icon

Vaření pro jednu osobu. Kde hledáte inspiraci?

ele_nka
8. dub 2024

Manžel i děti obědvají mimo domov. Já mám zkrácený úvazek, takže v práci nemám pauzu na oběd. Kolikrát ten oběd prostě vynechám a pak se něčím zaplácnu.
Holky jak to děláte? Vaříte si jen sami pro sebe?
Případně čerpáte někde inspiraci?
Já kolikrát ani na nic nemám chuť ani náladu něco vymýšlet, ale ráda bych to stravovaní zlepšila.

Strana
z2
sarihy
9. dub 2024

@ninive211
@petbem Tohle je důvod, proč manžel odpískal obědy, a vaříme doma pro oba - v Praze by dal za meníčko 180 bez polévky každý den a to fakt ne.

vevercicka
9. dub 2024

@ele_nka uvařím si tak na tři dny dopředu. Nevadí mi jíst opakovaně to samé. Když nemám navařeno, udělám rychlovku z toho, co tu najdu.

llluckaaa
9. dub 2024

Já si z nouze parkrat týdne pripravuji krabičku do práce - menicka jsou u nás draha a ani nebi kolikrat čas na nej dobehnout. Chystám si večer, nejčastěji kuskus/testoviny/ryzove nudle/ryzi se zeleninou a sýrem/varenym vajíčkem/kousky masa, vetsinou dle toho, co mám k večeři - to už jinam jen salát. Když chci být vzorna, dělám si čočku/cizrnu/fazole se zeleninou a vajíčkem. Luštěniny vařím cele balení a pak si případně po částech zamrazim nebo sahnu po plechovce.

leneee
9. dub 2024

@ele_nka po vikendu mam zbytky, jinak si varim pro sebe vetsinou neco z nasledujiciho: salat nebo pecena zelenina v troube s haloumi na panvi, cocka s vajickem, zeleninova smes se spagetami na panvi a k tomu tunak z konzervy, omeletu z vajec a zeleniny (tez na panvi) a k tomu salatek nebo zelenina co dum dal, gnochi nebo brambory se spenatem + k tomu treba vajicko na tvrdo, kureci steak na masle se zeleninou nebo grilovana zeleneninka a k tomu jakekoli maso co treba zbylo od obeda nebo vecere. apod. tj. vse rychla jidla co jsou za pul hodinky ready. Jinak to u mne jisti i zeleninove polevky a hotovky z DM (ravioly v rajcatovce nebo jejich zeleninove mixy na panev) nebo bonduelle good lunch ma vyborny bulgur.

sarihy
9. dub 2024

@llluckaaa Já se snažím střídat maso a nemaso po dvou dnech, takže mě v těch nemaosvých zachraňují právě luštěniny, abych nahnala živiny správně...často dělám dahl z červené čočka, nebo různé zeleninové směsy s fazolema nebo cizrnou.

ester_ka
9. dub 2024
veruuu_kubesovic
9. dub 2024

@konidana já stejně tak, na co stát denně u plotny, když je to jen pro mě?

gigi2
9. dub 2024

Vaŕím sobě i manželovi zvlášť jídla,vždy na dva dny každému..jedno jídlo se mi uvaří “samo”v pomalým hrnci a k tomu nejakou rychlovku i s přílohou do půl hodiny,smési ze zeleniny,naložený maso,kus ryby,hustá polévka,tofu,atd…začínám většinou vařit kolem 22.hod večer,takže opravdu nemám čas u toho zabíjet hodiny a musí to být šup šup..v době vaření každému přichystám k jídlu salát na druhý den,kolikrát ho udělám tak obsáhlej,že vydá i za hlavní jidlo…bez teplého jídla denně bych vůbec nefungovala a u nás v práci stojí teplé jídlo 130-160 Kč,to bych zkrachovala mit oba chodit na obědy…

veronikav31
9. dub 2024

@ele_nka mám též zkrácený úvazek, obědvám doma denně, buď co je nebo si uvařím rychlovku. Třeba dneska bylo doma ještě pečené kuře a těstoviny, tak jsem dala na pánvičku těstoviny, nakrájené maso z kuřete a pak jsem to smíchala se zakysanou smetanou. Zítra bude rizoto, ve čtvrtek koprovka s masem. Pokud uvařím odpoledne, tak si dají doma teplou večeři

llluckaaa
9. dub 2024

@sarihy naštěstí s těmi plechovkami je priprava rychlovka 😊 v létě se mi dari dělat víc druhu, za tepla i za studena.

drzticka81
9. dub 2024

Varim sobe i manzelovi. Mam to zorganizovane tak, ze ze soboty nam zbyde na pondeli, z nedele na utery, V utery se uvari nejake jidlo (pecene v troube neco/ na dva dny, patek vykryje neco rychleho nebo neco z mrazaku.

blondynka400
9. dub 2024

@ninive211 ono ale maximální stravenkový paušál je 116, 20 (tzn. čistého), takže když to převedu do "stravenek", je to pořád ok a dá se za to v ceně meníčka najíst v pohodě i v Praze. Je ale pravda, že ne každá firma využívá maxima (což nechápu)...

blondynka400
9. dub 2024

@zekrt tak pho nudle je zrovna stejná jako česká klasika 😀 Tedy samé sacharidy, co tě odrovnají..... Za mne je porce v restauraci v pořádku, naopak spíš menší. Mám hodně fyzické aktivity a potřebuji příjem. Když jdu ráno cvičit, klidně bych snědla i dva obědy z restaurace. Naopak "domácí" je v pohodě, protože tam si dám pořádné množství bílkovin 😀

ninive211
10. dub 2024

@blondynka400 Tak my jsme státní správa a i peníze na stravenky a všechno jde prostě z balíku z rozpočtu. Takže momentálně místo aby se vůbec něco přidávalo, tak se zase škrtá, kde může...jo a z těch 80 Kč ti 40 strhnou z výplaty nově, předtím šlo vše v čistém, protože část která jde na úkor zaměstnance, se poryla z balíku benefitů. Teď se nastavila ta povinnost minimálně půlku dávat do penzijka a skrouhli balík benefitů na stravenky na minimum.

zekrt
10. dub 2024

@blondynka400 Jako jo, ale neodpadnu po tom jak kdybych snědla guláš a knedlík. 😀 Standardní porce pho je na mě moc veliká, půlku si nesu na večeři domů.

Strana
z2