Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Dneska nedokazu koukat na twitter, je mi fyzicky zle. Otevrela jsem IG, jeden rusky youtuber, co se mu podarilo utect do Tbilisi, poslal sve matce v Rusku fotky z Buci a ta mu to vubec neveri (prestoze je take proti Putinovi).
Kouknu na FB nasi mestske cvrti a tam nekolik zjevne fake uctu s ruskymi a ceskymi vlajkami v profilech trolli proti Ukrajincum a Cechum, co se snazi trochu pomahat. Par lidi jim jeste prikyvuje.
Tohle se neda nejak definitivne vyhrat. Neda.
@odula jj,vime kdo sleduje jake zajmy,znicit Evropu...a my se chytame jak hlupacci...
@natilla
https://www.globaltimes.cn/page/202204/1257500....
Googlila jsem kdo je editor, nějaký cinani. Těžko říct jestli je to součástí (dez)informační války. Jsem na mobilu, neměla jsem čas to prohlídnout.
@pampeliska1313 to není vyloučení z celé OSN, jen z komise pro lidská práva
Různé zdroje ukazují různou míru závislosti na Ruském plynu, takže fakt nevím který z nich vzít za směrodatný. Tohle je Eurostat a Bloomberg. Nevypadá to pro ČR vůbec hezky.
Prezident Joe Biden v pondělí vyzval k procesu s válečnými zločiny proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a řekl, že bude usilovat o další sankce poté, co byla zveřejněna zvěrstva na Ukrajině.
Ukrajinské úřady od vpádu Rusů na Ukrajinu před 40 dny registrují více než 7000 válečných zločinů. Uvedený údaj je založený na informacích, které získala policie a pracovníci Státního vyšetřovacího úřadu při evidenci trestných činů spáchaných v místech vojenských operací.
Německo dnes rozhodlo o vypovězení 40 ruských diplomatů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž jde o osoby, o kterých je Berlín přesvědčen, že pracují pro ruské tajné služby.
Podle nejvyšší státní zástupkyně Ukrajiny je nejhorší situace, co do zavražděných civilistů, v Boroďance.
Zanedlouho se o tom prý bude mluvit.
* Podle fotek z Buče se toho dost děsím..
Hlava Žytomyrské samosprávy řekl, že Rusové už nejsou na území oblasti.
@bigbig Také nevím, který je blíže pravdě... Tady např. popisují rozložení, resp. naše využití ruského plynu v menší míře... viz grafy v článku...
https://www.bruegel.org/2022/02/preparing-for-t...
Nahlédla jsem na Ru mami :
Ruské operační velitelství pro boj s koronavirem objasňuje, že od 9. dubna budou omezení charterových a pravidelných letů s Argentinou, Alžírskem, Afghánistánem, Bosnou a Hercegovinou, Bahrajnem, Botswanou, Brazílií, Vietnamem, Venezuelou, Hongkongem, Egyptem, Zimbabwe, Indií, Izraelem jsou zcela zvednuté, Indonésie, Irák, Jordánsko, Keňa, Severní Korea, Čína, Kostarika, Kuvajt, Lesotho, Libanon, Mauricius, Malajsie, Madagaskar, Maledivy, Maroko, Moldavsko, Mosambik, Myanmar, Mongolsko, Namibie, Omán, Peru, Pákistán, Saúdská Arábie, Srbsko, Seychely, Sýrie, Tanzanie, Thajsko, Tunisko, Turecko, Uruguay, Filipíny, Fidži, Srí Lanka, Etiopie, Jižní Afrika a Jamajka.
UkrPravda: Podle starosty Mariupolu byli ruskými okupačními silami zadržení ve městě Manhuš zástupci Mezinárodního červeného kříže, kteří se snažili dostat do Mariupolu.
Do snahy o jejich propuštění se zapojila i ukrajinská vicepremiérka.
Během ruské války na Ukrajině již bylo zabito 18 novinářů.
@bigbig A zajímavý článek z loňského září o Norskem plynu... a ze EU se obava, že by Rusko mohlo svým plynem vydírat...
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/plyn-...
Hromadske: Samospráva města Irpiň požádala veřejnost, aby se zapojila do odklízení trosek.
Během jediné hodiny se přihlásilo 1500 dobrovolníků.
Ukrajina je jednou z nejvíce zaminovaných zemí na světě.
Ještě před probíhající vojenskou ofenzivou žilo již osm let v obklíčení minami přes 1,8 milionu lidí.
Litva se rozhodla vyhostit přímo ruského velvyslance.
Česko prosazuje přitvrzení v sankcích vůči Rusku, například vyřazení dalších významných bank ze systému SWIFT, řekla Pekarová Adamová. (místo dalších bych dala všech a byla bych spokojená)
S ohledem na zločiny spáchané ruskými ozbrojenými silami na Ukrajině Lotyšsko zpřísní diplomatické vztahy s Ruskou federací. Konkrétní rozhodnutí budou oznámena, jakmile budou dokončeny interní postupy“, lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs
stanovený.
Čínští dovozci zkapalněného zemního plynu plánují nakupovat ruský plyn se slevou, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na zdroj.
Podle agentury se ruský plyn prodává s více než 10% slevou oproti cenám dodávek ze Střední Asie.
Mezinárodní společnosti v Rusku se nebudou moci přestěhovat do Litvy
"Přestáváme vydávat nové dokumenty mezinárodním společnostem, které měly zastoupení v Rusku," uvádí Delfi s odkazem na litevskou ministryni hospodářství Aushrine Armonaitė.

@antiquecz já bych navrhla "nějaké " vítězství . Poslat Putina ke stvoriteli