icon

Svatební dárek. Peníze, nebo přání, když jedeme jen na otočku?

dareenn
9. čer 2020

Ženy na začátku září se má ženit bratranec. Jsme samozřejmě pozvaní na svatbu, ale já budu mít polovinu šestinedělí a pokud bysme jeli, pojedeme jen na otočku na chvíli, třeba hodinku max dvě. Dávali byste darem peníze jako se klasicky dává tisícovka na osobu? Nejsme na tom zrovna že bysme mohli "rozhazovat" a snoubenci jsou hoooodně finančně za vodou (jen pro představu od rodičů nevěsty dostanou barák za 10mega). Nevím ale jestli není blbé dát třeba jen svatební přání s nějakou drobností, když se tam jen otočíme 🤷🏻‍♀️

Strana
z2
petulkadodo
9. čer 2020

Na naší svatbě bylo miminko 2 týdny po porodu a na většině svateb, co jsem byla, bylo nějaké miminko v šestinedělí. Není to až tak výjimečné. Záleží, jak to maminka a miminko zvládají.

kmarie81
9. čer 2020

@zelenaesmolda měla sem tenkrát uvazanou takovou tu anglickou kapku z bilozelenych růží a kal - docela těžkou a ta druhá kyticka byla takový Luční kviti - hlavně sem fakt nevěděla o co jde a koukala na to jak blázen, do toho ten srumec před kostelem, tak mě to ani nemápadlo...

teeerez
9. čer 2020

Dala bych jen nejakou drobnost. Kdyz si das zalezet s vyberem, potesi to nakonec vic nez penize, ktere by vam udelaly diru do rozpoctu a novomanzele je ve vasem pripade zas tak neoceni (asi). Kolegyne mi takhle na me svatbe dala jen hrnecek, ale mam ho strasne rada a kdyz na nej "prijde rada" na caj, tak si na svatbu vzdycky vzpomenu. Darek za 150,- a pritom hodnota vetsi nez kdyby dala do obalky dvojku....

rikatoka
10. čer 2020

@kmarie81 počkejte, vy jste jako nedostala kytku od nikoho jiného ze svatebcanu, jen od té holčičky? Mě by nikdy nenapadlo, že někdo nechce dostat kytku, jak už tady někdo jiný napsal 😃 já jsem po svatbě dostala kytku od všech, i od těch co prisli jen poblahoprat, a byla jsem ráda. Možná že to jinde není zvykem, nevím. U nás se prostě dává kytka nevěstě vždy.

ninive211
10. čer 2020

@rikatoka Ona opravdu kytka nevěstě se dává jen v tom vašem moravskoslezském regionu, nikde jinde o tom nevím, že by se dávala. U nás na jižní Moravě rozhodně ne, v Čechách, co vím, tak taky ne. Bere se to tak, že nevěsta už svoji kytici má, a to tu svoji svatební, od ženicha.

maargit
10. čer 2020

@dareenn Mozna to tu uz nekdo psal, ale co jim dat treba svatebni album. Urcite budou mit fotky a budou je chtit dat do neceho pekneho. Navic ani album neni nejlevnejsi zalezitost, takze je potesite necim kvalitnim. Soudim ale jen dle sebe. Taky jsme dostali album od lidi, co prijeli jen na otocku a hodilo se😊

pabka
10. čer 2020

@rikatoka u nás se kytka nevěstě nedává a přijde mi to v pořádku, svatební květinovou výzdobu jsme si řešili sami a vše na svatbě bylo tak, jak jsme chtěli, vůbec bych nevěděla, co s ostatními květinami dělat, druhy den jsme se vraceli domu z penzionu, kde svatba byla, vezli jsme dary, výzdobu, šaty, milion věci a co bychom dělali s květinami, přijde mi to zvláštní zvyk, nijak ho nehaním, to vůbec ne, ale mě osobně mi to přijde úplně mimo, dostat kytky. A přijde mi to i skoda peněz, měli jsme 85 hostu, takže bych dostala třeba 30 květin a vlastně jakoby zbytečně, vlastních květin jsme měli na svatbě dost a dost...

pabka
10. čer 2020

Jinak mi přijde zvláštní řešit svatební dar v podobě peněz jako vstupenku na svatbu a nebo platbu útraty, dar dávám jako dar pro ty novomanzele přeci... já od své nejlepší kamarádky dostala dar i když na svatbě vůbec nebyla (nemohla ze zdravotních důvodu). A stejně tak bych ho dala i já ji, i kdybych na její svatbu vůbec nesla. Je to přeci dárek pro ne a ne platba uctenky....?

kmarie81
10. čer 2020

@rikatoka no prave já kytičku dostala taky při blahopřání v kostele, kdyby mi je tam dali všichni, tak si vůbec neumím představit, jak se pak budeme pohybovat. Hned z obřadu sme se šli fotit. A hlavně si neumím predstavit kam bych je vlastně dala a co bych s nima jako dělala, svatební tabuli s květinovou výzdobou sme měli laděnou s mou kytkou, takže ty kytičky všechny určitě moc hezké (ale každá jinej pes jiná ves) by zkončili někde na chodbě. A pak bych je rozdala a nějaký si nechala, už vidím jak bych někoho tím i urazila. A navíc si myslím, že svatba je i pro pozvané dost finančně náročná, ještě jim tahat peníze z kapes za kytky, který za týden dva zkonci na skládce...

alcar
10. čer 2020

Tak ja osobne bych na akci typu svatba v sestinedeli nesla, ale to si musi kazdy rozhodnout sam. A pokud bych sla, tak v tomto pripade bych dala kytku dle zvyklosti (ano tady v msk kraji se opravdu dava a ja jako nevesta z toho mnozstvi kytek mela velkou radost a naopak, kdyz jsem byla na svatbe bratrance v Olomouci, tak jsem byla dost v soku, kdyz nikdo ze svatebcanu kytku nedonesl 😃) a asi 1000kč. Tisicovka “na hlavu” mi v tomto pripade prijde moc.
Ale ty sama to udelej tak, jak to citis. Pokud penize davat nechces, tak dej nejakou drobnost pro stesti nebo nejakou specialni edici coko bonbonu a k tomu prani ke sladkemu spolecnemu zivotu (to me ted tak napadlo 😃).

alcar
10. čer 2020

@kmarie81 nam se o kytky starali svedci a nebyl v tom zadny problem. Stali pri gratulacich vedle nas a prebirali kytky a v restauraci nam pak na ne dali vazy a ja si je vsechny odvezla domu a zdobily mi krasne byt dobrych 14 dni a vubec mi nevadilo, ze je kazda jina. Vedela jsem presne, od koho jsem jakou dostala. Dokonce je mam vsechny nafocene na pamatku ve svatebnim albu. 🙂 A opravdu je to tady takhle na vsech svatbach. Povazuju to za nadherny a mily zvyk.

marti89
18. čer 2020

Koupila bych fotoalbum nebo fotorám na fotky ze svatby - v Möbelixu nebo Jysku mají hezké. Poukaz na večeři, lístky do kina a flašku dobrého vína, wellnes poukaz..

Strana
z2