Sousedka kuřačka, jak vyřešit kouř v bytě?
Potrebuju poradit, prestehovali jsme se do noveho bytu a zjistila jsem, ze pod nami bydli pani, co kouri. To by problem nebyl, jenze vitr se tu toci tak, ze jakmile si zapali, mam veskery smrad natazeny v loznici, kde mi spi sestitydenni prte, takovym stylem, jako by kourila primo tady a kdyz chci vyvetrat, tak se to posune dal do bytu akorat. Rada bych to nejak resila z cerstva, ale teda vubec nevim jak. Nemate radu?
@alcar jsem prilezitostny kurak a domluva se mnou je. Kdyz mi nekdo rekne, zevmu to vadi, jdu pryc a hledim si toho, abych neobtezovala.
To jsem ale top silena, vid? 🙂
@letadylkokane nejsi šílená, jsi světlá výjimka mezi kuřáky, za svůj dlouhý život jsem nepoznala jediného ohleduplného kuřáka, všichni se na mě tvářili jak na vraha, když jsem se nedejbože ohradila, že mi jejich kouř vmetaný do obličeje vadí....
@victress ja to fakt chapu, ze to muze vadit. Mne neskutecne smrdi doutniky, to je pro me peklo. A obcas si rikam, ze jestli takhle pachnou nekurakum ciga, tak potes koste. Ted nam taky soused rikal, ze kdyz stojime na urcitem miste, jde mu to do loznice. Tak chodime jinam.
@letadylkokane aha, tak dalsi vec, ze ktere jsem se poucila je diskuze o nekoureni s kurakem. 😀 Uz te vidim, jak se pri kazdem zapaleni cigara oblikas a odchazis 20m od baraku (nebo tim “jinam” jsi myslela jiny pokoj v byte, kde to zas muze vadit nekomu jinemu?), abys nikoho svym kourenim neobtezovala. To uz spis verim pohadce o Karkulce. 🙂
Asi to nebude úplně líbivý komentář, ale pokud se se sousedkou nezkusíte v klidu a mile domluvit, tak Vám asi nezbyde nic moc možností. Panelák má své výhody (hlavně cenové), ale úměrně tomu i úskalí společného života x cizích rodin. Starší paní hulí pod Vámi a Vaše prtě jí bude dupat nad hlavou..Pokud sousedku nedohnalo k seknutím s kouřením zdraví, ani peníze, tak si nemyslím, že by přestala zrovna kvůli Vám. A nejlepší místo je přeci jen asi ten balkón. Z pohledu druhé strany ( a ano sama kouřím, nekouřím, kouřím etapově ) mají dnes kuřaci také spoustu omezení, což je samozřejmě v pořádku, ale nadruhou stranu doma si diktovat co může a nemůže asi diktovat nechá málokdo. Co zainvestovat do čističky vzduchu? Ty si prý i s nakouřeným dokaží poradit a investice není závratná, zkušenost tedy nemám. Případně pohýbat s dispozicemi bytu, přece jen ložnici bych chtěla mít "zprasenou" nejmíň. Bydlíme v domě se zahradou, ale řadovém a člověk musí hledat i opatření u sebe, než spoléhat nato, že se sousedi přizpůsobí. U nás aktuálně myšlenka, že si sousedi pořídí psa, jedni měli jednoho na návštěvě a naše mladá by mu podala ruku k ukousnutí přes plot, klidně v mezeře pod sítí..halt bysme asi museli postavit pevný plot z obou stran. Pohodlí něco stojí.
@alcar mam doma dve male deti, takze opravdu nekourim v byte. A nemam balkon. Bydlime v prvim patre, takze me to nestve. A pred domem mame park, tam se kouri dobre. Ale kourim fatt malo, talze to neresim porad.
Pokud do me chces kopat, kopej s pouzitim hlavy. Tohle bylo lacine a nehodne tve inteligence. Muzes se do me oprit treba za to, ze nesnasim Babise. Ale s tim kourenim ses sekla. Tak se omluv. Dik.
Tn park je soukromy, patri k domu, cizi lide tam nechodi. Takze tam uz neobtezuju nikoho ciziho. A se sousedy vychazime dobbre, park ma lavicky, kazdy si najdeme sve misto 🙂
@letadylkokane jak to delas v zime? Kam v tom parku davas dokourene vajgly?
@alcar uplne jednoduse. Vezmu boty, bundu a jdu. Nebydlim na Sibiri, ale v Praze. Do popellniku. Mam takovy stojaci na nozicce, delal jo kamos. A paak do kose. Na ulici hazomm vajgly do kosu, pripaddne schovaam a vyhodiim pozdeji. Jsem norrmalni clovveek, ne prase. Pardon za prreklepyy, zlobi mobil.
Jesste nejaky dotaz?
@letadylkokane no jasne, pro tebe je to jednoduche, pokud vykouris jednu cigaretu denne, ale uz vidim kuraka, co vykouri krabicku a dela to tak, jako ty. Ale o tobe to neni. Je to o bezohlednych sousedech, se kterymi neni na nicem domluva. Pak mi vychazi jako nejlepsi reseni (nez se stehovat) udelat mu taky neco neprijemneho a ukazat mu, ze nekomu muze jeho pocinani opravdu vadit. A ne, neni to hloupe a ani sobecke...to jen pro poradek.
@alcar mazel kouri vic nez ja a dela to sttejne. Tata taky. Oplacenim niicehho nedosahnes. Jen se snizis na uroven toho vola.
@alcar Můžu potvrdit, že @letadelkokane když si zapálí, tak opravdu poodejde podle směru větru kam to fouká aby to nešlo nikomu do obličeje (jako nekuřačka si takových věcí všímám, protože to není u kuřáků samozřejmost a jsem jim za to dost vděčná).
Co se týče kouření - kuřáci mi nevadí. Sice už mezi přáteli skoro žádné nemáme a opravdu oceňuji zákaz kouření v restauracích, ale kuřáky toleruju. Nicméně taková perlička co se nám stalo s manželem před měsícem - byli jsme v Adršpachu, bylo krásně, tak jsme večer vyšli na večeři. Sedli jsme si na zahrádku a objednali si večeři. Restaurace byla hodně rodinná, u každého stolu plno dětí, my seděli snad jako jediní bezdětní u posledního stolu. Z ničeho nic k nám přišel týpek a sedl si k nám. S manželem jsme na sebe koukli, mohl se zeptat, jestli si může přisednout, ale ok, bylo docela plno a my tam nešli na romantickou večeři :D. Nicméně za chvíli mu přinesli kafíčko a zapálil si. Jednu, druhou.... to už jsem prskala že se mi to nelíbí. Tak ho manžel slušně poprosil, že se nám nelíbí, že u "našeho" stolu sedí někdo kdo kouří. Týpek vyletěl jak čertík z krabičky, jak nesnáší nekuřáky, že jim diktujeme život. No byl dost nechutnej. Takže jsem se s ním pohádala - ani se nezeptal jestli si může přisednout a už vůbec ne jestli si může zapálit, kouř šel samozřejmě na nás... to u večeře člověk prostě chce. Debil a buran. Takové kuřáky fakt nesnáším. Ti s mozkem mi nevadí.
K sousekům - zajít a slušně se domluvit, o dalším postupu bych přemýšlela až jak se sousedka vyjádří. Nicméně taky moc nevěřím v dobrou domluvu se sousedy - pro nás jsou stupidní sousedi důvod proč hledáme vlastní domeček... :-/
@alcar Chápu, že máš negativní zkušenosti, ale možná sousedka bude světlá vyjímka a domluvit se s ní půjde, třeba na tom prozvonění. I když upřímně, já jako nekuřák, by mě štvalo, že před tím než si jdu zapálit cigaretu na můj balkon, tak musím prozvonit souseda. Přišla bych si jako malé dítě, taková buzerace a určitě bych si nevzpomněla po každé. Takže já osobně bych do té domluvy asi nešla, protože bych se styděla za to, co bych žádala a hold to opravdu řešila nějakými čističkama vzduchu, vonnýma tyčinkama... Je to opravdu nepříjemné a taky by mi to ohromně vadilo, ale to je bohužel úděl paneláku. ☹ Vím, že kouření a miminko v zakouřeném pokoji je horší, ale já taky trpím a to třemi dětmi nad námi. Je to šílené jaké otřesy, dupání, ježdění na hračkách, skákací míčky apod. se ozývají. Maminka si možná neuvědomuje jaké rány to jsou přímo nad našima hlavama i x hodin v kuse, takže je vůbec nekrotí a děti si hrají. Jinak ještě k @letadylkokane, přítel taky chodí kouřit před barák, kde má schovaný svůj popelník. A v restauracích si dává pozor jak se točí vítr, aby nikoho neobtěžoval. Popravdě ale, pokud by měl balkon tak nikam nejde, že jo. A pokud by za ním přišla maminka s touhle žádostí... Nwm jak by se zachoval a ani nwm jak bych se zachovala já. Zlá bych nebyla, ale...
@alcar Nemyslím si, že jste méně sobecká než kdejký kuřák. I ten kuřák si koupil byt stejně jako Vy i on je doma, pokud žijete v králičáku tak musíte být náklona kompromisu. Už jen z Vašich příspěvků hlavně k jedné uživatelce jde vidět, že jste sobec a pokud není po Vašem tak ten hlavní buřič a potížista.
@hoju8 no prave, ze mi tady tyhle rady prijdou strasne stupidni. Bude to narusovat soukromi a zivot obema dvema. Budu se opakovat po stopadesatepate, ale pokud bych natrefila (a ze uz jsem milonkrat natrefila) na neohleduplneho az silne obtezujiciho kuraka, tak bych dokazala byt neohleduplna a hoooodne neprijemna i ja.
@alcar az budou tvoje deti obtezovat souseda, souhlasis tim, aby vam mydlil schody? Protoze kdyz budou mit nohu v sadre, nebudou dupat?
Takhle totiz uvazujes.
Bohužel. Znám to. Neudělala jsem s ním nic. Soused nám do ložnice pouští i ganju.. Obtěžuje to nás, a obtěžovalo to i pana profesora alergologa, který tu před námi bydlel. Řekneš jednou, dvakrat, ale dělá to furt. Nejhorší je to v létě, když chceš větrat... Ale zas sousedku vedle - jinou osobu - asi musí budit naše občas plačící děti. Ale zase k ní nechodíme domů (kouř)...
@letadylkokane deti jsou neco jineho, ty nezardousim. Ale nekourit a tipnout cigaretu muze kazdy! A ty se kvuli tomu stav klidne na hlavu. 😀
Ja nechapu, jak nekdo muze srovnavat deti a bezohledneho hulice. 🙄
@letadylkokane tady jde zase videt, jak uvazujes ty. Dupajici dite davas na stejnou pozici jako neohledupleho kuraka.
@alcar, tak buď rada, ze již v paneláku nežijes a nedavej přemoudrele rady, které by mohly vést třeba i k trestnímu činu. Řekla bych, ze jsi dosti sobecky člověk s kterým se neda vyjít ve více situacích, ne jen pokud se jedna o kuřáky. Což zde dokazujes a ne jen v této diskusi. Na Tebe přesně platí, podle sebe soudím Tebe. Ale piš dal, dost mě to baví, alespoň se u kojení nenudim. 😁
Každého obtěžuje přece něco jiného. Někomu vadí dým, někomu hraní na piano, dupání, hádky, vyvařování... Srovnávám dojmy ze sousedského života. Doufám, žes to už pochopila.
@dominikaromanova to jsem rada, ze te bavim. 😀 Ja se taky nekterymi prispevky bavim. A ne jen tady. Zatim tady nikdo konstruktivni (domluva s kurakem vetsinu nefunguje) radu nedal. Ja poradila vyklepat kurakovi koberec na hlavu...to neni trestny cin. 😀
@alcar Takže ve finále stačí, když v paneláku budete spokojená Vy, 70.letým nekuřákům pod Vámi může vadit dusot od Vás z bytu, ale to je v pořadku, hlavně že Vám výjdou vstříc ostatní obyvatelé a Vy budete spokojená, jinak se budete chovat jako nepříčetná sousedka Nováková... V každém paneláku je něco a komu se to nelíbí a neumí si pomoct jinak, než převýchovou sousedů,kteří nemají zájem a si platí to samé co vy, tak doporučuji barák u Vás nejlíp na samotě. Nejsem zastánce kouřením někoho schválně obtěžovat, ale Vás asi nepochopím, už ten výlech kde davá někdo vajgle v parku...

Jak tady ctu ty komentare, tak vidim, ze domluva s kuraky fakt funguje. 😃 Me panelaky zbavily vsech iluzi o klidnem bydleni.
@zlorenka porad premyslim nad tim zvoneckem...to by melo fungovat jako tak, ze ona zacinka a ty si hned pujdes schovat pradlo nebo zavrit okno?