Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@sudylichozrout
Já ti sem vkopiruju celé vlákno (bohužel neumím dát odkaz), nic lepšího bych k tomu stejně nevymyslela. Mám z toho ale stejný dojem jako on, zas taková hitparáda to není. V celosvětovém měřítku tedy, neměli bychom se uzavírat v tom našem euroatlantickém skleníčku...
Dva státy dnes hrají svojí vlastní ligu a jediné mají relativně komplexní globální schopnost projekce moci: USA a Čína.
Devět států má jaderné zbraně. Pro byly 4 (USA, UK, Francie, Izrael), takže zbývá 5, které nebyly pro (Čína, Rusko, Indie, Pákistán a Severní Korea).
Z velkých regionálních mocností nezmíněných výše nebyly pro třeba: Brazílie, Jižní Afrika, Indonésie, Nigérie, Egypt, Írán, Mexiko, Saúdská Arábie a Vietnam.
To jsou všechno významné a vlivné státy sledující vlastní zájmy. Odstřihnutí Ruska od Západu na něj bude mít velký vliv, ale řada dveří mu zůstává otevřená.
Co z toho plyne? Efekt sankcí a izolace nemůžeme přeměňovat. Pro Ukrajinu je klíčová přímá vojenské a ekonomická pomoc.
EU schválila pátý balík sankcí proti Rusku. Od srpna zakáže dovoz uhlí, ihned výrazně omezí lodní a silniční nákladní dopravu z Ruska.
Hackeři z hnutí Anonymous v tomto týdnu stupňují své útoky na ruské cíle. Během noci ze čtvrtka na pátek se pochlubili, že se jim podařilo napadnout tři velké společnosti, kterým ukradli dohromady více než 437 500 firemních e-mailů. Útočili přitom na ropný, plynárenský i těžební průmysl.
@sudylichozrout k plynu jsem už dříve taky četla, ale neumím dohledat, že pokud jsou podmínky jen trochu náročnější, nejsou schopní si ho Rusové bez západních inženýrů a techniky schopni vytěžit sami a pokud nebude probíhat údržba, můžou mít nakonec problém i s plynem pro vlastní potřebu. Ale možná to pak někdo vyvrátil, když se mi teď nedaří to dohledat.
Žena, která ztvárnila slavnou holčičku v červeném kabátě z filmu Schindlerův seznam, teď pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny
https://nypost.com/2022/04/04/actress-who-playe...
Slovenský systém protivzdušné obrany S-300 už je podle TV Markíza na Ukrajině. Tajný přesun trval dva dny. Právě dnes je na návštěvě v Kyjevě premiér Eduard Heger. Slovensko v minulých dnech žádalo od spojenců za S-300 náhradu, zatím není jasné, co by to mělo být.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-fi... tak jen odstavka fosilnich paliv to evidentne stejne nevyresi...
🤦🤢
Ruské ministerstvo obrany nepřímo obvinilo z vraždění civilních obyvatel na nádraží v Kramatorsku Ukrajinu.
Rusko podle ministerstva nemá s tímto masakrem nic společného.
Lukáš Kovanda: Ruská centrální banka nečekaně snižuje základní úrok. To znamená, že věří, že se rubl neocitne pod závažnějším výprodejním tlakem. Kreml zjevně sází na to, že Evropa nebude mít odvahu se od jeho plynu odpojit. Otestoval si to: někteří v EU byli dokonce ochotni platit i v rublech.
@sudylichozrout @terinka86 Aha, díky za vysvětlení. V tom případě ještě můžeme být rádi, že navrhli aspoň ty pepřáky a ne jen se modlit...
Jinak kdybyste měly zájem (bude to od 7:45 CET pokud dobře počítám), v úterý 12.4. bude u nás webinář "The War in Ukraine and the Future of European Security" - odkaz tady https://vuw.zoom.us/webinar/register/WN_ae-3PPl...
Na jedné z raket, které dopadly na nádraží v Kramatorsku, byl nápis "pro děti". 🤮
https://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QM_l/uhvFC/prof...
@pratensis k tomu napisu - na twitteru jsem četla, ze údajně v Rusku vylepili plakáty s detma co zemřeli při útoku “ukrajincu” a vlastně se neshodlo jestli tam bylo napsaný “pro děti” nebo “za děti “
Lotyšský parlament se rozhodl vyhlásit 9. květen (den, kdy si o den později Rusko připomíná vítězství v 2. světové válce) Dnem památky padlých na Ukrajině. Peskov to označil jako ostudné.
@pampeliska1313 Teď úplně nevím, jak to bylo myšleno. Jako že ruské děti zemřely při útoku "Ukrajinců"? Anebo že Ukrajinci zinscenovali útok, při kterém zemřely děti, a Rusové že je teď jako chtěli pomstít? Jinak chápu, že to je zase lživá kampaň Rusů, aby ospravedlnili útok, jen jsem nepochopila, o co přesně jde...
No je pravda, že na té fotce, na kterou jsem vkládala odkaz, je nápis "za děti". Ale myslela jsem, že to je prostě jiná vazba s předložkou v ruštině. Rusky neumím, tak nevím.
A taky jsem to brala jako odkaz na divadlo v Mariupolu, u kterého byl nápis "děti". Jako že Rusáci se tomu vysmívají. To bylo první, co mě napadlo...
EU oznámila zmrazení ruských a běloruských aktiv za 30 miliard eur a zablokování transakcí za 196 miliard, uvedla Evropská komise v tiskové zprávě
Potvrzeno premiérem Hegerem, který je v Kyjevě. Slovensko darovalo systém protivzdušné obrany S-300 Ukrajině. Ta požádala o pomoc při výkonu sebeobrany podle čl. 51 Charty OSN.
@pratensis hele to já nevim, jestli to bylo tak nebo tak, každopádně jsem pochopila, ze šlo o pomstu Ru za zesnulý děti
@pampeliska1313
@elencze Ok, děkuji za upřesnění. Je fakt, že ono je to vlastně jedno. Hrozné je to tak jako tak. :(
Ruská státní televize právě tvrdí, že dnes ráno ostřelovali nádraží Kramatorsk (kde zahynuly desítky civilistů), Ukrajinci a ne Rusové, protože Zelenskij „nechtěl, aby opustili město“.

Sme.sk (via Poslední skaut na Tw.)