icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

pratensis
9. dub 2022

@sudylichozrout přesně tak. Zoufalství.

pratensis
9. dub 2022

Dle starosty Černihivu je zničeno 70% města a jeho znovuvybudování zabere nejméně čtyři roky.

pratensis
9. dub 2022

Britský premiér Boris Johnson je nečekaně v Kyjevě a jedná s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Svou cestu předem médiím neohlásil.

sudylichozrout
9. dub 2022

@pratensis No, v prdeli je, ze Ukrajina je v mnoha castech uplne srovnana se zemi. Kompletni infrastruktura je v haji, mesta neexistuji. A ta zeme nebude mit vubec z ceho generovat tak ohromne mnozstvi penez, kterych bude treba na jeji obnovu. Od toho byvaly reparace, ale ty od Ruska nikdo cekat nemuze. Bude potreba ohromnych investic celeho zapadniho sveta. Bude to chtit neco jako Marshalluv plan a i tak obnova potrva treba 8, 10 let. 10 procent Ukrajincu je pryc, zejmena zeny a deti. Pokud se nevrati, nevyroste tam dostatecne silna nova generace, ktera by ty investice dokazala utahnout a vyuzit. Jenze mnohe se proste vratit nedokazou a ja se jim nedivim. Sama jsem zvedava, jak to s Ukrajinou bude v budoucnu. Pokud ji spolkne Rus, bude ztracena na generace. Mozna navzdy. Snad se tak nestane.

pratensis
9. dub 2022

@sudylichozrout Díky za sumarizaci, já na ni neměla sílu, i když si to uvědomuju. Jdou z toho na mě mrákoty, vůbec si neumím představit, jak tohle půjde obnovit.

78marcela
9. dub 2022

@sudylichozrout já mám z Ukrajinců pocit, že oni se nenechají spolknout. Rus jim vše zničí, sebere, vybombarduje...ale na dlouhodobou okupaci nemá prostředky. Ukrajinec se vrátí a začne znovu.
Samozřejmě za obrovské pomocí západu. Ale zároveň mám pocit, že si Západ uvědomuje, že Ukrajina má obrovské zásoby nerostných surovin a to bude chtít na revanš za svoji pomoc.

pratensis
9. dub 2022

Podle ukrajinské ombudsmanky, kterou citoval Kyiv Independent, Rusové zintenzivnily násilné přesuny ukrajinských obyvatel do Ruska.

pratensis
9. dub 2022

Podplukovník Dinar Chametov, velitel divize motostřelecké brigády Severní flotily, odešel z Ukrajiny přímo do pekla. Má to být jeden z těch co se zapojili do tzv."vražedných zón" vytvořených Rusy v Sýrii, kde nemilosrdně masakrovali civilisty.https://kazanreporter.ru/news/48967_pohorony-pogibsego-na-ukraine-komandira-diviziona-motostrelkovoj-brigady-prosli-v-tatarstane

pratensis
9. dub 2022

Vytváří obraz současného proruského narativu, šíří Putinovu propagandu. 🇷🇺 Co jsou ale zač? Představení Vladimira Solovjova, Margarity Simonjanové, Dmitrije Kiseljova a Alexeje Nikolova na irozhlas:
https://t.co/bYSSWxwjPR

pampeliska1313
9. dub 2022

@78marcela prej má Ru rezervy na rok války. A obavám se, že dřív nebo později to bude na dyl, protože se sankce zmírní/obchody se vrátí.

bigbig
9. dub 2022

K diskuzi která tu už proběhla, o tom, že k válce patří krutost, ale ta ruská se vymyká tím, že válečné zločiny na civilistech, narozdíl od jiných armád, procházejí beztrestně. A dokonce jsou součástí vojenský taktiky.

bigbig
9. dub 2022

A ještě: Vladimír Votápek pro ČT: Ve válce dochází k zločinům. Důležité je, zda před tím velitelé zavírají oči. Rozdíl je v postoji obou stran. Zatímco ukrajinská strana říká na její obvinění "je to možné, vyšetříme to", ruská strana smete vše ze stolu jako dezinformace.

jasekd
9. dub 2022

@bigbig tohle mi zavolat muj muz, tak to at je radeji mrtvej...

pratensis
9. dub 2022

Orbán překvapil...
Maďarský premiér Orbán odsuzuje masakr v ukrajinské Buči a podpoří mezinárodní vyšetřování, jež najde viníky. Uvedl to šéf tiskového úřadu premiéra.

alamo
9. dub 2022
78marcela
9. dub 2022

@pampeliska1313 rezervy čeho?

pajula123
9. dub 2022

Tohle mě dostalo

pampeliska1313
9. dub 2022

@78marcela no nějaký peníze, bohatství, nevim co konkrétně, ale má údajně ještě na rok války v rezervě

lumiga
9. dub 2022

Okupanti opět zasáhli skladovací nádrž kyseliny dusičné u Rubižně v Luhanské oblasti. Místní úřady nabádají lidi, aby nevycházeli ven, zavírali okna a připravili si ochranné masky namočené v roztoku sody.

odula
9. dub 2022

@pratensis no ani nepřekvapil.Podle jeho logiky, kdy prohlasil ze "člověk nemůže věřit ani tomu co vidí", to může znamenat úplně cokoliv. , Klidně i to , že věří ze se treba prokáže, že to udělali ukrajinci. 🥴

78marcela
9. dub 2022

@pampeliska1313 dnes jsem četla, že se Rusko dostává do platební neschopnosti díky dalším sankcím. Vojáky shání kde může, elitni výsadkáři se mu bouří, zbyde mu jen ta lůza..nevěřím, že by to ještě rok vydrželi. Podpora západu Ukrajině je pořád ještě vynikající, jsou dobře vyzbrojeni...no uvidíme.

zuzekk
9. dub 2022

@bigbig myšlenka, že se ruští vojáci budou bouřit a odmítat poslušnost jít dobývat území bez nacistů/jakmile zjistí, že to není cvičení, bere za své. Naplňuje mě děsem to, že v dnešní době vzdělanosti a humanismu to nejen může probíhat, ale mít takovouhle širokou podporu. Jak z vedení (způsob útoku) tak od těch obyčejných vojáků vykonavatelů. Obrázek vyjukaneho kluka nebo protestujicich jednotek, je v čudu. Už jenom Rusaci čuráci.

zuzekk
9. dub 2022

Jeden známý jezdí na Ukrajinu vyzvedávat lidi. Byl tam 6x, při KAŽDÉ cestě se někdo z cestujících dozvěděl o smrti blízkého. Typicky telefon nebo SMS, pláč, manžel/ rodiče/ bratr, zastavit, rozdejchat, pokus utesit, jet dál. 5x to byl scénář typu přišli do bytu zastřelili, člověk šel po ulici, ratatata, už nešel. Úplně zbytečné smrti, nevinní, civilisté.
Už končí, už to nedává.
Zase to s válkou úplně nesouvisí, téma tohoto typu pomoci se už moc v médiích neřeší, ale kdybyste chtěli ujistit, že jsou mezi námi citliví lidé...tak jsou.

journals
9. dub 2022

@zuzekk myslím, že kdo chtěl doteď z boje utéct, ten utekl. Zbyly už jen silné (? Nebo spíš slabé?) kusy bez morálky a jakýchkoliv zábran. Ta zvěrstva co se sem dostávají v médiích jsou čím dál tím horší. Bojím se, že Rusáci volí úplně jinou strategii kterou si nikdo nedokázal představit ani v nejhorších snech

pampeliska1313
9. dub 2022
odula
9. dub 2022

@pampeliska1313 samozřejmě v Evropě. Nechtěli by si to vyřešit u Aljašky??

jasekd
9. dub 2022

Holky, dneska je to naloz teda...

petrajirka89
9. dub 2022

@jasekd Musíme doufat v zítřek, že karty nelžou a zítřek bude opravdu pro Putina špatný den 🙏

pampeliska1313
9. dub 2022

@petrajirka89 kez by..

pampeliska1313
9. dub 2022

Když už jsme u těch karet, sleduju teda jednoho astrologa občas.. a ten je presvedcenej, ze Rusko se rozpadne. Nějak jsem zachytila, ze řešil, ze Rusko má od 20.3 myslím už jen špatný “konstelace” nebo nevim jak to nazvat a že to je začátek konce.

Strana