Velcí psi na volno
zdravím a prosím o radu co ne/mám dělat. mám malého divokého psa(7kg) a miminko. když jdu s nima na procházku kolem baráku, tak mám psa na vodítku a vezu zároven kočár. tady má spousta lidí psy, hlavně velké(královský pudl, rhodesky ridgeback..) zásadně na volno a ještě běhají daleko od páníčků. když se potkáme, ti psi jdou/ běží k nám, já beru psa do náručí(protože můj pes není uplně klidný. velkých psů se bojí-jako štěně ho ridgeback napadl- a brání se BOHUŽEL útokem. ) a volám na majitele at si ho přivolá nebo chytne. VŽDY majitel dělá že neslyší, je naprosto v klidu, pomaličku k nám dojde a řekne, že "nic nám neudělá". ted já musím vysvětlovat, že ale ten můj se bude rvát( samozřejmě by vzhledem ke svému vzrůstu prohrál). prosím vás je tak těžké pochopit, že se někdo velkých psů prostě bojí? at už malí psi nebo já? většinou když toho svýho psa držím ,tak ten sebou mrská, že jsem celá chlupatá a poškrábaná a cizí pes kolem mě skáče. super pocit. já už nevím co mám v těchto situacích dělat, říkat. už se bojím jí t se svým psem ven, protože toto se děje furt! a od té doby co mám kočár se bojím ještě víc. zrovna dnes kolem nás začali skákat dva králováci a malej vořech, pes vyděšenej, já nasraná a miminko začalo brečet. když jsem paní řekla, že proč si je nepřivolala, když jsem volala, tak prý mě neslyšela(volala jsem dvakrát, byla ode mě asi 50m), a i když přišla, tak si ty čokly nepřivázala a zase kolem nás začali běhat! tak jsem jí zase řekla, at si je přiváže a ona: však už si ho chytám, nevidíte? tak jsem jí řekla, že no konečně, to to trvalo! a taky jsem jí řekla, jestli je schopná respektovat, že se někdo velkých psů bojí. to jako mám být se psem celý den doma nebo čekat jestli se náhodou ti dva neporvou? a co mám dělat když se rvát začnou? malej pes proti velkýmu??? s kočárem vedle nás.???????????už mě to štve, nejradši bych, aby chodil ráno se psem muž, ale ten vstává v 6 ráno a chtít po něm , aby vyvenčil se mi moc nechce. dělá 12h směny..pokud jsem se majitelů velkých psů na volno dotkla, ráda bych zdůraznila, že strach je nepříjemná věc. kor když víte, že by váš pes proti tomu vašemu neměl šanci.
@majkoz sry, ale to je demence majitelů a neni to bezny jev 😉 to, ze fifinka ma sice ctyrky kycle a nemá rada ostatní psy, ale protože o tom vím prd, tak ji přeci ty jedny štěňata dopreju, pac je to taaaak roztomilý a vyprodukuju s velkou pravděpodobností nemocné a povahove vadné další psy, je 80 % všech bez pp vrhu. Dalších 15 % jsou velkomnozirny a zbylých 5 % na pitomce z tvého prikladu.
@petrasipkova1 ale to je normální, to se nelíbí žádnému psovi . Ja mluvim o retrivrech, co ceni zuby, kousku ap.i v normálních situacich. Ja mam taky psa s OVVR a pohybuji se mezi lovecky vedenymi retrivry.
@zmrz_lina Tak to jo 🙂, já právě vždy narazím na lidi, i v rodině, co si myslí, že goldík je jen plyšáček k dětem, rodinný pes, ťuťu ňuňu, ale když vidím jak se zapálením pracují při lovu, jaký to jsou štváči a donašeči, tak rostu a vůbec v té naší potvůrce nevidím nějakého mazlíka, co by neměl poslouchat, i když palici má tedy tvrdou a někdy to s ní bylo těžké, ale to je jako u lidí 🙂 Jinak s množením psů souhlasím, i když vím jak to majkoz myslela, tam je pak problém, když ty bezpapíráčci pokračují dál a dál, protože to neskončí jen na té linii jak říká majkoz, že mají doma bez PP po PP rodičích, ale určitě vznikne další a další generace, která bude bez PP a ještě se pomíchá s nějakou jinou rasou 🙂
Nepročítám tedy celé, je to moc dlouhé na mne, ale jakpak to dopadlo s autorkou? Vyřešilo se to nějak? Naprosto chápu, že to člověka rozčiluje...máme velkého psa, je to sice ještě v rámci možností takové veliké štěně, které by nikomu neublížilo a se všemi zvířaty si chce hrát....Ale ani by nás nenapadlo ho pustit mezi lidmi na volno! Chápu, že ten pes se nevyběhá na krátkém, ale od toho máme jedno 12m vodítko, na které ho připneme a když jdou lidi tak si ho okamžitě voláme (a je to investice 200,- Kč, takže to si snad může dovolit každý, kdo má na živení psa). A kdyby nechtěl, tak ho prostě přitáhneme. Sice to není drobeček, co by se neubránil v případě napadení, to asi ano, ale nenávidím, když lidé jsou bezohlední a mají psy na volno. Ať už velké, nebo malé. Když chtějí pouštět na volno, tak ať jdou někam na louku, kde tím nebudou nikoho dalšího obtěžovat. A je mi jedno, jestli zrovna Azorek nebo Punťa jsou ti nejhodnější pejsánci na světě co nikomu nic neudělají, jsem na takové pejskaře dost nepříjemná.
Já se tedy přiznám, že chodím s naší laboratoří fenou z 95% bez vodítka a bez náhubku. Neublíží žádnému zvířeti, je hodná, tolerantní, zvyklá na malé pejsky i děti, poslouchá téměř na slovo (tzn. že občas nezareaguje okamžitě na první zavolání). U nás na sídlišti se všichni pejskaři znají a naštěstí tady není ani jeden agresivní pes a skoro všichni venčí na volno a skoro všichni po svých hafanech uklízí. Neumím si vůbec představit venčit na vodítku.
@uglyduckling pokud se tam všichni znáte, tak budiž. Já osobně tohle neuznávám. Pokud by poslouchala jak hodinky a chovala se i bez vodítka stejně jako s ním, to znamená, že by na zavolání přiběhla a nesla do kontaktu s cizím psem, pak mlcím. Ale jinak je to obtěžující. Neber to nijak zle, ale náš pes když je na vodítku a cítí se znevyhodnen, tak z jiných psů má docela stres.
Úplně se sem bojím mezi úzkostlivé matky napsat jakoukoli zprávu, ale přesto budu věřit ve zdravý rozum a toleranci odlišného názoru.. Já nechávám v parku běhat svojí fenu na volno a nestydím se za to.. Máme ještě 10ti měsíční štěně a teprve trénujeme povel přivolání, ale ten se jaksi na metrovém vodítku nenaučí že..Takže je na volno a z 80% poslechne - volám jí k sobě vždy když se blíží někdo s dětmi nebo se psi - ale ne abych ochránila je, spíše se bojím co oni udělají jí..
Ano přiznávám, pokud je v okolí příliš velký stimul (kočička, známý psí kamarád a děti, které všeobecně miluje a chce si s nimi hrát) je to s ní těžké.. Vzhledem k tomu, že je to kříženec pitbula a labradora tak jí můžu dát na zadek jak chci a stejně to nepomáhá - občas mám pocit, že prostě necítí žádnou bolest - vše lze řešit pouze postupným učením se a domluvou. Nepere se, ale s každým si chce hrát - ona ani nechápe, že by jí jiný pes, nebo nevychované děti (které jsou podle mě snad horší než psi) mohli ublížit.
Je pravda, že já jsem na ní hodně přísná, protože až budu mít v kočárku miminko je mi jasné, že jí prostě budu nechávat chodit co nejvíc volně - a to už doufám poslechne pokaždé (ještě máme na trenink cca tři měsíce). Pravda je, že když k nám přijedou příbuzní s dětmi tak asi po hodině a půl mám chuť těm jejich dětičkám prostě nafackovat - jejich rodiče se tváří, že můj pes nic nesmí a má si od těch jejich "spratků" nechat vše líbit (tahání za ocas, mrskání hračkou před čumákem, neurvalé křičení do ucha a válení se jí po zádech apod.) - kdyby se ta moje fenka nedej bože ohnala (což ona nikdy neudělala a trpělivě tuhle šikanu vždy vydrží) tak bude za bestii, kterou mám dát hned do útulku nebo dokonce utratit..
Asi bych se neudržela a vyjela na ně v tu chvíli, že si radši mají dát na vodítko tu svojí stvůřičku a mě neotravovat - na obranu má snad právo každý..
Takhle to vypadá, že jsem snad proti dětem, ale to není vůbec pravda!! Sama čekám své první miminko a miluji ho už teď, ale myslím si, že i děti musí mít nějaká pravidla a nemají absolutní přednost před vším co se v jejich okolí hýbe.. Výchova musí fungovat nejen u pejskařů, ale i u rodičů dětí..
@soda365: ale sama píšeš,že jí pouštíš v parku a učíš jí, to mi přijde v pořádku. Co se týče příbuzných tak pokud nezasáhnou oni když jí děti ubližují zasáhla bych sama a důrazně vysvětlila,že ubližovat nebudou, hladit ano, tahat ne. Tohle moje děti taky nesmí ani u našeho psa, u cizího si vůbec neumím představit,že by ho začaly kopat nebo tahat za ocas, pes se prostě hladí, tečka !
@sabuse1 bohužel to u mých příbuzných vypadá spíše tak, že děti se v "jejich rozvoji" prostě omezovat nesmí. Jejich rodiče u tohohle chování sedí a nic - jednou jsem jedno z jejich dětí v nevhodném chování zarazila a sklidila jsem dost nechápavé pohledy - jen tak pro zajímavost jsem se zeptala jestli je vůbec napadlo, že by na toto mohl náš pes reagovat podrážděně a nevlídně - oni se na mě pouze překvapeně podívali a řekli: "My mysleli, že máš hodného a vychovaného psa." Tehdy mi to ujelo a já řekla: "To mám. Škoda jen, že Vy nemáte taky takové děti."
Ty děti vůbec neví jak se mají k psům vlastně chovat, protože naše štěně je jediný pes ke kterému vlatně můžou (je to přeci pes v rodině). Jinak jim rvou do hlavy věty typu: "Pozor, nepřibližuj se k tomu psovi. Mohl by Tě kousnout."
@soda365 ve většině s tebou naprosto souhlasím. Když přijde někdo k nám na návštěvu, tak jsem kolikrát na děti i protivný, protože můj pes je tu doma a když ho provokují a on v zápalu hry je skrabne, tak je řev. Ale když jsem jim Xkrat řekla, že ho mají nechat na pokoji, že je to štěně a ve všem vidí hru, tak neposlechnou. V tu chvíli nemám prostor pro lítost, když přijdou se skrabancem. Spíš u těch pejsků na volno na veřejnosti mi vadí, když by přišli k mému psovi. Sice je to ještě 10ti měsíční stendo, ale už teď víme, že jako plemeno má majetnicke sklony a že se nevyplácí psa polidstovat. Aneb myslet si, že přemýšlí jako my. Je to milacek, pořád se chce mazlit a hrát si, vůbec není agresivní. Ale nějaký jiný, ač hodný pejsek, na volno, když k němu přiběhne, nemusí mu sednout, může vycítit nějaké "ohrožení" a pak někde řešit, že vyjel na neciho psa....A v tu chvíli mezi ně sáhnout je také o pokousani :-/ s kočárkem, který budu do měsíce vozit s sebou, navíc já mám ráda všechny psy, takže by mi pokousaneho bylo líto, ještě můj milouš by byl za zlou potvoru.....To je to, z čeho mám strach já. Třeba sousedi chodí venčit na stejnou louku jako my, občas se tam potkame, a mají 2 labradory. Ale ti jsou flegmousi a vůbec je nerozhodli cizí pes, jdou si po svém a nevsimaji si jiných. V tom připade v poradku. A našeho učíme přivolání na 12ti metrové stopovacce. I ho na ni vencime, protože on většinou stejně nejde dál, tak ani neví, že je na vodítku. Je to spíš pro jistotu.
@sabuse1 takhle jsem dala kamarádky dceři i na zadek. Jsou ji 3 roky a po našem psovi házela dřevěnou hračkou (velkou cinkou pro psy)! Asi 10x jsem ji řekla, že pokud mu ji chce házet, má házet na druhou stranu od psa, ale ona naschvál házela přímo po něm! Když ho málem trefila do hlavy, tak jsem po ní vyletěla, dala ji na prdel, ona sice řvala, ale zvířatům se ublizovat u mě doma nebude, to ať si pak řve jak chce!
@soda365: ty jo tak to je celkem síla, ať si je vychovávají jak chtějí, ale tady jde o tvého psa a klidně bych ty děti mírnila sama když se oni k tomu nemají, pes může být hodný jak chce, ale jednou mu taky může dojít trpělivost, navíc pokud jí budou ubližovat ona si to bude pamatovat a jako starší pak může být na děti nevrlá takže i to bych rodičům vysvětlila...pes prostě není hračka, ale živý tvor a je třeba se tak k němu chovat. Tohle třeba vtloukám do hlavy svým dětem, taky to samozřejmě zkusily, tahání, kopání atd...tak vysvětluju,že se mu to nelíbí a mohl by je kousnout - je to trouba co radši odejde než aby po nich vyjel, ale to je jedno, prostě kdyby něco zkusily musí ho pak pohladit a jít od něj pryč.
Svoje děti teda k cizímu psovi taky nepustím - kdyžtak se majitele zeptám a jdem si ho pohladit spolu, ale jinak nesmí protože kousnot by opravdu mohl, např.když je uvázaný před obchodem atd...já jim teda vysvětluju,že na cizí pejsky se bez dovolení nesahá, protože ten pes nás nezná a nevíme jak bude reagovat, nechci v nich vzbudit strach, ale respekt a hlavně se vyhnout tomu,že poběží ke každému.
Ahojte holky,nežiji sice ve městě ale je velmi bezohledné jak píšete že majitelé velkých plemen si své miláčky venčí bez náhubku a vodítka. Můžou být vycvičení jak chtějí ale něco se jim nebude pozdávat a napadnou néjen vás a vašeho psa ale můžou se vrhnout i na váš kočárek. Určitě nedoporučuji jak se tu zmínovalo,sprejem stříkat psum do očí apod. napomenout určite majitele psa a pokud vás bude mít na párku, volala bych policii. Už dávno je vydaná vyhláška že pes ve městě musí být na vodítku,někde i s náhubkem. Já mám středoasiata-poslouchá mě ale nedovolím si s ním vyjít jen tak na volno!
@sabuse1 já své dítě/děti také k cizím psům pouštět bez dovolení majitele nechci a doufám, že v nich vybuduji zdravý vztah ke zvířatům - myslím, že tohle je jen o výchově jakou rodina nastaví.. Každopádně jsem ráda, že je tu v téhle diskusi také někdo jako já - někdo kdo to vidí i z druhé strany.. Už jsem se lekla, že dostanu klepec jen protože také bráním život a práva mého psa před nevychovanými dětmi.. uff, to jsem si oddychla 🙂
@sabuse1 -Děkuji 🙂 každé plemeno je nebezpečné,s velkých jde respekt to se bojím i já cizích psů,u středoasiata bych se bála - má povahu bránit za každou cenu 🙂 Lidí co nezvládají velké plemena bych zavřela.kupují si je z frajeřinky a pak to tak někdy dopadá (napadení dětí i svého pána).
@sabuse1 byla na záchodě, ale když přišla a viděla malou řvát, tak se zeptala, co se stalo, já ji objasnila situaci a ta dcerunce ještě vynadala s tím, že jestli nepřestane, tak ji ještě přidá. S její maminkou se dobře známe, malou někdy i hlídam, takže vím, že když zlobí a dostane na zadek, tak se neděje žádná katastrofa, jak to v dnešní době u spousty rodičů bývá.
@evaamy tak s tím se setkávám skoro obden na vycházkách s dcerou. Psa nemáme, ale i tak k nám často cizí pes přiběhne (samozřejmě bez vodítka a náhubku) a civí dceři přímo do očí, fakt skvělý pocit. Při její výšce necelého metru je pro ni každý pes obří, nehledě na riziko kousnutí. Takže jsem věčně v hádce s páníčky těchto pejsků. Za mě osobně majitel velkého psa ve městě - IQ tykve.
Za me teda musim rict malej nebo velkej, je mi to putna, patri na voditko. Moje deti byli vychovavany tak, ze pes se musi respektovat, neplasit, neublizovat, v tu dobu jsme jeste naseho pejska meli a od mala byli vedeny k tomu, ze pokud pes ublizi, asi neco udelali spatne. Z omylu me vyvedlo, kdyz jednou na prochazce se k nam vrhnul vlcak, jehoz majitel z dalky volal oblibene nebojte on si jenom chce hrat, kdyz vidi deti. ...behem deseti vterin sem psovi klecela na krku a snazila se ho primet pustit synovo lytko. To mu brouckovi byly ctyri roky. Our dva roky pozdeji mi ho tchyne vratila z prazdnin s hryzancem na zadech, protoze ho bez varovani v kempu opet napadl pes. To, ze se psu boji jak cert krize asi nemusim zduraznovat. V navaznosti na to, Samozrejme panikari jakmile se nejaky pes priblizi. Tudiz, kdyz sme po nejake dobe potkali souseda s dogou, ktera sice mela kosik, ale byla na volno, zacal bejt hysterickej a ona se na nej samozrejme vrhla. ...no mam na stehne jizvu od kosiku jak sem se snazila ji k nemu nepustit. Nevim proc ho psi nemaji radi, dcera tenhle problem nema, ale kazdej majitel psa by si mel uvedomit, ze nikdy nevi jak zareaguje clovek, na ktereho se riti cizi pes. Vim, ze u te dogy to byla proste jeji reakce na jeho krik, znam toho psa a vim, ze nebyva agresivni, jenze nakonec je jedno proc se to stane, kdyby byla na voditku, nestalo by se to.
My máme staforda,pokud jdeme ven jen na vodítku a s náhubkem(který si rád sundává,protože potřebuje čmuchat),je hravý,miluje děti,nikdy i kdyby nevím co...nepouštím přičichnout k cizímu dítěti,kočárku apod...on je sice zvědavý,ale vím,že vyvolává respekt,i když sama vím,že nejde dítěti ukousnout nohu,ale chce si hrát,nikdy nikomu neříkám nebojte se nic nedělá,otřepaná fráze,které stejně nikdo nevěří.Prostě bez vodítka a důrazného NESMÍŠ nevycházíme ven!
Nedávno se okolo nás motala ženská se svým čuvačem(štěně cca 6měsíců)na volno a stále tvrdila,že si můžou hrát,jenže její pes kousal našeho(který má sice hroší kůži)ale už jsem viděla čuvače na cucky,tak jsem jí vysvětlila,že si svého psa má laskavě držet zkrátka,že neručím,za to,že můj pes roztrhá jejího mazlíčka,některé majitele nechápu!by mě zajímalo co by se dělo potom co by můj pes jejímu uhryzl hlavu 😀 to bych pak těžko obhajovala,protože já mám přece bojové plemeno,paní se vyhýbám velkým obloukem,bydlí kousek od nás a někdy mám pocit,že nás pronásleduje,ona má přece lepší silnější plemeno,nevím jestli se chce svého psa dobrovolně zbavit 😀
V holandsku jsou jasne vymezene oblasti, kde smi pes behat na volno. Takze zasadne chodime s mym bilym svycarem tam. Je to treba kus parku, sice neohraniceny ale jasne oznaceny. Nejvic me pak dostavaji lidi, kteri se psu boji a do tohoto prostoru lezou a pak hystericky krici, ze mame mit psa na voditku, ze se psu boji. To je troska frustrace z druhy strany.
@buldrik to neni jenom v Holandsku, ale i v některých částech Prahy. Funguje to velmi dobře a divím se, ze na to ve většině měst zářím nepřišli 🙂 a taky se kolikrát podívají nad lidma, kteří si jdou dělat piknik do časti parku, kde je volné pobíhání psů. Beru, ze si nemusi všimnout, kdyz to tam neznají, ale to, ze nadávají ať si člověk toho psa připne i poté, co jim to řekne a ukáže ceduli, to uz nepochopím 🙂

@zmrz_lina a která je podle vás ta pravá retrívří povaha ? 🙂 Já mám doma dneska dvouletou goldici, není zlá, ale nemá ráda, když se k ní nahrnou cizí fenky a chtějí ji očuchávat, začnou se stavět, to se může zbláznit. Jinak v kolektivu se chová normálně, snaží se být tedy dominantní, nerada se podřizuje, chodily jsme na cvičák od 3 měsíců do doby než jsem otěhotněla, absolvovaly OVVR, prázdninové psí pobyty, ale takovýto že jdeme hezky u nohy, pohoda a řítí se na nás dva čoklové bez pána, to je prostě k.o. Navíc povaha se jí teda mění s dopíváním, na OVVR výstřely úplně v pohodě, teď najednou stresař, který se bojí, byť se jí nic nestalo, takže nemůžeme dál pokračovat ve výcviku. Jinak co pes to jiná povaha, my se stýkáme s těma aktivnějšíma, co jsou cvičení na myslivost, ti jsou úplně jiní než kliďasové, vybíraní třeba na asistenční pejsany. Jinak je poslušná, ale z vodítka je tedy minimálně, spíš na výletech, v cizím prostředí, a ne v honitbách a v okolí vesnice kde to zná, protože často pořád převažuje chut na zajíce před poslušností na první pokus, což je pro ní nebezpečné, ale věřím, že jí to naučíme, i s přibývajícím věkem se to lepší 🙂 Ale myslím, že diskuze byla prostě o čoklících co lítají kde chtějí, páníčka neposlechnou i kdyby se na hlavu postavili a nebezpečně obtěžují ostatní lidi, psi, atd. a navíc těm lidem je to jedno. 😠 A je jedno co je to za rasu, chovat se slušně a bezpečně mají všichni.