icon

Společný dětský pokoj v pubertě. Jaké máte zkušenosti?

janedv
18. led 2021

Deti mam jeste male, takze to resim spis do budoucna, ale velmi by me to zajimalo.
Kdo mate parecek, nebo z takoveho parecku pochazite a vyrustaly jste tak, maji vase deti spolecny pokoj i v puberte a je to v pohode? My mame krasny byt, pokojicek je velky (dost mista na dve postele, stoly..) ale je proste jeden a neda se rozdelit (pozice oken, dvere na terasu, dispozice).
Neustale nad tim s manzelem premitame, ja mam segru, ale i tak jsme od urciteho veku mely kazda svuj pokoj, on ma mladsi segru (o 5 let a nemaji moc blizky vztah) a nakonec si vydupal svuj pokoj, bylo to tenkrat pry pro nej moc dulezite.
U nas je taky starsi kluk, o temer 4 roky. Takze premitame, jestli to resit (museli bychom koupit jiny byt, tenhle je sice dispozicne 4kk, nebo spis 3,5kk, ta pracovna je ale mala a jako plnohodnotny pokoj to nevyda. Na pracovnu a hostovske prespani ideal, jako druhy pokojik male).
Rada si poctu vase zkusenosti bud u deti nebo i u vas samotnych, jak jste to jako dospivajici holky vnimaly (jestli jsou tu i tatinci, co vyrustali v pokojiku se segrou, budu za zkusenosti jeste vic vdecna).

Neys

Strana
z3
janedv
autor
20. led 2021

@antoinet ano, to je jedna z moznosti na kterou se divame. Ne uplne garzo, lepsi asi 2kk, ale princip ano. Ale tenhle nas prodavat nechceme, to je byt snu, navic nas bez hypo, vis co, takze nas nic netlaci.
Ted proste premyslime, jestli koupit velky pro nas, maly na investici, pozemek nebo dum za prahou jako chalupu/druhe sidlo... Kazde ma sve + a -. I proto tady cerpam zkusenosti, jestli potreba druheho pokojicku ma nebo nema byt faktor v rozhodovani.
Takze to neni uplne easy rozhodovani..

felixfelicis
20. led 2021

My jsme se s brachou hodne hadali uz odmalicka, az se nasi prestehovali a v 15 jsem dostala novy pokoj. Tehdy jsem za to byla neskutecne rada, jenze to bylo reseni na 4 roky, pak jsem odesla na VS, to same potom bratr, a nasim zustal byt, ktery je pro ne zbytecne velky. Takze sama nevim, co bych ve vasi situaci delala...

janedv
autor
20. led 2021

@felixfelicis no my taky lavirujem tam a zpatky.... Ono tenhle byt je perfektni, KROM toho druheho pokojiku a mozna tak 10m2 v obyvaku. Ale je u nej velka terasa, takze od jara do podzimu to neva zas tolik. Ale rikame si, ze mozna vetsi byt neuskodi. To je prvni moznost. Druha je koupit mensi investicni, ale tam je zas nevyhodou, ze ted jsou investicni byty v praze extra drahe v pomeru cena vykon, plus ono nase deti asi nepujdou na vs v Praze (nebo je to moznost, se kterou musime pocitat, manzel je cizinec, zvazujeme i cizinu, atd..). Takze ho pro deti asi potreba nebude, ale investice jako dobra, to je. To je ta druha moznost.
Treti je pozemek nebo dum cca hodku od Prahy, na vikendy, na karanteny a podobne nezvyklosti, ktery by mohl byt za cenu maleho bytu v Praze fakt velky. Ale zas - my o domech nic nevime, oba jsme z cinzaku, ted bydlime v rezidencni ctvrti v podstate v centru v Prahy, nemame tady blizko ani jeden rodinu, ktera by pomohla s domem (sousedka ma rodice v duchodu, kteri se o jeji chalupu v podstate plne staraji, maji to jako ho by a ona o starost mene...). Takze premitame, zvazujeme... @antoinet no, neni to lehky 🙂

lennus
20. led 2021

@janedv Promiň, nečetla jsem předchozí příspěvky

lennus
20. led 2021

@janedv Ještě jsem si vzpomněla, jednou jsme byli na prohlídce bytu, kde byla opravdu malá místnost na potenciální ložnici, tak jsme přemýšleli, že bychom si nechali udělat postel na míru ode zdi ke zdi a vyvýšenou, kde by byl dole úložný prostor. Případně občas vidím zajímavé řešení - skříně kolem dveří a nad, chce to asi vše na míru, ale když je dobrý nápad, jde to někdy hezky vymyslet.
Já mám osobně ložnici opravdu jen na spaní, i když by se mi líbilo mít tam třeba křeslo na čtení nebo takový ten dámský stolek se zrcadlem na náušnice a malování. 🙂
Mamky přítel je z pěti dětí a spávali prý různě i v obýváku a dnes mají super vztahy, ale samozřejmě je super, když má každé dítě svůj pokoj, kor u holky a kluka, sama netuším, do kdy to u nás bude snesitelné a určitě je to složité, když každý chce fungovat jinak.
Ta lokalita, to tě naprosto chápu, my jsme na tom stejně, máme 2+kk 69 m2, ale opravdu prostorná část obývák - jídelna, takže jsme ten prostor oddělili japonskou stěnou posouvací, kde je jen postel a jeden noční stolek a děti mají svůj pokoj v bývalém ložnici, kde jsme všichni předtím spali společně. Taky to asi není na furt, ale jsme tu hodně spokojení - vedle cyklostezka, výhled na řeku, hned u tramvaje, do centra 15 minut. Navíc si vždy vzpomenu na slova kamarádky, stejně jednou přijde doba, kdy budou všichni ve škole, školce a práci a sejdeme se jen na večeři, což už se pomalu děje.
Případně pokud na to nespěcháte, tak třeba hledat přímo v domě - v blízkém okolí, rozhodit sítě, aby sousedi věděli a třeba se někdy objeví nějaký větší byt tam u vás.

janedv
autor
20. led 2021

@lennus dekuji, no mne uz se nechtelo po xte vypisovat, ze 1) pracovna je fakt mala, za 2)ji potrebujem jako pracovnu a 3) ji potrebujem pro prarodice, kteri jsou zdaleka a nepriletaji na vikend, takze spat v obyvaku dost dobre nejde. Takze teoreticky by sice slo z pracovny udelat pokoj bud pro dite, ktere to bude zoufale vyzadovat anebo tam dat loznici, ale to povazuji za kompromisy, ktere delat nemusime, jestli se rozhodneme, ze velikost bydleni je nasi prioritou a pak koupime drahy velky byt a bude mit kazdy tri prdky prostoru a my na stary kolena starosti, ze decka jsou dakeko a co s tim a po xte se stehovat :D
Ale ano, chapu te, vim jak to myslis - a souhlasim, ze reseni by tady v pripade nutnosti bylo, to jo. Jen by to bylo mene pohodlne a tomu se chci vyhnout, kdyz to jde. Takze premyslime, kouknemna ty pozemky za prahou. Tipy na lokality cca hodku od prahy na sever vitam 🙂

travnulee
20. led 2021

@janedv já mám staršího bráchu o pět a půl let. On si teda nikdy nestěžoval. To spíš mně začalo scházet v pubertě soukromí, ale když to tak hodnotím zpětně, spíš nám to asi prospělo, umět se přizpůsobit, být ohleduplný. Asi nás to donutilo i více chodit ven. Vlastní pokoj je určitě benefit, ale neviděla bych nějak tragicky, že není.

cikitkapb
20. led 2021

Vyrůstala jsem s bráchou (starší o 1,5 roku) v jednom pokoji. Do poberty to šlo, a pak na střední jsem šla na intr. Tam jsem měla pokoj sama pro sebe a konečně jsem měl soukromí. Vracela jsem se domů na víkendy a to jsme chodili oba do pokojíku jen spát. Jinak jsme tam ani jeden moc času netrávili, páč by asi došlo k vraždě. 😂

Strana
z3