icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

78marcela
22. říj 2014

@kaijko a to i přesto, ze jsem svobodná a bez děti a mám velký daně a ještě z toho platím zdravotní a sociální.🙂 🙂
a to ještě třikrát protože mám tři hlavní pracovní poměry. A pak ty prachy z mých velkých daní svobodné bezdětné jdou na tyhle ty a jim podobný. Achich ouvej.
No nic, jdu spát, ráno vstávám do práce. Někdo dělat musí, ať se má paní matinka od Sasi dobře.

enidka
22. říj 2014

@78marcela jo to já se jí jako nezastávám 😀 jen jsem věděla,že prostě někde v práci byla 🙂 jak dlouho netuším 😀 a jen tak pro zajímavost,já makám od 20ti takže 7 let,dělám masérku v lázních,takže žádnej med a díky vyčůranosti poslední zaměstnavatelky,která mi neproplácela hodiny atd. mám rodičák jen o fous vyšší jak ona (mám ho na 3 roky) 😀 😀

kaijko
22. říj 2014

@78marcela jj, je super vedet, ze vlastne my pracujici "zivime" ty co do prace jit nechteji.. My byli totiz vychovani v tom, ze slusny clovek si na sebe vydela sam (nemluvim ted o tech co pracovat nemuzou-opravdu nemuzou ze zdravotnich duvodu!!).. No, tak nejak porad doufam, ze uz to pani a damy nahore rozseknou..Ale tak, aby zase na tom nebyli biti Ti opravdu nemocni :-/ Toho se, ale nedockam..

domiz
22. říj 2014

Dnešním dílem jsem změnila úplně názor!Hlavně teda na Sašu,její matka mě štvala od začátku a co předvedla v tom dnešním díle!Bych ji nafackovala a přesvědčila mě,že jsou všichni stejní!!! A aspon někdo si na nás v tomhle státě vzpomene,no to si dělá srandu,ne?Spoustu lidí jim dobrovolně pomohlo a nemuseli přece.Já vím,že je to masakr,vůbec jim nezávidím..

78marcela
22. říj 2014

@kaijko je to utopie, tahle představa. Kdyby na to člověk myslel, jak to tady funguje, tak by se musel zbláznit. Jenže jak z toho ven, to netuším, takže naším zákonodárcům nemůžu vyčítat to, jak to funguje. I když... Jednou tady byl systém, kdy všichni museli pracovat. A opravdu drtiva většina (výjimky byly jsou a budou) tak teda pracovala. Jak se jim to podařilo?
@enidka taky jsi neměla mateřskou? Jinak rodícak je přece daný na tři roky 7600. Pokud jsi brala mateřskou. Pokud ne, tak jsi čerpala rodícak dříve a tím pádem se to rozpočítá.
No jsou případy, kdy si to nezaviní člověk sám. Ale u Sasi to není ten případ, protože umím aspoň trochu počítat.

sisinka74
23. říj 2014

@78marcela kdybych dostala to co oni,tak dekuji a klepu hlavou o chodnik i mimo dily 😀

Jinak pro fanousky teto povedene rodinky: Opravdu jim nezavidim a uz ted je mi nas, nas co makame poctive cely zivot,lito. Tohle budem zivit az do konce. Kez bych se pletla a z deti vyrostly sporadani obcane. Ale to by musely mit jiny vzor,ne jako svou babicku.

denca1988
Odpověď byla odstraněná
hanulkapal
23. říj 2014

@denca1988 Myslím, že jim není co závidět. Řadím se mezi ty socky, protože pracovat momentálně nemůžu a ne, opravdu se nemám líp jak pracující člověk, mám sotva na nájem. A propo, tento dokument je o paterčatech, ne o etnických menšinách/většinách, takže tvůj komentář nechápu.

sisinka74
23. říj 2014

@hanulkapal ale ja ho tak trochu chapu, ona denca to vidi do budoucna docela vystizne. Jedine, co nechapu, proc se hned mluvi o zavideni, kdyz zrovna s necim nesympatizujj.
Sama pises, ze MOMENTALNE nemuzes pracovat. Jenze oni pracovat muzou, ale nechteji. A to je velky rozdil. Vyziraji nas a jeste se nam smejou a stat je v tom jen podporuje.
K rodince:
Nezavidim jim, neni co. Ale kritizuji jejich neuctu, aroganci, vecne natazenou ruku a hlavne od Sasi takovy ten trochu prechytraly a zaroven ukrivdeny projev.

hanulkapal
23. říj 2014

@sisinka74 Máš pravdu, z příspěvku jsem usoudila, že denca si stěžuje na nespravedlnost, nebrala jsem to doslova tak, že závidí. Psala jsem to obrazně řečeno, že jim není co závidět (myslím tu situaci, postarat se o šest dětí není podle mě žádná sranda ani pro běžně pracující rodinu..). Jelikož teď mám srovnání, jak jsem si vedla, když jsem pracovala a když jsem bez práce, tak jsem trochu alergická na téma "socky" a jak se mají dobře ti, co nepracují, nechci paušalizovat, ale není to vždy tak. Asi fakt záleží, kdo si co "vyřve".

sisinka74
23. říj 2014

@hanulkapal no to jsi napsala vystizne:"Kdo si co vyrve" 😀

kaliali
23. říj 2014

Hezky to ukázali celému národu 😀 umí jenom řvát jak chtějí pracovat a nikdo jim práci nechce dat, protože jsou cikáni 😀 jak to je doopravdy ukázali sami...zvláštní, že Tonda pracuje bez ohledu na barvu pletí, takže sečteno podtrzeno, kdo pracovat chce, tak prostě pracuje 🙂

evulina77
23. říj 2014

@denca1988 no tak to je silné kafe. Prosím tě, přečti si pořádně, co jsi vypotila. Není ti ze sebe zle?!!!! Mě teda aspoň jo. Kdo jsi, aby jsi určovala, kdo na světě může nebo nemůže být? Třeba taky nežiješ podle představ ostatních, tak že i s tebou by bylo potřeba "spravit pořádky"...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

privka1984
23. říj 2014

@denca1988 V dnesni dobe muzete byt rada, ze mate takovou praci, pri ktere jste dobre placena a nepovysujte se nad ostatni. V dnesni dobe byt bez prace, je hrozny a vubec to lidem nezavidim. Chcete u vlady Hitlera? Zajimave?! Protoze kdyby zustal u vlady, tak tu asi take nejste ani vy. Dalsi v poradi byli Slovane. Pekny den. Dodavam, ze nejsem jine etnikum a mam trvale zamestani a pobiram rodicovsky prispevek, nic vic. Kdyz se maji lepe, odejdete z prace a vyridte si davky.

nov777
23. říj 2014

@denca1988 Skoda, ze nejde cestovat v case. Zaslouzila byste wellness vikend v koncentraku. Pak byste si takove hloupe hlasky odpustila. Doufam, ze v dnesni generaci nevyrusta dost lidi s timhle postojem. Dost na tom, ze timhle krmite sve deti.

dokument
23. říj 2014

@kaijko prosim te, rodicak mame vsichni stejnej, po nejake dobe, pokud si nezvolis sama kratsi rodicovskou nez jsou 4 roky (nebo 3 roky?), tak se ti ta castka snizi na pulku (ale to je jen vec rozdeleni tech penez, ve vysledku dostanou vsichni to same). Ja mam odpracovano dvacet let pred rodicovskou a taky jsem nemela materskou, protoze jsem posledni 4 roky byla osvc a nikdo mi na urade nerekl, ze mam taky platit dobrovolne nemocenske pojisteni, a kdyz jsem si to chtela platit pak v tehotenstvi, tak me pani od toho zrazovala a ptala se, co me k tomu vede... a 15 let jsem odvadela do systemu dane, zdravotni, socialni i nemocenskou jako zamestnanec.. Kdybych si nepozadala o rodicak na manzeluv plat, tak to mam stejne jak ona a nemuzu si vybirat. Proste ze 7 600 se ji to krati na 3800 nebo tak nejak to je a nebo pozadala na manzela a tam to ma nejak jinak rozdeleny, ale taky se ji to snizi pokud ted mela trosku "vyssi" castku.

Ale tady je hodne nezamestnanych mamimek, co nemaji odpracovano ani ň a nebo po prvni materske nemuzou najit praci, tak jdou na druhou. A hodne maminek tady s rodicakem pocita jako se samozrejmosti. Pritom je to socialni davka, kterou dostavame jen diky solidarite, nastaveni socialniho systemu. Nic, co bychom si mohli narokovat (moralne). Takze trosku se podivat na sebe kritickyma ocima by taky neskodilo.

Jinak do diskuse. Ja si taky praci na pracaku vybirala (ale mohla jsem...nakonec jsem si stejne vzdy nasla sama neco lepsiho, oni na pracaku taky nabizeji kolikrat desnou praci, to jsem se modlila, aby mi ta firma dala razitko, ze me nechce nekdy). Ale zase takhle kdyz uz ona tam stejne je a tu praci odvede, dostane prece vic nez nejaky zivotni minimum, takze to jsem si rikala, ze proste pani je pitoma a hotovo. Treba delala drahoty jen tak na oko 😀 ja nevim, jen me to nasi.a vic a vic, cely se mi to zda od zacatku blby. Ja to mam jeste vecer pusteny s titulkama, abych nerusila malyho pri usinani, takze nastesti neslysim tu intonaci a nerozciluje me to tolik 😀 No proste to beru, ze oni maji nejakou svou kulturu. Pet deti bych fakt nechtela. Ale dnes v noci se mi zdal sen, ze by se mi to mohlo stat a vzbudila jsem se cela zpocena hruzou 😀

dokument
23. říj 2014

@78marcela no ze museli vsichni pracovat se podarilo tak, ze kdyz jsi nepracovala, byla jsi prizivnik a to byl trestny cin. To ale taky neni idealni reseni.

renca_hanych
23. říj 2014

ahoj holky, já dokomunet sleduju a pravidelně pročítám všechny vaše příspěvky - já obecně tyhle časosběrný dokumenty miluju at jsou o čemkoliv, je to zajímavý. Včera jsem byla ráda že ukázali mimča, jak si s nima hrají, povídají, jsou to bobánci. Ale největší ostudu si udělala mamina/babička, protože to je přesně jejich povaha. Skoro 3 roky jsem pracovala s těmito občany v občanské poradně, rok "s nimi" bydlela v Brně v jejich ghetu, no nebylo to tak zlé ale nic to nemění na faktu že to je přesně jejich myšlení. Jen ukázala všem, že tohle je u nich norma. Být evidovaná, čekat, brát peníze od státu, a dokonce si vybírat? Ono jí totiž muselo být hned jasný, že to co dostane od státu jí pokryje právě to zaměstnání, o to by asi nešlo ale ona už v očích úřadů nebude v hmotné nouzi 😝 Nejsou všichni stejní ale...Paterčátka jsou krásná, Saša je moc pěkná mamina, divím se a trochu závidím že vypadá tak dobře 😉 , tatka je podle mě správnej chlap, myslím z té otcovské stránky a jinak? stejně celý život to bude o tom, kdo nám co dá? my si ted koupíme to a to a peníze? nejsou? budou! já tady otáčím každou kačku a snažím se být nezávislá, ikdyž jsem už tím že beru rodičák. Netuším kolik měsíčně je život může stát ale musí to být šílená částka, která se bohužel nebude zmenšovat ale bude narůstat do astronomických částek - nástup do školky, školy, kroužky, už jen nákup bot, oblečení pokud bude kupovat vše nové 😝 to je prostě šílené, myslím že takových 25-30 let než se děti "osamostatní" tak mají co dělat - už třeba jen v tom shánění sponzorů, sami to zvládnout prostě nemůžou. Určitě mají nějakou rezervu, protože podle mě by z nich už dávno byli bezdomovci 😔 a za to ty děti určitě nemůžou

valik
23. říj 2014

@jika10 Myslím, že bokem dělat nebude, spíš pobírá další peníze jako například příspěvek na bydlení a jiné... A dohromady to bude nejspíš převyšovat tu částku, kterou by si jako pečovatelka vydělala a o všechny příspěvky díky tomu přijde. 😉
Taky jsem zklamaná víc a víc. Myslím, že Saša by měla dostat mnohem větší rodičák - klidně pětkrát... (stejně jako ostatní maminky vícerčat) a pečovatelky k tomu, protože jeden se o pět mimin nepostará. K tomu jednorázový příspěvek na výbavičku nebo školní pomůcky. A šlus. Tím by na tom byla stějně jako ostatní maminky. A pak by hospodařila jako my ostatní.... Stát to dělá nějak divně. Motá se kolem ní tolik lidí. Nechápu, kolik těch koordinátorů tam vlastně je. Je mi líto maminek s vícerčaty, které na to koukají. Kolik toho asi tak dostaly maminky trojčátek a dvojčátek... Jestli si na ně taky někdo o vánocích vzpomněl s výživami a kašemi....

dokument
23. říj 2014

ja bych rekla, teda delalo to na me takovy dojem, ze ta babicka nechce prijit o nejaky prispevek na bydleni, kdyby mela vyplatu za pecovatelskou peci. To by pak prijem te rodiny - ona a manzel a ten syn je jejich? ten velkej. Tak treba nedosahuji nejake castky, aby na ten najem dosahli, pokud ona ma zivotni minimum nejaky 4 tis nebo kolik to je a ten pan nevim kolik ma, jestli stejne, nebo jestli bere duchod. A pak se jim doplaci prispevek na bydleni. Ale takhle kdyby brala plat 10 tis tak uz urcite na ten prispevek mit narok nebude. To si myslim, ze nechtela rict.

dokument
23. říj 2014

@valik ano, tak nez jsem to dopsala, tak to pises, presne, prispevek na bydleni asi pobiraji.

kaliali
23. říj 2014

Ale ona o žádné příspěvky nepřijde, bude ji dopolacený do stejné výše jako doted, pokud by byl výdělek nižší, bude mit pořád stejně, jen část bude mít ,,poctivě" odpracovanou

kaijko
23. říj 2014

@dokument resime tu dokument a tady je sloh jak jsi to mela Ty..No moc me to teda nezajima..Nebudu se tu dohadovat jak to je nebo neni, ale znama taky nepracovala a po nejake dobe se ji rodicak zmensil. A ja na to narazila jen kvuli tomu jak se tady za ne prali, ze jsou Ti co pracuji/pracovali 😀
@renca_hanych 25-30 let? 😀 Ja nevim, ale za me bylo normalni jit uz v 15ti na nejakou letni brigadku a vydelat si aspon nejakou kacku..A teda neverim, ze by sli na vysokou 😀 😀 Mozna prekvapi.. a i kdyby kolik lidi studuje a pracuje..Takze placnu do 18let to zrejme budou mit rodice tezke..Ale... kdyby nebyla Sasa takova nevdecna, tak verim, ze sponzoru by bylo vic..Ono sponzorsky dar neni "jen tak".. Nikdo nic nedela dneska za nic pro nic-a proc taky.. i kdyz si to pak zdani..A me by zeda nevadilo, ze dostanu um za tu "cenu" ze se nekde v reklame zmini o tom, ze ho piji moje deti-stejne jsou jejich ksichtiky proflakli v dokumentu, novinach,...

renca_hanych
23. říj 2014

@kaijko ano, pro tebe by to normální bylo, ale sama tomu nevěřím. Bylo spíš s nadsázkou, že zkrátka většinu svýho života budou rodiče mít co dělat 😉 mají a budou to mít sakra složitý a absolutně jim to nezávidím. Jediný co si přeju aby jejich děti byly zdravé a byly dál spokojená rodina, navenek na mě tak půspbí, semknutě a štastně 😉 V podstatě Saša bude nezaměstnatelná - to je taky vidina, pro mě by to bylo hrozný, do práce se už těším. Doma s dětma jsem moc ráda ale je třeba nechat mozek a ruce zregenerovat něčím jiným než jen dětma 😀 Neumím si představit, jak ji s 6ti dětma zaměstnají, děti budou marodit apod, je to v celku začarovaný kruh.

nov777
23. říj 2014

@kaijko rodicak je stejna castka pro vsechny. Zalezi jenom na tom, jak si ho rozlozis. Zmensovat ti ho nikdo nemuze. A nepletes si materskou a rodicak? Materska totiz byva vic nez rodicak a tu ma kazdej jinou.

dokument
23. říj 2014

@kaijko hele, a me nezajimaji zase tvoje nenavistny kecy o tom, ze nepracovala a proc teda dostava rodicak 😀
ale je logicky, ze takovy lidi jako jsi ty zajima jen to, co chteji ... 😀 je nezajima jak to je. Uvedla jsem ti priklad, na ktery totiz nemas co rict. Ze nekdo pracuje dele nez ty (pravdepodobne) a muze byt ve stejne situaci, jako nekdo, kdo nepracuje.

kaijko
23. říj 2014

@nov777 kdyz jsi nedelala, tak Ti ho daji na 4roky. To myslim.. A tim se ki pak castka zmensi, kdyz si na start nechala posilat vic.. Nevim jak to maji..A nema cenu se tady o to prit..

kaijko
23. říj 2014

@dokument me nejde o to kdo jak dlouho pracoval..Kazdy ma na rodicak narok a tak to je..Me slo o socialni davky na ktere vsichni narok nemame a jdou z nasich dani. A o to jak tu vsichni Sasu branili, ze je sporadany pracujici obcan..To Ti mam jako zavidet, ze jsi pracovala dyl?? Nebo coo? Vubec nechapu o co Ti jde. Nebo Ti mame zatleskat, ze sis udelala dite v pozdejsim veku? 😀 By me zajimalo kdo tady z Vas co je tu branite a litujete jim poslali dar, financni obnos...!!! Umite tu jen zvanit o nejake solidarite a prd z toho..

dokument
23. říj 2014

@kaliali ja si prave myslim, ze by na ten prispevek uz nedosahla. Kdyby mela plat treba 10 tis a manzel dejme tomu zivotni minimum, tak by asi na najem meli a tak by jim nesel prispevek. Pocita se to za cely prijem domacnosti a jejich clenu. Ale nevim presne zda se k tomu pocita nejake minimum co ti musi zustat na jidlo a tak, to nevim. Pokud by jeji prijem byl nizsi a v souctu s manzelem by to porad nedosahlo na najem, tak by ji urcite porad neco doplaceli, ale asi v jine vysi (nizsi, aby doplatili najem).

kaijko
23. říj 2014

A jestli tady nekomu prijde normalni co predvedli v poslednim dilu, tak je to fakt mazec!! Kbybychom se takhle chovali vsichni, tak by to tu vypadalo..

Strana