Žluté skvrny na uskladněném oblečení. Máte rady?

alikscha
19. dub 2022

Ahoj, prosím o radu. Cca 3,5 roku mám uskladněné ve sklepě v krabici oblečení po synovi. Teď čekáme miminko, tak jsem to šla přebrat a téměř všechny bílé a světlé věci mají na sobě žluté skvrny nebo jsou celé zažloutlé. Syn měl jako miminko reflux a hodně zvracel, ale co vím, tak občas nějaký flíček nešel vyprat, ale nebyly to takové mapy. Před uskladněním bylo vše vyprané, vyžehlené. Už jsem četla rady, že to může být z olejíčku a pomáhá to odmočit v Jaru, což jsem zkoušela a nic. Odmočila jsem to na 3 h ve Vanishi a nehlo se to. Vyprala jsem to i s tím Vanishem a prostě fleky tam jsou. Jedná se tak o 30 kusů a nechci je vyhazovat a zároveň nechci, aby to vypadalo takto. Máte nějaké rady? Jelikož jsou všude potisky, tak nevím, co by to udělalo, kdybych vzala Savo, asi by to vybělilo i ten potisk.

martiniquest
19. dub 2022

Zkus zlucove mydlo. Pokud ani to nepomuze, pak je to na Savo nebo vyhozeni. Bylo to nedokonale vyprane. Bohuzel casty jev

rrody
19. dub 2022

No třeba přijde někdo s lepší radou, ale úplně to stejně jsem řešila před týdnem,kdy jsem přepírala oblečení pro miminko vytažené po dvou letech z garáže. Žluté mapy na světlém skoro všude. Zkusila jsem taky žlučák, bělidlo, sůl na skvrny a pak, když nic nepomohlo, jsem to prostě polila savem (poslední možnost, než to vyhodím). A pustilo to krásně. Asi to není úplně top a eko varianta, ale jedině to pomohlo...

rrody
19. dub 2022

Jo a potisk mi to teda nevybělilo nikde, ale asi záleží na tom kterém kousku oblečení.

janaa26
19. dub 2022

Měla jsem to též na oblečení. Věděla jsem to, že je to z blinkání. První syn měl též reflux. Většinu žlutých fleků jsem dostala pryč. Před praním namazala žlučový mýdlem, vyprala a dala na přímý slunce. Přímý sluneční paprsky je vytáhnout. Ty hodně zažloutlé ne, ale většina pustila. Takto pouštěli i skvrny od příkrmu (oranžové) na slunci.
Proto dříve babičky, kropily a bělily prádlo na přímém slunci na louce.

anonymka227
19. dub 2022

@alikscha pokud máš instagram mrkni na můj ig @casnauklid, mám tam krásné návody, jak na různé typy skvrn atd. 😊 Pokud ig nemáš, ráda ti napíši více informací do SZ 😉

shirilka
19. dub 2022

@alikscha Taky jsem vytahovala krabici z půdy pro miminko po starším a skvrny tam byly, byť vše vyprané. No vyprala jsem to znovu a pověsila ven na sluníčko, to ty skvrny pak "vyžralo" takže teď to vypadá už dobře.

alikscha
autor
19. dub 2022

@rrody a které savo to bylo? Vím, že je v prášku na bílé oblečení, pak je savo perex a ještě pak prací gel savo. Já mám doma jen ten v prášku, takže to mám risknout a vyprat to v tom? Mě už asi ani nic jiného nepomůže. 🤦‍♀️

alikscha
autor
19. dub 2022

@anonymka227 děkuji, mrknu. 😊

alikscha
autor
19. dub 2022

@martiniquest jako je fakt, že mi občas něco nepustilo, ale teď jsou tam obří mapy. Zkusím.

alikscha
autor
19. dub 2022

@shirilka je fakt, že na předchozím bytě jsme balkon neměli, teď už máme, tak to můžu zkusit.

hojda
19. dub 2022

Vyprat a nechat vybělit na sluníčku.

missbufy
20. dub 2022

Ja bych tedy miminko neoblekala do obleceni vypranem v Savu (chloru), tchyne chemicka tvrdi, ze pry meni strukturu latky, je to hrozna chemie. Mama schovala zavinovacky jeste po nas a po 30 letech je vytahla pro vnucku a vsechny zlute fleky pustily zlucovym mydlem, nechat dlouho odmocit, vyprat a povesit na slunicko. Me se pak osvedcilo u prodavaneho obleceni co jsem skladovala treba pul roku- rok, vyprat nekolikrat za sebou (5x) a postupne se zlute skvrny od uskladneni vypraly.

rozitta
20. dub 2022

Jéé, mě se to také stalo. Zrovna nedávno, jsem vytahovala věci po miminku. Nechápala jsem ty skvrny. Na něco zabral zelený domestos ( ten na WC ale v návodu je, že se používá i na skvrny, výhoda je, že může být i na barevné prádlo) ale něco nešlo ani tím, ani savem - naopak se to zvýraznilo. Hodně štěstí!

martiniquest
20. dub 2022

@alikscha Ono staci trocha tuku a zlukne to. Plus pokud to neni vydezinfikovane, porostou na tom různé bakterie a spory, ktere obleceni zabarvi.

martiniquest
20. dub 2022

@rozitta Na obleceni se prodava Savo Perex. Neni problem ho pouzit.

rozitta
20. dub 2022

@martiniquest mám doma domestos nebudu kvůli pár kouskům pořizovat jiný prostředek. Ale díky za radu.

alikscha
autor
20. dub 2022

@missbufy já jsem to Savo taky úplně nechtěla, už z toho důvodu, že v něm pere moje sestra a ta dělá v kuchyni a musí mít vše bílé. Ale všimla jsem si, že od doby, co v něm pere pořád si stěžuje, že ji svědí kůže a myslím, že to bude z toho. Já jsem to chtěla zkusit jako poslední možnost, když nic nezabere a pak bych to ještě minimálně 2 x vyprala v dětském persilu. Mám doma ještě Eco sprej na skvrny a ten taky nezabral.

alikscha
autor
20. dub 2022

@martiniquest takže pokud se tam množí bakterie, pak je lepší to asi vyhodit. Sice zrovna tyhle kousky nemám z druhé ruky, ale asi už světlé oblečení nekupovat. Zajímavé je, že na barevném žádné fleky nejsou.

martiniquest
20. dub 2022

@alikscha Na tom barevnem to neni videt. Bakterie jsou uplne vsude. Ve vzduchu, na jidle, na obleceni. Tech se nikdy nezbavis a neni to ani zadouci. Normalne to vyper v tom zlucaku (DMko prodava tekute)/Savu perex, poves to na slunko. Pro svuj pocit tam muzes prilit dezinfekci na pradlo (treba taky z DM)

barbuxa
20. dub 2022

@alikscha Mě pomohla sůl na skvrny buď z DM nebo Sil z německa. Nechala jsem namočené celý den, pak vyprala.

berluska
20. dub 2022

agent z Eurony si s tím poradí

agneszka88
20. dub 2022

@alikscha
@berluska Jop, přesně. Měla jsem flekatý oblečení po holčičkách, několikrát zaprané a zasušené fleky od jídla a než to vyhodit, tak jsem prubla Agenta od Eurony. Naskládala jsem prádlo do lavoru a mezi jednotlivé vrstvy oblečení nasypala granulky agenta. Pak jsem to zalila vařicí vodou (několik konví) a nechala asi hodinu odstát. Pak jsem prala v 70°C a zmizelo úplně všechno.

lenerka1
20. dub 2022

Taky se mi to stalo, zasypala jsem v míse perkarbonátem, zalila vroucí vodou a nechala přes noc, šlo to dolů a není to takový sajrajt jako savo.

fyii
20. dub 2022

@alikscha kup si v drogerii perkarbonat sody, stoji to par korun, je to belidlo co je v prascich, vyper to na vic nez 30 C a dej to uschnout na slunicko. veci ti budou zarit bile do dalky a skvrny zmizi. vyzkouseno taky na flekatem uskladnenem obleceni.

merope
25. srp 2022

@lenerka1 Jen když se člověk zapomene a byla na tom nějaká eko-barva, tak ji to taky vybělí 🙂. Já tím peru hlavně skvrny od ovoce a podobného jídla.

alubif
26. srp 2022

Kup si bílí streinsemover v Lidlu stojí asi 50-60kc. Bílá plastová krabice a nech odmocnit, dej to pak i na prani do pračky. Nejlíp pak nechat usušit na sluníčku.

bohumilakupkova
26. srp 2022

@alikscha Doporučuji aktivní kyslík. Nechat v něm odmočit a vyprat. Většina skvrn zmizla a bílé prádlo zase zářilo.

2hanah
26. srp 2022

Možná zabere to vyvařit a myslím, že určitě by zabral odflekovač z dm drogerie, nechat to v něm namočené přes noc, pokud jste před lety dávala - udělala Vám tam ty žluté skvrny aviváž, časem na prádle žlukne - zkazí se. Ten odflekovač je takový kyblíček trochu větší, jeden na barevné a druhý je na bílé prádlo.