icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

levandule_k
13. čer 2022

ČT24:Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb.

pampeliska1313
13. čer 2022
nadja73
13. čer 2022

@pampeliska1313 obilí 👍, jaderná hrozba 👎.....budu pořád věřit, že to je od Rusaku jen bu bu bu. Koneckonců, co jiného nám zbývá 😔

pampeliska1313
13. čer 2022

@nadja73 nedávno se mi zdálo o kočkách. Podle snáře to značí dlouhý život. Jsem k tomu trošku skeptická kvůli svýmu kouření, ale věřím, že mě to dožene až na starý kolena. Ale jaderný výbuch odmítám…..:D

odula
13. čer 2022

@nadja73 jenom... ja jsem si ještě nevšimla... nebejt expertů na výzkum míru. 🤦‍♀️

kristynkal
13. čer 2022
pampeliska1313
14. čer 2022
levandule_k
14. čer 2022

Plán na dnešní večer 🙂 Přednáška ukrajinistky Lenky Víchové Proč na válku na Ukrajině nebyli připravení, i když jsme měli být?

https://www.youtube.com/watch?v=-Ay11DAm750
levandule_k
14. čer 2022

Nikola Repin: video vojáka. A jsme tady jenom dva na první linii...
Cz titulky
https://twitter.com/nikorepi/status/15359561294...

druhá část

Život je krásný, dokud žiješ
https://twitter.com/nikorepi/status/15359561943...

pampeliska1313
14. čer 2022

@levandule_k jsem ráda, že to zvládli. Přišlo mi to neuvěřitelný. Mladej, krásnej kluk… jsou tohle věci co by si řekl normálně, kdyby nebyla válka? Co jeho rodiče? Jak těžký musí bejt aby zůstal motivovanej? Lituje občas toho, že tam je? Jak může tohle mladý stvoření v sobě najít tu odvahu tam jít? Tohle všechno mi lítalo hlavou jakmile se to video objevilo a viděla jsem ho.

levandule_k
14. čer 2022

@pampeliska1313 Přesně to jsem si říkala hezkej borec, ten by měl někde randit, užívat si mládí a ne válčit.

Tvl. a on musí řešit tohle, jsi tady, protože chráníš svoji zem, svoje lidi. Drsná věta, včera jsme zničili hodně jejich živé síly a i techniky. Na druhé straně Rusové jsou také lidé, do první linie Putin poslal umřít mladé kluky, co se dali do armády, protože v některých ruských oblastech je fakt bída a žádná perspektiva zaměstnání. Občas, co uniknou nějaké zprávy, tak ty lidi ani nevěděli kam jednou, kde jsou. To musí být drsné procitnutí jít válčit s mizerným vybavením a zjistit, že jsi živý štít, že tě Putin poslal umřít a že jsi nikoho od nacismus neosvobodil, protože tam žádní nacisti nejsou. A to všechno proto, že někdo se chová jako kretén a musí se zapsat do dějin.

PS Nijak neomlouvám, ty zvěrstva, co páchají Rusáci.

levandule_k
14. čer 2022
zuzekk
14. čer 2022

Zprávy od navrátivší se ze Lvova: doma je to úplně jiné než v únoru. Obchody bývaly zasobene úplně stejně kvalitně jako v ČR, teď jsou poloprazdne, zboží není jak transportovat. Je to velký nezvyk. Vše je velmi drahé, i napr. zelenina, která je tuzemská.
Vláda nemá peníze, aby se ušetřilo, propouští učitele, zavře školy. Do některých tříd chodilo málo dětí, třeba 11-15, tak je sloučí do jedné třídy a za dva učitele ušetří. Není samozřejmě na pomůcky, cokoliv navíc. 3-4x denně sirény protivzdusne obrany, lidé se už nechodí ani schovat, to se prostě nedá. Ale rakety padaj.

pampeliska1313
14. čer 2022

@levandule_k dokud se nedozvim o nějakých zvěrstvech (a porad doufám, ze to nedělají úplně všichni tam) tak na ne koukám jako na lidi, mladý kluky atd. a jo, je mi to lito, i těch matek (doted si vybavuju ze jedna matka pomoci videa se zajatcema poznala svyho syna a když se ji na nej ptal někdo, odpověděla “samozřejmě ze mam strach, Vim kde má znamínka, poznala jsem ho, je to moje dítě. Vite, kojila jsem ho.” A pak se třeba na twitteru doctu, ze nejakej jinej mladej kluk se smál, ze Ukrajina už nebude. A lito mi ho není. Protože tam jel s tím, ze bude ubližovat a nebude mu to lito pravděpodobně, minimálně z toho co napsal.. ale koukám na to tak, ze kdyby nebylo války a toho, ze je u nich tohle “povoleny” pravděpodobně bude “jen blbec” ale ne vrah. A jak je hrozny co to v tom člověku probudí. Putin má na svědomí i to, co se z těch kluků stalo/stane a co tam dělají. Ne, jen mrtvý. Ale každou noční můru, každou výčitku toho, kdo se vrátí a připusti si, co se stalo. A ponesou si to všichni, pokud v sobě mají trochu citu (vyjma Putina. Ten má místo jen pro moc)

pampeliska1313
14. čer 2022

Zajímavý.

pampeliska1313
14. čer 2022

🙂))

pampeliska1313
15. čer 2022
pampeliska1313
15. čer 2022

A Ikea nadobro opousti ru

levandule_k
15. čer 2022

Jirka Just:Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra, které v Rusku neskromně nazývají ruský Davos, se zúčastní delegace Tálibánu, neuznané Doněcké lidové republiky, neuznané Luhanské lidové republiky a neuznané Jižní Osetie. To prosím není vtip.

levandule_k
15. čer 2022

Máme se na co těšit: Lukáš Kovanda:Snížení dodávek plynu z Ruska do Německa a asi i do Itálie, k němuž nyní dochází, je prý politicky motivované. Říká to německý ministr hospodářství Habeck. Gazprom výpadek dodávek svádí na technické problémy. Kreml zřejmě rozehrává další hru, aby trh EU s plynem udržel v napětí.

amenophus
15. čer 2022

@levandule_k jestli ani tohle neprimeje nemecko a dalsi (nas treba) se od nich co nejdriv odtrhnout tak uz nevim co jo...

pampeliska1313
15. čer 2022
pampeliska1313
15. čer 2022

Narazila jsem na rozbor proč rubl roste a vypadá to “pro nás jako západ” beznadějně. Tady je par zajímavých myšlenek a úvah, snad to bude dávat smysl i když to není všechno.)

jasekd
16. čer 2022
pampeliska1313
16. čer 2022
amenophus
17. čer 2022

@pampeliska1313 skvely, ale teda nevim jak to vytelefonuje :/

pampeliska1313
17. čer 2022

@amenophus nijak. Mám dojem, že jde jen o slova. Přijde mi to trochu jako když tě někdo zve neustále na pivo. Ale tobě se fakt nechce, seš utahanej, ten člověk ti třeba úplně nesednul, nebo máš ještě kocovinu. A tak reknes “jó kámo, jasně že půjdeme na pivo!” Aby dal pokoj. A chvíli před schůzkou to buď odvoláš, nebo nedáš vědět vůbec. Ukrajina prohrává a obavám se, že nakonec prohraje. Podpora a dodávky zbraní klesaj. Ale budeme pořád mluvit o tom, že Rusko musí pryč z Ukrajiny a že pryč bude. Nebude.

levandule_k
17. čer 2022

Dana Drábová: "My jsme nenapadli Ukrajinu. Vyhlásili jsme speciální vojenskou operaci, protože jsme neměli absolutně žádný jiný způsob, jak Západu vysvětlit, že zavlečení Ukrajiny do NATO je trestný čin." Lavrov pro BBC.
Pohled do duše Rusáka.
Radiační situace na Ukrajině zůstává normální.

levandule_k
17. čer 2022

Konečně Macron řekl něco užitečného, teda doufám, že to řekl 🙂 : ČT24Nikdy nebudeme požadovat od Kyjeva ústupky v jeho konfliktu s Ruskem, řekl v Kyjevě francouzský prezident Macron podle agentury Reuters.

levandule_k
17. čer 2022

Ministry of Defence UK: (5/6) Scepticism about the war is likely also particularly strong amongst Russia’s business elite and oligarch community. Migration applications suggest that 15,000 Russian millionaires (in US dollars) are likely already attempting to leave the country.

Skepse vůči válce je pravděpodobně obzvláště silná i mezi ruskou podnikatelskou elitou a oligarchy. Žádosti o migraci naznačují, že 15 000 ruských milionářů (v amerických dolarech) se již pravděpodobně pokouší opustit zemi

Strana