Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@wolfgang Rozměrné auto? Jaké? Těch 400 tisíc mi zase nepřijde tolik, když je to na 5 dětí, Pokud by dostala rodičovskou na každé zvlášť (kdyby je měla postupně), tak by od státu dostala přes milion automaticky. Jinak dokument se mi už vůbec nelíbí, jak je natočený, o životě dětí minimum......
@lenicka07 ale já to takhle leni nemyslím...já je tady na začátku bránila....a celekm dost a nejen tady...
ted mi jen přijde, že Saša nepochválí nikoho.....to je celé....
ani netvrdím, že je vpořádku, že se mimi ocitlo na zemi...ale máme vyjádření pouze saši, ne paní, které se to stalo....a v závěru zase by nemělo být bráno tak, že Saša je romka, tak pozor, aby to nebyla diskriminace....
sama za sebe - mě je uplně putna kdo je a z jaké je rodiny...jen když bych si představila, že moje díte by bylo pečovatelka a tohle se stalo, tak mi to nepřijde fer....nebo i mě kdyby se to stalo....nikdo nejsme neomylný a to že se stane chyba, je ano smutné, ale nemyslím si, že by za to zasloužila takový pranýř.....
i si představ, že by to byla bílá rodina....a vyfackovala by ošetřovatelku??? nebo i takovým způsobem kritizvala...
mě se stala v porodnici taky chyba a přestože jsem byla na personál naštvaná, když to udělaly, mohla jsem se na tom otočit několikrát a docela ve velkém a uspěla bych, neb to byl jasný argument a sestra mohla mít podmínku nebo vyhazov.....ale i když mě štvala, prostě jsem to neudělala.....pokud chci pomoct, neříkám nechat si sr.t na hlavu, ale Saša sama chce pochopení....ale poslední dobou kohom pochvália? Cždyt tu terenní pracovnici chtěla vyhodit jen proto, že nemela v pracovní nápni žehlení a odmítla žehlit....a to jim stejne pomáhá s detmi i když nemusí a ba naopak nemá.....ona tam není od hlídání.....myslím tu tmavovlasou.....a saša na ní pošle maminku, taínka a když stejne nežehlí, chce s ní rozvázat pracovní poměr?? To mi taky nepřijde fer....a je mi opravdu jedno, zda je to romka nebo ne.....
@lenicka07 ale rozumíš, nemůžeš mít vícerčata a chtít po státu byt, auto atd atd....ano, má pomoci, ale nemůže zase rozdávat byty vícerčatům.....
vezmi si paní, co bude mít dve deti, bude chtít ještě jedno a budou to trojčata....a stát jim dá byt, auto atd?
Já vím, že si to Saša nevybrala....ale zase ji to neopravnuje k tomu, aby to vyžadovala.....
mě tam chybí alespon pochvala a taková vdečnost....neříkám, že si z toho má sednout na zadek....ale y její rozumy si nekdy může odpustit...
jak jsem psala, nikdo není dokonalý....ani já, ani saša, prstě nikdo...a mě od sašy i jeji rodiny začíná chybet tolerance.....snaha chápat ostatní.....je to jen samé já já já já,.,,,,a my to máme špatně......na nás jsou zlí.....a samotnou mě to mrzí, fakt jsem jim fandila....
@tarra27 právě proto bych je nechala ať si jí vyberou sami, dala bych jim příspěvek... jinak chyba je fakt na obou stranách. Rodina to v lecčems přehání, ale systém je prostě špatný. Jelikož těch případů je málo, tak se na to kašle a výsledek je takový. Jelikož jsem to slyšela i jinde, tak mě to utvrzuje v tom, že to prostě nefunguje jak má...
@tarra27 já za sebe musím říct, že mít na krku 6 dětí, tak asi poslední o čem přemýšlím je být neustále na všechny milá, tolerantní, vděčná atd. Myslím že bych koukala jen abych to nějak přežila... 😝 S nervama bych byla asi tak v háji, že by mi to bylo už asi úplně jedno, jestli se někomu zdám taková nebo maková...
Ja nechapu jak se jich tu muze jeste nekdo zastavat 😀 My jsme narod blbounu fakt 😀 Ohledne pecovatelek si to udelali sami. A divim se, ze jim tam jeste nejaka prijde. I kdyby coby, tak si nemuze dovolit nekoho sfackovat. A ruku na srdce!!! ktere z Vas se nikdy nestalo, ze by se dite uhodilo, spadlo,.... Proste se to stane a nejdulezitejsi je, ze je pote zdrave! I me se to stalo a kupodivu me chlap za to nesfackoval 😨 😕 😀
Zkoukla jsem jine pribehy vicercat, maminek v nouzy,... ale nikdo nebyl tak drzi jako jsou oni.. A byli skromni 🙂 Tem bychom meli pomahat! Tem co bojuji s nemoci a nemaji moznost jit do prace..
Nezda se mi malo dostat byt (i kdyz podnajem..), 400tis na ucet, sponzorske dary-mj postylky, obleveni, UM, pleny, susicka (nechapu proc furt prudi s zehlenim) ...... je toho spousta. Vlastne nic na deti nekupovali.. Proc by jste jim porad chteli davat miliony??? Nikdo z te rodiny nepracuje a jen bere. Delaji se pro ne vyjimky v zakone 😕 A znovu se opakuji!!! Tak se o ne postarejte vy co nadavate na nas stat. Bezte jim hlidat prcky za tu cenu, ze dostanete po papuli 😀 Ktera z Vas jim poskytla nejakou pomoc?! Vsichni jsou zdravy a to je dulezite!
@tarra27 ale nezapomeň že v dokumentu je zachyceno vždy jen pár momentů, každodenní život bez kamer může být úplně jinačí. Když si vezmu že by např. naši rodinu někdo natáčel a pak z toho vybral okamžiky kdy se hádáme (a to se hádáme málokdy 🙂 tak to bude vypadat že se hádáme pořád 🙂 Takže vlastně nikdo nemůže vědět jestli Saša kritizuje celý den, nebo jestli vybrali pár okamžiků kdy byla s nervama v háji a něco blbýho řekla...
@lenicka07 nemá to snadný, ale zase ji nemůžeme neustále omlouvat..a říkát má toho hodně....
to ji neopravnuje k tomu, aby většinu věcí brala jako samozřejmost a jen kritizovala....
ano, dokument je sestříhaný....ale viděla jsi sama doma? jak mluvila tam? taky hned vyrukovala s tím, jak je na tom špatně, že problém s ošetřovatelkama...nebo pořád říká, jak si lidi myslí, co vše nedostanou...nebo i kolem vánoc - aspon nekdo si vzpomel.....to mi přišlo po tom všem trošku jako drzost....jako myslí na ní dost lidí, posílají peníze, dávají hmotné dary....a tohle se mi na ní moc nelíbí.....
jak jsme psala, já začínám mít dojem, že trošku vysírá....a i to, jak chtela vyhodit tu paní kvuli žehlení.....ta paní mi přijde prostě fajn...
system v čr není ideální, ale nemám dojem, že by saša se svoji rodinou byli u čáry, kde se neposunuly pro ně hranice a pravidla, naopak.....snaží se všichni.....
@tarra27 já vidím problém i v tom, že spoustu věcí se z dokumentu prostě nedozvíme. S těmi pečovatelkami to trochu nechápu ... ze začátku jsem měla dojem že si Saša stěžovala, že je problém ten, že se tam střídá mnoho osob. Přišlo mi to jako problém té služby, než aby byl důvod ten, že tam nikdo nevydrží. Ale nevím, třeba jsem to blbě pochopila nebo se to později změnilo. Mě se ten dokument pokud jde o fakta, moc nelíbí. Pořád to jen vyvolává spekulace. Cílem mělo být zmapování situace v rodině vícerčat a snaha o nějakou změnu zákona, takže ta faktická stránka by tam měla být dobře podchycená, ale není...
@lenicka07 ona jeden díl chváila jednu nebo dve a pakj už nikoho a jen problemy problemy problemy....pak šla k te rodine, kde meli trojčata a přišlo mi, že si chtěla zase stěžovat a opět vytáhla pečovatelky...
jako má to težký, ale nejsem si jistá, zda je to tím dokumentem, ale mě přestává Saša připadat jako soudná....
rozumíš, já ji chápu a v závěru i že vyšilovala, že jim spadlo decko....ale že hned její máma poletí a dá ji přes pusu to je brutální...
já si fakt představim moje dítě, že by u nich pracovalo.....nevadilo by mi, že delá jakoby u romů, to vůbec ne, ale spíš jak by o mém dítěti mluvili, jak by se k němu chovali.....to by mě osobně teda vadilo...
nehlede na to, že vadilo by to asi i saše, kdyby se nekdo takhle choval k jejím detem, až by byly dospělé....a vadilo by zcela jistě i její máme, kdyby se nekdo choval k saše takhle...
jsem toho názoru, že se máme všichni chovat k lidem tak, jak bbychom si přáli, aby se kdokoliv jiný choval k nám, potažmo k našim detem....
je fakt, tohle je dokument nedokument......já to nechci hodnotit z dálky....ale myslím si, že nikdo nejsme dokonalý a i tak dejme tomu benevolentní máme být tedy k saše ale stejne tak k pečovatelkám....
jen proto, že jsou zamestnaný neznamená, že si k nim každý muže dovolit cokoliv.....
jako jestliže jsme kritičtí k pečovatelkám a celemu personálu tam, tak v tom případě teda stejný metr na sašu...
a ne omlouvat sašu jaký je chudák a pečovatelky a všichni ostatní jsou hrozní a svet je saše nespravedlivý.........
já začínám mít trochu obavy, že saša už si nevidí do pusy.....není nikoho povinnost jim dávat víc lidí, dávat navíc věci atd.....že to ostatní dělají je hezké, správné, ale nelze z toho delat povinnost.....
nejsem proto saše ale nechci hanět všechny ostatní.....a hledat chyby jen u nich...
@tarra27 souhlasím, každá mince má dvě strany, já jim pořád fandím v tom smyslu, že jim přeju aby to přežili, všichni, myslím doslova, je to masakr. Saša kolem sebe kope a ani se nedivím ale na druhou stranu, ruku na srdce, nám taky nikdo nepomáhá a nepomůže...Pečovatelky bych vybírat nedovolila @lenicka, vím jak to myslíš, aby si sedly apod...ale se Sašou, resp. babičkou vyjít moc nejde a podlemě by na někom vždy viděly něco "špatného"...budto pomoc potřebuju a chcu a beru tu jaká mi je nabádnuta a nebo "držím hubu" a krok a snažím se sám ikdyž jim je jsný že sami to prostě zvládnout nemůžou, no kdy by to taky dal......
nedávno jsem narazila na nějaký fotoblog paní tady na koníkovi co má 6 dětí, zapomněla jsem nick, kdyby měla čas a chut bylo by fajn kdyby popsala jejich den, jasně u nich jsu děti ne naráz, postupně ale ne s velkým věkoým rozdílem, ale podle mě to je taky záhul, jak časově, finančně apod...(je to jiná situace) ale pro mě jen ta představa 6 dětí, jak se každýmu věnovat, jak každýho pomazlit spravedlivě apod, no mazec
PS jako vždy paterčta jsou bobánci k pomuchlání, budiž jim dobře, at jsou zdravé! 😉
@tarra27 Pockej, ale ony ty pecovatelky jsou profesionalky, ktere by tu praci mely zvladat uz proto, ze jsou za to placene. Takze ja treba kritizuju jejich praci. U Sase je to prece jine, ona neni v zamestnani, to je jeji soukromy zivot (i kdyz na to koukame v tv). Navic je v dost nestandartni situaci, takze postavit ji a pecovatelky vedle sebe a kritizovat stejne snad ani nejde. Kdyz nic jineho, tak je oproti nic vyrazne mladsi.
@nov777 jenže pečovatelská služba nené domácí péče....pečovatelka není zdravotní sestra....
pečovatelská služba má zajít nakupit, donest obed, do lekarny, pomáhat uklidit....v pečovatelské službě není zdravotní sestra....nepracují tam...od toho jsou agentury domácí péče, tam pracují zdravotní sestry....
a saša nepotřebuje zdravotní sestru....
v pečovatelské sluižbě může pracvat žena, kterán sama nemá deti a nemá zkušenosti s detma..
čímž netvrdím, že ty říkáš, že to musí být zdr sestra.....jen že s detmi nemusí mít žádné zkušenosti...
a za ty prachy co delají, bych šla klidne delat do kauflandu za pokladnu a možná bych na tom byla líp
@renca_hanych Jestli to chapu spravne, tak lenicka to myslela tak, ze by jim nalezela castka na porizeni pecovatelky a oni by si ji sami sehnali, vybrali, platili. To mi prijde vic nez rozumne. Uz jen proto, ze by se citili odpovedni zs vyber a pokud by se jim nelibila, museli by zase sami hledat dalsi. Stat by nemusel mit vlsstni zamestnane pecovatelky, nebyla by obri adminustrativa a ve finale by to urcite vyslo levneji.
@tarra27 Hele, na to, aby mi decko nespadlo nepotrebuju byt ani zdravotni sestra ani jinak vyskolena, na myti podlahy a zjisteni, ze dite nemam nechat v pokadenym bodycku snad taky vyssi divci nepotrebuju. Prece to, ze to nejsou zdravotni sestry a jsou spatne placene neni zadna omluva. A osobne neberu poszoj: Malo me plati, odvadim nekvalitni praci, muzou byt radi, ze tu jsem. Kdyz nejsem v praci spokojena, resim to.
@nov777 takhle jsem to nemyslela....samozřejmě za práci mají zaplaceno, mají ji odvádet co nejlíp...ale nápln pečovatelské služby není v tom se jim starat o 5 detí....jako že tam dají jednu paní a bude kmitat jak o život.....
navíc ony mají vypomoct, nikoliv delat práci za ní...a pokud pečovatelka nezajistila dítě, díky Bohu nic se mu enstalo, ale když nemá zkušenosti s deckama, natož miminama, nemůžu jí to mít za zlé....pochybuji,že to udelala naschvál.....tak proč tolik špíny na ně?? natož facky??? kde to jsme....
já jsem u toho nebyla, ale proč by paní nechala na gauči decko?? mohla saša klidne volat.....šla pro krabici, ale necmí nic nosit....
já se nezastávám ani jedné.....nebyli jsme u toho.....a i proto bych nebyla na pečovatelky tak kritická....
@tarra27 Ja jsem prehnane kriticka k lidem, kteri nezvladaji svou praci a asi se v tomhle nezmenim. Proto radsi odmitam zakazky, nez bych nekoho zamestnala. Asi bych mela taky potrebu je fackovat 😉 😉 😉
Podle me jsou blbiny jako spatne umyta flaska nebo polity gauc a pak jsou situace, kdy si muze dite opravdu ublizit a to ja nedokazu byt velkorysa. Ano, nikdo nevi, jak to bylo, ale faktem je, ze to dite spadlo.
A i clovek zcela bez deti a bez zkusenisti s nimi snad chape, ze dite spadne, kdyz poleze ke kraji. To uz chape i nas triletak.
@nov777 a tobě nikdy nespadlo dítě? já si myslela, že me nidky spadnout nemůže a spadlo.....
upřímně řečeno, byla jsem dřív taky nekompromisní...ale prostě co mám deti a čím jsem starší, tak jsem mírnější, asi i proto, že si představím svoje děti, že když se jim neco nepovede, neudelají to cílene, to se proste stane, tak bych byla ráda, kdyby to taky řešil zamestnavatel třeba domliuvou...pozvat si je a říci, heled, tohle je pruser, to se nesmí opakovat.....nekompromisne, víš co se mohlo stát??? jako udelat neco, nepřecházet to, ale zase jsme lidi...pokud vidím, že pečovatelce to je u ...zadnice 😀 tak si piš, že udelám točo...ale pokud vidím, že ji t rápí, je hotová a vím, že to neudelala schválně, tak ji domluvím, ale na druhou stranu nezlob se na mě, ale aby ji v zamestaní napadla bába, to je prostě vrchol.....to je proste drzost a nehoráznost...
mě chybíé trochu pochopení z rodiny od sašy...oni chtejí, aby je všichni chápali, ale sami pro okolí nepřivřou oko za nic.... 😉 a to mě na nich mrzí....navíc já si myslím, že se lidi snaží jim pomoct, jak v domácnostech, posílají peníze, hmotnmé dary atd....a v záveru i pečovatelek tam je víc, terenní pracovnice...jako nikdo se na ně nevykašlal.....
😉 tak tohle mě spíš ted poslední dobou tak přijde...jinak jsem je bránila taky....
@tarra27 Ne, nespadlo. Asi jsem mela stesti.
U tech pecovatelek se vazne neshodnem. Mam osobni zkusenost se trema, jedna peklo peklo a ty dve proste uzasne zenske a taky se jim nikdy nic takoveho nepovedlo. Svedomite, umi to s detma, vzdycky me sokuji, kdyz udelaji neco, co po nich nikdo nepozaduje, ale delaji to z vlastni vule nebo proto, ze deti projevily prani.
Je pravda, ze tech lidi maji k dispozici hodne a to je mozna taky soucast problemu. Sladit dva az tri lidi je mnohem snazsi nez tym dvaceti, kteri si tam podavaji dvere.
V zadnem pripade neobhajuju to, ze ji babicka nafackovala. To je uplne mimo. Me prijdou mimo i hadky a ty vystupy okolo.
@nov777 to je pečovatelky to samé co sestry....jedna čůza, kterou nesnáší nikdo....jedna normál, průmer...a jedná báječná, sice třeba i přísnější, ale dokáže to podat tak, že ji lidi mají rádi....
já se přiznám jsem zdr sestra a začátky jsem měla fakt krušné....nakonec jsem ráda, že jsem získala báječnou praxi i zkušenost....a asi po dvou letech jsem se cítila dobrá, 😀 a vše bylo podle předpisu, z ničeho jsem neslevila, vše podle předpisů....a časem jsem si uvedomila, že se chovám jak pipka 😀 😀 začala jsem to tak nějak změkčovat - nemyslím zanedbávat...to vše bylo tip top....ale když šlo slevit třeba u návštěv nebo prostě u věcí, který alespon trochu šly, tak jsem to udelala...a tak mě z toho bylo víc dobřehledat důvody, proč druhé pochopit a snažit se jim vyjít vstříc....
njn... 😉
@tarra27 Aha, tak to chapu. Kazdej na to koukame osobitym pohledem. Ja si dost vybavuju tu pipi, co byla u nas a asi si ji i projektuju do tech pecovatelek. Doted kdyz ji potkam, tak jsem vytocena 😉 😉 Zase nektere primo tam mi prijdou fajn, sympaticke a tak.
Je opravdu slozite najit idealni kombinaci lidskosti a profesionality, bojuju s tim kazdy den. Obcas mi to dava slusne zabrat.

@tarra27 Mě se prostě nelíbí ten systém... u jiných služeb a péče je, že když se ti něco nelíbí, jdeš jinam. Tady ti stát určí pečovatelku. Nemůžeš si vybrat. Jde o osobu, která tráví tolik času v rodině, jde tam o důvěru atd. a nemůžeš do výběru kecat. Mě to přijde špatné. Je to vážný zásah do soukromí, musí si prostě ti lidé padnout do noty. Chyba je asi na obou stranách, to jo. Ale mě by se líbila taková zákonná úprava, že by dostali příspěvek na pečovatelku a vybrali by si dle svého gusta. Jako to mají např. staří a bezmocní lidé.