Střídavá nebo společná péče. Jak vám to funguje?
Ahoj holky, vy co máte střídavou péči, jak vám to funguje? Já jsem od února odstehovana od manžela a o dceru se střídáme po dvou dnech, přišla jsem na to, že to pro ni není dobré a chci ji do výhradní péče, ale manžel dělá problémy, návrh jsem zatim nepodala pořád jsem čekala že se domluvíme, teď jsem pochopila že chtěl tím získat jen čas a bude tím argumentovat že si na to dcera zvykla,( dcera 5,5let) strašně se bojím, po týdnu to střídání nechci je ještě malinká, v poradně i na ospod jsem už byla ale všude mi říkají že vzhledem k tomu jaký manžel je, tak skončíme u střídavé péče. Jsem zoufalá, nechci mu ve styku s dcerou bránit je to její táta, ale jde mu jen o penize aby nemusel nic platit
@bara88 no právně je to sice stejně plnohodnotný rodič jako matka, ale nepřijde mi to prostě stejné. Znám málo dětí které by to to tak braly. Já nevím pořád se všichni ohanejí pravý otce, ale matka to dítě nosí pod srdcem, přivede na svět, je s ním 3 roky neustále doma a pak prohlásíme otec je úplně na stejné úrovni jako matka. Mamka je prostě mamka.
@zmrzlinkaa a jak se na to tváří dítě? Je už docela velké, aby se mohlo samo vyjádřit. Sociálka na to asi moc ohled brát nebude, ale otec a vy by jste mohli ne? Snažit se domluvit podle toho jak by se to líbilo i dítěti? Sednout si třeba všichni 3 a probrat to, aby jste nemohli říkat, že ho jeden nebo druhý manipuloval k odpovědím.
@cherie24 přesně to si také říkám, mluvíte mi z duše, bolí mě když mi nechce dovolit přepsat trvalý pobyt dcery ke mě, je to hrozné bolí mě to a nemůžu si to v hlavě srovnat
@zmrzlinkaa Aha takze podle reakce na tp jste bydleli u nej, takze netvrd ze nicim neprispel, když prispival bydlenim a casti nakupu.
@krtcice já jsem teda z rozvedené rodiny, ale nechtěla bych střídavou péči. Jako jo v pubertě jsme se dost často odvolávali na to, že půjdeme k tátovi, když nás něco štvalo a až teď když mám dceru, si uvědomuji jak asi mamce při těhlech slovech muselo být ... Taťku jsme mohli vídat, kdykoli jsme chtěli a s mamkou jsme vyrůstali. Přišlo mi to takhle, že když už rozvod, tak tohle bylo pro nás ideální. A s chlapem jsme teda bohužel taky od sebe a při představě, že dceru týden neuvidím se mi teda svírá žaludek. Její otec se teda taky odvolával, jak mu puká srdce, že ji nevidí a těžce se mu odjíždí od ní, ale za malou dojede jednou měsíčně a náš otec byl to samé. Taky nám pořád tvrdil, jak ho mamka připravila o děti, ale jeho zájmy a hospoda byla prostě důležitější než naše hlídání. Dost často to jsou jen plané řeči od chlapů nebo pomsta jejich ex patrnerce.
@bara88 je mraky matek, které nemají ani otce v RL listě a děti se zdárně dožili bez hladovění dospělosti 😉 Takže tohle je mimo mísu, rodina už v dnešní době není závislá na otci. Ano dříve to byla otázka života a smrti, ale dneska není otec nezbytný. Stejně tak zbouchnout ženskou umí každý vůl, ale otce to z něho nedělá.
@cherie24 No vidíš a podobný názor tady udělal kult toho že "dítě patří matce" a ruku na srdce kolik otců (kteří byli jako tátové výborní) po rozvodu své děti nevídali, protože jejich děti pokaždé měli nějaké zdravotní obtíže a tedy k tátovi nemohli a OSPOD to vesele a šťastně posvětil a bylo hotovo... Po pár letech ta samá ženská co nechtěla aby děti chodili za tátou u soudu argumentovala že dítě s otcem nemá vztah protože se otec "nezajímá" a ta stejná "máma" pak tátu tahá po soudech a chce alimenty jak kráva protože je to přece otec a musí platit... kdybych znala jen jeden případ, ale takových mám v okolí mraky a jsem opravdu neskonale ráda že se ten trend mění, sice poněkud pomalu a díky i za to...
Ona pravda má v těchto případech vždy dvě strany a nesoudím tento konkrétní případ, ale všeobecně "zavedená pravidla" ze kterých je mi opravdu zle. Dle mě milující máma udělá pro dítě to nejlepší a být v situaci kdy se rozvádím a děti řeknou že chtějí k otci, ano obrečím to ale pokud to bude jejich volba a táta bude super, tak kdo jsem já že bych jim v tom bránila. To že jsem je nosila devět měsíců neznamená že jsou mé vlastnictví, jsou to lidi, osobnosti a mnohdy rozumnější než dospěláci...
@j.a.n.i ty taky vnucuješ svůj pohled mně 🙂 opět opakuji, že je to MŮJ názor, ne obecná pravda. A manžel je muž a myslí si to samé. Ještě stále je svoboda názoru, který sdělit můžu, ať se ti to líbí, nebo ne. Prostě máma dítě nosí, kojí, omezuje se (ať už v jídle, v alkoholu, ve sportu), jí bývá špatně, ona kojí a vstává, ve většině případů ona omezuje kariéru a tak dále a tak dál. Strýc se rozváděl, mohla za to jeho žena (podváděla ho a pak ho opustila), udělala mu takových sviňáren... Mohl jí to vrátit, ale říkal, že by ho hanba fackovala když ví, že ona s nima lítala po doktorech a vše co jsem vypsala a on by teď slízal smetanu. Toť pohled muže.
@cherie24 Přečti jsi co jsi napsala: "A s chlapem jsme teda bohužel taky od sebe a při představě, že dceru týden neuvidím se mi teda svírá žaludek." A teď si to vezmi tak "tobě by se svíral žaludek", "ty by jsi trpěla" takže jde o tebe, nebo o zájem dítěte... Co když dítěti puká srdce když nemůže být s druhým rodičem, co když trpí... Porodit dítě taky umí každá kráva a matku to z ní nedělá ani za mák... 😢
@zmrzlinkaa Jinak kdyby jsi něco potřebovala... Cokoliv... Třeba si jen popovídat, napiš. Myslím na tebe.
Holky trošku se to tady zvrtlo v něco co jsem nechtěla myslela jsem si že tu najdu něco co jsem potřebovala. Děkuji všem a mějte hezky večer
@zmrzlinkaa To záleží na tom co potřebuješ, nebo co myslíš že potřebuješ a to na diskusi nikdy nenajdeš, to si musíš srovnat sama se sebou... 😉
@zmrzlinkaa No, hlavne se potrebujes oprostit od mysleni, ten hajzl delal ci nedelal to ci ono a ted najednou... Ale je potreba se v zajmu ditete dohodnout a vzajemne se neobvinovat a neshazovat a nevydirat dite tim, ze ma rict, s kym by bylo raději, to dite ma rado oba rodice a nechce jednomu ublizit tim, ze si vybere toho druheho. Ano, muzete zkusit zjistit, jake stridani mu vyhovuje a pokusit se tomu priblizit.
@gramar my jsme se teda u nich první půl roku střídali taky...až potom se manžel přestěhoval a začaly se střídat děti a myslím, že to opravdu má dobrý vliv👍a teď od sebe bydlíme cca 15 minut pěšky a do školky)školy to mají stejně daleko z obou domovů
@gramar u nás naštěstí střídavá péče nehrozí. Vidíš já třeba neznám žádný případ, kdy by matka běhala po soudu kvůli alimentům, ale dítě by otci odpírala. Znám ty co lítaly po soudech, ale chlap si nadělal děti i jinde a neplatil na žádné a nikdy z něho nic nedostaly nebo většinou tatínkům náramně vyhovuje, že dítě vidí jen občas a jinak si začnou nový život jinde, pak když ex manželka vysírá, tak povyhrožují střídavou péči a dle zákona na ni nárok mají. I když jim o to dítě třeba ani nejde... Nevím neznám prostě tatínka, který by pak o děti opravdu takhle moc stál. Nemám takový příklad z okolí ani ze života, co jsem potkala lidí kolem sebe. Dívám se na to ze svého pohledu matky i dítěte z rozvedené rodiny. Když by nám soud priklepl střídavou péči a šlo by to, protože táta měl zázemí i bydliště ve stejném městě, dost bych trpěla. Prostě bych to jako dítě nechtěla, i přesto, že je to můj táta, mám ho nadevše ráda a je to stejně tak můj rodič jako mamka.
@zmrzlinkaa když jsme začínali, střídali jsme si děti obden. Pozdeji jsme přešli na variantu jeden týden st, ČT, druhý týden ct- ne. Od doby co chodí oba do školy máme ct-pa a ct- ne. Máme společnou péči. Odstěhovali jsme se když byly dětem 3 a 5 let. Teď mají 9 a 11. Funguje to v pohodě, všichni spokojení.
Doporučuji domluvit se. Nemusí být střídání po týdnu. Můžete vymyslet cokoliv vám bude vyhovovat.
@zmrzlinkaa trvalý pobyt je úplně podružná věc. Moje děti mají trvalý pobyt stále u babičky, kde jsme kdysi bydleli. Já i ex přitom bydlíme jinde. Zas tak to nehrot, děláš si to horší úplně zbytečně.
@gramar tyjooo přesně s vámi ve všem souhlasím.
Včera jsme to s manželem probírali a spoustu žen během rozvodů bere dítě jako zbraň. Když žena dělá vše co může aby otec svoje dítě viděl jen párkrát do měsíců, tak se nemůže divit že se vztah mezi otcem a dítětem se změní. Ségra je také rozvedená, a mají péči takovou jak se to hodí holkám. Když zavolá otec že má volno v práci a vyzvedne holky ze školky a pojedou k němu tak ona to vůbec neřeší. Slaví společně vánoce, Silvestr, plánuji v létě společnou dovolenou aspoň na týden . Žádná nenávist, hádky mezi nimi není, drží se toho že děti patří jak k mámě tak určitě k tátovi. Hlavně se mi líbí, že svého ex manžela nepomlouvá, neuráži a jedna s ním s respektem, on se taký pak chová správně. Žádné hádky ohledně majetků, ohledně alimentů.
K soudů už přišli s hotovou domluvou a ten je rychle rozvedl, žádná tahanice, žádný stressy pro děti.
@zmrzlinkaa já mužovi podepsala společnou péči - tj. Že se oba rodiče podílí na výchově stejně. Mi tehdá řekl, Společná nebo jeho výhradní. Je to rok a půl, co jsme od sebe a výchova vypadá, jako kdybych ji měla ve výhradní. Takže u nás to byly jen velké oči. Nemá čas, prostor, práce koníčky, děti z předchozího vztahu, nový vztah. I ze školky ji za tu dobu vyzvedl asi jen 3x (možná 2x). Takže asi tak.

On mi první dva roky k rodičáku přispíval 5000,- ale poslední 3roky to bylo v tomto duchu