Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@ange_de_la_morte Tak ja netvrdim, ze to, jak to mame my, by melo byt narizene. Nam to takhle sedi, ale nikomu to nenutim.
@tarra27 : holt je to prostě jiná mentalita 😀 , já bych tam jako pečovatelka nevydržela ani týden
@nov777 : hlavně jak to vyhovuje vám a hlavně ! vašim dětem
@ange_de_la_morte Jen tak pro upresneni. Pani na hlidani mame na vykryti mezer tj. na dobu, kdy ja potrebuju odejit a nez se manzel vrati z prace. Prakticky je to o tom, ze dvakrat v tydnu vezme dezi na prochazku pani na hlidani a ne my. Nerekla bych, ze to detem nejak dramaticky ublizuje. Nam to vyhovuje zahrnuje manzela, me a deti. Zrovna ted mam pocit, ze se nejstarsim synem ( ma tri) travim ja a manzel vyrazne vic casu, nez vetsina matek v okoli, ktere soupnou dite do skolky. To je ale off topic.
@nov777 : máte to asi dobře zařízené, můj manžel nemá ,,mezery ,, je v práci každý den od 6 do 20 přibližně ( většinou i víkendy). takže kdybych já pracovala, tak celou pracovní dobu by byl malý s paní na hlídání, a to bych asi nedala
@ange_de_la_morte Organizace je zaklad vseho. Takovou pracovbi dobu mel manzel taky, ale maji flexi, tak chodi mnohem driv nez na osmou a v pet je doma jako na koni. Taky dojizdi 15 minut, to dela hodne. Ja taky dojizdim 15 minut akorat na druhou stranu, jsem svym panem a spoustu prace vyridim doma mimo kancelar. Plus minus mam plnej uvazek a nemyslim, ze bych byla od deti vic, nez matky, co jim hlidaj babicky, kdyz jdou na kafe. Kazdej tu moznost nema a taky je to o penezich. Musi se to vyplatit.
@nov777 : máš je závislý na tom kolik toho mají - dělají hlavně státní zakázky a tam se hodně apelije na termíny, takže když nestíhaj ( že je jich málo) tak je v práci dokud to neudělá, poslední 3 týdny neměl ani den volna, ani půl den volna, babičky máme daleko, manžel do práce dojíždí 25km, u nás by to nešlo ani kdybych chtěla
@ange_de_la_morte Rikam pro kazdyho to neni.
no sašenka ,pokud ještě počítá s pomoci ,měla by se nad sebou zamyslet , přestat si pořád stěžovatt a prvotně udělat pořádek s matinkou ,protože to její chování začíná byt dost neunosné ,
Já se na to dívám i z té strany, že Saša zřejmě nezažila nikdy takový úspěch, který my zažíváme v zaměstanání, kdy se nám podaří vyřešit problém, projekt, apod. Tudíž podle mě nemá takovéto normální přirozené sebevědomí z toho, že i takovouto těžkou situaci může dobře vyřešit. Podle mě také je ve stresu z toho, že ví, že nemají šanci vyjít s penězi a má proto strach z budoucnosti a tak pořád mluví o tom, že nemají sponzora. Lidem to leze na nervy (možná z toho mají špatný pocit a nechtějí to slyšet?), chtějí být nerušeni reality show, kterou mohou kdykoliv vypnout a nebýt zatěžováni jejími problémy. Já nevím, kdybych byla v její situaci, asi bych také při každé příležitosti říkala, že mám strach, jak to s námi bude finančně v budoucnu. Ona to pojala tak, že třeba tím se nad ní slituje nějaký sponzor; někdo fikanější by šel na to méně průhledně a svého by dosáhl spíše než ona.
Osobně si myslím, že by stát měl poskytnout příspěvek na péči jak je to u nemohoucích osob. A nechat na matce ať si najde a najme pomocníky sama. Myslím si, že nějaká maminka po RD by pro ni, ale i pro jakoukoliv maminku vícerčat, byla přínosnější než paní, která měla dítě před dvaceti let. A i kdyby si zaměstnala rodinu - no a co (funguje to tak i u nemohoucích), aspoň by byli zaměstnaní a nebyli na dávkách.
Taky se mi nelíbí chování babičky. Ale kdyby si s ní udělala pořádek, tak by se na ni mohli rodiče vykašlat a to by byla pro ni katastrofa. I když se nám jejich chování nelíbí, tak jsou pro ni velkým přínosem.
Stejně tak, jak jí Klára říkala, že se musí zapojit celá rodina - bráchové apod. Ano, zní to logicky. Ale v kterých rodinách to tak funguje? Jsou to spíše výjimky. Nemyslím si, že díky tomu, že Saša má paterčata se z jejich sourozenců stanou uvědomělejší osoby než je zbytek populace.
Když se mi narodilo první dítě a bojovala jsem s kde čím, tak mně má máma vždy vyjadřovala podporu a říkala, že to zvládnem a ukazovala mi na příkladech z okolí, kdo měl taky podobné starosti a zvládl to. Tady toto mi u Sašiných rodičů chybí - říct, musíme to zvládnout. Ano, jsou zřejmě zvyklí žádat s nataženou rukou a čekat že jim stát pomůže, takže moc nemůžeme po Saše chtít, že bude uvědoměle se snažit si co nejvíce pomoci sama. Prostě reaguje tak jak to viděla v rodině. Stejně si myslím, že to na své možnosti zvládá dobře. Vždyť taková velká rodina, neustále nové pečovatelky, vždyť to je jak řízení malé firmy. A vy, které jste byly v řídící pozici jistě víte, jak složitá je práce s lidmi.
Taky se mi nelíbí, že to ČT podává jako dokument. Je to ale pořad do kterého zasahuje a navozuje umělé situace. Asi v 45 čísle časopisu Vlasty je rozhovor se Sašou a ta tam říká, že kdyby to bylo jenom o přebalování a krmení, tak by to nikoho nebavilo a proto se musely dát i jiné scény. A že díky ČT šla ke kartářce a zkoušela si svatební šaty. Takže to spíše splňuje kritéria reality show než dokumentu.
Nikoho neobhajuji, jejich chování mi není blízké jenom se na to dívám z pohledu, který jsem popsala.
@marketa233
Ale kamera tam není pořád, myslím že sotva jednou týdně. Kdoví, jak to vypadá, když jsou sami...
Maminka z Plzně - vděk, rodina paterčat - nevděk až běda, když se nevyspí oni, proč by se měl vyspat někdo jiný. Stále nepochopili, že rodiče jsou oni!! Saša se nosí jako královna a ostatní starejte se. Na kýlu se nejspíše bude vymlouvat do té doby, než půjdou děti do školy, ačkoliv jí již v minulém díle lékař říkal, že částečně už je "zahojená". Doufám, že jim nějaký sponzor přispěje na jednosměrnou letenku do USA či Kanady a bude klid.
...docela mě zajímá, co si tady přečtu po dnešním díle... mně to trochu už hnulo žlučí.
No po dnešku už jsem si jistá, že tvůrci dokumentu hodně "pracují" proti nim...ty návštěvy těch vděčných pokorných lidí s dvěma dvojčaty měly ukázat ten šílenej kontrast s touhle rodinou...
@carrie_b včera jsem si zrovna četla článek s ní ...byla na operaci kýly podruhé ta první se nazdařila...navíc psala...že v dokumentu to není úplně ona...že točit pořád dokola přebalování atd by nebavilo nikoho sledovat tak trošku hraje...ale jako víc to rozebírat nechci... 😉
@ffiinnkkaa fakt? Já jsem jí slyšela říkat, že ten dokument je realita, že lidi konečně uvidí jaká je pravda, tak si vyber 😉
@morgan já to četla v časopisu teď v úterý...rozhovor s ní...jako já se většinou nevyjadřuji fakt k nikomu koho neznám osobně...a všechny dokumenty v tv beru s rezervou...po dnešním díle...kdy tam těch pět dětí leželo a začalo naráz brečet....mě by asi kleplo
@ffiinnkkaa jo jo, to asi každýho 🙂
@ffiinnkkaa No koukat stále na to, jak přebaluje, to by diváky možná nebavilo... I když mně by přišlo normální, že by třeba přebalovala a u toho mluvila🙂. Ale když byli např. na 6měsíční prohlídce u lékaře s paterčaty, všichni svlékali, oblékali, drželi děti... Ona tam stála a rozkazovala. Já bych naopak stála u toho přebalovacího pultu v ordinaci a každé dítě s lékařem "probrala".
PPoPo dnešním díle,jsem znechucená.Fandila jsem Vám,ale už to přeháníte.Měli by jste být vděčni. ☹
V dnešním díle jediná scéna, která ukazuje něco z běžného života s paterčaty a to bylo koupání, pokud by tvůrci ukázali víc takových obyčejných momentů, tak by asi udělali lépe. Babička je opravdu hodně konfliktní typ, což je celé rodině jen na škodu.
Tak za situaci v jaké v posledním díle byli ( že už nemají pečovatelky) může babička a ještě dělá dusno dál a stěžuje si, že jí bolí ruka, to není babička, ale mega bába, co jim vše akorát kazí. Chudáci bez pečovatelek se z toho snad musí zbláznit. Bábu bych donutila jít na pečovatelskou službu, ať se kouká jít omluvit a velmi pokorně bych je poprosila, zda by to nešlo vrátit. Protože, jak se děti začnou hýbat, bude to čím dál náročnější.
@pamal : napsala jsi to naprosto výstižně, ještě dodávám že podle mého názoru při pohledu na Sašiny rodiče jje téměř až s udivem, že ze Saši vyrostla poměrně normální holka ( v rámci daných možností). Sama si neumím představit pod jakým tlakem bych v její situaci. Jsem z normálně fungující rodiny, s podporou jak z moji rodiny, tak s manželovy rodiny, ale když měl syn ( a byl jeden) horší dny, týdny, a já jsem se nevyspala tak jsme byla taky na facku 😀 myslím že kdybych jich měla 5 takových, určitě by mně někdo zabil ( nejspíš by to byl manžel) 😀 A těžko také hodnotit jak to fungovalo / funguje mimo kamery ( navíc ,,dokument,, je určitě velmi populisticky sestříhaný) . Třeba ta pečovatelka, myslím že se jmenovala Kristýna, no prostě jedna z nich tam byla fakt dlouho a když se ji ptali jak to tam vidí, tak říkala že se Sašou vychází vpohodě a maminka je taky super, i když má své mouchy ( no hlavně toho v hlavě moc nemá a co na srdci to na jazyku - ale taková je bohůžel i moje babička a je těžké s ní vyjít, i když je to moc hodný člověk)
Už dříve jsem na to měla podezření,ale po shlédnutí včerejšího dílu se mi potvrdilo , že Klára je falešna až za roh...pořád se prezentuje jako dobracka,ale za a) pomoc patercatum byla součást její práce v klubu vicercat, za b) jakmile se mohla nacpat do tv a udělat si reklamu (viz.snídaně s novou) tak tam byla a za c) již delší dobu pro ně neudělala nic kloudného (už ubehl rok) jen si stěžuje,pomlouvá je... Nejsou svatí,jsou to normální lidé,kteří se sotva drží po celodenním i nočním zaprahu, ale klára je dle mého názoru pouze vypočítává...
Jediný kdo mi tam přijde normální a se situaci sladěný je otec dětí... ten si dokáže poradit i když je unavený - a ten musí být sakra hodně unavený, ale dokáže si čas najít na svůj koníček - byť při cesttě do obchodu (myslím brusle), chce jít mezi lidí - chápu to, snad se brzy vrátí - musí to být superní člověk - a jedinou harmonií jim tam narušuje ta bába od Saši (její mamina) - vyhrožuje i tomu Tondovi - kde to jsme???!!! Ona by měla být potichu...
@ffiinnkkaa prosím kde jste četla článek se Sašou?

@wolfgang přesně!!! To ze nás stát nechá doma az 4roky, navíc když nedame dítě do státní školky, můžeme chodit do prace i pobírat mateřskou....zaměstnavatel nám drží práci....to nikde není....
Jinak naprostý souhlas, snaží se všichni...a nikdo situaci nezávidi, nezlehcuje.....ale přece kvůli tomu, ze maji šest děti z toho tedy patercata si nemůžou diktovat a jen si stěžovat.....a to nemyslím ve zlem a ji jsem psala, to bych řekla i svým dětem.....a nehledě na strkani natož fackovani personálu....to mi přijde nehoraznost.
A je pravda, ze je spousta maminek,které maji dvě tři prace a jsou hotové..a ty které nezvladaji platit nájem, každý druhy i tady na MK posila do azyloveho domu.....a nikdo na ne nebere ohledy, ze jsou z decaku,nemají rodiče, v 18ti vysly z domova dětského,neb tam pro ne není místo, vysoká nepřipadá v úvahu,nemají kde bydlet.....atd....a když maji děti, opustí je chlap, tak jsou úplně v hájí......
A i další a další situace...
Já jsem proto sase pomoci, ale nelíbí se mi neustále stězovani a to, ze nevyjde s nikým....a ještě se cítí ublizena.