Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
jooo, a skalnimi fanoušky, myslim samozrejme fanoušky dokumentu 🙂) nebyla to urážka jak si zde nekdo mysli. 🙂) pak muzeme mluvit o vztahovacnosti.
@dokument ty jo, dělala jsi tu praci nekdy? ony nechodi domu s dvacítkou, ale mají nizke platy a ano , jsou chudaci. zakaznici, ci spis pomyslni zakaznici jsou na ne drzi, sprosti, mysli si, ze mohou všechno. chtěla bych je videt an jejich miste. prodavačka je bohužel v cechach velmi malo oceněnou profesi..
@marketa11112 v Cechach mozna, na Morave jsou lide vetsinou mili... 😀
Prosim te, co to je za nesmysl, ze si nesmi clovek vyzkouset neco, co si nakonec nekoupi. To abych se bala vubec vlezt do obchodu, kdyz si musim hned vsechno koupit 😀
Kdyz jsou chudaci, at tu praci nedelaji.
@marketa11112 Vy ještě nemáte děti,co? Tak to vás malilinko omlouvá 😀!
@marketa11112 nemají to snadné, to beze sporu...ale! dnes může prdavače/ku dělat každý i se základkou...
lidé s VS taky často nedelají za 20tis a někdy ani za 15tis.....
Já také koukám. Dokument mi nepřijde až tak zajímavě udělaný jako třeba 4 v tom. Ať jim dá kdo chce, co chce. Ale fascinuje mě jejich věcné stěžování! Na systém, pečovatelky, stěžování rodičů, kterým je kolem 40 a nemakaj!!! Je to normální? A jak je Saša vždycky ukřivděná, že "babičce" nechtějí za pomoc platit.Nebo že přítel prostě pracovat nebude, pokud po něm budou chtít odpolední, ptž by to prostě nezvládla. Vždyť nemusej pracovat nikdo. Na co? 😀 Ale včera mě ta kalba po křtinách fakt pobavila. Tohle by jim šlo 😀 😀 😀 😀
@marketa11112
ste vdana? vy by ste si kupila alebo pozicala prve svadobne saty ktore najdete?ak ste vdana tak som dost sokovana ,že ste si vybrali saty hned na poprve a hned v prvom svadobnom salone....tak to vypliva z vasho prispevku.... to ste asi prva nevesta v CR 🙂 a nezabudnite na prislovie Dej bude ti dano, prej bude ti prano.... ani ja nedostala porodne,i ja pracovala pred materskou, ale nijak ma to neptrapi. Patercata su fakt zahul, a vobec im nezavidim, a uz vobec nie tie sponzorske pleny a pecovatelky. A dvojcata by ste zvladla sama? klobuk dolu, ste fakt dobra 🙂 je vidno ze dvojcata asi nemate 🙂 peniaze fakt nie su vsetko, nie je treba im zavidiet, skor obdivovat, že do toho sli 🙂
@console mě přijde, že paní nezvládá, tudíž tam chodí maminka, která prostě maká a pomáhá a v závěru i kdyby chtěla a nastoupia do práce, tak paní Saša to nebude zvládat tuplem...
Já si myslím, že je to záhul....vůbec na mladou holku, rodinu....
Je to težký je kritizovat, když člověk nebyl díky Bohu v jejich kůži....
ano, stát nemůže za to, že mají deti 5, ale za to nemůže ani Saša a vlastně nikdo.....prostě to přišlo...a každá ženská nemá žaludek na to jít na potrat....
já si nemyslím, že by si stěžovala extremě, já si myslím, že si stěžuje tak, jak by si stěžovala každá jiná maminka s pěti deckama miminama....myslím si, že jim a potažmo kerekoliv jiné rodině by stát pomoci měl....minimálně do 2. let věku decka...já si nemyslím, že třeba do 4 let ja uvádejí je potřeba ošetřovatelka (pokud jsem to správně pochopila) hranice by mohla být dva apůl nebo tři roky, to už se dají děti v klidu zvládnout....
Saša je normální holka, která má ideály...že utrácí nesmyslně např ty oblečky pro miminka, ano je to pravda...ale že si zajde jedou ke kartářce nebo ke kadeřnici...mi přijde normální...chce se líbit partnerovi....navíc jsou tam kamery a ano, nejde o ní, ale každá žena která je po porodu, má třeba pár kg navíc, nechce být upachtená, neupravená....to bych ji zase tak za zlé neměla....
a za mě klobouk dolů už jen za t, že se snaží kojit....
já nevím, není moje krevní skupina, že bych s ní byla kámoška, ale nepřijde mi zlá nebo nějaká jiná, divná apod než většina mladých lidí....
@luckaamilan přesně 😉
@marketa11112 Víš holka, ono to fakt není tak jednoduché jak se tobě zná, do takové situace se člověk těžko vžije. Možná patřím mezi ty, které označuješ za "skalní fanoušky" . Jasně že u nich je dost věcí, které jsou špatně, nicméně prostě se jich musím zastat. Opravdu si myslím že volbu jinou neměli , jestli si dobře vzpomínám dlouho žili v dojmu, že to budou dvojčata, otěhotněla v prosinci a někdy v březnu jim řekli že to budou čtyřčata.... Za sebe musím říct že šest dětí bysme neuživili ani při největším odříkání, a to manžel nosí domu slušnou výplatu, holt bychom se bez nějaké podpory a pečovatelky neobešli... pět dětí najednou není jako pětkrát jedno miminko, i to jedno miminko tě dokáže zaměstnat třeba na celý den. Mě bohatě stačí dvě děti 15 měs po sobě a můžu ti říct že v současné době kdy jsme všichni nemocní a kdy jsem se nevyspala už kdoví jak dlouho, jsem fakt na odpis. Dost věcí které uvádíš nejsou pravda, jak už tady holky psaly, např. byt jim město přidělilo, ale musí za něj platit 14 tis, na porodné neměla nárok, za křest se skutečně neplatí atd. Ale s těmi svatebními šaty a vůbec nakupováním, to jsi mě fakt dostala... a to nepatřím rozhodně mezi "prudiče" prodavaček...
Prostě si myslím že je to spíš podle toho, jak kdo se dokáže vžít do jejich situace...
Osobně si myslím, že jakkoli hodnotit, to má právo jen ta, která si to zažila a ví na vlastní kůži, co to je mít paterčata v tomto věku. A to tady žádná taková jiná není.
@luckaamilan ano jsem vdana, saty jsem koupila na aukru a nemela jsem problém. a ano vdávala jsem se jen jednou 🙂)
@dokument jinak ano, v cechach jsou lide jini nez na morave, stále rikam, ze moravaci jsou pratelstejsi a milejsi. v tom mate pravdu. jinak nerikam, ze si do obchodu nemůže zenska jit něco vyzkoušet, ale rikam chudak prodavačka, pokud musí vybalit 50 věci a zase zabalit -- tedy pokud prijde takových 100 zenskych za den, musí toho mit plne zuby. a opravdu jsou takove, které chodi do jednoho obchodu pravidelne a toto delaji a nikdy nic nekoupi. no, strasne prijemna práce.
@miana pani, tady nejde o to , kdo ma a nemá deti. ja nerikam, ze je lehke se o deti postarat.
@luckaamilan jinak se pozeptejte maminek dvojcat -- většinou jsou na deti sami, manzel v praci, babicky většinou také , na pečovatelky nemaji zadny nárok 🙂). tusim , ze na vypomoc chodi domu na par hodin pečovatelka az u trojcat. 🙂) jinak dvojčátka nemame, trosku me to mrzi, manzel z dvojcat je a ja v ne trosku doufala. 🙂) a vypomoc bych k nim opravdu nemela, jen manžela az by prisel z práce, rodice jsou bud daleko nebo chodi do práce., kamarádky mají sami deti, takze bych to musela zvladnout sama, stejne jako jiné maminky.
jinak babi, o jake zavisti mluvite? ja jsem pysna na to, ze jsem samostatna a od státu jsem nikdy nic nechtěla. pro me by proseni bylo ponižující. jenze to uz je o nature člověka. nezavidim jim ani 5 ci 6 deti -- je jasne, ze to není jednoduche. ale rodina je velika a stále pohromadě, tak by to proste zvládat mela a mohla. vypomoc mají také, co tedy chtit vic? a hlavne -- deti jsou zdrave a toho by si měli vazit ze vseho nejvic a dekovat za takove stesti ,, bohu´´. to ostatní je uz jen a jen prkotina.
jinak ja asi patrim k tem zodpovednejsim a na zalozeni rodiny jsem chtěla i potrebovala byt pripravena. nerikam, ze s e nestavaji nehody, ale zde to nehoda jednoduse nebyla. druhé dite sasa chtěla a bylo planovane. nechapu jen , ze to neucinili az po vyreseni stavajici spatne situace. mohli to mit i ted s patercatama jednodussi. ze nechteli cekat a vedeli, ze i s jednim prckem navíc ( ted pripadne s peti) se postara stat , to uz je jina. a o to jde. o tom mluvim. je ale fakt, ze na to, ze je sasa romka, cekala az dost dlouho -- tedy uz ji neni 15, ze? no ale berte to tak, ze tak dobre podmínky jako u nas ve sve situaci by proste nikde nemeli. na stiznosti zde jednoduse není místo -- stat jim vyhovel a pomohl vic, nez dovoluje zákon. proste uz nemohou vic cekat a musí se starat sami. s tim ale do toho sli nebo ne? jinak v dnesni moderni době se sasa mohla rozhodnout zda tolik deti chce a je schopna je uživit ci ne. kazda maminka s e rozhoduje dle svého svedomi a moznosti a není jasne , které rozhodnuti je spravne. samozrejme ale rodina vedela, ze pokud se paterčata narodi a preziji budou v cr první a také pro to ocekavali, ze kolem toho bude humbuk a podporu dostanou. ale primarni je, ze o sve deti se musí starat rodice a rodina, stat je az na posledním miste.
@marketa11112 Za křest se neplatí, jen se může dát nějaký příspěvek na kostel, ale je do dobrovolné, nepovinné.
@kstablova paterčata jeste nebyla. myslim, ze existuje pekny dokument o ctyrcatech. zahledla jsem část nekde na internetu -- snad na české televizi? a musim rict, ze to opravdu měli slozitejsi nez tato rodina. ale bylo to uz před dost lety, tak s e o to nikdo tolik nezajimal jako dnes. 🙂)
@pajafra jojo, uz to tu někdo psal. zeptam se kamarádky, proc davali 4000. není mi to ted jasne.
@marketa11112 právě proto říkám, že tu není nikdo, kdo by mohl paní Sašu soudit.
Já bych s ní neměnila ani za nic.
@marketa11112 prosím tě, dáváš jim něco ze svýho??? Konkretně že by jsi přišla a něco jim dala..?? Pokud ne, jen platíš ze svého platu odvody jako každý....tak nechápu, proč ti tak vadí pomoc od druhých potažmo státu...
snad nějaká solidarita, pochopení a přejícnost..... 🙄
Když by jsi Ty nebo tvoje deti byli v nelehké situaci, taky by jsi byla ráda, když by ti pmhli lidé i stát...
a pokud chceš vše sčítat do koruny, tak si uvedom, že lidem se dělají operace které stojí statisíce, někde i miliony, pokud jich je víc...a přestože jsou onkologicky či jinak nemocní (nehody např), všichni se jim snaží pomoci....přestože neodvedli státu ze sveho pjištění celou částku, která se utratí na sále a následné péči....a je to vpořádku...
lidé si kají pmáhat, at ve větším nebo menším....a když už já nepomáhám, tak ok, ale nepomlouvám a nestěžuji si a nekritizuji....
nikdy nikdo nevíme, do jaké situace se dostaneme my nebo naše dětí, nebo rodina širší či lidi, které máme rádi....
Bůh nás všechny ochraňuj....a jim i vm přeji jen vše dobré....
@marketa11112 Stát jim vyhověl a pomohl víc než dovoluje zákon? V čem? Snad jedině v tom, že se s pečovatelskou službou dohodli, že jedna pečovatelka je málo. Spíš s tím zákon jaksi nepočítal... Šance na početí paterčat myslím je 1: 52 milionům (omluvte mě jestli se pletu, v dokumentu nějaké číslo určitě padlo). A jak se díváš na to, že dostává pouze jeden rodičák? Zdá se ti to spravedlivé (i vůči dalším rodinám s vícerčaty)?
@kstablova ja preci nesoudim rozhodnuti mit tolik deti -- stane se, ani to, ze je unavena a pod. ale vadi mi, ze stále něco ocekava od ostatních, od státu, od lidi, stále rodina ceka co jim kdo da. ale to jednoduse mozne není. rodina se musi naucit setrit, resit dulezitejsi věci nez je kartářka, kadernik, drahe saty ci třeba oslava. a ještě to pak ukážou lidem? tedy myslim tim lidi, které si odtrhavali z vlastnich potreb a posilali rodine příspěvky -- a často s e jednalo o chude rodiny. je zde mnoho rodin, které na tom nejsou dobre a jednoduse zadnou pomoc nemaji, setri, aby sve deti uzivili.
@marketa11112 Můj příspěvek ale nebyla odezva na Vás. To bylo všeobecně po prokousání 19ti stran téhle diskuse.
Když už jste si ale vztáhla můj příspěvek na sebe........tak to ale stále nemění nic na tom, že ať se Vám na tom nelíbí cokoliv, stále platí, že jste nikdy nebyla v kůži paní Saši a nemáte právo soudit.
@lenicka07 ale já to beru, jsou to nemocní lidé.....a pochybuji, kdyby se před lety videli jak můžu dopadnout, že by začali s fetem....navíc je těžké hodně moc se z toho dostat, navíc společnost plná předsdků, i jen zaměstnání mají problém...
mě fascinuje, jak je spousta lidí přesvědčena, že jim se přeci toto stát nemůže...a i o tom, jak jsou naopak nekritičtí k sobě a myslí si, že jsou dokonalí, protože chodí do práce, mají jedno dítě a platí danně.....
@lenicka07 dostava jeden rodicak proto, ze mame pitomce ve vlade. to je věc jina. jenze nikdo nemůže resit jednu rodinu. rodicak by ale nemela mit 5 x takovy, ale vyssi ano. stejne tak by vyssi rodicak mela mit maminka s dvojčaty , trojčaty apod. ale myslim, ze jim to stat vykompenzuje jinou davkou. preci jen je doma nyní 8 lidi a na to je urcite stanovena nejaka minimalni castka prijmu. urcite mají zapocteny i najem a i tam nejaky příspěvek bude.
@marketa11112 jejda neny, dala jsi neco ty??
každý zhodnotí svoji situaci a když chce a může pomůže....proč mluvíš za ostatní v tom smyslu, jak jsou v nouzi a dávají??? kdyby nechtěli a nemohli, určitě by nedali...a po tom, co dělají jiní - pomoc druhým, je ti houby...
oni to neřeší, oni to dali ze svého a vůbec je to netrápí...tak nechápu, proč to trápí tebe.,..
@marketa11112 Takže Saša má jeden rodičák a její manžel než šel na neschopenku dělal u pultu v supermarketu, kolik teda asi dohromady mají? Nevím jaké mají další dávky... Nájem 14 tis. Kolik měsíčně stojí jedno dítě, když se člověk snaží šetřit.... I kdyby já nevím jak šetřila, tak se to nedá, nezlob se na mě.

jezis, to jsem presne cekala -- nikomu nezavidim, jsem pracujici, od státu nic neočekávám, každý ma zit dle toho, jak se sam umi uživit a ne cekat s natazenou rukou.
a ano, hledala jsem nyní presne info, za krest se tedy neplati většinou-- ma kamarádka platila 4000 , tak jsem myslela, ze je to bezne. na důvod se ji mohu pozeptat. 🙂)
noviny tipu blesk samozrejme nectu, mam vlastní pohled na věc. vidim, jak se rodina prezentuje na verejnosti. a ano, beru to tak, ze nejaky snenar sice existuje, ale takto bych před verejnosti vypadat nechtěla -- zadarmo urcite dokument také nenataceji, ze? bez prostredku je stat nenecha. a je zde takovych asi vic. 🙂)