icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

levandule_k
17. kvě 2022

Lukáš Kovanda: Fastfoody McDonald´s kompletně opouští Rusko. Firma tam rozprodá veškerý svůj majetek.

pampeliska1313
17. kvě 2022

@levandule_k otázka je proč. V ty státní TV jsou věci schválený kremlem. “Myšlenky Kremlu” proto i často ty řeči o jaderkách a tak. Možná je to ještě víc semkne a lidi spis schválí eskalaci? Nevim. Pokud je to z jeho strany sabotáž, tak proč ho zvou? Pokud ale opravdu mluví sám za sebe, tak všechna čest. Tenhle chlapek ale údajně ještě před invazi napsal, ze válka není v zájmu ru, nebude to rychlý a nebude vzdušná převaha..

levandule_k
17. kvě 2022

Česko v čele Evropy může vyrvat Ukrajinu z Putinových spárů
ANALÝZA. Nenechte se zmást – české předsednictví Evropské unii není nuda. Česko má příležitost provést Evropu historickými okamžiky, jako je třeba přivítání Ukrajiny v EU. I tentokrát ale hrozí domácí politické turbulence.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-polit...

pampeliska1313
17. kvě 2022

(Našla jsem vlákno o tom chlapovi z ru státní TV kterej je “jedinej strizlivej”)To je Michail Chodaryonok. Ze všech lidí v místnosti je nejstřízlivější. Proč? No, možná proto, že je jediný, kdo má značné vojenské zkušenosti. Je to kariérní důstojník protivzdušné obrany, který se dal na dráhu vědce až po odchodu do důchodu
Chodaryonok býval vyšším operačním důstojníkem ruského generálního štábu. Většina ruských vědců posuzovala vojenskou kapacitu ruské armády na základě oficiální propagandy. Chodaryonok - na jeho prožité zkušenosti. Teď se divím, že je ohledně války mnohem pesimističtější
Chodaryonok zveřejnil pesimistickou prognózu o ruské invazi na Ukrajinu 3. února, dlouho předtím, než začala. Mnoho vědců očekávalo rychlé ruské vítězství. Ale ten, kdo skutečně pracoval v ruském generálním štábu, tomu nevěřil
Některé Khodaryonokovy body vznesl 3. února, tři týdny před ruskou invazí:

- Vědci se mýlí ohledně politické situace na Ukrajině. Mnozí tvrdí, že nikdo by nebránil „režimu v Kyjevě“. To není pravda. Budou, včetně rusky mluvících
- Vědci tvrdí, že Rusko může zvítězit během několika hodin zničením ukrajinské armády "mocným dělostřeleckým úderem". Dokonce i termín „mocný dělostřelecký úder“ naznačuje, že to vymysleli Politrukové, a ne armáda. Je to propaganda. Je to také věcně špatně. Nebudou
- Vědci tvrdí, že ukrajinská armáda je v rozkladu. No, bývalo to v roce 2014. Tehdy to bývala velmi zchátralá verze sovětské armády. Od té doby se to neskutečně zlepšilo. Nyní je organizována na velmi odlišných principech a z velké části podle standardů NATO
- Vědci tvrdí, že západní země nepošlou jediného vojáka zemřít za Ukrajinu. Pravděpodobně nebudou. Ale budou masivně podporovat Ukrajinu "Není pochyb o tom, že v případě války USA a NATO reinkarnují nějakou verzi pronájmu půjček podobně jako za druhé světové války"
- Vědci očekávají, že Rusko vyhraje během dnů nebo hodin. Zapomínají, že SSSR strávil více než 10 let vyvražďováním partyzánů na západní Ukrajině. Nyní bude Rusko čelit partyzánům v městské krajině, která přirozeně upřednostňuje slabší a méně těžce ozbrojenou stranu konfliktu
- Závěry. Blitzkrieg na Ukrajině nebude. Odborníci, kteří tvrdí, že Rusko porazí Ukrajinu za „8 minut“, „10 minut“ a dokonce za „30-40 minut, se mýlí“. Nejlepší ze všeho je, zapomenout na své fantazie o džingoistech a už je nikdy nevyvolávat

Velmi doporučuji přeložit Khodoryonokovu prognózu zezadu 3. února a publikovat ji jako celé vlákno. Je to opravdu nejchytřejší, nejpodrobnější a šokujícím způsobem přesná prognóza budoucí války, kterou jsem četl. To je doslova proroctví na úrovni Cassandry
Někteří psali, že moje prognóza z 27. února zestárla dobře a já to beru jako kompliment. Ale Chodoryonokův článek byl *waaay* přesnější a vyšel o 3 týdny dříve. Předpověděl průběh této války ještě předtím, než vůbec začala. To je síla skutečné odbornosti a prožité zkušenosti
TL;DR Ze všech předpovědí a prognóz o válce Z, které jsem kdy četl nebo o kterých jsem slyšel, byla ta Khodaryonok nejpřesnější, až neuvěřitelně přesná. Nevylučuji možnost, že ten chlap rozumí situaci lépe než kdokoli jiný. Konec není vlákno

pampeliska1313
17. kvě 2022
terinka86
17. kvě 2022

@pampeliska1313 Teď jsem četla, že Kasparov to okomentoval slovy "na tohle nepotřebujete odvahu, na tohle potřebujete povolení". (Míněno to vystoupení v televizi.)

pampeliska1313
17. kvě 2022

@terinka86 to jsem taky četla. Ale lidi se do nej docela pustili. Ze si ho váží, ale proste “voják” to není . Je to zvláštní. Chápu to tak, ze tenhle chlapek tam vystupuje “obcas” a samozřejmě rozhodne ne tak často jako ostatní co tvrdí ze je všechno v pořádku. A je uznavanej. Takže vi, ze se mu nic nestane a záleží kdo ho realne kryje. Možná konspirace, ale kdyby tam opravdu začalo “bublat” k převratu, jak tvrdí šéf ua rozvědky kterej mluvil i o tom ze je ru rozhodne napadne, kdo by teda tohohle v podstatě statečnýho chlapka kryl? Protože mi přijde, tím ze teda nesouhlasil ani s tou invazi, ze už to bylo odvážný a buď fakt dává hlavu na spacir, protože je vazenej a je v klidu, nebo je to ze to teda P ví a souhlasil s tím, ale to mi je taky divny, protože zatím se všichni ohaneli jadernejma zbranema a spis si myslím ze ten solovjov? Nebo jak. Ze ten papouskuje.. a nebo je tam ještě někdo další kdo kryje a my o něm nevíme. Dneska jsem četla vlákno od kluka kterej psal i o tomhle odvazlivci a postla to sem a ten rikal ze si mysli ze je velká chyba, ze se západ zaměřuje jen na nejbližší okolí Putina, ze když už byl někde rozpad, často za tím staly “menší skupiny bokem” o kterých se prakticky nemluvilo.

terinka86
17. kvě 2022

@pampeliska1313 V nějakém článku na novinkách (takže zdroj nic moc) bylo, že možná režim tohle povoluje, aby lidi pomalu připravil na to, že na Ukrajině velké vítězství nebude. Ale těžko říct.

odula
17. kvě 2022

@terinka86 me to pripadalo spis jak priprava na mobilizaci - ty kecy o tom milionu ukrajinskych vojaku, co je nejlip pro boj kvalifikuje fakt, ze jsou ochotni za vlast prolit krev....🥴

ilci
17. kvě 2022
nadja73
17. kvě 2022

Ruské ministerstvo zahraničí poslalo do parlamentu návrhy na vystoupení Ruska ze Světové zdravotnické organizace a Světové obchodní organizace, oznámil místopředseda sněmovny......super👍 a co takhle vystoupit z celé Sluneční soustavy a byl by od nich pokoj?😉😄👏

syrecek01
17. kvě 2022

@nadja73 Přesně, ať si vystoupí ze zeměkoule a čágobelo!

odula
17. kvě 2022

@syrecek01 ne ne, ze slunecni soustavy. Kdyby jenom ze země, bala bych se o měsíc 🤭

pampeliska1313
17. kvě 2022
ilci
18. kvě 2022
sarrita
18. kvě 2022

🌻

nadja73
Autor odpověď smazal
nadja73
18. kvě 2022
odula
18. kvě 2022

@nadja73 tohle se mi strasne nelíbí. A taky za katyn 1940, a mvh 117 nebo co to bylo za let.... proč jako? Co ještě vytahnem? Sudety? Polaci vytahnou na ukrajince Volyň a prestanou jim posilat zbraně? My na nemce vytahneme lidice? Nemci na Brity Drážďany? Noup.

amenophus
18. kvě 2022

@odula me na jednu stranu tohle taky vadi (a delaji to nejvic prave Rusaci), na druhou stranu je potreba vzit v uvahu, jak se se svymi kostluvci ve skrini kdo vyrovna. Mezi evropskymi narody uz je to celkem vyjasnene, "co jsme si to jsme si, jedeme dal" (i kdyz zrovna nas kostlivec vysidlovani Nemcu by mozna jeste chtel proplesknout), chyby priznane, omluvy prijate. Ale rus to nikdy neudelal, ten porad ospravedlnuje co provadel driv, nezmenil narrativ a tak v tom pokracuje. Tak mi neprijde na skodu mu to pripomenout.

lumiga
18. kvě 2022

Ukrajinský hlavní vyjednavač Mykhailo Podolyak oznámil, že mírové rozhovory s Ruskem byly pozastaveny.

lumiga
18. kvě 2022

Zástupci Švédska a Finska předali v centrále Severoatlantické aliance žádosti svých zemí o vstup do NATO. Nyní je musí schválit všech 30 členů.

levandule_k
18. kvě 2022

@odula Také se mi příčí výzvy k násilí, ale měla by se jim vytyčit hranice, že si prostě všechno dovolit nemůžou. Slušně, rázně a nekompromisně.

pampeliska1313
18. kvě 2022
levandule_k
18. kvě 2022

ČT24:Kvůli Rusku hrozí největší hladomor od druhé světové války, řekla německá ministryně pro rozvoj Schulzeová. Chce alianci pro výživovou bezpečnost.

amenophus
18. kvě 2022

Tak dobře, tak snad máte pravdu 🙂. Putík se vylže ze všeho a tím pádem se nemusíme ostýchat natrhnout mu p***l až za uši. Tak já se teda zkusím těch atomovek nebát 😀 - aneb z facebooku:

"Viktor Janiš
37 min ·
Timothy Snyder před pár hodinami uveřejnil úvahu o tom, zda je nutné hledat pro Putina tzv. "off-ramp". Nepřekládá se to úplně snadno, jde doslova o "sjezd z dálnice", metaforicky příležitost ke změnu kursu, v přeneseném významu tedy o "záchranu tváře" či "schůdný kompromis". Vzhledem k tomu, že Macron, Scholz a Draghi poslední dobou uvažují přesně tímhle způsobem, připadlo mi důležité Snyderovu úvahu přeložit.
Nemá smysl snažit se Putina ušetřit pocitu, že prohrává. Na to přijde sám a už se nějak zařídí.
Rusové nejsou zahnaní do kouta. Ruská armáda není zahnaná do kouta. Je to invazní síla. Když jí Ukrajinci uštědří porážku, jednotky se prostě stáhnou přes hranice do Ruska.
Putin vládne ve virtuální realitě, kde se nějaká úniková cestička vždycky najde. Na Ukrajině ho nelze zahnat do kouta, protože Ukrajina skutečné existuje.
Lidem lidi v jiných společnostech je zatěžko pochopit, že Putin je diktátor, který ve své zemi ovládá média. Vládne tak, že mění téma.
Putin neustále mění téma. Když Rusko naposledy napadlo Ukrajinu, jeho média ze dne na den změnila téma na Sýrii a Rusové se s tím smířili.
Když Rusko letos v únoru vtrhlo na Ukrajinu, média rychle změnila názor, že invaze není možná, na názor, že je nevyhnutelná. Rusové s tím souhlasili.
Pokud bude poražen ve skutečnosti, Putin prostě v televizi vyhlásí vítězství a Rusové mu uvěří, nebo to budou předstírat. K tomu naši pomoc nepotřebuje.
Je zbytečné vymýšlet nějaký kompromis, kterým si zachrání tvář, když si Putin něco takového může udělat ve virtuálním světě, který zcela ovládá. Řečem o "záchraně tváře" se ruští vůdcové i v těchto těžkých časech můžou jen smát.
Aby bylo jasno, Putin se může zmýlit a s vyhlášením vítězství ve virtuálním světě čekat příliš dlouho. V takovém případě přijde o moc. Před takovým chybným úsudkem ho nezachráníme a je scestné se o to pokoušet.
Putin bude média zcela ovládat až do chvíle, kdy o moc přijde. Neexistuje žádný interval, kdy by naše akce v reálném světě něco změnily. Buď jsou naše kompromisní nabídky zbytečné, nebo jsou irelevantní.
Je groteskní chtít po Ukrajincích, aby svou vojenskou strategii přizpůsobovali pohodlí ruských televizních producentů, kteří na nějaký skutečný svět beztak neberou ohled.
Klišé o "zahnání do kouta" a "záchraně tváře" svědčí o neporozumění Rusku a válku jen prodlouží, protože odvedou pozornost od prosté nutnosti porážky Ruska.
Na Ukrajině je to úplně jinak. Zelenskyj je na rozdíl od Putina demokraticky zvolen, cítí odpovědnost za svůj lid a vládne ve světě, kde na ostatních záleží.
Ukrajina má tisk, jejž vláda neřídí. Zelenskij nemůže jednoduše změnit téma. Pro každé zásadní rozhodnutí si u lidu musí získat podporu.
Na rozdíl od Putina musí Zelenskyj svůj lid přesvědčit, aby válku ukončil. Proto skutečně potřebuje pomoc jak při vítězství ve válce, tak při informování Ukrajinců o tom, co bude dál.
Na rozdíl od ruských vojáků nemají Ukrajinci kam jít. Nemohou se jen tak vrátit domů. Válka se vede v jejich zemi. Vrátí se do svých domovů a budou je rekonstruovat.
Ukončit válku znamená myslet více na ukrajinský lid a jeho budoucnost a méně se starat o problémy, které Putin ve skutečnosti nemá."

amenophus
18. kvě 2022

Pokud Ukrajina ze Západu dostane dostatek těžkých zbraní, dobude zpět okupovaná města, jako je Cherson, Mariupol nebo Melitopol. V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz to tvrdí poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ředitel jeho administrativy pro zahraniční politiku a evropskou integraci Ihor Žovkva.

pampeliska1313
18. kvě 2022

Fajn strizlivej a rozumnej článek o možný válce v ČR

https://denikn.cz/865919/valky-ve-stredni-evrop...

pampeliska1313
18. kvě 2022

🙂

pampeliska1313
18. kvě 2022
Strana