icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

marketa11112
17. říj 2014

@frapik fakt sedm? ty jo, to se musí otáčet 🙂) ale zase je doma porad zabava a deti se spoustu věci nauci od sebe navzájem . také to je k necemu dobře. 🙂)

big_el
17. říj 2014

@nov777 Já teda nevím, ale trochu si protiřečíš..jsou tu dvě holky, co říkají v podstatě to stejný a s jednou souhlasíš a do druhé jedeš? Ty budeš asi nějaká zapšklá, znuděná ženská, co se neví co by a proto prudí lidi na koni co? Jinak si to totiž nedovedu vysvětlit 😉

frapik
17. říj 2014

@marketa11112 děkuju, myslím, že jsem nenapsala nic zlého, v podstatě to, co posléze ona dáma vlastně uzná sama, ale asi měla potřebu někoho sjet a já sem byla zrovna na ráně.

frapik
17. říj 2014

@marketa11112 ono je to strašně krásný, třeba Vánoce, to bych vám přála zažít, tu atmosféru, ale odvrácená strana toho je, že žijí více než skromně, a to i přes finanční pomoc rodiny, no je to prostě hodně těžký. Ale radost z dětí je, třeba ty dvě nejstarší holky - jedna studuje mat.fyz. a druhá zahradní architekturu na vejšce. 🙂

nov777
17. říj 2014

@big_el Ani nemám pocit, že bych si protiřečila. Je fakt, že s finanční gramotností na tom nejsou nijak super. Ale to zase neznanemá, že by jí měl někdo vyčítat, že chce děti ke křtu hezky obléct a nevybírá něco za pár šupů na bazaru. Každý chce svoje dítě na slavnostní den slavnostně obléct.

nov777
17. říj 2014

@marketa11112 nevím, jestli sis mě s někým nespletla. Já jsem do diskuze přišla dneska. Určitě jsem tě tady včera a před pár dny nemohla peskovat.

glimmer
17. říj 2014

@nov777 já musela s malým na hospitalizaci do motola, zrvona jsme byli bez auta, bylo v servisu ... říkala jsem to doktorce a ona mi povídá, to nevadí pojedete sanitkou tam i zpět, když budete bez auta. neplatila jsem nic. dokonce me prekvapila doktorka v motole, kdyz se me ptala na dalsi kontrole jak jsme prijeli, tak ji rikam ze autem. ona mi dala potvrzeny nejaky formular pro vzp, tam jsme ho donesla a z vzp mi poslali skoro 1100 jako nahradu cestovnich nakladu ... nechapala jsem, ale ted to potvrzeni beru vzdy ... a nechavam si proplatit jizdy autem

nov777
17. říj 2014

@glimmer tak to zírám. Super.

big_el
17. říj 2014

@nov777 Každý chce svoje děti obléct na křtiny, když na to má! To je rozdíl 🙂 a je mi záhadou, že maminky, co neobrací každou korunu by šly nakoupit někam levněji a ty co by se měly trochu uskromnit rozhazují, kde mužou. V pravidlech na křest snad není nikde psáno, že děti musí být oblečený stejně a musí mít všechno nový ne? Já to beru, at jim daruje, kdo chce, co chce..já jim to i přeju. Ale když pak řekne jako, že utratila celej rodičák za to, aby oblíkal děti na křtiny, tak to mi přijde divný..i vzhledem k tomu, že asi teda věděla, že ji nikdo o hladu nenechá. Kdyby totiž neměla jak pořád tvrdí, tak to nekoupí i když by je chtěla mít nastrojený.

nov777
17. říj 2014

@big_el Jo, souhlasím. Máš pravdu. Já to sice tak nechápu, ale pro spoustu lidí je křest velmi významná událost a asi tak se na to dívám, že prostě ty prachy za to uvalila. Na metál to není, ale pochopit to dokážu. Nám přece taky nikdo do peněženky nekouká, tak proč by měl jí?

big_el
17. říj 2014

@nov777 Tak jako já ji to taky neberu, ale jde vidět, že tam prostě žádný šetření neexistuje a to je pak smutný no,

frapik
17. říj 2014

@big_el přesně, nešlo o blbý kombinézy, šlo o celkový přístup k jejich situaci

marketa11112
17. říj 2014

@nov777 omlouvam se, asi jsem se preklikla. 🙂)

frapik
17. říj 2014

@marketa11112 nemáte se za co omlouvat, tu pani jste ve svém příspěvku vubec neoznačila, to že ona si to vztáhla na sebe je její problém

nov777
17. říj 2014

@big_el a myslíš, že kdyby jí někdo v tomto směru poučil, že to pomůže? Já o tom dost pochybuju. Vidím takový lidi kolem sebe denně a říkám si, že je to jejich hra. Dneska spousta lidí žije zvlášťně, aspo%n pokud jde o peníze. Nemůžu sehnat práci, nemáme prachy, hup udělám si další dítě apod. Nic to neřeší, je to cesta do pekel, ale je jim to fuk. To samý půjčky na dovču a na vánoční dárky apod. Přijde mi, že tyhle věci si člověk nese z rodiny.

nov777
17. říj 2014

@marketa11112 v pohodě, právě, že jsem to nepochopila a chtěla jsem si být jistá 🙂

miiskaa
17. říj 2014

Holky, děkuju za tu hromadu palců 🙂, spíš jsem čekala držkovou 🙂. Ještě jsem zapomněla připsat jednu věc...během těch 3 dílů, které jsem viděla, jsem si nevšimla, že by se máma s dětmi nějak mazlila, povídala, cukrovala, šišlala...no, však to známe 😉. Když to napíšu naplno, tak ty děti jsou jak ve výkrmu...přebalit, dát mléko, šup do postýlky, vajíčka, na zem.... možná je to fakt jen střihem, ale Saša moc vidět s miminkama není. To samé ten starší klučina, zatím bylo vidět jen jak ho odstrkuje...

frapik
17. říj 2014

@miiskaa tyjo pro něj to musí být hodně těžký, vemte si, jak žárlí děti, když přijde jeden mladší sourozenec natož pět.... s tím soucítím, ale chová se k dětem hezky že?

big_el
17. říj 2014

@nov777 Tak to pozor!! Já práci taky nemám ..a ač bych mohla, tak právě z toho duvodu dítě nechci! Jo možná mi něco uteče, ale možná taky ne a nepotřebuji si naflákat dítě jen proto, abych nemusela dělat..jak se tu snažíš naznačit, že to tak někdo dělá...někdo možná jo, ale taky všichni ne. A u ní nejde o to jestli ji někdo poučil. Proboha mám pět dětí, tak se musím snažit trochu umět hospodařit ne?! At chci nebo ne, jde o děti a o to jestli jim budu mít dát jednou co do pusy..pro mě za mě, ta paní at si jí co chce a žije si jak chce, ale jednou si ty děti pořídila, tak by jim měla zajistit aby nestrádaly..což je asi stejně nemožný ...ale mě přijde, že se u nich pořád jen spolíhá na finanční pomoc. Ano, bez ní by to nezvládly..ale mít ji a vážit si ji nebo ji zneužívat, to už jdou dvě rozdílný věci...a já si myslím, že ona na to hřeší...však co, máme paterčarta bez bytu a bez jídla nás nenechají.

nov777
17. říj 2014

@big_el Já se snažím říct, že tohle je prostě v tom člověku a těžko to něco změní, takže lamentovat nad tím nemá moc smysl.

frapik
17. říj 2014

Jasně, lamentovat nemá smysl, tak šup, pošlem jim další kačku, oni za to své uvažování nemužou. Nezmění se nic, dokud oni uvidí, že to prostě funguje, že se vždy nějaký zdroj najde.

evulina77
17. říj 2014

já si myslím, že kdyby jsme byli v jejich kůži, tak bysme se taky snažili dostat, co možná nejvíc. Tím myslím sponzory, dávky, pečovatelky apod. To je lidská přirozenost. Pokud na něco mám nárok, tak to chci a snažím se to získat. Co se týká křtin, asi bych to řešila jinak, ale paní Saša to řešila takhle a i to snad srozumitelně vysvětlila. Na křtu rómských dětí jsou určitá pravidla a zvyky, které se prostě dodržují. Věřím tomu, že většina diskutujících tady by děti křtít nedala. Ale to je o něčem jiném...
Ohledně toho, že je maminka namalovaná a učesaná. Kdyby jste natáčely dokument, měly doma cizí lidi, tak se taky malujete a češete. Je to mladá holka a chce se líbit. To mi příjde normální. Aspoň já, když chci mít větší sebevedomí, tak se taky dám do pucu...
Finanční gramostnost je celkově problém, ale když nic nemáš, tak i když jsi finančně gramotný, je ti na prd. A pak už je jedno jak velkou máš sekeru, prostě nedohlídneš do konce a přestáváš to řešit. Hodně lidí to tak má...
Navíc, i kdyby nekoupila ty kombinézy, tak bude stejně v mínusu. Neumím si představit, kolik vydělává otec dětí (ale prodavač v supermarketu asi nic moc), pak mají ještě rodičák a příspěvky na děti, musí mít i příplatek na bydlení, ale to musí být furt hodně napnuté...
A když nemáš peníze, jsi hodně unavená/ý, máš kolem sebe furt cizí lidí a prostě výhled je takový, že to máš na dlouho, tak se prostě nejde chovat stejně, jako člověk s menší zátěží. Oni jsou ve stresu a podle toho to tak vypadá.
Navíc si myslím, že je tvůrci toho dokumentu zatahují do takových situací a problémů apod., aby si zvýšili sledovanost. Nejde jim popsat tu realitu, ale uměle vytvářejí příběh a nechávají je v tom vycukat. A to vše pod taktovkou dramaturga...

andelka
17. říj 2014

@nov777 pro hodně věřících je to opravdu významná událost, pro nás taky, ale opravdu není nutné aby dítě mělo vše nové a bílé a stejné. Význam křtu je v duchovní stránce, ne v tom jak to vypadá navenek. Kdo na to má, ať koupí co chce, klidně soupravu za tisíc, ale oni počítají každou korunu, a s tímto přístupem vždycky budou. Myslím že holky tady, i já, myslíme hlavně na děti, protože když rodiče neumí rozumně hospodařit, tak vždycky budou jednou nohou v exekucích apod. A budou jen čekat co jim kdo dá na účet nebo daruje. Jenže to není zrovna zodpovědné.

nov777
17. říj 2014

@andelka v tomhle to vidím jako evulina77, oni jsou a vždycky budou v takové situaci, že sebe lepší domácí účetnictví to nezachrání. Asi v tomhle nemají žádnou motivaci.

nonacek
17. říj 2014

je my jedno kolik deti kdo má,ale u Romů není neobvykle tolik deti. když jsi na to troufnou tak se musí snažit je uživit....... a to jim nezávidím. proto ze to je dřina a nejen to.

tria002
17. říj 2014

Ale u nich je problém ten, že jsou zvyklí dostávat a brát.. Vždy to tak bylo, je a bude!! Už, když zjistila, že čeká tolik dětí, musela vědět, že to nebude žádná levná záležitost. Jedno/dvě/ dítě je záhul na peněženku, natož pět. Za to natáčení taky dostanou peníze, zadarmo by to nedělali, a získají publicitu, soucit a lítost- pomoc lidí.. S tím se počítá.

frapik
17. říj 2014

Děvčata psychologické cvičení, zkuste si představit, že vám řeknou - maminko bude jich pět! Tvl propukla bych v usedavý pláč. Fakt to musí s psychikou pořádně zamávat. Těžko odhadnout, jak bych se pak chovala.... 🙄

nonacek
17. říj 2014

@tria002 souhlasim bohužel to je fakt,ale většina tyhle komunity tak funguje,,a vychází jim to tak nějak

nonacek
17. říj 2014

@frapik to je taky fakt

frapik
17. říj 2014

@nonacek já sem jednou prohlásila, že pokud se chcete zorientovat v dávkách, je dobrý hodit řeč s romama, hned mě za to začli diskutující kamenovat, ale já to myslela v dobrym, mě takhle jedna romka poradila věc o níž sem neměla ani ponětí a ani se na sociálce nikdo neobtěžoval mě o tom informovat! Oni jsou na jednu strany chytrý, dokážou se rychle zorientovat, co kde a jak.

Strana