icon

Žena v domácnosti: Jak snášet přechod z kariéry?

2. srp 2022

Moc ráda bych se zeptala na zkušenosti těch z vás, které se rozhodli být, třeba jen na čas, ženou v domácnosti. U nás je to teď dost aktuální téma, hodně o tom přemýšlím a říkám si, jestli mi třeba někdo nenapíše nějaký názor, který by mé rozhodování usnadnil.

Situace je taková, že mám slušně rozjetou kariéru ve středním managementu. Jsem v práci úspěšná, moje pozice je dost klíčová a práce mě vždycky bavila. ALE... Poslední dva roky (začalo to pomalu s Covidem) jsem totálně vyhořelá, bez zájmu o práci... Nedělám jí dobře, nebaví mě, vždycky v neděli jen při pomyšlení že mám jít pracovat mi je zle... Odejít jinam nepovažuji za řešení - do nudy a stereotypu bych se dostala velmi brzy opět, to nemá smysl...

Jeden z problémů který to vlastně způsobil je ten, že můj muž začal pracovat sám na sebe. Defakto ze dne na den z chvíle, kdy dělal doma, pomáhal s dětma i domácností to vše padlo jen na mě - veškerý support s dětma, úkoly, kroužky, řešení věcí... Do toho domácnost, vaření, úklid... Vlastně hned z práce jedu domů, kde mi začne další šichta. Nevyčítám mu to, podporuji ho, jde si za svým snem... Vydělává nádherné peníze a stojí to zato...

Ale já přemýšlím, že zůstanu doma. S penězi problém není, problém je semnou - nechci si zabít kariéru, trochu se bojím toho, že doma zblbnu... Nevím jak bych byla schopná ze svobody a pohody doma pak třeba zase po pár letech naběhnout do práce a sedět tam osmičky (i když bych asi už nikdy nešla na plný úvazek). Je tady někdo kdo byl ve stejné situaci? Jak jste řešili? A vyřešili?

Strana
z4
odula
4. srp 2022

off topic - co me fakt rozsekalo je ten ten obrazek u tyhle diskuse na hlavni strance. Diskuse o zene v domacnosti a - ejhle - je tam mlada pani stylizovana jako uklizecka, s gumovyma rukavicema... jako... wt actual f. :D :D at zije boj proti stereotypum :D AUTORKO - diskusi jsem necetla, ale preju hodne stesti, at to rozklicujes k vlastni spokojenosti a spokojenosti vsech zucastnenych 🌹

20190418
4. srp 2022

Zas jak teď tu práci popisuješ, tak to mi nezní jako úplný dream job. Takovou casovou flexibilitu (všechny prázdniny v průběhu roku jsem se synem mimo domov a přitom "pracuji" na HO. Pátky většinou od oběda vypínám. Na dovolené si jen občas z nudy přečtu maily nebo zvednu nějaký havor, abych řekla že jsem na dovolené a na koho se mají obrátit) mám taky. A navíc teda vím, že minimálně zeptání by šéfa nijak nepobouřilo a na nějaké formě bychom se domluvili... Dělám taky do značné míry project management a pro Japonce, Číňany nebo Korejce bych prostě dělat nechtěla. Přesně z těch důvodu, které zmiňuješ.
Takže být tebou, tak prostě odejdu. Něco pak najdeš a pokud jsi dobrá, tak rozhodně i lepšího.
No a když pomoc na úklid nic neřeší, tak pomoc na taxikaření. Chápu, že tam je ve hře mnohem víc, ale to je i v běžném životě. Jaký je rozdíl mezi tím, že ti dítě veze na kroužek konkrétní paní, kterou sis vybrala anebo anonimní autobusak?

mary.jane
4. srp 2022

@odula vis jak ale... Ono to bohuzel k tomu dotazu sedi... Tazatelka neresi, jak se "zbavit" prace v domacnosti, aby mela vice casu na konicky a nestresovala ji jeji prace, ale jak se "zbavit" prace, aby ji prace v domacnosti nevycerpavala...

odula
4. srp 2022

@mary.jane jak jsem psala - necetla jsem diskusi. Jen me pobavilo to stereotypni spojeni - žena v domácnosti = uklízečka 🤭 a pochybuju ze by admini vybirali ty obrazky podle specifickyho tematu úvodního příspěvku. Vybiraj ho podle klíčových slov z titulku... ale víš co, byla to spíš prca, nehledej za tim žádnou hloubku. ;)

mary.jane
4. srp 2022

Ted jsem precetla tvuj posledni post. Takze pozmenuji radu (jak uz tady zaznelo) - outsourcuj rozvoz deti. A rozhodne bych s nimi netravila cas, kdyz trenuji na nastroj. Pokud na nej chteji hrat samy, at se na nej uci samy, Vem si, kolik deti se uci na nastroj, i kdyz na nej jejich rodice neumi, takze to zvladaji take samy...

zuzekk
4. srp 2022

Jenom... můj muž je také v japonské firmě, jako hodně japonské, ač všude po světě, a 2 měsíce se volno udělat dalo. Proste muselo. Měsíc dovolenou,měsíc neplacené volno. Samozřejmě to nejde často, ba už to nepůjde nikdy více, ale když byla krize, a za mě ani ne tak velká, spíš moc nevěděli co s ním a on se sebou taky ne, tak to prostě šlo.
Jeho - samozřejmě nezastupitelný - šéf byl takhle pryč skoro rok. Nikdo netušil proč, prostě nebral telefon. Manželovi z přátelství pak poslal sms, že je v pořádku. Tedy žádný přenos povinností a pravomocí. Tým nějak fungoval, někdy to dřelo a pozice chyběla, ale dalo se. Pak se vrátil, pobyl další rok, a už dal výpověď definitivně.

martinka_33
4. srp 2022

Tyjo, já mít rozjetou kariéru v práci, která mě baví, muže, který vydělává krásný peníze, okamžitě usilovně hledám hospodyni, která mě zbyví domácích prací! Pak chůvu na rozvoz dětí do kroužků, no a užívala bych si deti po návratu domů, až by je chůva z kroužků přivezla a o víkendech 😉
Děti ti za pár let puhdiu do puberty a nebzdiu mit o tvou přítomnost zájem, budeš pak moct najet zpet a v kariéře poktačovat? Nebo zustaneš doma jako kůl v plotě?

levandule_k
5. srp 2022

Já třeba nemám mentální problém s tím, že je někdo doma a nedělá kariéru. Mám známou, jejíž manžel vydělává velmi hezké peníze a ona je doma a věnuje se dětem a zahradě. Neberu to tak, že nic nedokázala. Zvolila si takový životní styl a vyhovuje jí a našla si partnera, který jí to umožňuje. (Spoustu lidí sází Sportku, aby vyhrály milióny a nemusely do práce, takže tvrzení "dělat kariéru" nepovažuji až tak žhavé, i když tady napsalo hodně žen, které pracovat chtějí. To je v pořádku. Každému vyhovuje něco jiného.)

Z mé zkušenosti, kdo pracovat chce, tak si práci najde. Když odejdeš, můžeš se objevit jiná zajímavá práce, kterou teď nevidíš.

Měla jsem práci, kdy jsem se nemohla dočkat až bude pátek, v neděli odpoledne jsem už byla zpruzená, protože pondělí. Když jsem dala výpověď, fakt se mi ulevilo.

Stačí mi tvůj úvodní komentář: Nedělám jí dobře, nebaví mě, vždycky v neděli jen při pomyšlení že mám jít pracovat mi je zle... tohle je je fakt tak na zhroucení. Život je příliš krátký na to, aby ti v neděli bylo zle kvůli práci.

asurajka
5. srp 2022

@antoinet Duchod? Ten uz nikdo nedostane, nebudou penize.

antoinet
5. srp 2022

@asurajka to je odvážné tvrzení a la věštecká koule, nemůžeš to předkládat jako fakt. Důchod může být menší, může formu určitých příspěvků na klíčové životní potřeby, výhody u lékařů či v dopravě... nevíš a myslím, že každý člověk by měl počítat s tím, že když nebude do systému odvádět, nebude z něj v budoucnu těžit.

Po upřesnění ohledně práce mi přijde řešení vcelku jasné, ta práce - není zas tak moc o co stát. Má výhody i nevýhody a evidentně spokojenost v životě nepřináší.
Tak buď chvilku doma, zakus to a uvidíš, jestli to tak chceš. Jestli tě koníček láká i po týdny. Jestli si i tak nebudeš připadat jako vyhořelý taxikář. Jestli nepřehodnotíš váš rodinný time management a to, jakou míru svobody mají děti v jeho tvoření.
Práce byla, je a bude. Pro schopné rozhodně.

asurajka
5. srp 2022

@antoinet Ja nejsem tazatelka, proc bych mela byt doma? Me prace bavi. Jen s duchodem nepocitam. V tomhle state ne.

ai30
5. srp 2022

@asurajka Zklidni hormon, ted druhy odstavec neni adresovany tobe :D

asurajka
5. srp 2022

@ai30 Takhle se normalne bavis s lidmi?

antoinet
5. srp 2022

@asurajka
@ai30 proto jsem udělala ten odsek, aby bylo jasný, že text má dvě části, tak se to tu přece dělá 😛

Já nerozproruju, že někdo s důchodem nepočítá, jen píšu, že je kec, když někdo tvrdí, že žádné nebudou, protože to prostě nevíme. To jsou dvě různé věci.

ai30
5. srp 2022

@asurajka Co je to za otazku?

irmamala
5. srp 2022

@amilu Ale jo, proč ne. Vždyť píšu, že každému podle jeho gusta. V mojí sociální bublině prostě ženy mají své životy a své kariéry a myslím, že to našim mužům imponuje. To je celé.

loylii
5. srp 2022

@antoinet moje mama si udělala první dítě v 19 letech. Pak měla další dvě a už do prace nikdy nesla. Jako ze barak a bla bla.. teď šla do důchodu. Má 8700.- a hrozne se diví, jaktoze má tak málo. Vsechno ji musíme sponzorovat. Vecne opravy kotel, elektrika, auto. Na dovolenou nema atd.. A bude to daleko horší. Bydlím od ni 100km a neustále ji musíme posílat peníze. Tata jde za 2 roky a má výměr 10tis. Cely život dělal živnost a daně nula nula prd. Teď vydělává 35 a má svoje nároky. Mám z toho úplně vosypky. Takže… taky bydlím v dome, do prace proste chodit budu… chci mít pěkny duchod a nezivořit.. nějaký úspory mě nespasí, nevím přeci jak budu zit dlouho.

klokanka31
5. srp 2022

@loylii Musíš ji sponzorovat?

loylii
5. srp 2022

@klokanka31 ano, stojí mě to v průměru 15tis měsíčně. Dost mě nastvalo, ze požádala o předčasný duchod. Tím pádem si duchod snížila ještě o 14%. Cely život jsme ji posílali do prace. Několik let jen leží doma a kouká do tabletu. Svůj život žádný nemá, protože nemá na nej peníze. Z toho důchodu zaplatí energie za dům a velký nákup a už na nic jiného nemá. Je ji těsně po šedesátce a takhle hybernuje. Navíc je ji to blby nám to říct, ze nemá peníze. Tak ji všechny deti několikrát týdne volame co potřebuje. Nejde do kina, divadla, výlet, nic. Navíc já mám taky omezené možnosti co se tyče financí. Manželovi se to nelibi. Já se mu nedivím. Jeho mamka jako celoživotní zaměstnanec ve státní sféře má duchod 25tis.

levandule_k
5. srp 2022

@antoinet Dneska máš lidi, co neodvádí nic do systému a žijí z různých sociálních dávek celý život, dávky v hmotné nouzi, příspěvky na bydlení atd. Neznám všechny druhy dávek. Náš sociální systém je poměrně štědrý.

Ty počítáš s tím, že ten systém bude pořád nějak fungovat, eventuálně, že budeš mít méně, řada lidí dneska na průměrný důchod nedosáhne, takže mají podrůměrný důchod a ten kdyby se zkrátil např. o třetinu, tak nevím, jak to ty lidé budou řešit. Nějaké jiné dávky? Ale to je pořád výdaj státu, na který ten stát musí někde vzít. Dneska jde čtvrtina rozpočtu na starobní důchody. Takže pozn. @asurajka, že nebude na důchody, není úplně od věci a člověk by se měl snažit zabezpečit sám, ne se jen spoléhat na stát. Což je při dnešních cenách a výše platů fakt náročné.

mary.jane
5. srp 2022

@loylii to je ale straslivy - zvlast predstava, ze takhle muze doma "hnit" klidne jeste nejakych 20-30 let.... No a to je presne ten duvod (pro mne) do te prace chodit, i kdyz mam jazyk na veste). A to nemyslim jen kvuli penezum, ale i pracovni navyky, byt zvykla neco delat, planovat si cas mezi aktivity a praci...

autor
5. srp 2022

Já bych tu asi ty peníze nerada rozebírala... Ty prostě nejsou problém... Co se důchodu týká, tak tam mám vlastní důchodové zajištění ve formě nemovitostí, taky neřeším odpracované roky do důchodu, není to pro mě důležité - pokud bych byla doma, byla doma na své živnosti a ne na příspěvcích od státu, sociální a zdravotní bych si platila sama. Rozhodně nehrozí že budu na krku dětem jak tu píše loylii :o)

Máte pravdu, že se musím důkladně pobavit s mužem. On to teď má tak, že by mě v domácnosti uvítal, ale asi to (zatím) nikdo z nás neřešil do detailů. Nevím, jestli by mu stačilo, že by jeho žena by mu doma dělala zázemí a realizovala se ve svém "koníčku" - byť velmi zajímavém, náročném a složitém. Ono to není tak, že bych byla půl dne v čudu a chlap by makal... Já bych mu poskytovala support, byla mu k dispozici, pomáhala s věcmi jako účetnictví a podobně. (No, to dělám i teď, ale nadávám u toho že na nic nemám čas :o)... Je to složité...

loylii
5. srp 2022

@levandule_k co znamená zabezpečit sám? Kolik si nasetrit? Já počítám, ze do důchodu v 65 letech a moji babičce je 90☺️…. Kolik bych měla mít nasetreno na 25 let v důchodu? To jsou otázky, který mě zajímají. Mám dcery, na ty se spoléhat nemuzu. Vdaji se a třeba nebudou mít finance podporovat svoji mamu. Je to těžký…

loylii
5. srp 2022

@mary.jane presne moje rec

mary.jane
5. srp 2022

No a trapna otazka - ten konicek se nejak pretavit do prace neda?

loylii
5. srp 2022

Tak pokud to mas na duchod poresene finančně a vlastně i teď, tak bych to neřešila a vyzkoušela všechny varianty bytí😇✌️

autor
5. srp 2022

@mary.jane teoreticky... už jsem o tom nejednou uvažovala :D výdělečný to nebude nikdy, to bych musela být na úplně jiný úrovni... Ale je otázkou, jestli je koníček, který se stane prací, pak stále ještě koníčkem...

Holky ty důchody prostě jsou průser... Teď to vypadá, že se bude ještě výrazně snižovat zásluhová část a dávat to lidem, který by měli důchody nižší. Ve skutečnosti to nakonec dopadne tak, že budou důchody +- u každého stejné (nějaký slabší průměr vázaný na minimální mzdu) a nebude záležet na tom, co člověk dělal a kolik do rozpočtu odvedl. Já si nechala jen tak z hecu od kalkulačky ČSSZ spočítat kolik bych měla důchod s příjmy co mám teď a chtělo se mi usedavě plakat... Prostě tohle praskne, na důchody nebude, budeme si muset poradit sami... Takže já se zařizuju už teď, nepočítám raději vůbec s ničím...

loylii
5. srp 2022

My máme taky dvě nemovitosti, které pronajimame s tím, ze je jednou dáme dcerám. Ale asi nedame, budem z toho zit na duchod😊 to je v prdeli toto…

loylii
5. srp 2022

@mary.jane když byla doma jako 30-40 letá my byli už velký a chodili k nám aspoň navstevy. Grilovalo se, porad se něco delo. My chodili často. Ale teď jak máme rodiny, toho času tolik není. A ona presne nemá ty pracovní navyky, ten dril, který by ji permanentně držel při aktivním životě. Nic ji nezajímá, nadchnout ji pro něco je fakt těžký. A vypadá dost mladě, zdravá. Ale ta psychika je jak starý důchodce. Být v domácnosti není pro každého. Někoho to proste letama dodělá, uhnije.

levandule_k
5. srp 2022

@loylii Je otázka, kolik jsi schopná odkládat, kolik je ti let. Tyhle peníze nemůžou ležet na spořící účtu, ale musí pracovat dynamických akciových fondech.

Takže si během života vybuduješ portfólio, která má určitou hodnotu. Když budeš čerpat 3,5 - 4% ročně z hodnoty portfólia, mělo zůstat zachováno do konce života, je tedy jedno, jestli bys umřela v 66, nebo tady byla do 99. Část portfólia musí být vždy dynamická.
Samozřejmě, jak se blíží datum čerpání, část aktiv se zkonzervativňuje.

Tvoje mamka tě stojí 15 tísíc. Kdybys řekla mami dám max. 5, já musím myslet na sebe a svoje holky, jestli tě tenhle způsob života nebaví, prodej dům, jdi do podnájmu a žij z prodaných peněz. Kdyby ti bylo 40 a začala teď investovat 10 tisíc měsíčně do doby než půjdeš do důchodu. Tak bys mohla čerpat od 65 let 28 000 měsíčně (Renta by měla cca odpovídat dnešním 28 000, je v tom zabudovaná inflace 2%, takže by ti chodilo víc. Pozn. Ano vím, že dneska je inflace fakt větší, ale dlouhodobý cíl ČNB je 2%)

Je otázka, kolik chceš mít k důchodu, kolik si jsi schopna a ochotna si odkládat a jak máš daleko (blízko) důchodový věk.

Strana
z4