icon

Těhotenství a covid očkování: Jak se rozhodnout?

13. led 2022

Ahoj holky, nechci tady budit emoce, ani diskuze, kde by jsme se zbytečně všechny rozčilovaly. Spíš se asi chci jenom vypsat...nebo znát někoho názor. Nevím. Jde o to, že jsme s manželem neočkovaní, nijak zvlášť nám to v životě nechybí, mimo to, že se synem nemůžeme třeba na bazén, nebo na hřiště. Ťuk ťuk, jsme všichni zdraví. Ale zjistila jsem, že jsem těhotná. Zatím mám za sebou základní kontroly, stihla jsem i obvodního, všichni byli názoru - očkujte se (asi před měsícem). Spíš jen doporučovali abych počkala do konce 1. trimestru. Byla jsem rozhodnutá, manžel mě podpořil, říkal, že je to na mně, že tomu rozumí, ale...Teď jsou všechny správy o tom, jak se to změní, jak nová varianta vytlačuje tu původní (a nebezpečnější pro rizikové skupiny a tedy i pro těhotné), jak se vlastně nedoporučuje další vakcinace, že staré vakcíny jsou vlastně neudržitelné, že to chtějí udělat jinak a podobně - ano vím, něco může být blbost, něco zas ne... je to všude, tady se to na MK taky hodně rozebírá. Chtěla jsem se naočkovat, protože jsem se bála o zdraví, protože v okruhu nejbližších to chytla těhotná a bylo to opravdu hrozné. Bála jsem se, že bych se mohla nakazit právě od zdravotníků, kteří jsou chudáci permanentně v styku s pacienty (chytl tchán po očkování když byl na kontrole s nohou). Teď ale nevím. Na jednu strano ano - jsem rizikovka a jsem vyděšená - tak jak jsem rodila syna a C začal a nikdo nevěděl co to je a teď, když budu mít druhý dítě a zas nikdo neví co bude. Člověk ani nemusí koukat na TV nebo novinky na internetu aby se prostě nebál, nebo byl totálně na rozpacích - určitě se tu najde někdo jako já. Chci jen to nejlepší pro miminko a pro sebe. Jít tam s tím, že můžu zabránit zlému průběhu ale s vědomím, že je to "zbytečný" pro novou variantu a do budoucna, nebo nejít a riskovat úplně? Děkuji za názory, třeba i za vaše zkušenosti, uklidnění? Jako nešil matko, vyčkej dva měsíce 😀 Jsem za tuhle komunitu ráda, tohle bych doktorovi asi úplně neříkala 🙂

Strana
z3
klokanka31
13. led 2022

Já bych do toho nešla normálně,natož v těhotenství. Ale je to opravdu jen tvoje rozhodnutí... A ty jsi někdy už měla covid nebo ne?

lilian2111
13. led 2022

Nemám v plánu se očkovat a už vůbec bych nešla jako těhotná. Spoustu známých po očkování protilátky stejně nemá, nebo mají stejný průběh nemoci jako před ním. A abych mohla jít do restaurace nebo do kina pro mě tedy není dostatečný důvod k tomu se jít očkovat. 🙂

amelia000
13. led 2022

Nedala by som sa ockovat v tehu a ani pocas kojenia. Vakcina ta od tazkeho priebehu nezachrani ak ho mas mat. Poznam ocko s vaznym priebehom ako aj neocko so soplom. Ale rozhodnutie je stale na tebe.

autor
13. led 2022

Holky, přesně to všechno píšu v té zprávě - mně nevadí, že nemůžu do hospody, to mě vůbec nezajímá...spíš jde o to, že mi více zdravotníku řeklo, že delta je pro mně opravdu nebezpečná - ale teď ji nahrazuje nová varianta. Vy jste třeba v pořádku, znám osobně případy, kdy to v těhotenství bylo špatně, jednou průběh, jednou vyvolaný porod 6 týdnu předčasně. Ale znám i případy, kdy byla těhotná v pořádku a nic nechytla ani v porodnici, ani na kontrolách. Proto jsem na vážkách - riskovat a nebo jít na jistotu.

klokanka31
13. led 2022

Otázka je jestli by ty těhotné neměli těžký průběh i po očkování...Já ze svého okolí znám lidi co byli plně očkovaní a někdo měl průběh slabý, někdo zas pravý opak.

amelia000
13. led 2022

Tam nikde nemas istotu, vazny priebeh mozes mat aj ako ockovana. Tam nikde ani v jednej moznosti nieje jednoznacne risk a istota.

blbajulca
13. led 2022

Já bych do toho šla, kvůli prodělaném u covidu v těhotenství jsem rodila předčasně.....

hani_na
13. led 2022

Dnes najdeš informace pro i proti. Od toho jsme dospělí a musíme se rozhodnout jako už hodněkrát v životě, pak můžem říct, že to bylo či nebylo správně.

autor
13. led 2022

@klokanka31 toho jsem si vědoma…coby kdyby. Když se nenechám, chytnu a dopadne to špatně, řeknu si, že jsem do toho měla jít. To je nejhorší, že nevím, jak to bude i s omikronem, nebo jinou variantou. Nechám se a stejně to bude k ničemu, nebo třeba nebude a opravdu to zmírní nemoc. Proto nevím jak se rozhodnout 😞

lachipie
13. led 2022

Očkování by fungovalo dobře proti tomu původnímu kmenu, co tady byl. Jenže ten už tady dávno není. Je to virus, takže prostě mutuje a mutuje čím víc se mu člověk snaží bránit. O omikronu jsem všude četla, že prý dokáže prolomit imunitu jak po očkování tak po prodělání. Očkovaná jsem a stejně jsem chytila covid. Mohla jsem dopadnout hůř asi, ale rekonvalescence se strašně vleče. Jsem doma už třetí týden. V těhotenství bych do toho nešla.

jancasirka
13. led 2022

Já bych do toho zase asi šla, znám bohužel dost smutných/složitých příběhů maminek, co očkované nebyly, tím ale samozřejmě nechci vnucovat svůj názor. Je to těžký rohodnutí a nikdo pořádně nic nevíme, jen je problém v tom, že dost lidí už na covid rezignovalo a člověk se těm lidem bez respošů a všeho prostě nevyhne (ani v obchodě, mhd apod.), což je prostě blbý. Záleží asi taky na samotném člověku, jak k tomu přistupuje, jak často a kde potkává lidi a jestli a kde podstupuje "zbytečný rizika" apod., ale ten faktor "náhody" tam pořád taky je.. Nemáme to v tomto rozhodování fakt snadný 😢 .

autor
13. led 2022

@jancasirka přesně tak, teď se nemůžeme spoléhat vůbec na nic 😕

tahejhula
13. led 2022

V tomhle je dobré poznat motivace lidí, kteří ti v této otázce odpovídají, ať už jsou pro nebo proti. Celkem obvykle to nemá s nějak pragmatickým uvažováním nic společného. Vůbec ti nezávidím. Každopádně ať už se rozhodneš jakkoli, zkus nejdřív odhodit alespoň strachy cizích lidí, s těmi vlastními je to samozřejmě složitější. Držím pěsti.

nikjean
13. led 2022

Smutný fakt je, že očkování se prezentuje jako spasné, i přesto, že je účinné (a to stále ne dostatečně) jen prvních pár měsíců, pak účinnost rapidně klesá, např. taková vakcína od Johnsonu (účinnost pouze 2 měsíce). A pak můžeš se strachem začít od znovu. Nemluvě o nových variantách covidu, kde už vakcíny nejsou funkční téměř vůbec, což je samozřejmě logické, když byly stvořeny na původní kmen před těmi 2 lety nebo o tom, že i přes očkování můžeš skončit na JIP. O "posilujících" dávkách mám jisté pochyby. /Očkování na chřipku je také každoročně měněno vůči novým kmenům/

Z těchto faktů mi to přijde spíš jako psychologická hra - ano, jsi očkovaný, zodpovědný, máš tečku, ale ve finále ta ochrana trvá pár měsíců a pak jako by si očkovaný nebyl.
Černého Petra si může vytáhnout kdokoliv z nás, jediná polehčující okolnost je, že většinová populace se s covidem poprala bez potíží a těch vážných případů k počtu obyvatel je prostě minimum.

Konečné rozhodnutí je ale na tobě. 🙂

anetttie
13. led 2022

Hele si takhle já do toho šla a lituji toho. Měsíc po druhé dávce se mi na hlavě udělala lysyna která se zvětšuje.. Tedy teď už ne dostala jsem masticky sprej a tabletky nic příjemného to není. Na další dávku opravdu NE.

ivule95
13. led 2022

Mojí kamarádce naměřili v dubnu před porodem protilátky přes 400 jednotek... vůbec neví,že to měla. Pravděpodobně já s ní,často se s dětmi vídáme 😃 Také o tom nevím. Ale osobně bych do toho nešla,už jen proto,že i odborníci!!!! se rozcházejí v názorech a ty klinické studie probíhají do roku 23. Respektuji ty,co se nechali očkovat a sama chci,aby ostatní respektovali mě,že nejsem. Každého věc ❤️ Toť můj postoj 🙂

zrzinda
13. led 2022

Ahoj. Já vím, ze se každý rozhoduje zejména podle svého okolí. Pokud měl někdo známy těžkou reakci chápu, ze se člověk očkováni boji. Ja ve svém okolí po očkováni nikoho s reakci nemela, takže naockovana jsem. Uprimne bych se fakt bala se neockovat, obzvlášť pokud je tahle varianta nakazlivejsi.
Nechci desit, ale přečti si tohle https://denikn.cz/763173/na-miminko-jsme-se-tes...

ivule95
13. led 2022

@anetttie 😧 To je mi líto,ať je to brzy v pořádku ❤️ Často slyším,že někdo měl nějaké potíže,ale ve většině případů doktoři řeknou,že to s očkováním nesouvisí 🤔 Děkuji za váš příspěvek,právě jsem se utvrdila ve svém názoru. Držím vám palečky ❤️

pampeliska1313
13. led 2022

Šla bych.

anetttie
13. led 2022

@ivule95 děkuji... Mě přímo paní doktorka na kožním říkala že je to ono.. Měsíc po očkování že to s tím souvisí. Jinak žádné jiné problémy jsem neměla.

anetttie
13. led 2022

@ivule95 jinak vlasy jsem měla po prsa.. Musela jsem je ostříhat má mikádo... Ale to už je to nejmenší

ivule95
13. led 2022

@anetttie smekám před paní doktorkou,že se vám nesnažila namluvit něco jiného.Hlavně,ať vám vlasy co nejdříve dorostou ❤️

ai30
13. led 2022

Hele, ja chapu, ze chces nazory z lidu, ale musis si uvedomit, ze nikdo z tech, kdo ti tady radi, nema pravdepodobne vubec zadne medicinske ci jine relevantni vzdelani a vetsinu vedomosti o covidu a vakcinach ma z clickbaitovych clanku doporucenych facebookem. Kdyz budes mit v tehotenstvi komplikace, zavolas si zachranku s tim, ze te maji odvezt do nejblizsi prodejny nabytku, aby ti pani vedouci pomohla? Nebo budes chtit jet za lekarem? Ockovani neni jine, je to medicinska otazka a jestli mas pochybnosti a nejistotu, mela byses obratit na nekoho, kdo ti odpovi fundovane a na zaklade znalosti tveho zdravotniho stavu.

leymea
13. led 2022

@ai30 chce jen slyset nazor ostatnich.

nikjean
13. led 2022

@ai30 Tvůj příspěvek mě pobavil. Když se ve svých názorech neshodnou ani odborníci, tak už tedy nevím, na koho kompetentnějšího bych se měla obrátit. Bavila jsem se s několika lékaři a ani jedna odpověď se neshodovala, každý měl k tomu trochu odlišný postoj a teď si vyber.

tinaprofi
13. led 2022

Ja jsem mela a mam ve svem okoli lidi, co meli tezky prubeh covidu, vetsina mych neockovanych kolegu skoncila v nemocnici a byli v prumeru mesic a pul doma a dalsimi problemy do 3 mesicu.. I to me motivovalo k ockovani. Sama jsem mela dost bourlivou reakci na druhe ockovani, trvala 1 den. Pak jsem onemocnela covid, protoze I pres ockovani muzete onemocnet a lekari to zduraznuji, ale jsem si jista, ze diky ockovani jsem mela uz pak prakticky bezpriznakovy prubeh. Jsem ted 7 den od pozitivni ho testu potvrzenym v nemocnici a jsem uz zase negativni. Kazdej se ale musi rozhodnout sam. Na to jsou vsechny tady a konzultace kratky. Nekomu to spusti takovy sracky jako vypadani vlasu, ale porad si myslim, ze jsou to ojedinele pripady. Spusti to podle me veci, ktere uz clovek v tele ma, ale objevily by se treba az za nekolik let.

nikjean
13. led 2022

@tinaprofi Jen taková řečnická otázka. Jak víš, že bys ten bezpříznakový průběh neměla i jako neočkovaná, že s takovou jistotou tvrdíš, že za ten lehký průběh může očkování? 🙂

autor
13. led 2022

@anetttie to mě hrozné mrzí 😓 obzvlášť když jsi chtěla udělat něco pro sebe a lidi kolem sebe a dopadlo to takhle. Děkuji za názor. A držím ti palce s uzdravením ❤️

tinaprofi
13. led 2022

@nikjean Moje telo reaguje na kazdej vir respiracniho onemocneni horeckou zimnici a kaslem, kterej trva i 4 mesice, kdy kaslu tak, ze bliju. Takze osobne a za sebe predpokladam, ze by mi covid urcite nepomohl a buh vi jestli by me nedostal az na jipku. Nicmene nechtela jsem to riskovat, hrdinu jsou plny hrbitovy 🙂)

nikjean
13. led 2022

@tinaprofi Jasně, jestli víš, jak tvoje tělo reaguje i v jiných případech, tak pak je to jiná. Byla to ale spíš řečnická otázka. 🙂

Strana
z3