icon

Sobec soused má 9 psů - jsem nervózní a zoufalá

aiva01
11. srp 2016

Ahojky. Jsem v 21.tt a 9 psů souseda štěká a vyje ve dne, občas v noci( mezi 2-3h nebo po ranu od 4:30). Pracuji z domova. Jsou od mých oken domku vzdálený cca 10m- je to jako bych je měla přímo pod mými okny. Nemůžu si užívat zahradu, protože to jejich vytí přes den je nesnesitelné. Někdy je to 3x za den, někdy každou hodinu. Musím mít zavřená okna a když řvou tak musím odejít do nejvzdálenější místnosti a zavřít všechny dveře abych ten atak přečkala což je několikrát denně. Když mě ráno vzbudí už neusnu. Přes den je to podobné. Nedovedu si představit až budu mit malé a budu ho chtít dát ven v kočárku.... Bude - li se mi budit dítě, bude nervní, pak budu i já .... Je to tak rušivý element v mém jinak klidném životě, že se bojím i o vliv na moje vymodlené mimi. Můj chlap je ťunťa, který je celý den v práci... Se sousedem jsem o tom ještě nemluvila- je to podnikatel a politik, v zastupitelstvu MěÚ takže jsem ješte ani nezkoušela podat nějakou stižnost- znám laxní postoj zdejších úředníků. Právník říkal, že bych musela k soudu a možná bych spor i vyhrála, ale se sousedovými možnostmi možná take ne. Koupila jsem plašič na psi ale nezabírá( 1200,- Kč). Myslela jsem, že bych zkusila oslovit hygienu, ale bojim se nadržování a toho že pan podnikatel dostane max.pokutu a bude vyřízeno. Známý říkají abych si nic nezačína, že jak jednou začnu "válku" tak se budeme ještě muset vystěhovat.... Sousedi jsou jeho kámoši nebo zde mají jen letní chalupy- ti mi také nepomohou. Jsem fakt strašně zoufalá. Díky za rady.

Strana
z5
vanilkacka
13. srp 2016

@mialagia mám stejný názor. Občas nahlednu do diskuze a možná to jen špatné vnímám,ale mám pocit,ze se více myslí na psy než na lidi.Pan soused by měl mít soudnost a říct si,ze i ostatní lidi mají právo na klid. A je velkej rozdíl štěkat 9 psů na různých dvorech a 9 psů na jednom místě.
Moje noční můra je,ze koupím dům za velký prachy a vedle mé bude bydlet někdo s věcné stekajicim psem.A je jedno,jestli celej den nebo párkrát za den.

mialagia
13. srp 2016

@aiva01 nemáš zač a držím palce ať se to zlepší a pozitivně vyřeší! Jsem koukala, že se blíží úplněk, tak proto možná ty podivné reakce tu..😉

veraga
13. srp 2016

@vanilkacka Ano, v tomto případě já spíše myslím na psy. Chápu, že zakladatelka trpí, ale trestá psy, kteří za své chování nemohou. Místo aby šla za sousedem a zkoušela se rozumně domluvit...
Raději barák nekupuj. Každý pes totiž párkrát za den štěká. 😉

mialagia
13. srp 2016

@veraga a jak je trestá tyo?tím plašičem, který vyzkoušela?tak když jsi takový ochranář, to ti nevadí, že soused ty psy-smečkové zvíře-drží oddělené zavřené v kotcích a tam tráví celý život? Jak by se to líbilo tobě???👽

vanilkacka
13. srp 2016

@veraga Barák si koupím,ale opravdu budu věřit,ze kolem sebe budu mít ohleduplny sousedy a když ne a bude to kolem mě štěkat,tak taky nebudu mít problém sekat trávu klidně v 6 ráno.Mimo tema.Dneska jsem si vsimla,kolik pejskaru je přímo v centru města sobeckých a nemají problem mít velkého psa bez náhubku a bez vodítka.Majitele ani neokrikli psa,kterej priletel k mé spici dceři v kocarku.Ale psi jsou přece nejvíc 😄😄😄😄😚

veraga
14. srp 2016

@mialagia Ano, tím plašičem.
Pokud jsem nepřehlédla, zakladatelka nepsala nic o režimu sousedových psů, jestli jsou zavření pořád nebo jestli se jim věnuje a pracuje s nimi. Je celkem běžnou kynologickou praxí, že psi tráví čas v kotci, ale určitý čas dne se jim psovod věnuje. Mnohdy stačí hodinka, dvě intenzivní práce a pes je po zbytek dne k.o. a spokojený v kotci. To, že jsou odděleni má většinou taky svůj důvod. Já zavřít oba své (kteří se mají jinak moc rádi) do malého prostoru, jeden z nich by to nepřežil. Další důvod může být nechtěné množení.. A koneckonců i kdyby ti psi byli zavření imrvére, tuto diskuzi nezakládá jejich majitel, abych mu prostřednictvím klávesnice vyčinila. Za to zakladatelka opravdu nemůže.

@vanilkacka Ano, majitel psa bez vodítka je pitomec a sobec. A takovému bych dala jó čočku, ocmrndávat mi pes u kočáru. Ale ty pleteš jabka s hruškama. To, že pes u baráku štěká, není neohleduplnost a sobectví. To je běžný vesnický kolorit. Ten pes se přirozeně projevuje. Je to jeho základní úkol, oznamovat svému pánovi blížícího se vetřelce. Byl k tomu po tisíce let šlechtěn.
P.S.: nevím, jak u vás, ale v naší obci náhubek povinný není. 😉

hejsa
14. srp 2016

@veraga .úplně o něčem jiném...je tento portál fakt zdarma?

mialagia
14. srp 2016

@veraga OK tak se jdi na pár dní zavřít do kotce a každý den si zajdi jen na hodinku třeba na oběd mezi lidi a pak intenzivně proběhnout.. a povíme si jak budeš spokojená😉
Pes se tisíce let vyvíjel jako společník člověka ve smečce, kde člověk je obvykle jejím vůdcem, takže být jakkoliv dlouho zavřen odděleně mimo smečku je týrání..
A to ty se tu navážíš do zakladatelky kvůli týrání btw..

Já bych to zakončila tak, že zřejmě díky bohu za naše normální sousedy!😇

texetka
14. srp 2016

@mialagia nemine. Vy víte kolik práce a pohybů mají ti psi? Ne. Já mít místo tak mám kotce taky. Nezáleží na tom kde pes spí ale kolik má práce .

texetka
14. srp 2016

Bydlím v radovce. Zahrádky o ploše cca 100-200 metrů. Když vezmu nejbližších 7 sousedů tak napočítam 8 psu, 9 dětí , my čekáme 10 , každý den někdo griluje, deti řvou, psi štěkají. Když začne štěkat jeden, řve celá ulice. Kdo chce ticho, nemůže koupit bydlení v řadové zástavbě. Chápu kdyby psi řvali celý den nebo noc, ale takto? Přijde mi to trochu moc resit zda soused psy týrá, hygienu atd. Základní je promluva se sousedem a když nic, tak buď si zvyknout.Nebo koupit barák v lese

mialagia
14. srp 2016

@texetka tak vzhledem k tomu, že stále štěkají v kotcích bych si troufla vydedukovat, že tedy moc času mimo kotce netráví logicky..😀já myslím dle popisu, že u tebe je právě ta situace jiná a proto si to zřejmě stále neumíš představit..A btw pes do kotce prostě nepatří nikdy..

nita1984
14. srp 2016

@mialagia rozhodně nesouhlasím s myšlenkou, že pes nepatří do kotce. Moji psi jsou čistě bytoví, zvyklí spát v posteli. Teď jsme se přestěhovali na vesnici a psi odmítají chodit domů natolik, že uvažuji, že na dalśí jaro jim ten kotec pořídím taky. Venku mají na co koukat, je tam legrace, doma je nuda... Je to vždycky pes od psa, plemeno od plemena. Mám tři dva by šli ven, jedn by zůstal nadále v posteli 😀 a pozor pes a člověk NIKDY smečku netvoří. Vždycky tvoří smečku pouze psi dohromady. Je dokázáno, že mezidruhové tvoření smečky neexistuje.

mialagia
14. srp 2016

@nita1984 je dokázáno?tak to je dobrá mystifikace tedy wow..pokud máš smečku, ve které ty nejsi alfa-vůdce, tak bych se bála vás potkat..naši psi by tedy v kotci být nechtěli i když jsme teď taky na venkově..se neshodneme holt to je život..

Ale to už se ta diskuze dost zvrhává jinam😉

nita1984
14. srp 2016

@mialagia ne, nejsem alfa ani vůdce 😀 😀 😀 😀 a přesto mě moji psi perfektně poslouchají, jsou to šampioni v x psích sportech atd. není to tom, být alfa, je to o tom, psům rozumnět, věřit a komunikovat s nimi... velmi obdobné jako s dětmi.
Možná je to o tom, že moji psi mají ve mě absolutní důvěru, zdravé sebevědomí a ví, že jsou v bezpečí, proto nemají potřebu být mi neustále v patách, dokážou fungovat "podle psích zákonů"..... ale ano, opravdu se neshodneme, dělám se psy zhruba jedenáct let každý den, prošlo mi rukami odhadem 40 plemen, kolik psů to už fakt nespočítám 🙂

Takže si troufám říct, že o nich něco vím.

mialagia
14. srp 2016

@nita1984 pes je společenské zvíře, které žilo vždy ve smečkách hierarchicky uspořádaných, kde vedoucí je alfa zvíře..je to jednoduché a není potřeba z toho dělat vědu ať máš šampiony nebo ne..😃

nita1984
14. srp 2016

@mialagia ano, žilo ve smečkách, ale o hierarchickém uspořádání už se dnes ví, že to tak úplně není a nebylo... např. ala samec vždycky byl, je a bude podřízen vedoucí samici 😉

mialagia
14. srp 2016

@nita1984 nechci se tu s tebou hádat to nemá smysl..tak si mysli co chceš a věř čemu chceš, ale není dobré to tu vydávat za univerzální pravdu, když je to nějaká tvoje pseudoteorie😆

texetka
14. srp 2016

@mialagia stále? Tři štěkání za den není stále. To je normální. A pes klidně do boudy patří. Nebo si třeba musheri.mají dát 15 seveřanů do obýváku

nita1984
14. srp 2016

@mialagia pseudoteorie???? No, každopádně já tu žádné rady neposkytovala, pokud sis nevšimla. Pouze jsem napsala svůj názor k tomu, jestli pes patří do kotce nebo nepatří. Vím co dělám, vím co mě živí a to mi stačí.

Jsme totálně OT, takže já tímto příspěvkem končím 😉

veraga
14. srp 2016

@mialagia Na oběd mezi lidi. 😅 Evidentně jsi se psy nepracovala. Po 1-2h stopování je pes vyřízený tak, že sám vyhledá své místo a chce mít klid. Ano, dobrovolně zaleze do svého kotce a je tam rád. Když kolem někdo projde, upozorní a zase chrápe. A jednoznačné tvrzení, že pes nikdy nepatří do kotce? No... 😅 Co takoví pastevci, severští, služební psi? Kam bys je dala, na gauč? To by ti teda poděkovali. 😅 Na gauč patří gaučáci.

@nita1984 Naprosto s tebou souhlasím. Je vidět, že víš. 🙂

mialagia
14. srp 2016

Tak to je prostě můj názor a plést do toho mašeery nebo pastevce..mno..ty pokud vím nocovali někde u ohně, ve stanu nebo na salaši obklopeni svou smečkou..myslíš že pastevec nebo indián měl gauč?😆chápu, že kdo zavírá chudinky své psy do kotců si to zřejmě musí sám pro sebe nějak ospravedlnit..mě je jich líto, ale bohužel nic s tím neudělám..na druhou stranu je skutečně naivní si myslet, že tu dámy můj názor změníte nebo já váš, tudíž v pokračování v této diskuzi nevidím dál smysl v tomto směru😉
Doufám, že se sousedem se situace zlepší a přeji všem krásnou dobrou noc🐕🐩🐶
@texetka
@nita1984
@veraga

texetka
15. srp 2016

@mialagia škoda, mohla ses něco priucit, neb
@nita1984 píše naprostou pravdu.

texetka
15. srp 2016

@veraga neno třeba by dokázala mít na gauči vedle sebe xy pitu. Třeba je něco jako šamanka. Jen se obávám za jak dlouho by se jí ta " smečka" zredukovala na jednoho nebo i žádného.

aiva01
autor
23. srp 2016

Pro vsechny: dnes jsem sebrala odvahu a promluvila s majitelem. " Diskuze" byla vcelku kratka. Pan majitel mi rekl ze nic menit nehodla nikam psi stehovat nebude, nema kam. At si bud zvyknu, odstehuju nebo jdu stezovat na urad. Byl arogantni a tusil ze s tim nic neudelam. Jinak pejsci jsou 24 hod.denne zavreni v kotcich celorocne. Vybeh by meli ale on je nepousti... rikam si ze se nedivim jejich chovani take bych byla frustrovana a jen se divim ze stekaji pouze kazdou hodku i v noci( pro texetku: ne 3x za den). Diky za nazory a podporu

aiva01
autor
23. srp 2016

@aiva01 jeste neco: rano je nakrmi a to je jeho veskera aktivita s nimi...

hejsa
23. srp 2016

@aiva01 Tohle jsem přesně věděla,že bude..ještě je dobré,že nepotřebujete něco od zastupitelstva,kde sedí...typické.Musím trvat na svém názoru - zařiď se,jak to nejlíp půjde,nekontaktovat ho,neposílat nějaké stížnosti..nebo bude hůř.Není místnost ve vsi,kde bys mohla pracovat? Jak jsem radila - na oplátku třeba ve škole dělat s dětmi konverzaci v jazyku-vyhneš se placení nájmu a budeš mít pro práci klid... 😕

hejsa
23. srp 2016

@vanilkacka pokud to bude jen štěkající pes...u nás na vsi si mladí lidi koupili baráček,sousedce se holka nelíbila...v tu ránu měli prase,slepice,kohouta co řve každé ráno v 5 hodin,5 koček co vlezou všude,psy... nemáš představu,jak těžko ten baráček mladí prodávali. 😢

mialagia
23. srp 2016

@aiva01 tak to je smutné😕takže holt nezbyde než se legálně bránit, můžu ti říct z vlastní zkušenosti, že takový individua spoléhají právě na to, že to každý předem vzdá, ale pravda je, že se to dá řešit a více způsoby, tj. v noci lze volat policii a ta následně ukládat pokuty i opakovaně (přestupek)..dále se obrátit na obecní/městský úřad a pokud nebude konat, soud s tím, že všechny náklady uhradí soused..ale to už jsem tu psala tak nějak.. otázka je i proč vlastně ty psy má když s nimi netráví žádný čas? Přeji hodně zdaru🙋

vanilkacka
23. srp 2016

@hejsa To máš pravdu, ono je v konečným důsledku jedno, jestli je to pes nebo něco jinýho. Spíš jde o to, že by celkově měli mít lidi nějakou soudnost a být ohleduplní i vůči okolí. Když budu chtít chovat dobytek či mít doma smečku psů, papoušky apod., tak by mě nikdy nenapadlo to mít v řadovce nebo husté zástavbě, ale raději si najdu dům, který je trošku bokem nebo aspoň bude mít velký pozemek, ať se ten hluk trošku ztratí. Ale takhle neuvažuje každý.

@aiva01 Je mi to líto. Radu nemám, ale velmi soucítím. 9 psů štěkajících na jednom místě je mnohem horší než 9 psů štěkajících z jednolivých domů v ulici ... Ach jo.

texetka
24. srp 2016

@aiva01 v tomhle případě ... napadá mne. U nás v plemeni o tomto byl i soud. Pošlu Ti víc info do SZ, soused si stěžování na hluk psů vyhrál...

Strana
z5