych u svých dětí nechtěla ani kdyby mě prosili..navíc ta maminka tam i nějaké pečovatelky jmenovala a chválila, že s nima problem není...navíc nezapomenme,že pečovatelka se sebere a za nevím kolik hodin jde domu...ale maminka tam je 24h denně....ta neuteče....neodejde...
že je maminka nevyspalá, hotová, vystresovaná, potřebovala by na chvíli vypnout...spousta holek píše i tady po diskuzích, jak je zamestnává jedno, dve deti...natož pět malých plus jeden starší...
nevyšimla jsem si nebo nedelalo na mě dojem, že by si rodina stěžovala, že musí prát oblečení, jen říkali, že to dělají...
já bych v její situaci ani při zjištění pěti miminek v břísku, ani při narození a potom doma být nechtěla ani za nic...navíc, i kdyby nedelala nic jiného, jen je krmila a odsávala, musí to být psychicky záhul jak svina....navic pořád nekdo u vás doma....pečovatelky, rodina....pořád brečí dítě....
a že kývla na kameru, samozřejmě že to bylo pro peníze i pro pomoc, je si vědoma, že finance se hodit budou, navíc zcela jistě nekdo třeba pomůže...
a upřímně řečeno, pokud kdokoliv chce pomoct, díky Bohu za to, at pomůže at už osobně, penezma nebo darama....když už je někdo lhostejný, dobře, ale přijde mi katastrofální, že útočí i na ty, kteří darují....vždyt jich se to nijak netýká....oni nedávají ze svého....např ty kočárky, je super, že jim pomohli...mimo jiné tento kočárek máme doma, je báječný....
sama mám dve holky brzy po sobě, nekdy jsme hotová, unavená...ale jsem ráda za ně....
a klobouk dolů před maminkou i její celou rodinou, že chodí pomáhat....ne všude je to samzřejmost.....věřím, že maminka je a hlavne v budoucnu bude štastná, že děti má....a že si postěžuje...holky, kdo by nebyl na prášky v její situaci....???
PS a co mi přijde fakt hnusný, jak se ptali sousedů a lidí z města a oni" "nám by to nevadilo, ale slyšeli jsme....že on nepracuje, že hraje automaty a že a že a že....."
Nic ve zlým, ale kdyby bába řekla - každý den sedí v hospode s mým chlapem a co mě s.re nejvíc, že spolu jezdí po kasinu....nebo já pracuji v hospode a je tam denně a všechny zve a za všechny platí....nebo cokoliv, co viděla...tak ještě dejme tomu....ale nasraný jsou všichni a když je otázka proč, tak protože jedna paní povídala???? ani to nevedí jistě....
hamba by mě fackovala.....komukoliv vykladat takové veci....navíc vyčítat že někdo jiný někomu pomohl.....
@kajalka nereagovala jsem dřív, protože jsem měla hektický týden, ale tvůj příspěvek ze 2. října v 8:10 (strana 10) jsem si dobře zapamatovala a musím se k němu vyjádřit ... považuji ho za vyloženě pomlouvačný a záměrně škodící a je mi úplně jedno, žes ho zkopírovala od bůhvíkoho ze zdi ... to co je v příspěvku považuji za absolutně nemožné, protože v tom případě už by děti dávno byly rodině odebrané a dané do kojeňáku ... ta rodina je pod takovým drobnohledem, že si něco jako popíjení v obýváku s nohama nahoře rozhodně nemůžou dovolit ... a to jsou přesně ty ničím nepodložené pomluvy, které někteří (nejspíš ze závisti) o rodině záměrně roznáší ... 🙄
@tarra27 málokdo z diskutujících tady bere v potaz, že fakt že se postupně dozvěděli že čekají paterčata ještě vůbec nezaručoval, že si domů opravdu povezou 5 dětí ... vždyť těhotenství bylo do poslední chvíle jedno velké riziko a klidně jim mohla zůstat žívá jen dvě nebo tři miminka ... proto si také myslím, že nesháněli kočárky před porodem a nenakupovali všechno 5x ... navíc bylo jasné, že děti budou i v tom nejlepším případě několik týdnů v porodnici a že bude čas vše nachystat 😨
@kvakuska četla jsem si str 10 a příspěvek, na který jsi reagovala....myslím si, že by to pečovatelky minimálně nahrály na tel s kamerou nebo skrytou kamerou a daly na veřejnost.....
navíc nevím, kolik tam je pečovatelek ted, ale dřív??? jedna a jestli ji tam dali ještě jednu, tudíž dvě...je to stejne haluz....já tu mámu lituju....
Možná trochu mimo otázka - kdy to dávají? 🙂
@petraludvikova středa večer, 21:30
@hojda Děkuji, ráda se na to také podívám 😉
@petraludvikova je to i na netu v archivu čt 😉 všechny díly...
@tarra27 Nechce se mi pročítat všechny diskuze, ale je to dokument o ty romce, co má paterčata? 🙂
ja ten serial a pribeh o rodince miluju a nechapu lidi jak se muzou takto vyjadrovat jenze to je nas bohuzel ceskej stat vsude jinde to neexistuje a za naznak rasismu se zavira ci nevykazuje ..... ale lidi jsou zli a hnusni zavistivi,proc se kazdy nestara sam o sebe a ze sou to cigani no a co ja furt nevim co vsichni maji proti nim,jako celkove ziju s ciganem a vidala sem to dnes a denne ted uz ne jelikoz ziji v cizine a tady rasismus neexistuje a jsem konecne strastna jak za sebe tak za pritele protoze on zacal konecne zit ,v cesku je to des a je mi smutno ze to tak je,protoze oni maji proste zazite ze dostavaji vselijake vyhody a davky ale opak je pravdou kolik cechu je na davkach a socialce ale nikdo se na tim nepozasatvi protoze maji bilou plet ale tmave proste vidi lip nez sami sebe,je mi s toho spatne..nepisi na vase prispevky ale obecne jak to je no 😢
@petraludvikova jj je to o ní

@kvakuska ještě v minulém díle s dětma neuměl dobře manipulovat nikdo.
Jinak mně osobně jedna z těch adeptek na pečovatelku už v nemocnici nebyla sympatická. Zajímalo by mě jakou praxi, vzdělání, kurzy ty pečovatelky mají. Pak taky záleží jak si lidé sednou. I pro pečovatelky je to náročná situace. Pro všechny, a zorganizované to skoro nemají, je to těžké. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat, jestli se nějak otupí hrany a sehrají se nebo jestli bude pořád zle.