Tchyně diktuje, co zabalit dítěti. Respektovat její přání?
Syn má jet v pondělí na týden k prarodičům. Celý víkend mě tchýně bombarduje tím, jak jsem mu zatím vždy zabalila špatně, že tam měl nevhodné věci, a že měl těžký kufr - přinesli jsme ho tam, odnesli... Nevím, kde je problém. No a pak přesně určuje, co má mít. Hlavně dlouhé pyžamo, prý mají doma zimu - bydlí v paneláku a přes léto tam mají hic. Syn i v zimě spí doma jen v trenkach. Pokud mu ho nedám, dojde mu ho koupit, na to mě upozornila. Když se syn bude potit, zhorší se mu AE, což babička nerespektuje, protože pokud je zima jí, musí být zima všem. Dál musí mít klobouk, ne kšiltovku. Nemám mu dávat knížku, že nebude mít čas na čtení, syn je zvyklý si číst před spaním. Musí si vzít Pexeso a Člověče nezlob se. Jiné hry ne, ty se kvůli němu učit nebude. Nemám mu dávat žádné hračky...
Jsem naštvaná a to tam ještě neodjel. Brali byste to v pohodě? Třeba jsem jen zaujatá a je to normální. Nebo to je už přes čáru?
Respektovali byste babičky přání?
PS: Synovi je 9 a balit se bude sám, ale to babička neví, protože by to bylo taky špatně.😁
Me by to stvalo taky, a hodne, ale ja jsem citliva na “diktovani” z jakekoliv strany a hned mam potrebu to delat vsechno naopak a po svem 😄 Mela jsem taky babicku diktatorku, jenze kdyz do toho nasi vstoupili, bylo to jeste horsi 😕 Takze ja (a praktikuju to tak u prarodicu nasich deti) zasahuju jen do nejnutnejsiho - bezpeci, zdravi. Jinak je nechavam delat co se jim zlibi, kupovat co chteji, zabalila bych co si preje syn, pokud mam doma, dala bych i o co si rekla babi, ale nic navic bych nekupovala. A snazila bych se promluvit se synem, hezky, aby to neznelo jako utok na babicku, spis ve smyslu - babicka by byla rada, kdybys mel to a to, tak jsem neco z toho zabalila s sebou. Pokud ti bude neprijemne, bude ti horko, bude te neco svedit, muzes se prevlect, svliknout atd. Ostatni pravidla at se dohodne s babickou sam, pak si muzete promluvit po navsteve, jak se mu to libilo. Treba to pro nej nebude problem ani trapeni 🤷♀️
@jane46 ona mi chce dokázat, jak to děláme špatně, takže ho láduje ovocem, zeleninou a tak. Což se neliší od toho, jak jime doma, ale ona to odmítá vidět. Všude říká, jak se nám děti cpou jen sladkostmi.
@camelinka chlap to s ní řešil několikrát. I na ni ječel. Což nepomohlo už vůbec. Ona nerespektuje nikoho. Všichni jsou hloupí a jen ona má pravdu.
Ty jo, hruza. V tom pripade bych to nechala na manzelovi, at to s ni resi on a ja bych s babkou uz nic resit nechtela. Nejake domlouvani kdy na prazdniny, co zabalit a komunikace s babkou- vse manzel.
Pro me by byl problem ten atopak, protoze mam dve deti s AE a nekdy je to jak boj s vetrnymi mlyny. nadruhou stranu starsi jezdi v lete k babicce do polorozpadly chajdy, na divadelni tabor s konskym povozem, kdyz se loni vratila z tabora ekzem byl OK, ale pisek mela i v zubnim kartacku… bylo to divoky, ale letos chce jet znovu. Tak jede jak k babicce tak na tabor. U nas neni tak problem s dodrzovanim rezimu, jako spis s prostredim kam ji posilam…ale beru to tak, ze je to muj problem a ze je to mnohem lepsi nez kdyby musela byt zavrena doma a cekat az prijdu z prace. U vas je problem babicka, ale pokud syn jet chce at jede, ale ubezpecila bych ho o tom, ze pokud jet nebude chtit (letos, za rok za dva tak uz nemusi…) rozumejte, nemusi plnit babicky rozmary pokud mu to bude neprijemne…aby nemel pocit plneni povinnosti, zazila jsem to, jeden mesic s prarodici byl ocistec (cim starsi jsem byla tom vetsi to bylo utopeni, jelikoz jsem nebyla ztelesneni predstavy jaka by mlada divka mela byt) a k druhe babicce jsem jezdila na prazdniny jeste na vejsce a moc rada…
pokud syn tam chce, pak bych babi oznamila, ze je dost velky, aby si zabalil sam co potrebuje a ze s ni rozhodne nic konzultovat nebudes... pokud chce nejakou hru ci hracky at si je vezme... a v cem na spat, si snad v 9letech uz rekne sam... Male dite bych, pod takovou diktaturou co a jak mu mam sbalit, nikam neposilala.
Baba jedna 🤔, je fajn, ze ma o vnuka zajem a ze tam kluk chce jezdit, to neni samozrejmost...Ale ja, jakozto povaha prudka, bych si to libit proste nenechala a radsi se na nejakou dobu rozhadam a utnu vztahy, jelikoz mi neni 15, aby mi neco nekdo narizoval...
Obavam se ale, ze tahle mura by se za nos stejne nechytila, takze bych klukovi rekla, at si sbali co chce a spi jak chce, nasilim ho do pyzama narvat nemuze a cist si pod perinou s baterkou, bude bojovka ;)
Kdyby ji mozna kluk sam rekl, ze tohle ma/nema rad, mohlo by to k necemu byt...tezko rict
@jannym z tábora se vrací čistý.
Jediné co bych řešila je, ať nespí v pyžamu, ale jak je zvyklý 😉 moje děti spí téměř celorocne jen v trenkach syn, dcera v kalhotkách a že těch pyzam mame - krátké, dlouhé třeba i noční košili pro dceru a stejně si to vyslečou 😂😂😂
Jinak mi to přijde, že řešíš naprosté kraviny, kór když se tvůj syn k babičce těší 😉
@veruuu_kubesovic v diskuzi řeším jen balení. Ono toho je mnohem víc.
Pyžamo mu vnutí. Bude ho vydírat a syn to nakonec vzdá.
Už jsme si spolu sedli a vyřešili, že pokud mu koupí pyžamo, tak si ho vezme a az babička odejde spát, tak ho sundá.
Přiznávám, že se mi nelíbí, že k ní jede. Těch důvodů je hodně. A ano, jsem hodně zaujatá a mám k tomu dobrý důvod.
Podle mě děti všechno berou tak nějak líp než my. 😀Chápu tě a znám to taky. Vyslechnu, neoponuju (nemá to smysl) a stejně se zařídím podle sebe. Společenské hry ani hračky bych nebalila vůbec - když není čas na knížku, nebude asi ani na hry.🤷♀️ Pyžamo by dostal krátké a babička ať mu pak třeba na spaní koupí kožich a beranici. S tím jídlem holt nic nenaděláte. Aspoň, že to je takhle a necpe mu sladkosti. Klobouk nebo kšiltovku neřeším, to je fakt jedno, takže na její přání by dostal klidně klobouk. V čem je lepší podle ní?😀Knížku bych mu dala. Jestli by mu pak "musela" něco kupovat, tak prosím. Kdyby to bylo něco nutného, samozřejmě bych jí to proplatila. Zaujatost tam bude asi oboustranná. Hlavní je, že syn bude spokojený a když ne, tím líp. Nebudete už to muset příště řešit. 😀
Jestlipak byste to takto řešila pokud by se nejednalo o tchyni, ale matku?
@daruna pokud by šlo o zdraví dítěte, tak ano, vadilo by mi to úplně stejně. S mámou jsme řešili jídlo.
Mám mámu, macechu, tchyni a stínovou tchýni a problém mám jen s tchýní. S ostatními se domluvíme, nic nediktuji, respektujeme se vzájemně.
Tý jo, mně by teda vadilo skoro všechno z toho, co jsi napsala...Na jednu stranu všechna čest, že si ho babička bere na týden, to fakt není samozřejmost. Na druhou stranu bych ho stejně nechala zabalit, jak by si přál. Nechala bych mu v kufru i tu knížku a hračky. Mám taky devítiletého syna a nedokážu si představit, že by měl týden vydržet bez knížky jenom s pexesem a člobrdem, což jsou hry, které ho nudily už před dvěma lety. A s tím pyžamem to říkáš dobře, prostě ať se převleče / vysleče, jak babička odejde.
Hmmm, vadilo by mi všechno. Kšiltovka je lepší proti slunku do obličeje a spálení. Čtení snad už každý pochopil, že je užitečné a rozvíjí a pokud to dítě baví, je to přece krásné. Pyžamo bez komentáře, byla bych sprostá.
Babička diktátor a vnuk zakřiknutý introvert, to mi nepřijde moc ok. On se bude třeba něčím trápit, ale neřekne si, protože babka by ho stejně sjela. Nechala bych komunikaci na mužovi, je to jeho matka. Jediné skutečně důležité je pyžamo, pokud tohle nedokáže, když jde o zdraví, tak leda diverzní akce a ať se prostě večer převleče. Ale tady může nastat ten střet povah a on si to prostě netroufne.
Pokud jde o zdravi, dostala by jasnou informaci, jak se ma chovat a pokud to tak nebude, je mi lito, ale dite tam jezdit nebude. A takto bych to rekla i synovi - kdyz babicka neni schopna respektovat zdravotni potreby a jeji bezohlednost mu zhorsuje AE, tak se neda nic delat, ale ty nechces, aby se dalsi tri mesice trapil kvuli neschopnosti babicky.
Ostatni jsou spis malickosti. Spis mi vadi celkove takovi lide, co se chovaji jako bezohledni iditoti…
My vsem prarodicum dali jasne najevo, ze se budou respektovat nase pravidla, jinak se omlouvame, ale nebudeme se stykat - neslo o nejake drobnosti, ale napr. extremne casta sprosta slova, alkohol pres den, koureni pred detmi, psychicka manipulace s ditetem atd. Moje mamka z toho ma respekt stale, tchyne obcas neco zkusi, dostane jasne najevo, ze tudy vlak nejede a je klid. Parkrat uz prisla z jeji strany demostracka typu, kdyz nechcete, taky sem nemusim jezdit, tak nejezdila, my se nedoprosovali. A za pr tydnu byl klid.
Já bych to řešila jenom tehdy, pokud syn sám by k babičce nechtěl a nelíbilo se mu tam. Jinak bych zabalila dle babičky a vyslala ho do světa. Jste moc zaujatá. To je přece to kouzlo pobytu u prarodičů, že je vše trochu jinak 🙂. Nechala bych je dýchat.
A co na to manžel/partner, syn tchýně? Nezná to taky?😁 U nás takto radí moje mamka. Když mají kluci (6 a 8) s nimi jet na výlet nebo k nim na prázdniny, tak to vždycky volá, ať mají hodně čistých triček, některý slušný do města, ať mají čepice, radši i pláštěnky, ať jim před cestou dám kinedril... No prostě všechno, co vždycky mají, ale mamka pokaždé připomíná. Spíš mě vytáčí, že když už s nimi někam jedou, že je hned ve dveřích mamka zkontroluje, jestli jsou hezky oblečený 🤦 ale jinak pokud jde o hračky, s tím problém nemá a stejně vždycky ve všem vnouckum podlehne 😂 taťka (děda) je naštěstí v tomhle v pohodě
Domluvila bych s dítětem, že pýžo převlíkne/svlíkne, což už jsi udělala, případně jak má sám postupovat, když se zpotí, aby katastrofu zažehnal hned v zárodku. Knížku bych mu dala někam bokem a přibalila k ní baterku. Dítě bych se pokusila povzbudit k tomu, aby se dokázalo ozvat. A jinak bych to nechala na nich. Pokud ona si tímhle naruší vztah s vnukem, je to jenom její věc. Sice je milujeme, nejraději bychom jim vybudovaly to nejlepší prostředí a ochránily je před vším, ale jsou věci, které prostě ovlivnit nedokážeme. A třeba právě takováhle babička má pro syna být školou a časem, třeba v pubertě, se díky tomu otrká a i jako introvert se za sebe dokáže postavit, protože uvidí, k čemu to vede.
Já bych se snažila syna povzbudit, ať není takový zakriknuty, pak po něm babi "šlape" a teda mě by to za ty podmínky snad ani nestalo...
@veruuu_kubesovic on je silný introvert. Kombinace mě a manžela. K babičce chtěl on. Nenutila bych ho. Nepotřebujeme hlídání.
@zittaaussig kdybych ho pak nemusela léčit, tak to neřeším. Synovi to taky vadí. Chce si číst, chce si hrát. Takže se zabalil podle sebe. No a babička už volala, co je špatně a už na mě ječela. Kdyby o něco šlo. Podle mě to jsou nesmysly, co řeší.
Ty jo, nějak si neumím představit, že bych na sebe takhle nechala ječet. A vlastně mi přijde zvláštní, že tam syn chce. Jestli on to nedělá z nějaké představy povinnosti. V devíti letech je to dost rozumný kluk, aby věděl, že tam je něco trochu špatně.
@fifinka2020 Taky mam tchyni,se kterou se neshodnu,ale deti miluje.Uz ji umi rict svuj nazor,tak je nechavam.Jeji "musi se naucit jist strudl" je takova legendarni veta.Nemusis,synu,nemusis
Jejejej, to by na me zkusila vriskat, myslim, ze by to bylo naposled😅🙈
Moje tchýně dělá to stejný. Dokonce to jednou vyšperkovala tím, že když si pro děti přijela, tak jim prolezla batohy a polovinu vyházela. Podotýkám že jeli jen na dva dny, a obě děti měli svůj batoh a v něm opravdu pouze věci na spaní a náhradní oblečení po jednom kuse! Vyházela to s tím, že nepotřebují náhradní tričko a i ponožky. No,jak myslíš.....a jak to dopadlo?? Milá tchýně musela obema dětem vecer kupovat náhradní oblečení sakup prdum,jelikož zmokli až na kost. 🤭 A jak brblala. A já si to tiše užívala. 👺🤣
Vzpomínám si,když si mě brala babi,tak vždy jen řekla ať nezapomene mamka přibalit to či ono a radej víc než min. Že auto uveze, pračka snese. A když by něco chybělo tak koupi.
No to je mazec. Dokud jsem si nepřečetla, že je synovi 9, tak jsem myslela že balis tak tříleté dítě 🙈. No upřímně v 9 letech ať si syn vezme co chce na hraní a co nosí. Nám třeba babi řekne, nezapomeňte tohle a tohle, protože možná půjdeme tam a tam. Ale to je tak vše. Tohle už je dost no. Jestli on tam chce a ona ho chce, tak ať se sbalí sám,jen bych zkontrolovala jestli má dost věcí a něco na hlavu. A řekla bych mu, ať babičce sám řekne, že spaní jen v trenkach a kšiltovka jsou mu příjemnější. Třeba to od něj babi vezme líp. Bývá to tak, že ty děti si s prarodiči rozumí líp než rodiče a prarodiče 🤭
Také znám 🙂 A už jsem přišla na to, že to vždycky bude zabaleno špatně i kdybych si stoupla na hlavu. Takže balím podle svého 😉 A u nás máme každý rok téma sandále...s napětím čekám, jak to bude letos....moc malé nebo moc velké?😁 Jinými slovy... naučila jsem se tomu jen zasmát a od té doby mě to netrápí 😉🙂🍀
Ty jo, kdyby mi dítě jelo na týden k babičce, tak bych takové věci fakt neřešila 😂 prostě mu zabal jak bába poroučí a mysli si něco o prdelích, ne? Přidej věci dle svého uvážení, synovi řekni, ať používá hlavu a když mu bude vedro tak ať se vysvlékne... Babička ti týden pohlídá dítě!! Haloo!! Zase nebuď nevděčná, já bych to brala i kdyby si bába poroučela plynovou masku pro juniora 😁

Nevim no, ale za me to neprehanis...babicce by zas nemelo byt tak moc zatezko, aby z techhle kravin polevila...
Ten ekzem by bylo neco, z ceho bych neustoupila, je to zdrav. problem a kdyz nerespektuje tvoje rady a nazor, ty nemusis respektovat ten jeji na to ostatni...
Co na to chlap, nemohl by ji to vysvetlit, nebo z nej timhle diktatorstvim, vychovala ticheho kyvace?