Život maminek v domácnosti v době ekonomické krize. Jak to vnímáte v dnešním světě?
Zdravím všechny v diskuzi,
z pochopitelných důvodů anonymně, možná se i trochu stydím...ale zajímá mě, kolik je tu maminek v domácnosti nebo maminek, které částečně pracují z domu nebo po mateřské vědí, že už se do práce nevrátí?
Jak to vnímáte v dnešním světě, kde jednak je samozřejmě ekonomická krize a dva platy jsou velmi často potřeba(pokud jeden plat nevydá za dva), jak se cítíte, když vlastně nezapadáte do tradičního modelu, který žili naši rodiče?
A poslední otázka, konzumujete takový obsah, řekněme "housewife" "tradwife" nebo Vás to zajímá?
Díky moc a krásnou sobotu 🙂
Tady tě sežerou zaživa. Máš makat, ne se válet doma 😃
Osobně mi je to úplně jedno, ať si každý dělá tak, aby byl spokojený.
Aktuálně jsem žena v domácnosti. PP mi skončil, v květnu jdu na mateřskou (pro chytré: mám na ni nárok, jsem v ochranné době) a plánuji byt doma celou RD. Na MD pracovat urcite nechci, na RD po kouskach už ano, ale nebudu se vracet do oboru, který jsem dělala, ale začnu pracovat na nové kariéře dle rozbehnuteho plánu již před těhotenstvím. Jednu dceru už mam a ta si uziva, ze ma bohaté svačinky i na střední škole 😃
Nevím, co je obsah "housewife". Já si jedu dal svoje zájmy 🤷🏼♀️
Byly jsme leta s dcerou samy, vse bylo na me: pece, finance. Já si teď uzivam ten klid a je mi jedno, kdo si co mysli. Lidi co mě znají, tak ví, ze tohle je konečně ten růžový obláček, který jsem si po vsech životních pádech zasloužila.
A co bude po RD neřeším. Ani před těhotenstvím jsem nebyla na cely uvazek v práci (mela jsem dobré peníze na částečný) a nehodlám s tím začínat ani pak. Budu si život organizovat tak, abych mohla byt v pohodě s rodinou, volným časem a moje rodina byla v pohodě. Muj muz to finančně zvládne a penize, které v průběhu přinesu navic budou příjemný bonus.
Už mám dávno po mateřšké i rodičovské a stále pracuji výhradně napoloviční úvazek - tři dny v týdnu, z toho jeden den z domova. A pro fungování domácnosti nemám sebemenší plány pracovat víc, děti mají hodně zájmů, jsou částečně v domácí škole, s jejich nemocemi, péčí o domácnost i o sebe samu je to takhle ideální. Nestydím se za to, naopak, v tomhle uspořádání jsme šťastní a já nemám potřebu si stěžovat. A spíš než s odsudky se setkávám se zvědavostí a údivem, který často končí konstatováním, že je to moc pěkně nastavný model. Manžel má hodně časově náročnou práci, takže dvoukariérové manželství, s nímž jsem na začátku počítala, by bylo velmi vyčerpávající pro všechny. A já se pak našla v mateřství a opravdu mě baví trávit s dětmi hodně času. A díky manželově příjmu si to i můžeme dovolit, nezastírám, že to hraje roli. Ale přiznejme si, že on zase může dělat kariéru jen díky tomu, že domácnost a děti z většiny obstarávám já, nejsem žádná vydržovaná ženuška.
Zase jedna diskuze založená anonymem, která má podle me vyvolat konflikt. Nechť si to kazdy uspořádá tak, jak mu to vyhovuje 😊
@lallaa no, mas recht sežerou, jako chodit do prace a netrávit v domacnosti 100% casu? To si ty deti neměly přece vůbec dělat, kdyz s nimi nechtějí byt 😂
Jsem doma už spoustu let, manzel pracuje pul roku skoro v kuse a zbytek roku je také doma, máme tři děti a velký dům, takže v době kdy on pracuje, je starost o děti a o domácnost v podstatě jen na mně, ale bylo to naše společné rozhodnutí a oběma nám to takhle vyhovuje. Já jsem ráda, že mám čas se věnovat dětem a taky mám čas jen pro sebe.
Me prijde, ze ted je i ostuda byt na rodicovske dovolene a jen se starat o deti... zadna brigada, zivnost ci aspon nejaky uvazek. I v pripade, ze to financne neni potreba. Ze ta mama, co jde neco delat hned po materske (nej po sestinedeli), je IN a obdivovana...
Za me bych si dite neporidila, kdybych vedela, ze s nim na 100% nemuzu byt doma ani ty prvni tri roky, ale to je jen muj nazor, chtela jsem si to uzit, bylo mi jedno co delaji ostatni. A i ted, 4 roky po navratu do prace, jsem za to rada, ted ten frmol je fakt neco a to mam zkraceny uvazek, dva dny HO.
Nekdo potrebuje vypadnout, vycistit si hlavu a mit pocit, ze neni jen mama, plus penize samozrejme... At si to kazdy dela podle sebe a sve rodiny, ostatni at si trhnou nohou 😉
Mě by to nebavilo. To je můj jediný názor. To, jak to mají ostatní mě netrápí.😄
Pokud má žena vyřešené zdravotní, sociální a celkově nestrádají, tak je to čistě jejich věc. Nevím, proč by to mělo kohokoli zajímat. 🤷♀️ Možná pak bude mít horší hledání práce s nějakou větší pauzou, co bude "jen tak" doma.
At si dela kazda co chce. Ja bych doma chcipla. Nikdy jsem nebyla matka na 100%. Tohle jsou 2 tabory. Jeden si to uziva a chce byt pro deti 100 % matkou, pak je tu druhy tabor, ktery zase pracuje i v dobe rodicovske. Nikde neni napsane co je spravne. Obe strany se maji respektovat.
Aurorko- jestli vam to doma vyhovuje, netrpite nouzi, tak si to delej jak chcete a na okkli se vykasli. Tvuj zivot nezijou.
Já byla žena v domácnosti hned po svatbě, a jsem pořád. Vyhovuje mi to, mám na naší dceru spoustu času, stejně tak i na domácnost. Možná nezapadám do tradičního modelu minulé generace (i když zrovna u nás moje mamka taky byla s náma doma), ale zapadám do tradičního modelu našich prababiček a prapra...
Každý ale ať si žije podle svého, pokud někoho baví chodit do práce, ať chodí...Žijeme jenom jednou.
Ne, nechtela bych byt jen v domacnosti, pokud bych nebyla dobre zajistena rentierka, protože ja potrebuju mit tu jistotu, ze uzivim sebe a své deti. Na druhou stranu HO jsem si zaridila v těhotenství v době, kdy to bylo spíše sprosté slovo a v rezimu od uplneho po castecny HO jedu dodnes a nemam v planu chodit do prace nuceně vic jak 3 dny v týdnu. Jo, pokud budou deti potrebovat vozit tam, kde pracuju, tak to je jiná a pak klidně v tom kanclu budu kdykoliv budou potrebovat odvoz.
@jaja01k díky za zkušenost. Myslím spíš, že tradiční u nás. V cizině je naopak tradiční, když je muž živitel a žena doma 🙂
@klokanka31 díky za komentář 🙂
@kakba díky moc 🙂 já také nežiju jen pro děti, ale mám spoustu času na domácnost, děti, muž často na služebních cestách, tomu odpovídá i plat 😉 takže sice jsem doma, ale celé dny vážně nepeču a nešiju 😀
@kupi díky, máme to stejně. Muž často pryč, když je doma tak je pracovně vytížený, takže jinak to ani nejde.
@llluckaaa vůbec ne! nechci vyvolat konflikt, ale právě proto, že vím, jaké jsou názory, nechci vířit vody. Díky za názor.
@rebe přesně tak máme to stejně. Muž často pryč nebo pracovně vytížený, takže dům, dcery, lékaři, atd. to je na mě. Rozhodně se nenudím a celé dny neháčkuju 😀
@lallaa s tím počítám 😀 ale já se rozhodně neválím. Dům a dcery, atd. Kromě toho můj plat by nepřinesl nic, jen stres, že se musíme najednou o všechny moje povinnosti dělit, což vzhledem k mužově náročné práci nejde.
Mě hrozně baví to používání slova "tradiční". Model, ve kterém žena nepracuje a zůstává pouze doma, si může dovolit část Evropanů a Američanů v posledních řekněme 100 -150 letech. Nikdy před tím, po celou historii našeho druhu (tedy po dlouhé tisíce let), nebylo možné, aby ženy zůstávaly stranou "výdělečného" procesu (tedy získávání potravy a životních nutností).
Až v posledních letech máme možnost tohle realizovat, jede to tak 3 generace, ale je to "tradiční" model. To je prostě super mediální kampaň, není- liž? 😃
Jinak ať si každý dělá, v čem je mu dobře, každá rodina je jiná a nedává žádný smysl, aby se všechny snažily replikovat ten samý model. Za mě je to dělení i čím dál tím méně smysluplné, my sami i lidé v mém okolí žijeme čím dál tím méně do kolonek zapasovatelné źivoty, takže bych ani moc nečekala, že se nad tím vůbec někdo byť i jen drobně pozastaví...
Jsem v praci od nevidim do nevidim a ze zivota mam hovno. Vydelavam hovno. Tak jsem se nastvala a budu pracovat na polovicni uvazek. Manzel to sam navrhl, on vydelava dost, hodne pracuje takze doma neudela nic. Myslim, ze to bude pro nas idealni stav. Nejake tradwife nesleduju, mela bych z nich akorat komplex.
cus, ja jsem byla s detma doma 12 let, pak uz to ekonomicky neslo, tak jsem si udelala rekvalifikacni kurs (IT)pracovala chvilku, asi dva roky. Planovala jsem tedy pokracovat, ale vlezla nam do toho relokace, tak jsem zase "housewife". Dokonce to mam v papirech jako "occupation" :D . a zase si delam rekvalifikacni kurs. tentokrat me nic netlaci tedy, ale proste potrebuju mit nejakyho svyho kone. A deti uz jsou velky, takze ty prace okolo domacnosti neni tolik potreba. Takze moje postrehy -
nazor spolecnosti na tradicni model je mi uplne ukradenej. je potreba zit tak, jak to cloveku vyhovuje. Kazdopadne jsem si zkusila oba modely s mensima detma - bejt dlouho doma: po 12 letech uz mi z toho hrabalo. dva roky v praci - full time. I kdyz to bylo hodne flexibilni, mohla jsem kdykoliv pracovat z domu, kdykoliv jit s detma k doktorovy apod, stejne jsem mela po dvou letech toho plny zuby - mit domacnost na hrbu (i kdyz je otec zapojenej), a pracovat full time je peknej zahul.
ted jsem zase doma - deti velky, a je to naprosta pohoda, ale takova, ze zas uz musim neco delat - sama pro sebe 🙂 a budu muset tedy zacit pracovat, ze nejakou dobu, ale tentokrat, s vetsima detma, uz to myslim bude mnohem lepsi.
A já myslím, že právě dnes je nastavené společnosti ideální, že každý si to může udělat jak chce a jeho rozhodnutí bude většinou tolerované.
I délka rodičáku a další podpora je variabilní.
ted ta pointa z ty tapety :D jestli ti vyhovuje bejt doma, bud doma, ale bud v obraze. vzdelavej se, studuj, delej si kurzy, zkus obcas brigadu az budou deti vetsi (v nejakym vysnenym oboru, treba internship, nebo tak neco). Jednou deti vyrostou, prace nebude tolik a bude docela fajn mit se kde upichnout. IMO.
Tradicni model je fajn, urcite neklade takovy naroky na zenu jako ten moderni - (coz v mnoha pripadech je tradicni model PLUS prace). Ale myslim, ze ma jednu velkou nevyhodu a sice pokud by clovek sel "full in", ze se muze stat, ze najednou zustane uplne bez prostredku a bez zpusobu jak si je vydelat. Nejenom, ze nekdy jsou potreba dva platy, ale muze se (nedejboze) stat, ze ten jeden plat zkratka zmizi, nebo se vyznamne snizi) - a pokud nema clovek hodne dobry pojisteni a jiny zachranny mechanismy jako vysoky pasivni prijmy z investic, tak to muze byt hodne, hodne neprijemny. Takze tradicni model je super, ale s tim, aby mel clovek vzdycky pojistku, kdyby z neho musel vyplout.
@ruzova_pastelka zeny nezustavaly stranou vydelecneho procesu, ale ten proces byl jaksi nastaveny jinak - zenin "vydelecny proces" byl vetsinou okolo domu (coz zahrnovalo jidlo, jeho zpracovani, shaneni pripadne vyroba osaceni, deti, pece o ne, zemedelska prace). To ze "byt doma" je synonymum v podstate "nicnedelani" je skutecne otazka poslednich par generaci, v kontrastu s zenou, ktera tedy pracuje a je "vydelecna". A to je ta nemoc poslednich par ... desitek let? ze "byt doma" neni videny jako neco, co prinasi hodnotu a obnasi vlastne hodne prace. Takze je to spolecnostni neocenovany, prace zadarmo, a navic jsou za to zeny v posledu trestany - roky bez zkusnosti, rozdily v platech ve srovnani s muzi atd.
@ruzova_pastelka Teď jsi na to kápla. Já třeba za tradiční model považuji to, že ženy nemají volební právo, není jim dopřáno vzdělání, nemohou rozhodovat, jak to bude u nich doma vypadat, a jejich posláním je pořád dokola rodit, starat se o domácnost a chodit na pole 😀
Ja mam polovicni uvazek a jeste napul z domu. Nedokazu si v tuhle chvili predstavit, jak by to vypadalo, kdybych to takhle mit nemohla - takhle nejak funguje domacnost, deti... myslim, ze kdybych toho 4letyho nechala ve skolce kazdy den 7:15-16, tak by to bylo na nej proste moc a mrzi me, ze tu moznost ne kazdej ma. Manzel muze delat z domova, jak potrebuje, ale narovinu ve 2kk to casto vlastne neni zadna pomoc (za nemoci samozrejme ano). Kdyz je v kanclu, driv nez 17:30 doma neni. Pokud bych ja nemohla fungovat jak funguju, tak by i on musel asi zmenit praci nebo nevim 🤷🏻♀️ Casto si rikam, jak to delaji jini, kdyz vyzvedam v 16:15 (skolka do 17h) dceru po krouzku a uz je tam treba jen 6 deti z 60.
@odula Není? A kolik staletí mají ženy volební právo v západní civilizaci? Jak dlouho mohou studovat odborné vysoké školy a vykonávat odborné profese v lékařství, stavitelství, výzkumu ap., aniž by je společnost považovala za divné? Tuhle vymoženost nezávislé volby, aniž by nás společnost do něčeho tlačila, je tu jen pár desítek let. Dřív to bylo o tom, ne vystudovat, ne se osobně realizovat, ale hlavně se brzy vdát a mít děti.
@odula To je i tim, ze se zmenil uplne koncept te pece o dite. Protoze i v tom modelu, ktery popisujes, to nebylo tak, ze by se zena starala o domacnost a deti a muz byl zivitel. Pracovali vsichni, muz delal treba v hospodarstvi ty fyzicky narocnejsi prace, ale zena tam pracovala stejne tak s nim. Pece o deti neexistovala zdaleka v te forme, jako dnes. Nejstarsi deti pracovaly taky, mladsi se staraly o ty nejmladsi. Ono to tak fungovalo na vsi hodne dlouho (treba jeste za moji babicky, byl to silne patriarchalni model, takze ona skakala jak deda piskal, ale pracovala v zamestnani a v hospodarstvi, o deti se ve velkem staraly starsi deti, proste nebyl cas, nehrozilo, aby si s nima hrala nebo nedejboze chodila nekam na krouzky 🙂). Z toho ve velkem vyplyva i to 'kolik toho nase babicky zvladly a dnesni matky si stezuji'. Ve mestech uz to asi bylo jinak, ale na vsi proste byla prace a deti vyrustaly tak nejak svepomoci, venku a jak mohly, hodne prace musely zastat samy. Ale to teda odbocuju od tematu, ono uz to asi neni dneska uplne relevantni.

My jsme se ještě před svatbou dohodli, že zůstanu doma minimálně do doby, než půjdou děti do školy. Nakonec to dopadlo trochu jinak, ale i tak jsem byla doma déle než je doba rodičovské dovolené a pak jsem šla do práce na zkrácený úvazek tři dny v týdnu.
Občas měl někdo, komu do toho nic není, potřebu to komentovat, že jsem byla doma dlouho nebo že pracuju málo. Ale mně je to fakt jedno, co si o tom kdo myslí. Žiju tak, jak to vyhovuje mně a mojí rodině.
Já bych nenazývala tradičním modelem, že oba rodiče pracují na plný úvazek a děti jsou od rána do večera v institucích. Pro mě je tradiční model naopak takový, kdy muž je živitel rodiny a žena obstarává domácnost a děti.