Vaříte / vařily jste řemeslníkům?

markeetp
27. črc 2020

Ahoj, omlouvám se, asi můj dotaz do téhle diskuze moc nepatří, ale stejně se zeptám. Je tu někdo, kdo staví, stavěl a nebo opravuje dům nebo byt? Prosím vám, vaříte řemeslníkům, kteří přijdou pracovat? My s partnerem stavíme dům, doteď nám pomáhala hlavně rodina a příbuzní, kterým jsem buď já nebo tchýně chystala svačinu, oběd a večeři. Nyní máme na stavbě cizí řemeslníky, kteří dle mého názoru nejsou moc spolehliví - řeknou, že přijdou v pondělí, v neděli to odloží na středu, pak nepřijdou kvůli škaredému počasí, pak zase musí dodělat nějakou jinou zakázku, atd. a mě přijde zbytečné jim vařit. A ani se mi do toho nechce, jednak proto, že jsou to cizí lidi, protože jim za odvedenou práci normálně platíme plnohodnotnou cenu a taky proto, že jsem takový "kuchař začátečník", kolikrát mám strach, aby ostatním uvařené jídlo chutnalo a taky pracuji na směny, takže je pro mě kolikrát těžké všechno skloubit. Dámy, prosím, vařily jste cizím řemeslníkům, kteří k vám přišli na stavbu? Těmhle doteď vařila tchýně, jenže to mi přijde taky hloupé, pak se cítím hrozně neschopně, že jim místo mě musí připravovat jídlo ona. Klidně bych upekla buchtu a nabídla kávu, pivo, limo, ale chystat lidem, které normálně platím, svačiny, obědy i večeře? Zase nechci, aby to vypadalo, že jim nechci nic nabídnout, a taky nevím, jestli řemeslník, který k vám přijde pracovat, automaticky očekává, že mu naservírujete oběd? Moc děkuji za rady, jak jste to dělaly vy, případně i za tipy, co vařit k obědu nebo co nachystat k svačině. Díky mooc 🙂

olga_
27. črc 2020

@markeetp Nečtu celé, ne, nikdy jsem řemeslníkům nevařila. Max kafe.

ireniq
27. črc 2020

Kdyz jsme rekontruovali byt, nabidla jsem vodu nebo uvařit kafe a to bylo všechno... Nějakou svacu si nosili s sebou a na oběd šli ven, nevím jestli do hospody nebo si něco koupili v samosce...

olga_
27. črc 2020

@ireniq Přesně tak, automaticky se v době oběda sebrali a odjeli si někam na meníčko. Je to přežitek minulé doby.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
zavodnice
27. črc 2020

Nevařila jsem. Profi firma ani nic takového neočekává, naskáčou do auta a zajdou do hospody nebo mají vlastní jídlo. A nespolehliví meloucháři si to nezaslouží. Kdyby odváděli 100% práci, tak bych s tím problém neměla, ale to se ještě nestalo.

neomenia
27. črc 2020

Jen kafe, caj.

te_reza
27. črc 2020

Ne. Mě v práci taky nikdo nevaří.

zuzita15
27. črc 2020

@markeetp rekla bych, ze je to zvyk spis na vesnicich a u starsi generace, moje tchyne pohazejici z maleho mesta vari a i me nutila varit, kdyz u nas nejaci remeslnici byli. Jednou jsem to zkousla, kdyz je hlidal tchan, ale jakmile jsem tu ja nebo manzel, tak dostanou leda neco k piti.

violass
27. črc 2020

Manžel je zedník a jezdí si na obědy

hezz17
27. črc 2020

Obed ne. Pivo v zadnem pripade. Maximalne vodu, kafe. Jeste kdyz je na ne takovyhle spoleh 🙄

dobevacka
27. črc 2020

Obcas jim privezeme na stavbu baliky vody nebo upecu buchtu. Kdyz je horko, tak jim vezmu nanuka. Kafe si delaji svoje a na obedy jezdi.
Beru to tak, ze jim platim plnohodnotnou cenu za práci, tak at si jidlo zajistí sami 😊

tynka9
27. črc 2020

Když nám pomáhala rodina, tak jsme zvali na oběd do hospody a pekla jsem buchty (více důvodu - já většinou taky na stavbě, když doma, tak v městě 20 km vedle a bez auta...). Pak placeným pracantum max kafe, buchtu a ne úplně pravidelně, jak mi to vycházelo časově s prací a tak. Když už jsme bydleli a já byla doma na MD, tak nám ještě obkladač dodělával horní koupelnu a záchod, tak toho jsem zvala. Byl sám, pracoval jak hodinky, a byl v pohodě. Taky nejsem moc zkušená kuchařka, tak jsem vždy řekla, co máme, a jestli si do toho ode mě troufne, tak ať klidně přijde). V dnešní době bych to tolik nehrotila. Zedníci a spol jsou za svou práci řekla bych dobre zaplacení, hospod s meníčky je milion.... když je to v rodině/známí za pár korun, tak je to v pohodě, ale cizím to opravdu nutnost není.

meronym
27. črc 2020

@markeetp Vaříte/vařily jste řemeslníkům? Proboha proc bych to delala, kdyz je normalne platim?! Vam v praci nekdo zadarmo dela svaciny?

elinkav
27. črc 2020

Nabízím jen kávu/čaj a něco vždy upeču. Ale nevařím jim

michaela1990xx
27. črc 2020

Když nám pomáhali kamarádi, tak jsem jim uvařila, ale firma, co je za tu práci normalne placená, tak těm nevarim.

drakenn
27. črc 2020

Nevarila jsem a vařit nebudu. Chodím do práce, barák děláme už 5 let. Chlapi si vždy zajistili jídlo sami..i přestávky..

volodka162
27. črc 2020

Vařila jsem jen rodině když jsme stavěli barák. A pracovníkům z "mé práce", které mám ráda a vážím si jich. Jinak jen kafe, čaj, vodu. Konec. Za to snad berou peníze...

nagojka
27. črc 2020

ja sem teda remeslnikum varila...Teda spis jen jednomu zednikovi,instalaterum...Ale to proto ze to byly vsechno znamy...sadrokartonari a betonari taky vzdy odjeli...ale kafe nebo caj,ci pivo vzdy dostal kazdy...

petracig
27. črc 2020

ne. za ty prachy co si za práci řeknou, ještě abych jim vyvářela...

linda_22
27. črc 2020

S našima zedníkama jsme se domluvili, že oběd u nás dostanou, kafe taky, třeba i s buchtou, ale svačiny a večeře? To je trochu moc ne? Snad to nejsou vaše děti, ale cizí dospělí lidé..

lotosek
27. črc 2020

Ne, nevařila. Zajedou si sami na to, na co mají chuť. Ono taky dostávat pětkrát do týdne guláš nebo párky po několik desítek let není nicmoc.

amelia000
27. črc 2020

No neviem ci sa rata aj prerabka kuchyne na par dni, ale ano navarila (obed) urobila chlebicky, ponukla vodu, zafajcila s nimi, pokecala a robota perfektne odrobena a dufam ze pohoda popri praci bola tiez skvela. Prakticky som sa k nim spravala tak, akoby som bola rada aby sa spravali kumne na ich mieste.

me_druhe_ja
27. črc 2020

Kamarádům za kamarádskou cenu či zdarma ano (oběd, svaca, voda, čaj, kafe i to pivko), najmute firmě za normální cenu ne. Jen nabídnout vodu/kafe, ale většinou ani to nechtěli.

sudylichozrout
27. črc 2020

@petracig Jen aby bylo jasno. Ze si nemyslis, ze remeslnikum jdou di kapsy vsechny penize, co si za praci reknou, ze ne?

petracig
27. črc 2020

@sudylichozrout tak samozřejmě jak kterým no... ale to je zase jiná kapitola.

sudylichozrout
27. črc 2020

Manzel dela hlavou i rukama. Kdyz rukama, dostane od zakazniku kafe, nejakou lehkou zobaci svacinu. Obed vyjimecne. Chodi normalne na obed do hospody. Od stalych zakazniku ale obed obcas dostane, jenze to je pak uz uplne jiny vztah, spis pratelsky.

sudylichozrout
27. črc 2020

@petracig Samozrejme zadnym. Naklady delaji dost velkou cast z ceny.
Vim, ze to nemyslis zle, ale tenhle mytus me vytaci do bela.

petracig
27. črc 2020

@sudylichozrout zazila jsem v nekolika pripadechbz jejich strany cachry s danemi, takze asi tak... ale myslela jsem to spus tak ze ta jejich prace je draha a ze neni na rozhazovani.

verionka
27. črc 2020

@sudylichozrout @petracig Přesně, ono se může zdat, že si řeknou hodně, ale kdyz takovy řemeslník - zivnostnik odečte náklady na odvody, měl by si ideálně něco šetřit na důchod, na obnovu nářadí, které k práci potřebuje a které se časem opotrebovava, nasetrit něco na zimu, kdy většina řemeslníků na práce méně nebo žádnou atd., tak zjistíš, že i 300 na hodinu je málo, ač se to mnohým lidem může zdat dost. Navíc opravdu šikovných a spolehlivych řemeslníků je čím dál méně, tak je třeba ty šikovné zaplatit. A abych odpovedela na otázku, tak přítel je řemeslník a na obědy jezdí domů nebo si někam zajde. Zákazníci nabídnou max. pití, což chápu a dělala bych to stejně.

ariadna12
27. črc 2020

Ne, vubec