Test na protilátky Covid. Dělají se?

apemi
4. lis 2020

Dobry den, nevite jestli se da testovat na protilátky Covid?

gracinka7
4. lis 2020

sudylichozrout
4. lis 2020

@apemi Da. Stoji to 800-1000 Kc, dela to praktik. Je to odver krve.

mzacikova
4. lis 2020

Dá. Jsou ale prý dost k ničemu...

saksana
4. lis 2020

@mzacikova Proč jsou k ničemu?

mzacikova
4. lis 2020

@saksana říkala mi zdravotní sestřička. Že to nejsou úplně 100%ní testy, zatím jsou ve fázi vývoje, jako vše ohledně covidu

amazonkajanik
4. lis 2020

@apemi testuje se a dokonce se teď vyzývají ti,kteří mají protilátky,aby darovali plazmu pro ty,kteří mají těžký průběh a selhává jim imunitní systém

miky25117
4. lis 2020

Otestovala som sa sama doma

saksana
4. lis 2020

@mzacikova Hmm, nevím.
Pojištěnci ZPMV se můžou zúčastnit studie. Pak to vyjde na 100,- korun (Vlastně na 300, protože se musí jít třikrát)
https://www.zpmvcr.cz/pojistenci/bonusy-na-prev...

veronikav31
4. lis 2020

@miky25117 to je test z lékárny? na kolik vyjde?

miky25117
4. lis 2020

@veronikav31 ano z lékárny 460kč aj s poštovním

veronikav31
4. lis 2020

@miky25117 děkuji

piskoteka
4. lis 2020

@veronikav31 na test z lékárny bych se nespoléhala. U nás provádíme testy z krve na detekci protilátek IGg, což jsou dlouhodobé protilátky. Tvoří se až týdny po prodělání infekce. Stojí to 435kc. Od příštího týdne spouštíme i odběry na detekci IGm protilátek, ty se tvoří už týden po nakažení. Ty budou dražší, kolem 800kc. Test neodhalí právě probíhající infekci, ale prokáže výskyt protilátek. Pokud je výsledek negativní, člověk se s nemocí 1. buď vůbec nesetkal, za 2. byl vystaven viru tak málo, že tělo protilátky ani netvořilo, nebo za 3. nemoc je v počátku a protilátky ještě nejsou detekovatelné (tam je pak lepší hledat ty IGm protilátky). Popřípadě při pozitivním výsledku je vhodné udělat ještě PCR výtěr, který odhalí zda je člověk stále ještě pozitivní a měl by dodržovat karanténu.

werumka
4. lis 2020

@piskoteka tyto testy z lékárny mají detekci igg a igm protilátek. Mně ukázaly výsledek správně, téměř na den od začátku příznaků 😉

veronikav31
4. lis 2020

@piskoteka a lze na ty testy z krve jít kamkoliv nebo jen na odběrová místa jak chodí nemocní?

piskoteka
4. lis 2020

@veronikav31 to nevím přesně. My jsme soukromá laboratoř a na odběry se objednává předem. Ty výtěry děláme taky, ale časově je to oddělené, aby se tam lidi nepotkávali. Samozřejmě za předpokladu že dodrží objednací čas.

veronikav31
4. lis 2020

@piskoteka Děkuji za informaci,u nás je taktéž soukromá laboratoř,tak se zkusím poptat tam

gretka79
4. lis 2020

@piskoteka Dobrý večer, pročítám příspěvky a zjišťuji, že jste z oboru a orientujete se v problematice. Prosím, mohu mít na Vás dotaz?
Začátkem října byl muž pozitivně testován na covid. Bohužel pozitivní byli i oba synové. Po celou dobu nemoci jsme jako rodina fungovali společně. První týden (než byla stanovena diagnóza), jsme dodržovali běžnou hygienu. Neměli jsme roušky, já dojedla jídlo po synovi, každý večer dětem pusa na dobrou noc...atd.). Já zůstala negativní - potvrzeno dvěma testy. Po skončení karantény jsem si zaplatila test na IGg a vyšlo mi, že protilátky nemám. Muž byl pozitivně testován 8.10. Můj odběr na protilátky proběhl 22.10.
Je možné, že jsem šla na test příliš brzy, nebo by se to už mělo projevit? Jak moc jsou krevní testy spolehlivé?
Dodávám, že 9.10. a 10.10. se u mě projevily velmi lehké příznaky - rýma, bolesti hlavy, pálení očí.
Svůj dotaz píši veřejně, jsem přesvědčená, že Vaše odpověď může pomoci mnoha dalším. Moc Vám děkuji!

sudylichozrout
4. lis 2020

@werumka Hoj, ty jsi mela kovid? Jsi psala, ze jsi hodne rizikova, jaky jsi mela prubeh, pokud se mohu zeptat?

piskoteka
5. lis 2020

@gretka79 zdravím, pokud se vám z výtěru covid nepotrvdil, tak budete mít negativní i protilátky. Je pravda, že ten čas co jste měla mezi tím vyšetřením manžela a vaším odběrem je celkem krátký. Pokud máte peníze navíc, jděte třeba za měsíc znovu na krev. Za mě je to zbytečné. Jsou totiž případy (i u nás v rodině), že lidé ve společné domácnosti se od sebe nenakazili. Stává se to. Nebo ta infekce proběhla v tak slabé formě, že protilátky vyjdou i tak negativně. U téhle nemoci je problémem dlouhá inkubační doba a bezpříznakové průběhy. Pak nastávají právě tyhle případy, kdy by se hodila křišťálová koule.

miky25117
5. lis 2020

@piskoteka no robila som si ho sama a vyšli mi právě off pozitivní.myslis že by vysiel aj falosne pozitivny?

piskoteka
5. lis 2020

@miky25117 já se upřímně k těm rychlotestům asi nechci nějak moc vyjadřovat. Nevím nakolik jsou spolehlivé, výrobce si to bude vždycky chválit a covid je zkrátka nová nemoc a byznys. Jako takové "první síto" třeba pro firmy, nebo domovy důchodců budou asi super. Ale já bych to raději měla na papíře a potvrzené 😀 Tím samozřejmě neříkám že jsou k ničemu. Ale zrovna u covidu vše budí vášně a každý má svůj názor.

veronikav31
5. lis 2020

@piskoteka tak u nás ten test dělají za 550kc,jsem domluvená na příští týden,jak budu muset t cestu 😀

werumka
5. lis 2020

@miky25117 Máš to pozitivní - dlouhodobě igg protilátky. Bylo by dobre to ještě doplnit pcr testem.

apemi
autor
5. lis 2020

@piskoteka Dobrý den, takže když jsme doma prodělali virózu cca 3 týdny zpět (od 14. října), na testech jsme nebyli, protože náš pediatr nám u dětí řekl, že mají virovou angínu - horečka, mírný kašel, rýma, bolest v krku, já byla jen unavená, a bolela mě 3 dny hlava...po 2 týdnech se ukázalo, že ve školce kam chodí děti je covid - učitelka lehla dva dny po našich dětech s tím samým co měly oni, a na testu vyšla pozitivní.... na popud toho jsem si zašla i já na testy, od privních příznaků 3 týdny - jsem těhotná a chtěla jsem mít jistotu- vyšel negativní. A ráda bych si právě kvůli těhotenství nechala zjistit protilátky, jestli to tedy bylo ono nebo ne... Mám tedy ještě počka, nebo by mohly být prokazatelné už teď?

gretka79
5. lis 2020

@piskoteka moc děkuji za odpověď! Pořád jsem tak nějak doufala, že je mít budu, když to rodina absolvovala. Přeji Vám i všem diskutujícím tady hlavně pevné zdraví! Ať je to brzy za námi.

piskoteka
5. lis 2020

@apemi tak si zaplaťte i za IgM protilátky. Ty jsou v krvi už po týdnu.

hojda
5. lis 2020

ZPMV ma ted projekt na testovani a doplaci se jen 100 korun.

kmarie81
21. lis 2020

@apemi mi prodelali covid na konci března - kromě slabé rymy a únavy nic, takže sme to prikladala nastydnuti a v mém případě těhotenství a cca po 14 dnech sme s manželem stratilli cich. Na test sme sem se dostala až cca 20 den po prvním dnu rýmy a vyšel negativní. Zhruba za týden dostala covid svagrova co bydlí sama s tchyni a neměl se o ně kdo postarat - venčit psa nakoupit atd. Tak si manžel po velkých obstrukce vyžádal test na protilátky - tuším že se jmenuje Elisa a vyšli mu pozitivní jak dlouhodobi tak krátkodobi a poté ještě na popud o obvodní doktorky šel na vyter z nosu a ten vyšel negativni