icon

Vychováváme kontaktním, respektujícím způsobem děti 2+

wrtulka
28. pro 2014

Výchova dle knihy Respektovat a být respektován, Katky Králové - nevýchova a tak dál. U dětí starších 2 let. Snaha se domluvit. Odmítáme fyzické tresty..Holky pokud je vám to blízké pojďte si popovídat o deních radostech, starostech..úspěších, neúspěších u takhle malých dětí..
@veronikadob
@janajelinkova9
@berenika39
@oktarina

A hlavně mě teda zajímají drobné úspěchy každého dne. Co mě hodně trápí a zajímá jak se s tím vyrovnáváte je reakce nejbližšího okolí rodiny, přátel...

Strana
z3
emisekkk
29. pro 2014

@berenika39 když vidím, že někdo ubližuje druhému - prostě do toho vstoupím. Já to mám zas takto a taky obhajovat svoji cestu nechci. Nikdo neposoudí, která cesta je ta lepší.
Zde byl konkrétní případ a každý by ho řešil jinak, nezaplétejme se, kdo je prevít a kdo chudinka, to už neposoudíme vůbec. A nedohadujeme se přece, jak píšeš. Každý má na to jiný pohled a nemusí souhlasit s tím druhým.

pajuska_hajkova
29. pro 2014

@emisekkk
@betelgeuzz
@berenika39
Obcas ho napadne jenom slovne a obcas i fyzicky. Oni si teda nemaji ani jeden co vycitat. Obcas se navzajem uhodi a nebo se dohaduji o hracky. Pokud netece krev tak to moc neresim, ale to jeji slovni napadani mi vadi. Navic onaa je o vice nez rok starsi, ale je to vse jen jeji vychovou ...
Kdyz je syn u nich a neco provede taky mu vycini a ja mam jen sedet a nezakrocit? To teda ne, nenecham sve dite napadat!!!

betelgeuzz
29. pro 2014

@berenika39 @wrtulka taky si myslím, že tahle diskuze je zbytečná. Jak jsem psala výš, už existují zajeté skupiny a diskuze, kde se neřeší, jestli je tahle výchová správná, ale jak řešit konkrétní situace a chodí tam lidi, kterým je tenhle způsob výchovy blízký.

emisekkk
29. pro 2014

@betelgeuzz ajooo 😀 , no já si to přebrala, že sestřenka byla zlá na menší dítě a babička, která ho hlídala tak nezasáhla. Tak to bych prostě zasáhla..., ale jak jsem psala - je to jen a jen můj postoj

emisekkk
29. pro 2014

@sulemina o mantinelech jsem psala já a ty mi mluvíš z duše. Mělo by stačit vysvětlení, promluva a případně slovo NE. To napíšu asi dost drsně a turbomatky omdlí 😀 - nebudu prostě vyjednávat z nějakým spratkem - ať je to moje nebo cizí a hotovo.

A ženský neblázněte - zasekly jsme se tu na jednom konkrténím příkladu. A stále je to diskuze...třeba u vínka 🙂.
Nikdo nemůže na 100% říct, že jeho postup při výchově je ten správný. Mě teda docela zajímají jiné směry - proč s dítětem jednat tak či onak - určo je to dobré poznat a pokecat o tom. Určitě si z toho člověk vždy něco vezme.

sisinka74
29. pro 2014

@sulemina hm, asi tak.

sulemina
29. pro 2014

a je rozdíl vychovávat, vzpurné, vzteklé, hyperaktivní dítě anebo hodnou holčičku, co sedí v koutě, prostě si myslím, že tohle v reálu nefunguje naroubovat na všechny děti

emisekkk
29. pro 2014

@sulemina rozdíl to je vychovávat hodné či vzpurné dítě., Mám oboje doma, ale u obou ty mantinely musí být tak jak tak. Jen u toho vzpurného je náročnější se do nich vejít a na nich trvat, uf.

betelgeuzz
29. pro 2014

@wrtulka a k věci 🙂 Myslím, že dvouleté dítě je ještě malé, aby dokázalo vždy dohodu dodržet a už vůbec bych neočekávala, že je bude samo vytvářet.
Mám pocit, že ty fyzické výpady, jako plácání, kousání jsou dost časté. Je to období, které časem přejde. Mladší dcera asi před rokem kousala, dnes už to nedělá. Myslím, že jdeš na to dobře. vysvětlovat, je vidět, že ona sama ví, že je to špatně, jenom v tom návalu emocí to nedokáže ovládnout a to příjde s věkem. Zkus ještě popsat její emoce, např. ty se zlobíš, protože xxx

betelgeuzz
29. pro 2014

ještě přidám odkazy na diskuze, tam to ale moc nefrčí, spíš se to přestěhovalo do skupin
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/respektovat-a-byt-respektovan-libi-se-vam-tato-kniha/
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/deti-2-a-vychova-trosku-jinak-podelme-se/
a skupina
https://www.modrykonik.cz/group/4575/
myslím, že je tu i skupina přímo o nevýchově

petula_88
30. pro 2014

Holky, mate zkusenosti, jak se dite vychovavane touto metodou chova treba ve skolce nebo jinde, kde se uplatnuje klasicky styl vychovy? Nejak si nedokazu predstavit, ze by ucitelka mela delat dohody se vsemi detmi

wrtulka
autor
30. pro 2014

Zdravím neměla jsem teď čas reagovat..
opravdu nechci a nelíbí se mi že bysme tu měly obhajovat proč a jeslti vůbec takhle vychovávat.
Jako holky to je smutné nemyslíte? To že většina národa vychovává pomocí zastrašování, trestů, zákazů, příkazů, vydírání (nebrte si to prosím nikdo osobně jen vypisuju metody které se na děti v rámci "normální" výchovy používají)...si tu obhajovat a vysvětlovat niikdo nemusí..
Ale když se člověk rozhodne pro rize pozitivní metody výchovy tak se musí cítit jako UFO není to trošku postavené na hlavu?
Tuhle diskusi jsem založila právě proto že ve zmiňovaných skupinách to moc nežije a já bych fakt ocenila každodenní zkušenosti pozitivní i negativní ..také úspěchy a neúspěchy..prostě vše co nás potkává...tak nevím jeslti to tady půjde 😔 ale byla bych dost ráda

janinek
30. pro 2014

@wrtulka me to prave moc nebavi v diskusich, kde misto aby se clovek delil o zkusenosti, se musi porad obhajovat nebo s nekym dohadovat a vysvetlovat. Jinak tu uz jedna diskuse takova je Vychova 2 plus trochu jinak nebo tak nejak, ne ze by to tam zilo vic jak ve skupinach.

Nervy na vysvetlovani mam jen jedny a ty si setrim na dceru.

A ano, nechapu, proc bych s emela citit jako UFO, kdyz nechci dite placat. Nebo jeste proc bych jako mela dostat vynadano z anejake dite na pisku, co jine prudi, kdyz mam pulrocni mimino. To teda miluju nejvic, ze kdyz od zacatku rikam, jak chci jet v jine vychove mi je predkladano, jak nejake cizi o pet let starsi deti nekde neco delaji. Dceri je ted teda dva a pul a za sebe musim rict, ze jsem s nasimi vysledky spokojena. Neni to dokonale, dela mi sceny doma i venku obcas, ale proste kdyz se snazime vsichni, tak nase pravidla a principy funguji. Bohuzel hodne zalezi na mem stavu a me unave, jak mam silu vysvetlovat a resit. Ale kdykoli od toho ustoupim a volim linou zkratku, tak je pak ta jeji reakce vzdy horsi, takze vim, ze co delame, ma smysl. A vidim, ze to trva, ale dlouhodobe ty uspechy mame.

wrtulka
autor
30. pro 2014

@janinek tak o tom mi něco povídej 😔 😔 😔
moje matka má představu že vychovávám "americkým způsobem" tj. bez hranic už mi předhodila že se na malé podepisuju 😝 😝 a že nebude umět fungovat v kolektivu (nic z toho není pravda chodíme do kolektivů běžně na cvičeníčka, do kroužků a všude funguje bez problémů 😎 😎 😎 😎 😎 😎 )
a přesně jak píšeš ono největší motivace začně být ve chvíli kdy vidíš jak vám to spolu klape a funguje a navíc holky já si začínám uvědomovat o jak víc lepší úžasnější vztah s malou máme!! Je to jak jiná dimenze kterou bysme jinak nepoznaly..
Dneska uspávám ležím vedle malé ona mě tulí a říká mi " maminko já tě mám tak ráda" 😵 😵 😵 no kdybych ji "naučila" usínat samotnou..nejlépe metodou vyřvání 😝 😝 😝 tak o tuhle nádheru příjdu 😝 😵 😵

berusinecka
30. pro 2014

Ahojte holky jsem maminka 3,5 a 1,5 letych kluku. Docela si toho beru na sva bedra a ani s partnerem to neni idealni a tak z unavy z vycerpani mi ujedou nervy. Jsou to bazne veci. Vzajemne bouchani,hazeni hracek, vynucovami si neceho, kdyz ho o neco poprosim tak mi nepomuze. Vysvetlim mu to a nic
Proto bych byla rada za reseni beznych situaci. Nechci trestat, kricet. Jen jak pohar pretece tak sahnu po spatne rychlejsi metode-zastrasovani,vydirani... dekuji

Strana
z3