icon

Test Covid škola. Je právně v pořádku, když s tím nesouhlasím?

futyska
10. únor 2021

Ahoj, pokud to není zákonem dané je právně v pořádku nechat testovat dítě před vstupem do školy, když s tím jako rodič nesouhlasím?

alcar
15. únor 2021

@marcicek84 taky bych to tak udelala, ale to neklapne.

lucy0807
15. únor 2021

@jelenice_zavodnice len doplním, na Slovensku sa netestujú žiaci, aktuálne sú otvorené len prvé stupne a posledné ročníky maturantov...tie malé deti sa testovať nemusia, stačí jeden z rodičov, niektoré školy žiadajú aj oboch rodičov...každopádne aj keby sa školy otvorili, testovať sa budú žiaci až od 15 roku, čo nie je také tragické

gramar
15. únor 2021

@alcar Obávám se že nevynechají, ve chvíli kdy dojde k tak masivnímu pohybu dětí, tak budou ty testy vyžadovat po všech... 😕
Upřímně ještě jsem nekoukala na to jakou chybovost ty testy mají, ale vidím to tak že v šuplíku bude člověk muset mít pár náhradních, aby si případný výsledek mohl ověřit a následně zveřejnit jen ten kladný (protože co si budeme, tak nějak to bude ve většině fungovat, pokud se opravdu nebude testovat přímo u školy...)

marcicek84
15. únor 2021

@alcar a ted te tady presvedcuju to jen neivazivni test,pak to bude jen ockovani a pak co?Tady fakt jde o ten princip ne o nejaky test a kdyz testovat tak doma a dle toho se soukrome zaridit,ne posilat ze skoly deti domu,u malych skolaku se to bude delat jak? 🤔 jeee,pani ucitelko ma pozitivni test ja ale uz jsem na ceste do prace a stojim v zacpe,tak musite pockat...

alcar
15. únor 2021

@gramar no prave, mela by tam byt moznost overeni v pripade + testu.

alcar
15. únor 2021

@marcicek84 asi zase budou muset vyclenit nejakou mistnost pro tyhle pozitivni decka. Prece je nenechaji stat hodinu pred skolou.. nevim, vubec si to nedovedu v praxi nejak predstavit. A mam i obavu, at se ti zacci pak neboji nebo je to nestresuje z mozneho pozitivniho vysledku. To zase muze mit dopad takovy, ze tam nebudou chtit kvuli tomu vubec chodit.

gramar
15. únor 2021

@alcar Bylo by to fajn, ale kdo ví co bude, já mám osobně dojem že se situace tak podělá že ty děti v březnu nenastoupí (možná s trochou štěstí deváťáci a maturanti by to mohli stihnout), takže nás testy moc trápit nebudou (pokud je nezavedou i na cestu do obchodu), zato počítání s ocáskem, Přemyslovci a fyzikální zákony, ty mě ještě potrápí 😂

hojda
15. únor 2021

@marcicek84
@alcar Je to cesta, jak dostat víc dětí do škol, ale klidně můžeme čekat, než epidemii povolí, nebo až se tu dostatečně prooočkujeme.... to je taky řešení....

alcar
15. únor 2021

@gramar tipuju, ze maturanti a devataciod brezna a zbytek od dubna. Vsak vsude hlasaji, ze “postupne”. 🤦‍♀️

hojda
15. únor 2021

@gramar Vidím to úplně stejně, devítky a maturanti a když bude jooo hodně dobře, tak první stupeň, ale s tím moc nepočítám.

alcar
15. únor 2021

@hojda ale tahle cesta opravdu neni tak jednoducha, jak se muze zdat.

janinasm
15. únor 2021

Já pro testování žáků jsem a kdo s tím má problém, tak prostě at dítě testovat nenechá a at zůstane doma, ne? Nebo co je za problém? Jako chápu, že má někdo problém s očkováním, ale testováním??? jako proč?

gramar
15. únor 2021

@alcar Ale poněkud alibisticky již delší dobu nesdělují jaký ten "postupný" nástup bude. Původně se zmiňoval rozestup 14. dní, teď už o tom nikde nic není, takže postupně se můžou vrátit třeba až v červnu... Já už se před pár dny smířila s tím že letos už nepůjdou, paradoxně se mi ulevilo protože jsem najednou měla možnost plánování, ale teď do toho hodili vidle. Já bych řekla že se mají vrátit maturanti, deváťáci, obory kde je potřeba praxe a osmáci. Ten zbytek je sice na budku, ale dá se zvládnout doma a je to lepší než otevřít, zavřít, otevřít... Za tuhle cenu by ten návrat do školy nestál

marcicek84
15. únor 2021

@alcar nejen,ze neni jednoducha,nemaji to ani promyslene s za 14 dni to nestihnou,3 dny potrebuji skoly na pripravu,takze uz moc casu nemaji...navic stresovat male zacky prvniho stupne s pozitivitou testu (prvnacci,tak to jsme na dobre ceste z nich udelat neurotiky) a vlastne dle who se musi posoudit i klinicky stav ditete,zda vykazuje priznaky, jinak nemocne neni.Zdrave dite neni povinno se podridit testu pokud nema rizikovy kontakt,takze opravdu to maji dost na vode...
No bude kolem toho jeste veselo...

kuliseks
15. únor 2021

Můj příspěvek bude asi mimo mísu, ale nedá mi to... Někdy mi přijde, že někteří rodiče máte starosti s prkotinami.. Kdyby tohle byla ta nejtěžší zkouška v našem životě i životě našich dětí, buďme sakra rádi.. Lidi vzpomeňte na minulost, co lidi zažívali a neřešte přiblblé testování proboha. Jestli je to cesta, jak rychle z téhle ještě ne vážné kaše ven, tak ať. Myslím, že nám ani našim dítkům snad nic neupadne ne? Občas mi přijde, že někdo si bude stěžovat na cokoli jen aby si stěžoval. Pardon za reakci. Taky se těším, až to skončí. Ale nemyslím si, že věčné protesty něco urychlí teda.

janinasm
15. únor 2021

@kuliseks naprosto s tebou souhlasím, někdy lidi fakt řešej hovadiny. Jak jsem psala výše, pochopím že někomu vadí očkování, ale testování???😨

knuffel
15. únor 2021

Já vlastně nechápu, proč testovat děti. Ty dřepí doma, ale čísla jsou furt vysoko. Ať se testuje každý před vstupem do práce.
A všichni už jsou tak vymletí, že tomu testování budou tleskat. Děti nejsou riziková skupina, tak ať je laskavě nechají na pokoji.

alcar
15. únor 2021

@janinasm tak mne treba vadi to, ze bych v pripade opakovane falesne pozitivniho vysledku u sveho ditete mohla prijit o praci.

hojda
15. únor 2021

@alcar Myslím, že zrovna zdravotníci jsou skupina, která se o práci opravdu bát nemusí.

knuffel
15. únor 2021

@hojda Nejsou všichni jen zdravotníci...

hojda
15. únor 2021

@knuffel Já psala alcar, které ve zdravotnictví pracuje.

alcar
15. únor 2021

@hojda a to jako myslis, ze mi budou nadrizeni, natoz kolegove, tolerovat, kdyz jim rano pred denni zavolam, ze nejdu do prace? No to budou nadseni. Myslim, ze v pripade casteho opakovani mi doporuci asi jine pracoviste. Ja sama jsem soudna a vim, ze takto by to opravdu delat neslo. A co jine profese?

janinasm
15. únor 2021

@knuffel A? Děti nejsou riziková skupina a co jako? To jako znamená že virus nešíří? To znamená že nenakazí učitele, který v rizikové skupině je a musí je učit? To znamená že si jako může dělat co chce a vesele zvyšovat reprodukční číslo? Jako to je přesně to, co říká pan Kubek, lidi jsou sobci a myslí jen na sebe. Nechceš nechat testovat, netestuj, nikdo tě nenutí.

knuffel
15. únor 2021

@hojda Rozumím, pochopila jsem to ale všeobecně.

janinasm
15. únor 2021

@alcar já myslim že ne, protože pokud pracuješ ve zdravotnictví tak te dneska nikdo nevyhodí, to by musel bejt blázen. Ale o to nejde. tady nejde jen o tebe, je nutné myslet na ostatní a nebejt sobec. Protože jednou se muže stát, že budeš potřebovat nechat ošetřit díte a v nemocnici tě pošlou domu s tím, že ho nebude mít kdo ošetřit, ale to bys jako pracující ve zdravotnictví měla vdet nejlí psama...... no nic. jdu spát, na tyto debaty nemam. Podle mě prostě kdo nechce nechat dítě testovat, at nedává, ale at pak neřve, že dítě nemuže do školy..... brou

knuffel
15. únor 2021

@janinasm A dospělí nejsou sobci? Kdekdo si vesele chodí do práce a šopovat, to jako nikoho nenakazí? Až se začnou důsledně testovat všichni ostatní, budiž.

knuffel
15. únor 2021

@janinasm Testovat ty děti právě nutit budou, jinak nesmí do školy. Až budou testovací stánky u každého Kauflandu a před každou fabrikou, pochopím i ty děti.

alcar
15. únor 2021

@knuffel myslim, ze je nepodstatne, jakou praci vykonavam. Sama jsem to ani umyslne neuvadela, jelikoz to na veci nic nemeni. Jsou profese, kdy je dany pracovnik nenahraditelny a nemuze si do prace chodit jak do housli. A obzvlast ne zdravotnik, na kterem je zavisly zbytek pracovniho kolektivu.

alcar
15. únor 2021

@janinasm myslis, ze nekdo stoji o pracovnika, ktery ti x krat rocne ci mesicne hodinu pred smenou zavola, ze neprijde do prace?

knuffel
15. únor 2021

@alcar Ne každý zaměstnavatel rád vidí, když z každého měsíce odpracuješ jen půlku.

Strana