Večery a usínání dětí ve společném pokoji

konidana
14. zář 2015

Potřebuji se asi vypsat, případně zjistit, že to někdo máte podobně...
Moje dvě děti jsou věkově blízko sebe, takže mají už dlouho stejný režim. Mají společný pokojíček, neboť v našem malém bytě není jiná možnost. Večery mne ničí. Když už se mi je podaří donutit umýt se a dostat je do postele, tak kolikrát stejně neusnou. Dnes jsou po pohádce (kterou čtu) už hodinu v postelích a stále si povídají. No už aspoň neskáčou a nemluví moc nahlas. Je 21:30. Často jsem radši s nima v pokojíčku než usnou, zdá se mi, že jsou pak víc a dřív v klidu. Aspoň ten, který je víc unavený, tak usne, když ho ten druhý neruší. Dnes ani předškolák přes den nespal (nebyl ve školce), tak jsem doufala , že usnou dřív. Vadí mi to a řeším to z toho důvodu, že předškoláka vodím ráno do školky na 6.h, a ráno ho vzbudit, je fakt náročné. Ve školce spí poo a večer bude stejný kolotoč. Já vstávám v 5 a potřebovala bych jít spát. Ideálně v 21.h Bohužel dokud jsou děti vzhůru, tak neusnu. Jak tohle proboha budu řešit dál??? Večer se pokaždé strašně stresuju, že už je pozdě, že už by měly spát, když ráno tak brzo vstáváme. Jsem unavená(nervní a protivná), protože už chci jít také spát. No asi bych se měla vypnout, ale při představě toho ranního buzení, se pokaždé zděsím. Už snad usnuly, tak musím jít také. Máte také někdo neusínací děti?

shine2015
14. zář 2015

@konidana nedavat po o spát a zabavit venku....přes zimu to bude lepší, bude brzy tma...a jinak my taky lezime s nima než usnou,protože jinak by se vystimulovaly a pprostě neusnuly klidně do půlnoci....smějí se a postihují, pak po sobě lezou....takhle řeknu klid už budeme spát a prostě tím,že nedělají blbosti,tak usnou...

kuratkol
14. zář 2015

Taky máme stejný problém s uspáváním ...

ev.ka
14. zář 2015

ve školce toho tolik nenaspí a když vstávají v 6, tak by mohly být i unavení, pokud mají dostatek pohybu

a co omladina večeří? někdy chytnou děti druhý dech díky přívalu energie ve večeři...
http://www.dama.cz/zdravi/jidelnicek-pro-lepsi-...

konidana
autor
15. zář 2015

@ev.ka unavení sice jsou, ale většinou jen jeden, takže se ruší a ze spánku není nic☹ Mladej je navíc sova jak vyšitá, takže dneska jsem to buzení prostě musela o půl hodiny odložit. Ráno ho z postele nedostanu. Když vidím jak to nedává, tak na to nemám. Nejradši by spal tak od 22h do 10h nebo aspoň od 21 do 8. A k tomu je medvěd, takže to ve školce zalomí i jako předškolák mezi prvníma a tvrdě spí celé dvě hodiny. Chápu, že to potřebuje - na hodiny má i s denním spánkem trochu deficit. Zato dcerka je spíš skřivan a už dávno jí stačí tak 9 h spánku denně. 21:30-6:30. Když je večer unavená, tak je protivná a když jí nikdo neruší, tak usne dřív.
S tím pohybem to je náročné, když jsou do odpoledne v zařízení, tak k večeru ten pohyb už nenaženem v dostatečné míře. To se nám daří jen o víkendech, když jsme opravdu celé dny venku - chodíme pěšky a hlavně jezdíme na kole. Cestou ze školky kluk denně jezdí tak hodinu na kole (v terénu na kopečkové dráze, sprintuje, skoro se nezastaví) a že by ho to unavilo se nezdá:D
S večeří to je jak kdy. Na jídlo máme s manželem bohužel každý odlišný názor...

konidana
autor
15. zář 2015

@shine2015 Jak staré máš děti?

lenka5731
15. zář 2015

Jako první bych se dohodla s učitelkou, aby syn ve školce nespal, aby ho vůbec nedávaly do postele. Pokud nebude deficit dohánět přes den, je pravděpodobné, že začne usínat dřív. Není možné, aby jeho spánek ve školce a spánek obecně tolik ovlivňoval fungování pracujících rodičů. Pak bych se pokusila zamyslet nad tím, jestli by se přece jen nedali rozdělit, jedno dítě na čas do ložnice než si zvyknou usínat dřív. Na "zákaz mluvení" nereagují? 🙂 Chápu, že to chceš řešit, není dlouhodobě únosné, aby děti blbly do 21:30, když v 5 vstáváš do práce (taky jsem to zažila). Dospělí musí mít chvíli sami pro sebe, na odpočinek, utřídění myšlenek, jinak se to nedá.

shine2015
15. zář 2015

@konidana 3 a 4roky, cerstve....

shine2015
15. zář 2015

@konidana urcite bych tak velkeho kluka odpolko spat nedala ve skolce se domluv....

konidana
autor
15. zář 2015

@lenka5731
@shine2015 pokud takhle vstává, tak ve školce spát musí. On dlouhodobě potřebuje (narozdíl od ségry) alespoň 10h spánku denně spíš 11 nebo i 12. A v 19h fakt spát nepůjde, když domů přijdeme v 18h. Spíš než "aby jeho spánek ve školce a spánek obecně tolik ovlivňoval fungování pracujících rodičů" to vidím obráceně - moje práce s dojížděním a manželovo občasné dojíždění domů ovlivňuje spánkovou pohodu dítěte ☹ Asi to se mnou ještě rok budou muset ráno přežít beze mne, jinak to moc nevidím. Ještě rok nějak přežijem a pak už budou oba chodit do školy, tak to bude lepší.
Jo a rozdělit se moc nedají, někde v tom našem 1+1 nebo teď už vlastně 2+kk musím být i já. Když není muž doma, tak se zavírám do komory k počítači, místo abych šla spát ☹

shine2015
15. zář 2015

@konidana ja bych je nerozdelovala....tak se musi vybit venku....nam holky v 19h neusnou a pokud tak se probudi mezi 21 a22h a nemuzou spat...tak je davame ze zasady mezi 20 a 21h...a je dobre tam byt s nimi nez usnou...

lenka5731
15. zář 2015

@konidana no máte to těžký, ale jestli ráno vodíte děti na 6 do školky a domů se dostanou v 18 hodin, tak je podle mě někde chyba. U nás pomohlo zrušení školkového spaní, jak jsem psala. Pár dní byla unavená, ale pak začala sama od sebe usínat dřív a systém a chod rodiny se zlepšil 🙂)

anetka1701
15. zář 2015

Mám neusínací mladší. Starší prostě lehne a usne (většinou), mladší řádí, běhá, zlobí klidně i dvě, tři hodiny poté, co jí dám do postýlky... Utahat nepomáhá, nedat spát po obědě nejde. tak se snažím uspávat a tiše trpím... Občas to je dobrý, ale většinou ne... Radu co s tím nemám - ona to nemyslí špatně, jen jí prostě nejde usnout... (a když jí dám spát později, tak je schopná běhat třeba do půlnoci). Tak nějak si říkám, že až bude starší, dostane lampičku a bude mít dovoleno si prohlížet knížku, že by to mohlo pomoct...Do té doby prostě musím vydržet.

lenka5731
15. zář 2015

@anetka1701 tak pokud nevstáváš druhý den ve 4 nebo v 5 do práce, kde jsi celý den, tak se to dá přežít 🙂

anetka1701
15. zář 2015

@lenka5731 mno, já pracuju hlavně po večerech když děti usnou... Takže pak bejvám vzhůru do dvou, tří v noci a dospávám to s mladší přes den...

lenka5731
15. zář 2015

@anetka1701 to sis sama odpověděla, kdybyste nemuseli dospávat po obědě (podle toho co píšeš, tak obě dvě, nebo kvůli komu spíte po obědě?), tak byste jako rodina mohli mít normální režim a nemusela bys pracovat do tří do rána. U určitých typů dětí je spaní po obědě zlo a jen zhoršuje situaci.

anetka1701
15. zář 2015

@lenka5731 když mladší po obědě nedám spát, je protivná, brečí, vzteká se a je unavená. A pak mi někdy odpoledne usne - klidně na zemi, na trávě nebo na nočníku... Ona to spaní potřebuje a brát jí ho kvůli vlastnímu pohodlí fakt nehodlám...

lenka5731
15. zář 2015

@anetka1701 kdyz by mela dlouhy a kvalitni spanek v noci, tak by pres den - treba -vubec spat nepotřebovala natoz aby usinala hak pises. ono se to musi ustalit, nefunguje to hned prvni nebo druhy den. je logicke, ze potrebuje dospat ten chybejici vecer

shine2015
15. zář 2015

Tak podle mě každá máma pozná jestli její dítě je nebo není na odpolední spaní....my když holky spát nedame po obědě tak se nějak dobijou a mají energie dost ale když je dame do postele vecet, do 15minut spí....ale vím,že nemůžou být úplně bez spánku po obede každý den protože by to jeste nezvladly,byly by protivné....nebo mladší určite.

Tak podle toho jak moc jsme venku a jak jsou unavene je dáváme nebo nedavame po obede spat.....ale pokud mají deti režim že jsou v předškolních dětech ve školce a spí, tak chápu ze v 19h holt neusne. To si neumím představit dat je do postele v 19h aby spaly.

konidana
autor
15. zář 2015

@shine2015 u nás máme smíšené třídy, předškoláci spát nemusí ale asi na půl hodiny mají ležet a odpočívat. Pak mohou vstát a dělají nějakou činnost. Blbý je, že kluk usne během 1. minuty:D Dcerka jako předškolák už většinou neusnula, zato večery s ní byly pak náročný.

@lenka5731 jo chyba je v mojí 8 h pracovní době + hodinovém dojíždění (+ jsem hodinku se synkem venku) , vím to, a žere mně to.

lenka5731
15. zář 2015

@konidana chápu, je to naprd. To se pak řešení hledá těžko, když vlastně máš skoro nulový manévrovací prostor.

anetka1701
15. zář 2015

@lenka5731 za téměř 5 let co mám děti už asi poznám, co mé děti potřebují lépe, než někdo na internetu z pár řádků... Samozřejmně že jsme zkoušeli a experimentovali, ale prostě mladší spát po obědě potřebuje a hotovo (narozdíl od starší, která od dvou let po obědě prostě nespí).

sara84
16. zář 2015

A co udelat s detmi dohodu. Ja bych teda striktne zavedla v 19:30 v posteli, bez debaty, i a trosmou terory...Maminka taky potrebuje oddych a predskolak vstavajici do skolky na 6 si myslim po par dnech dusledneho rezimu taky! A pokud budete lezet, v klidu, nemluvit,nevylizat, pustin vam audio pohadku a necham otevrene dvere. Pokud nesplnite dohodu, budete lezet potme a v tichu...Audio pohadek je mraky...Muj manzel se takhle odnaucil usinat u tv, pustil si do ucha namluvenou knizku a ted uz ani to nepotrebuje..Nedoatatek spanku se muze za chvili ptojevit zvysenou nemocnosti! Syna jsme taky jak zacal vstavat do skolky v 5:30 museli trosku cvicit, aby byl v posteli 19:30... a po par dnech uz automatika a byl i prijemnejsi pres den...je o tom kapitola v Kazde dite muze dobre spat...ne vse z te knihy beru, miminko plakat nenecham, ale se starsim se dauz domluvit..A maminka nemusi stadat a nemela by, batwrky taky jednou dojdou...vim z vlastni zkusenosti!

konidana
autor
16. zář 2015

@sara84 Když to jde, tak na dohodu víceméně fungujem, akorát teda o hodinu pozdějc:D Ve 20 zahnat, v 21 zhasnout.. Kolem 21:30 většinou spí. Dřív to nemá cenu, stejně neusnou. Blbý je, že některé večery je doma tatínek a některé ne, takže to je pokaždý trochu jiné. Nejhorší je ráno vzbudit tu mojí malou sovu, ale asi ho nepředělám☹ Každodenní vzpírání se, brek, že nechce vstávat, že chce ještě spát je šílené. S holkou tohle neznám, a to jsem ji budila také takhle před 6. Doufám , že za tok už bude chodit do školy, takže nebude spát odp. , bude moct vstávat později a bude líp...🙂 Zatím jsem malýmu tedy posunula budíček až na 6:15, s tím že ho oblíknu , nají se, a v 6:30-6:40 již odcházíme. To jakž takž jde (taky fest protestuje, ale už to není tak strašný), ale nevím, jak mi to budou tolerovat v práci... Už jenom rok! Doufám.