Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@pampeliska1313 skoda ze Moskvaje tak daleko...
@sebestka Pokud angličtina není tvoje silná stránka, ale občas si chceš přečíst něco v aj, použij překladač deepl, je lepší než google translator. https://www.deepl.com/translator
Stoltenberg: 'Ukraine can win this war.'
"Russia failed to take Kyiv. They're pulling back from around Kharkiv, their major offensive in Donbas has stalled. Russia is not achieving its strategic objectives," NATO Secretary General Jens Stoltenberg said on May 15.
Stoltenberg: "Ukrajina může tuto válku vyhrát.
"Rusku se nepodařilo dobýt Kyjev. Stahují se z okolí Charkova, jejich hlavní ofenziva v Donbasu se zastavila. Rusko nedosahuje svých strategických cílů," uvedl 15. května generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
ČT24:Ruské jednotky pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a okolí a Ukrajině se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW).
Lukáš Kovanda: Evropská komise trvá na tom, že platba za plyn v rublech je porušením sankcí. Italský premiér Draghi, klíčový Putinův spojenec v EU, ale tvrdí, že ne. Draghi coby šéf ECB vytiskl tolik bilionů eur jako nikdo jiný, v uplynulé řadě let dluh z těchto bilionů živil ruské zbrojení.
ČT24: NATO intenzivně pracuje na vyřešení tureckých výhrad vůči členství Finska a Švédska, řekl český ministr zahraničí Lipavský. Důležitá je role USA.
@levandule_k Moc děkuji. Ne že není moje silná stránka, já ji vůbec neumím. Já měla ve škole němčinu a ruštinu 🙂
Erdogan neschváli rozšíření nato
Pro odlehčení: RF, Moskva. V Rusku byla zahájena výroba ryze ruských nápojů Cool Cola, Fancy a Street.
@petrajirka89 zvláštní je, že tyto ryze ruské nápoje mají americká jména. A ještě jsem viděla, že začali vyrábět bunker king. Ale nevím, jestli fakt nebo fake. Člověk u nich nikdy neví.
@78marcela To je fakt, už jsem tady spoustu věcí nedala, protože zněly tak absurdně, že jsem se bála, ať nesdílím fake.. Ale pomalu začínám věřit, že je to vše doopravdy 🤭🙈
McDonalds v Rusku končí a zahájil proces prodeje svého podnikání v Rusku. 850 restaurací, 62 000 lidí. "Naše podnikání v Rusku již není udržitelné ani není v souladu s hodnotami McDonald's". Další kdo už jen nepozastavuje, ale odchází.
@odula jeste ten u toho chybel, tvl! 😡 dlouho si tikam, co dela Turecko v NATO? A zase stejnej problem co ma EU i Rada Bezpecnosti UN - jak muze jeden stat prehlasovat vsechny ostatni? Vsechny mezinarodni organizace musi nejak prehodnotit tyhle mechanismy, aby zasadni svetova rozhodnuti nestala na jednom statu, potazmo jednom cloveku.
Obranci Azovstalu evakuovani (nevim jak moc je to dobra zprava - zraneni byli evakuovani jen do casti drzene separatisty) https://www.bbc.com/news/world-europe-61472025
Policie Kyjevské oblasti uvedla, že mrtvý český občan na Ukrajině je řidič kamionu, který tam působil jako dobrovolník.
Byl nalezený vedle Makarova v Kyjevské oblasti zastřelený ve společném hrobě.
Ruští okupanti zaútočili v noci na vojenskou základnu ve městě Javoriv, které je jen 20km od polských hranic.
Alexandr Mitrofanov: Ruský premiér Mišustin povolil ruskému automobilovému průmyslu vyrábět auta bez airbagů, ABS a dalších bezpečnostních prvků.
Vojtěch Gibiš: HUSTÝ. Tenhle vojenský analytik je v nejsledovanějším kanále ruské státní TV nadále brutálně upřímnej. Říká, jak se bude situace pro Rusko jen zhoršovat, jak jsou řeči o nízké morálce ukrajinské armády jen kecy a nenechá se ani vykolejit moderátorkou, která se mu snaží oponovat.
ČT24: Ukrajinští vojáci dosáhli severně od Charkova ruské hranice – na místě symbolicky vztyčili hraniční sloup. Podle starosty Charkova ruští vojáci vzdali snahy o ovládnutí města a stáhli se do ruské Bělgorodské oblasti

Ua u hranice Ru.)